fotohobby 10.02.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Moi rodzice budowali 8lat, odmawiając sobie jakichkolwiek luksusów, nawet tych szczątkowo dostępnych w PRL.Tak więc można.A czasem trzeba budowę sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 10.02.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ot właśnie.Myślę, że na podsumowanie przyjdzie czas za kilkanaście miesięcy. Wtedy będzie wiadomo, czy nasze marzenia okazały się bez szans na spełnienie, czy zmieściliśmy się w podanej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 10.02.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Moim zdaniem do wyceny banku trzeba będzie dołożyć albo sporo pracy rąk własnych, albo nieco zaskórniaków. Życzę, żeby udało się uzyskać domek do zamieszkania. Koleżankę masz totalnie nieorientującą się ani w kosztach budowy, ani w kosztach utrzymania takiego pałacu. Czy ona potrafi jakoś uargumentować wybór takiego projektu? A może wygrała w Lotto i po prostu może. p.s. Mój dom, przy morelach, to jeszcze mniejszy kurniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 10.02.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ja nadal jestem zdania, że uda się zrealizować nasz cel za 300 tysięcy. Na kosztorys archonu patrze z przymrużeniem oka. Obecnie stan sso domu w rododendronach 6n osiągnąłem za 107 tys. Stolarkę okienna mam wycenioną z montażem na 13 tys. plus brama z napędem za 4 tys.i drzwi frontowe to kolejne 2.5tysiaca. Wiem, że wykończenie to inna bajka, ale jeśli ktoś ma czas, umiejętności negocjacji cen w hurtowniach to jest bliższy osiągnięcia założonego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colim 12.02.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 arturo sorki mam pytanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 arturo sorki mam pytanko To znajdź jego post, kliknij w jego nick i mu podeślij prywatną wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 12.02.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja nadal jestem zdania, że uda się zrealizować nasz cel za 300 tysięcy. Na kosztorys archonu patrze z przymrużeniem oka. Obecnie stan sso domu w rododendronach 6n osiągnąłem za 107 tys. Stolarkę okienna mam wycenioną z montażem na 13 tys. plus brama z napędem za 4 tys.i drzwi frontowe to kolejne 2.5tysiaca. Wiem, że wykończenie to inna bajka, ale jeśli ktoś ma czas, umiejętności negocjacji cen w hurtowniach to jest bliższy osiągnięcia założonego celu. Spokojnie ! W takiej cenie można postawić większość standardowych domów, i zamieszkać. Trzeba tylko troszeczkę samemu popracować. Można też na same gniazdka elektryczne wydać 250 tyś, kominek lekko sto , kafelki w łazience za 2 tysie za metr i po wydaniu z dwóch baniek mieć stan surowy zamknięty – niewykończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 14.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Podstawowo wykończony dom szkieletowy o pow. 100m2 za 250 000zł jest jak najbardziej do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masiunia 17.02.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam, to moje pierwsze słowa na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Proszę o poradę. Mam działkę (ok. 1800m, uzbrojona, wjazd od południa), w kredycie (rata około 1000zł, jeszcze 10 lat), a za około 2 lat chciałabym się budować. Za te dwa lata powinnam mieć gotówki około 80 tys. i mieszkanie do sprzedania warte około 270 tys. co daje ok. 350 tys. plus własna działka. Czy jest możliwe wybudowanie pod klucz domu Sosenka II wariant B (z extradomu)? Moja robocizna w małym stopniu, materiały średniej klasy, budowlaniec chce 55 tys. za robociznę do SSZ (dach i orynnowanie też zrobi). Na początek nie muszę mieć podjazdu ani tarasu, ogrodzenie w miarę jest. Dodaję, że nie jestem marzycielką, i racjonalnie podchodzę do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.02.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Powinno się udać, choć biorąc pod uwagę, ze ten dom ma 160m2.... to jednak wizyta w banku może okazać się nieodzowna. cena za SSO wydaje się dość wygórowana. Myślę, że można powalczyć o jakieś 5tyś Edytowane 17 Lutego 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.02.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Masiunia ten dwustanowiskowy garaż w bryle mocno podniesie Ci koszty. Ale najważniejsze, skoro masz się budować za 2 lata, to nie licz teraz, sytuacja jest tak niestabilna, że ceny robocizny, materiałów, mieszkań (bo przecież musisz sprzedać) za 2 lata mogą sporo różnić się od dzisiejszych. No i za 2 lata mogą Ci się podobać już zupełnie inne domy, gust i potrzeby się zmieniają - przerobiłam to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 17.02.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Witam.Zerknijcie na ten projekt:http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-makowej-4.htmlJak oceniacie jego koszty budowy ? Na gotowoZmniejszam garaż z 2 na 1,5 stanowiskowy, będzie miał ok 27 m2, kotłownia też się trochę zmniejszy. Rezygnuje z kominka w salonie oraz drugiej łazienki, całe wykończenie w środku zrobię we własnym zakresie. Ściany BK, dach blachodachówka, strop drewniany. Edytowane 18 Lutego 2013 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 18.02.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Na gotowo to myślę, że do 350 może się udać. Może być bliżej 300, ale to zależy od którego momentu własna robocizna, konkretnych materiałów i rozwiązań, no i też jak stoją lokalne koszty robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 18.02.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam, to moje pierwsze słowa na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Proszę o poradę. Mam działkę (ok. 1800m, uzbrojona, wjazd od południa), w kredycie (rata około 1000zł, jeszcze 10 lat), a za około 2 lat chciałabym się budować. Za te dwa lata powinnam mieć gotówki około 80 tys. i mieszkanie do sprzedania warte około 270 tys. co daje ok. 350 tys. plus własna działka. Czy jest możliwe wybudowanie pod klucz domu Sosenka II wariant B (z extradomu)? Moja robocizna w małym stopniu, materiały średniej klasy, budowlaniec chce 55 tys. za robociznę do SSZ (dach i orynnowanie też zrobi). Na początek nie muszę mieć podjazdu ani tarasu, ogrodzenie w miarę jest. Dodaję, że nie jestem marzycielką, i racjonalnie podchodzę do tematu. Rozejrzyj się bardziej za budowlańcami, budownictwo mieszkaniowe stoi ceny 55 tys to było w roku 2007 my zaczeliśmy blisko 3 lata temu, kontrakt podpisywaliśmy zimą 2008 kiedy tylko kryzys się zaczął, płaciliśmy 32 tys. Potem trochę strach minął i ceny wzrosły ale teraz to juz nie strach ale fakty, roboty brak firmy muszą teraz biegać za klientem, w piątek miałem na budowie wizytę dobrej firmy od wykończeniówki, zadzwoniłem do faceta i za dwa dni był u mnie wyobrażasz sobie coś takiego 2007-2008? Myślę, że na chwilę obecną stan SSO to około 35-40 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 18.02.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 bowess - podobnie liczyłem. Ja myślę, że w 300 tys uda mi się zamknąć na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masiunia 18.02.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie 2 lata w budownictwie to epoka..., a dobrą ekipę i za mniejsze pieniądze przez ten czas też jest szansa znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 18.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 12michal nie uda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 18.02.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 12michal nie uda się Może tak być jak mówisz, nie przeczę. A jakieś konkrety ? Dlaczego tak uważasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.02.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Żeby zamknąć w 300k dom tej wielkości i kształtu, musisz liczyć się z koniecznością włożenia własnej robocizny również przed osiągnięciem deweloperskiego albo wykończeniem "budżetowym", ewentualnie zamieszkaniem z listą rzeczy do dokończenia (np. garażem w stanie surowym, bez wykończenia elewacji itp.). Chcesz wydać około 2k na m2, a to już wymaga pewnej "gimnastyki" budżetowo-projektowej. Zmiany potaniające (rezygnacja z kominka, jedna łazienka, lekki strop) to dobry kierunek. Blachodachówka - nie wiem, na takim dachu będzie dużo odpadów. Jeżeli pod blachę będzie też oszczędność na więźbie, to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 19.02.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 12michal bo musiał byś zejść z ceny metra poniżej 1500 zł, jest to możliwe tylko wtedy gdy WSZYSTKO zrobisz sam i zastosujesz naprawdę tanie materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts