msdracula 15.10.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Mała Kasia my mamy piwnicę pod całością i koszty wyszły nam niższe niż na stronie, no ale mieliśmy sporo robocizny własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bąbelkowo 15.10.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam serdecznie, jak inni forumowicze ja również mam pytanie dotyczące kosztów budowy. Bardzo spodobał mi się projekt Laredo z pracowni http://www.dompasja.pl/project/372/827/840 i tu ciągle nurtujące pytanie czy uda się przyciąć koszty. Działka jest oraz przyłącza budować będziemy systemem pół gospodarczym jak najwięcej chcemy robić sami,ale też nie przeciągając tego w nieskończoność. Jakie jest wasze zdanie na temat kosztów ?? Może wprowadzić jakieś zmiany w projekcie ? Jak zmniejszyć kosztorys ?Jestem tutaj praktycznie nowa więc przepraszam za niedociągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.10.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ten dom to raczej za 600 000 PLN zbudujesz niż za te 400 podane na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 16.10.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Kubaar nie wiem ,czy twój projekt można porównać do mojego, ale koszty na stronie podobne....nas SSZ wyniósł 160tyś, ale było w tym sporo pracy własnej. Czyli jeszcze min. 100tyś na resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 16.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Kubaar, wg mnie bez szans, rozległa bryła, z załamaniami, duży dach, mnóstwo niewykorzystanej przestrzeni (pow. użytk. 130 m a pow. netto 350), pomyśl o ociepleniu tego strychu/dachu, jeśli nie robisz stropu (wysokie pomieszczenia?) to musisz ocieplić dach wełną. Jeśli strop drewniany i ocieplenie na stropie, to masz niewykorzystany duży strych. To nie jest projekt dla oszczędnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 16.10.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Bąbelkowo, bardzo ładny dom ale wg mnie podobnie jak Kubaar, dodatkowo na te podcienie , słupy pójdzie dużo betonu i zbrojenia, który musisz dobrze ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bąbelkowo 16.10.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , niestety nie są takie jakie chciałam usłyszeć no ale cóż może w końcu zacznę szukać czegoś innego, a nie wzdychać do niemożliwego. Sam już nie wiem co szukać chciała bym parterówkę z podwójnym garażem i w nowszym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 16.10.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , niestety nie są takie jakie chciałam usłyszeć no ale cóż może w końcu zacznę szukać czegoś innego, a nie wzdychać do niemożliwego. Sam już nie wiem co szukać chciała bym parterówkę z podwójnym garażem i w nowszym stylu. http://www.z500.pl/projekt/Z144,Parterowy-wygodny-dom-jednorodzinny-z-zadaszonym-tarasem-i-garazem-na-dwa-auta.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bąbelkowo 16.10.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 o dziękuję za propozycję właśnie z tej samej pracowni wpadł mi w oko jeden projekcik http://www.z500.pl/projekt/Z94.html#project-general-info w sumie brakuje w nim tylko 3 pokoju do pełni szczęścia. Czy udało by się tam wygospodarować 3 pokój chociaż 6m2 bardzo mi na nim zależy gdyż jest niezbędny ( gabinet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosadob 09.11.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam. Na dzień dzisiejszy jest zrobione:Budowa w stanie surowym zamkniętym, czyli: ściany z Solbetu 25, dach - dachówka ceramiczna Roben, (membrana Tyvek Supro), okna PCV kolor dwustronny złoty dąb.Wszystko rozliczone, koszt ok. 160.000 zł.Umówiony elektryk, koszt całej elektryki ok. 12.000 zł, hydraulik umówiony, koszt całej hydrauliki + C.O. z kotłownią ok. 36.000 zł.Tynki ok. 14.000, posadzki ok. 8.000 zł. ocieplenie poddasza z materiałami ok. 10.000 zł. Elewacja ok. 10.000 zł. Drzwi ok. 9.500 zł, brama do garażu wyceniona na 3.800 zł.Razem: 263.300 zł + 3.000 za nieokreślone wydatki wyjdzie za stan developerski.Dom o powierzchni użytkowej 204 m2, całkowitej z garażem w bryle i kotłowni ok. 300 m2, średnia stanu developerskiego ok. 887 zł za metr pow. całkowitej lub 1.305,00 zł za metr powierzchni uzytkowej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatrycza 11.11.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 można? jak widać można:)czytając forum mam wrażenie że większość wypowiadających się w temacie kosztów ma dwie lewe ręce.Nie jestem budowlańcem a potrafię położyć płytki,zrobić wykończeniówkę okien dachowych,położyć panele na podłodze-na razie tylko tyle,bo z innymi jeszcze zmierzyć się nie musiałam.Gratuluję Darkowi,że zmieścił się w zakładanej kwocie,przy czym widzę na materiałach specjalnie nie oszczędzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 11.11.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Podam moje zestawienie stanu deweloperskiego z robocizną domu 244 m2 pow. całkowita po podłodze). Budowa wrzesień 2011 do teraz.Dom z dachem kopertowym, 3 lukarny, poddasze użytkowe, garaż w bryle domu. SSO (fundament szalowany, Ytoung, schody betonowe, 4 kominy, pełne deskowanie dachu, dachówka ceramiczna Piemont, 5 okien dachowych Velux, rynny stalowe Galeco) - 171 000 złOkna PCV złoty dąb ze szprosami - 14 250 złBrama garażowa Wisniowski z napędem, drzwi drewniane Wiatrak, drzwi stalowe KMT - 8 000 złKanalizacja + woda - 4 100 złCO - 3 300 złOgrzewanie podłogowe 90 m2 - 5 200 złWylewki (styropian 4 i 10 cm.) - 8 800 złTynki cementowo wapienne 750 m2 - 19 300 złElektryka - 10 500 złDo zrobienia kotłownia, ocieplenie poddasza, podbitka, elewacja ok. 60 000 zł.RAZEM ok. 304 450 zł. Średnia pow. całkowitej - ok. 1247 zł Mam nadzieję że za kolejne 150 tys. wykończę pod klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 11.11.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Minus zwrot podatku VAT 11 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosadob 12.11.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 U mnie też pięć okien dachowych Velux GGL - 4 szt. oraz GGU - 1 szt. (łazienka), rynny stalowe w kolorze złotym Flamingo.Do tego wyłaz dachowy także Velux. FV poszły do rozliczenia, zobaczymy co się da odpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 07.12.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Myślę o takich projektach lub domach tej wielkości: http://www.z500.pl/projekt/z124,kompaktowy,dom,garazem,i,wykuszem,Ekonomiczny,w,budowie,dach,dwuspadowy.html http://www.z500.pl/projekt/z35,Projekt,domu,parterowego,z,przestronnym,salonem,i,duzym,garazem.html Ogrzewanie najlepsze byłaby pompa cieplna, a jak nie da rady to olej lub groszek. Spróbuj tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156126-projekt-Z124-pracownia-STUDIO-Z500&highlight=z124l Moim zdaniem jak się baaaardzo postarasz to się da... pompa to nie musi być 50 tyś (ja mam) ale nie zmieścisz się z nowoczesnym ogrzewaniem w kwocie 300kpln, poczytaj to co ci zapodałem, i weź średnią wagę z tego co podają ludzie buduowało chyba z 6-7 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 23.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Podbijam temat , sprawa nie do końca dla mnie.Ale krótko i na temat potrzebny jak największy parterowy dom koszt budowy 300-350k. Znacie jakieś projekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 28.12.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 http://www.z500.pl/projekt/Z144,Parterowy-wygodny-dom-jednorodzinny-z-zadaszonym-tarasem-i-garazem-na-dwa-auta.html Czy ktos budował ten dom? Kosztorys ze strony to chyba w ksiezyca wziety, cos za tanio mi sie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 28.12.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ten konkretnie nie, ale znam przykład budowy bardzo podobnego domu (kształt bryły, metraż, garaż na 2 auta) - realny kosztorys to przy założeniu, że nie będzie robocizny własnej, tylko same ekipy to przynajmniej 420 tysięcy. Oczywiście, jak inwestorzy mają nieco wyższe oczekiwania i droższe gusta, to bez trudu pół bańki pęknie. A kosztorys na stronie ma się rozumieć jest szacunkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 28.12.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Mnie tez ona szokuje bo jest strasznie przystępna , choć jak patrzę na ten strych to mnie serce boli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 28.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Mnie tez ona szokuje bo jest strasznie przystępna , choć jak patrzę na ten strych to mnie serce boli.... Kurcze jak mam byc szczery to przegladam to forum od pol roku conajmniej i ceny za niektore domy to sa kosmiczne,sam bede budowal za rok/dwa i chce jak najwiecej wiedzy posiasc przed budowa ale tutaj na forum to ceny sa bardzo wysokie w porownaniu do tego co mowia znajomi budujacy w okolicy(pod tarnowem). z drugiej strony wiem ze wyliczenia pracowni projektujacych to sa marzenia, i gdzie tu prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts