Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Człowiekowi już na wstępie rzucają kłody pod nogi. Otóż działka, którą posiadam znajduje się na terenie, gdzie MPZP nie obowiązuje. Trzeba więc wystąpić o WZ. Tak też zrobiłam mając na uwadze ten oto projekt (z małymi modyfikacjami, które by obniżyły koszty budowy) http://www.dobredomy.pl/projekt/talita/

Za przeproszeniem sz...g trafił moje marzenia, bo WZ zabudowy nakazują kąt nachylenia dachu 35-45 stopni, nie niższy. Nie chcą popuścić nawet o 5 stopni. A przecież robiąc w tym projekcie dach 35 stopni stworzyłabym brzydkiego potwora w czapce krasnala Hałabały (dzieci w lat 80-tych pewnie wiedzą o czym piszę :) ). Dobrze, że nie kupiłam projektu :p

No i teraz znowu szukanie, szukanie i szukanie. Boje się, że skończy się na indywidualnym projekcie, a ten jest o wiele droższy :/ Czy ktoś widział projekt parterówki z dachem 35 stopni (może być dwuspadowy), która nie wygląda karykaturalnie?

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Człowiekowi już na wstępie rzucają kłody pod nogi. Otóż działka, którą posiadam znajduje się na terenie, gdzie MPZP nie obowiązuje. Trzeba więc wystąpić o WZ. Tak też zrobiłam mając na uwadze ten oto projekt (z małymi modyfikacjami, które by obniżyły koszty budowy) http://www.dobredomy.pl/projekt/talita/

Za przeproszeniem sz...g trafił moje marzenia, bo WZ zabudowy nakazują kąt nachylenia dachu 35-45 stopni, nie niższy. Nie chcą popuścić nawet o 5 stopni. A przecież robiąc w tym projekcie dach 35 stopni stworzyłabym brzydkiego potwora w czapce krasnala Hałabały (dzieci w lat 80-tych pewnie wiedzą o czym piszę :) ). Dobrze, że nie kupiłam projektu :p

No i teraz znowu szukanie, szukanie i szukanie. Boje się, że skończy się na indywidualnym projekcie, a ten jest o wiele droższy :/ Czy ktoś widział projekt parterówki z dachem 35 stopni (może być dwuspadowy), która nie wygląda karykaturalnie?

Jest sporo domów parterowych lub parterowych z poddaszem użytkowym z kątem 35 stopni.

Sami budujemy dom parterowy z dachem nachylonym o 35 stopni ...

No cóż tak to jest ...

Mi sie podobają domy w płaskimi dachami ale WZ nie pozwalają i trzeba szukać takiego projektu który się podoba i spełnia WZ i tyle ...

• 2 weeks później...

Ja bardzo rygorystycznie podchodzę do wydatków ( bo kasy mało) i dopiero po rozpoczęciu budowy widać ile nie przewidzianych kosztów dochodzi podczas prac.

Ostatnio musiałem dokupić desek i stempli oraz okazuje się że dużo bloczków jest uszkodzonych i trzeba domowic dodatkowy transport.A tego nie było w planach.

Ale prosty domek da się wybudować za 300 tyś ale trochę trzeba przy nim popracować a nie tylko stać z batem nad wykonawcami.

Chciałbym poznać wasze zdanie na temat projektów, do których linki wkleję poniżej. Proszę podać wady i ewentualnie zalety tych projektów oraz który z nich będzie najtańszy w budowie. Projekt numer 2 i 3 jest bardzo do siebie podobny, jednak ceny do SSZ według strony extradom są dosyć wyraźne. Dlatego raczej nie ma co się tym sugerować.

Projekt nr. 1

https://www.extradom.pl/projekt-domu-ajr-03-wersja-b-WOJ1015

projekt nr. 2

https://www.extradom.pl/projekt-domu-synezjusz-3-WRW1279

Projekt nr. 3

https://www.extradom.pl/projekt-domu-enzo-3-WRW1273

Jak dla mnie wszystkie te budynki beda kosztowac porownywalnie przy zastosowaniu tych samych technologii.

Projekty 2/3 maja fundamenty po obrysie tylko wiec to moze troche obnizyc koszt, ale niekoniecznie - zalezy jaka wiezba czy wiazary czy tradycyjna

Projekt nr 1 ma tez wiekszy taraz wiec to moze podniesc koncowy koszt.

Zależy co chcesz mieć na poddaszu ... jeśli graciarnię/strych na lekkie rzeczy to nośność stropu może być niewielka, ale jeśli chcesz mieć pełny pokój lub pokoje to wtedy konieczna będzie adaptacja i zmiana konstrukcji wewnątrz budynku lub całkowita zmiana stropu na inny, i tym samym konstrukcji dachu. Po rysunkach z www to ciężko powiedzieć co i jak, dopiero projekt powie co i jak

Architekt adaptujący może wykonać takie zmiany jeśli ma do tego uprawnienia (albo zleci to komuś innemu), lub mogą one być już w projekcie gotowym przewidziane jako opcja dodatkowa. Musiałbyś się dowiedzieć w biurze w którym zamierzasz kupić projekt. No i co najważniejsze autor projektu musi wyrazić zgodę na zmiany w projekcie takim oświadczeniem dołączonym do projektu. Tam są wypunktowane dopuszczalne zmiany podczas adaptacji. Z reguły gotowce są sprzedawane ze zgodą na zmiany w szerokim zakresie więc myślę że nie będzie z tym problemu. Żeby był strop lany (monolit) muszą być jakieś wsparcia bo rozpiętości są duże, trzeba zamienić środkowe ściany działowe na grubsze, nośne i przeliczyć strop, oraz dodać fundament pod zamienione ściany bo na wylewce tego nie postawisz. Tak więc koszty takiego zabiegu mogą sięgnąć nawet tych 20 tysięcy.