Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

ja znalazłem niedużą firmę na Lubelszczyźnie. Robią domy w starym ciesielskim stylu. Bale są łączone w ten sposób że nie ma możliwości nieszczelności również na rogach. Nie walą budów maszynowo, przykładają się do tego co robią. Kilka ich budów można obejrzeć na roztoczu. Mogę ich polecić z czystym sumieniem. No i co najważniejsze są niedrodzy.

http://www.extra-domy.pl

Robią domy w starym ciesielskim stylu. Bale są łączone w ten sposób że nie ma możliwości nieszczelności również na rogach.

:jawdrop: oj cuda na patyku ... Folia Über ales :p

Po za tym budowanie takich prymitywnych chat mija się z celem .

Gdy można zrobić taki dom bez straty na wyglądzie domu z bala tylko trzeba wiedzieć jak.

Wy chyba chcecie wziąć drewno z tartaku i sami je pozbijać wg jakiegoś projektu lub nie...

Mam projekt na 107m2 powierzchni użytkowej. Wysłałam zapytania o wycenę domu do ponad 10 firm które budują domy szkieletowe w różnym zakresie (sam szkielet z ociepleniem lub też z instalacjami).

Często za stan otwarty trzeba zapłacić 220tyś.

Mam projekt na 107m2 powierzchni użytkowej. (...) Często za stan otwarty trzeba zapłacić 220tyś.

Anito, za tyle to firmy które ja znalazłem postawią ten dom prawdopodobnie w stanie developerskim. Moje wyceny na dom 135m za postawienie samego szkieletu mam od 55 do 70 tys. SSZ prawdopodobnie by kosztował jakieś max 150 tys. Z materiałem. Coś kiepsko szukasz.

Mój projekt to Z14

Ceny często są na wyrost, zapewne juz pisałem , znajomy znalazł firmę która wzięła za stan surowy otwarty ze złożeniem 100 m. domu tylko 26 tys.zł. Dom jest parterowy z użytkowym poddaszem. W tym konserwacja. Całość była w dużych gotowych elementach, skręcanie trwało chyba 2 dni. Czyli można znależć tanio. Duże firmy maja inne koszty i za pewne mniejsze inne i z tąt te rozbieżności. Dodatkowo aby bylo taniej część prac mozna wykonać samemu. Nie raz w rodzinie mamy hydraulika czy elektryka który zrobi to taniej i w ten sposób można wygospodarować oszczędności.

Witajcie:)

potrzebuję Waszej pomocy w określeniu kosztów budowy domu wg projektu zx35 (http://z500.pl/projekt/Zx35.html). Interesuje mnie opcja bez pracy własnej, przynajmniej na etapie budowy do stanu deweloperskiego, nie mamy również dostępu do żadnych tańszych materiałów.

Z głównych zmian w projekcie wpływających (negatywnie) na koszty to budowa na płycie fundamentowej.

Zajmuję się budową domów drewnianych i z całą pewnością stwierdzam, że z ćwierć bańki nie dasz rady. W tej cenie są;

prace ziemne i fundamenty, instalacje wod.kan., instalacje elektryczne, materiały, drewno, robocizna, stolarka, ocieplenie, dach i cała reszta. Jak dołożysz niecałą stówę, będziesz miał wymarzony domek. Tnąc koszty, oszczędzając na jakości i profesjonalistach nie dość, że nie będziesz zadowolony to koszt poprawek i innych niuansów będzie podobny do tego jaki poniesiesz robiąc dom z profesjonalistami.pzdr

Tnąc koszty, oszczędzając na jakości i profesjonalistach nie dość, że nie będziesz zadowolony to koszt poprawek i innych niuansów będzie podobny do tego jaki poniesiesz robiąc dom z profesjonalistami.pzdr

To prawda jest ... znam taki przykład dość dobrze na wylot.

Nikt nie raczył patrzeć do projektu instalacji np C.O i potem 2x tyle rur poszło :(

Zbrojenie płyty tak że po rozszalowaniu ugięcie spore i kucie i znowu zbrojenie ..

Ja się zabieram za budowę sam bo mój system jest specyficzny dwa wiem czego chce ...

a tego dostać nie mogę od lokalnych "wykonawców"