blaszana kotka 14.06.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Człowiekowi już na wstępie rzucają kłody pod nogi. Otóż działka, którą posiadam znajduje się na terenie, gdzie MPZP nie obowiązuje. Trzeba więc wystąpić o WZ. Tak też zrobiłam mając na uwadze ten oto projekt (z małymi modyfikacjami, które by obniżyły koszty budowy) http://www.dobredomy.pl/projekt/talita/ Za przeproszeniem sz...g trafił moje marzenia, bo WZ zabudowy nakazują kąt nachylenia dachu 35-45 stopni, nie niższy. Nie chcą popuścić nawet o 5 stopni. A przecież robiąc w tym projekcie dach 35 stopni stworzyłabym brzydkiego potwora w czapce krasnala Hałabały (dzieci w lat 80-tych pewnie wiedzą o czym piszę ). Dobrze, że nie kupiłam projektu No i teraz znowu szukanie, szukanie i szukanie. Boje się, że skończy się na indywidualnym projekcie, a ten jest o wiele droższy :/ Czy ktoś widział projekt parterówki z dachem 35 stopni (może być dwuspadowy), która nie wygląda karykaturalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.06.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Człowiekowi już na wstępie rzucają kłody pod nogi. Otóż działka, którą posiadam znajduje się na terenie, gdzie MPZP nie obowiązuje. Trzeba więc wystąpić o WZ. Tak też zrobiłam mając na uwadze ten oto projekt (z małymi modyfikacjami, które by obniżyły koszty budowy) http://www.dobredomy.pl/projekt/talita/ Za przeproszeniem sz...g trafił moje marzenia, bo WZ zabudowy nakazują kąt nachylenia dachu 35-45 stopni, nie niższy. Nie chcą popuścić nawet o 5 stopni. A przecież robiąc w tym projekcie dach 35 stopni stworzyłabym brzydkiego potwora w czapce krasnala Hałabały (dzieci w lat 80-tych pewnie wiedzą o czym piszę ). Dobrze, że nie kupiłam projektu No i teraz znowu szukanie, szukanie i szukanie. Boje się, że skończy się na indywidualnym projekcie, a ten jest o wiele droższy :/ Czy ktoś widział projekt parterówki z dachem 35 stopni (może być dwuspadowy), która nie wygląda karykaturalnie? Jest sporo domów parterowych lub parterowych z poddaszem użytkowym z kątem 35 stopni. Sami budujemy dom parterowy z dachem nachylonym o 35 stopni ... No cóż tak to jest ... Mi sie podobają domy w płaskimi dachami ale WZ nie pozwalają i trzeba szukać takiego projektu który się podoba i spełnia WZ i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanS1 29.06.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Mam pytanie czy ten wątek dotyczy domu za 300 tysięcy z działką i wykończeniem? Co myślicie o budżecie ok 350 tys. zł za metraż 130 m2 + garaż 20 m2. Wszystko miałaby robić firma zlecona. Liczę oczywiście tylko stan deweloperski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 29.06.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Zależy od projektu jesli to będzie prosty projekt to pewnie tak! To jest bez działki ale jak Ty szukasz działki w Skórzewie to drugie tyle na działkę. Ewentualnie trochę dalej za 100 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanS1 29.06.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Działka już kupiona w bardzo dobrej cenie. Pozostaje ~ 500k na wprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 29.06.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Ja bardzo rygorystycznie podchodzę do wydatków ( bo kasy mało) i dopiero po rozpoczęciu budowy widać ile nie przewidzianych kosztów dochodzi podczas prac.Ostatnio musiałem dokupić desek i stempli oraz okazuje się że dużo bloczków jest uszkodzonych i trzeba domowic dodatkowy transport.A tego nie było w planach.Ale prosty domek da się wybudować za 300 tyś ale trochę trzeba przy nim popracować a nie tylko stać z batem nad wykonawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 29.06.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Jaki projekt to może łatwiej określić będzie. To gdzie w końcu ta działka? Czemu zrezygnowałeś z developerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanS1 29.06.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Skórzewo. Projektu jeszcze nie mam ale celujemy w prosty bez balkonów, lukranów etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 29.06.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Jeśli będzie prosty projekt to dacie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elaaga 03.07.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Witam ,mnie się podoba taki domek może ktoś mądry i obeznany przybliżył by mi orientacyjne koszty Niby jest szacowany na 161 tyś SSZ czy to realne. Murator C258 Dom z historią WAJ2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 03.07.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 a co ci po ssz? bedziesz w golych scianach mieszkal? ssz to 1/3 kosztow. Mnie ssz kosztowal niewiele wiecej a mam 170m2, ale ssz to dopiero rozgrzewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 przeniosłam dyskusję o projektach do właściwego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3885-JAKI-PROJEKT-DOMU-WYBRAĆ-wątek-dla-zmagających-się-z-wątpliwościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 13.07.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Chciałbym poznać wasze zdanie na temat projektów, do których linki wkleję poniżej. Proszę podać wady i ewentualnie zalety tych projektów oraz który z nich będzie najtańszy w budowie. Projekt numer 2 i 3 jest bardzo do siebie podobny, jednak ceny do SSZ według strony extradom są dosyć wyraźne. Dlatego raczej nie ma co się tym sugerować. Projekt nr. 1https://www.extradom.pl/projekt-domu-ajr-03-wersja-b-WOJ1015 projekt nr. 2https://www.extradom.pl/projekt-domu-synezjusz-3-WRW1279 Projekt nr. 3https://www.extradom.pl/projekt-domu-enzo-3-WRW1273 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.07.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Jak dla mnie wszystkie te budynki beda kosztowac porownywalnie przy zastosowaniu tych samych technologii.Projekty 2/3 maja fundamenty po obrysie tylko wiec to moze troche obnizyc koszt, ale niekoniecznie - zalezy jaka wiezba czy wiazary czy tradycyjnaProjekt nr 1 ma tez wiekszy taraz wiec to moze podniesc koncowy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.07.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Projekt 2 i 3 niby mają możliwość zagospodarowania poddasza co nie do końca chyba jest możliwe w takiej konfiguracji bo nie ma żadnej ściany nośnej wewnątrz. Dach pewnie oparty jest na konstrukcji wiązarowej więc jakakolwiek adaptacja poddasza będzie drogą opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 13.07.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 To co by trzeba było wykonać, aby móc zrobić adaptację poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.07.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Zależy co chcesz mieć na poddaszu ... jeśli graciarnię/strych na lekkie rzeczy to nośność stropu może być niewielka, ale jeśli chcesz mieć pełny pokój lub pokoje to wtedy konieczna będzie adaptacja i zmiana konstrukcji wewnątrz budynku lub całkowita zmiana stropu na inny, i tym samym konstrukcji dachu. Po rysunkach z www to ciężko powiedzieć co i jak, dopiero projekt powie co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 14.07.2017 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Chciałbym zmienić strop na lany albo terriva. Pewnie by też trzeba było zrobić jakieś ściany nośne wewnętrzne. Czy projektant lokalny wykona takie zmiany i jakie to są koszta? Oraz jaki byłby koszt w praktyce mniejwiecej? 10-20 tys dodatkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.07.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Architekt adaptujący może wykonać takie zmiany jeśli ma do tego uprawnienia (albo zleci to komuś innemu), lub mogą one być już w projekcie gotowym przewidziane jako opcja dodatkowa. Musiałbyś się dowiedzieć w biurze w którym zamierzasz kupić projekt. No i co najważniejsze autor projektu musi wyrazić zgodę na zmiany w projekcie takim oświadczeniem dołączonym do projektu. Tam są wypunktowane dopuszczalne zmiany podczas adaptacji. Z reguły gotowce są sprzedawane ze zgodą na zmiany w szerokim zakresie więc myślę że nie będzie z tym problemu. Żeby był strop lany (monolit) muszą być jakieś wsparcia bo rozpiętości są duże, trzeba zamienić środkowe ściany działowe na grubsze, nośne i przeliczyć strop, oraz dodać fundament pod zamienione ściany bo na wylewce tego nie postawisz. Tak więc koszty takiego zabiegu mogą sięgnąć nawet tych 20 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.07.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 adaptacja stropu może być równa kosztowi zaprojektowania domu od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts