turalyon 25.08.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Elewacja i ocieplenie jest wliczone - nie są wliczone przyłącza - bo jeden ma 10m a drugi 100 każdego. Ja miałem 50m i przyłącza wyszły mnie 40000;( Tak jak mówie 320 starczy ci na deweloperski - czy 80 starczy na to co piszesz? Zależy od fantazji. Panele są po 20zł, najtańsz deska trujwarstwowa po 60, parkiet nawet po 200. Tak samo płytki, kontkty, farby itd itp Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 25.08.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Elewacja i ocieplenie jest wliczone - nie są wliczone przyłącza - bo jeden ma 10m a drugi 100 każdego. Ja miałem 50m i przyłącza wyszły mnie 40000;( Tak jak mówie 320 starczy ci na deweloperski - czy 80 starczy na to co piszesz? Zależy od fantazji. Panele są po 20zł, najtańsz deska trujwarstwowa po 60, parkiet nawet po 200. Tak samo płytki, kontkty, farby itd itp U mnie przylacza wstepnie wycenione na 3000zl. Wiec luz. Podloge mam plytki wybrane po 120zl za metr- to nie wiem, wg mnie srednio.Mam nadzieje ze 450tys wystarczy, na luksusy nie licze, ale powiem ze znam domy ktore kosztowaly ponad 1mln i wcale mi sie ich wykonczenie nie podoba, tzn nie sa w moim stylu. Ja chce dam wykonczyc nowoczesnie i minimalistycznie, bez podwieszanych sufitow w ksztalcie nie wiadomo jakim, bez scian z lupka itp bzdetow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 25.08.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 No to przyłącza sobie zweryfikuj - 3000 nie jest możliwe do osiągnięcia. Samo podciągniecie prądu ze złupa do skrzynki robione przez energetyke to u mnie 2500. Do tego projekt przyłącza wodno kanalizacyjnego jakis 1000zł + podciągniecie gazu do skrzynki przez gazownie to jakies 2000zł. A potem jeszcze doprowadzenie tego od granicy dziełki do domu Jak masz płytki za 120zł za metr(czyli drogie ) i inne wykonczenie w podobnym standardzie to 80 000 nie starczy na wykończenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 25.08.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 No to przyłącza sobie zweryfikuj - 3000 nie jest możliwe do osiągnięcia. Samo podciągniecie prądu ze złupa do skrzynki robione przez energetyke to u mnie 2500. Do tego projekt przyłącza wodno kanalizacyjnego jakis 1000zł + podciągniecie gazu do skrzynki przez gazownie to jakies 2000zł. A potem jeszcze doprowadzenie tego od granicy dziełki do domu Jak masz płytki za 120zł za metr(czyli drogie ) i inne wykonczenie w podobnym standardzie to 80 000 nie starczy na wykończenie:) To czy bede mial gaz, okaze sie w ciagu 1-2mies. Mapki projektowe wszystko mam. Woda, prad wszystko przy dzialce. Od granicy do domu 12m. Z tego co pamietam to prad placilem na innej dzialce ok 170zl za mb. Woda podobnie albo mniej. 120zl metr x 60m2 bez pokoi to 7200zl plus polozenie mysle 50zl za m2 to razem ok 10tys plus klejfuga nie wiem strzelam 1500zl. 3 pokoje panele, sam uloze. Sciany wiekszosc biale, sam maluje. Na 2 lazienki razem 8m2 licze 25tys. Kuchnia licze z agd 25000zl. Kominek, tylko dekoracyjnie i od swieta ok 5000zl. Zostaje oswietlenie, tu moze troche wyjsc, nie wiem ile. Wstepnie 65000zl. Wiec mysle ze 100tys do wprowadzenia jednak starczy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.08.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 To czy bede mial gaz, okaze sie w ciagu 1-2mies. Mapki projektowe wszystko mam. Woda, prad wszystko przy dzialce. Od granicy do domu 12m. Z tego co pamietam to prad placilem na innej dzialce ok 170zl za mb. Woda podobnie albo mniej. 120zl metr x 60m2 bez pokoi to 7200zl plus polozenie mysle 50zl za m2 to razem ok 10tys plus klejfuga nie wiem strzelam 1500zl. 3 pokoje panele, sam uloze. Sciany wiekszosc biale, sam maluje. Na 2 lazienki razem 8m2 licze 25tys. Kuchnia licze z agd 25000zl. Kominek, tylko dekoracyjnie i od swieta ok 5000zl. Zostaje oswietlenie, tu moze troche wyjsc, nie wiem ile. Wstepnie 65000zl. Wiec mysle ze 100tys do wprowadzenia jednak starczy;) Za prąd płacisz ileś zł za mb, ale to nie przyłącze, tylko kabel od skrzynki do domu. Za skrzynkę (przyłącze) musisz zapłacić - w Tauron na Śląsku np. 150 zł za 1 kW mocy. Więc jeśli chcesz 10 kW to płacisz 1500 zł a potem robisz dopiero kabel do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 25.08.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Hmm, to juz nie wiem. Musze to jeszcze sprawdzic, przy podpisywaniu umowy o prad byla mowa tylko wlasnie o kw, ze bedzie i wystarczy 7kw po chyba 175zl i wsio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.08.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 we wcześniejszym poście pisałeś o mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 25.08.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 we wcześniejszym poście pisałeś o mb Z tel pisze;) moj blad. Dalej obstaje ze koszty podlaczenia mnie do pradu i wody to bedzie ok 3000zl. Tzn do momentu zobaczenia skrzynki przy plocie. Dzialka jest super polozona. A to co od skrzynki do domu, to juz indywidualna sprawa inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 30.08.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Skoro marzyć każdy może to i ja sobie pomarzę A tak na poważnie to etap marzeń powoli się kończy - projekt kupiony - biorę się powoli za budowę. Projekt taki http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html Budżet 280 000 na gotowo do wprowadzenia się - co o tym myślicie, da radę ? - działka już kupiona, więc w powyższą kwotę nie wliczam - projekt kupiony, więc też nie wliczam - wszystkie papiery do PNB (adaptacja, geodeta, mapki itp) też nie wliczam Tak więc kwota będzie przeznaczona 280 000 na budowę, wykończenie i przyłącza. Co do projektu, budowy i zmian: - przyłącz prądu 2000 - przyłącz gazu 2000 - przyłącz kanalizacji 1500 - woda, studnia głębinowa - 8000 - projektują się schody na poddasze, która w projekcie jest nieużytkowe, na poddaszu jedna, otwarta przestrzeń, bez łazienek, ścianek działowych, drzwi, pokoi itp, nie podnoszę ścianki kolankowej - strop teriva zamiast drewnianego - więźba dachowa zamiast wiązarów - dokładam 3 lub 4 okna dachowe - rezygnuję z kominka - budowa beton komórkowy, dachówka Budowa systemem, bardzo gospodarczym, wykończeniówkę całą zrobię we własnym zakresie. W podanej kwocie myślę zrobić jeszcze ogrodzenie z siatki z bramą (wg moich wycen ok 12 000) i kostkę brukową (będzie jej niewiele, bo działka nie za duża i budynek blisko wjazdu bo ok 8m). No i co wy na to ? Jak oceniacie moje założenia ? Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.08.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 No, brzmi w miarę realistycznie. Prąd mi wyszedł kapichnę drożej, gaz deko taniej. Moim zdaniem do ogarnięcia, choć może być tak, że na wykończeniówce trzeba będzie przyoszczędzić, żeby zamieszkać. Schody będą zamiast jednej z łazienek? A z budową jak z przysłowiem: Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to w połowie listopada pada albo nie pada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 30.08.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Tak, schody będą zabiegowe w miejscu tej małej łazienki na środku domu. Będzie malutkie WC pod tymi właśnie schodami, pod drugim biegiem schodów dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noremer 14.09.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 WitamTo ja mam takie pytanie: czy do kwoty około 330-350tys. zmieszczę się w domu o pow. około 100m2 (nie liczę działki), w miarę prostym, parterowym, tak aby były 3 sypialnie oraz miejsce na piec z ekogroszkiem?Myślę nad takim projektem: http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.htmlLub ewentualnie czymś prostszym w konstrukcji. Wszystko byłoby robione przez firmę. Wykończenia wiadomo bez szaleństw.Bo nie wiem czy w ogóle jest sens zaczynać, czy po prostu kupić duże mieszkanie. Wiadomo na forum czyta się różne opinie, każdy ma inne doświadczenie, na stronach często podają absurdalne koszty budowy... Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 14.09.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Witam To ja mam takie pytanie: czy do kwoty około 330-350tys. zmieszczę się w domu o pow. około 100m2 (nie liczę działki), w miarę prostym, parterowym, tak aby były 3 sypialnie oraz miejsce na piec z ekogroszkiem? Myślę nad takim projektem: http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html Lub ewentualnie czymś prostszym w konstrukcji. Wszystko byłoby robione przez firmę. Wykończenia wiadomo bez szaleństw. Bo nie wiem czy w ogóle jest sens zaczynać, czy po prostu kupić duże mieszkanie. Wiadomo na forum czyta się różne opinie, każdy ma inne doświadczenie, na stronach często podają absurdalne koszty budowy... Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. hehe zobacz sobie 3 posty wcześniej, wybrałeś ten sam projekt, o którym pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noremer 14.09.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 hehe zobacz sobie 3 posty wcześniej, wybrałeś ten sam projekt, o którym pisałem Tak widziałem, przekopałem tu większość tematów U mnie metoda gospodarcza odpada. Bierzemy jeszcze dodatkowo pod uwagę jedynie poniższe projekty http://z500.pl/projekt/589/Z191,funkcjonalny-parterowy-dom-z-dachem-dwuspadowym-oraz-opcja-adaptacji-poddasza/dane-ogolne.html http://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji.html (ale mała pomieszczenie na eko) http://z500.pl/projekt/228/Z261,wygodny-dom-parterowy-z-duza-kotlownia-oraz-opcja-adaptacji-poddasza-na-uzytkowe/dane-ogolne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 14.09.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Te 3, które podałeś wyżej na pewno będą tańsze od Z273a, ale nie będzie to wg mnie jakaś kolosalna różnica. Nawet gdy będziesz robił wszystko firmami to wg mnie realne jest 300 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Mój dom wypadnie ok 300 tyś pod klucz w średnim standarcie. Może więcej...Teraz mam nabite w fakturach 230 tyś. Z dokończeniem do deweloperskiego wyjdzie, liczę, 250-260 tyś. Edytowane 25 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 02.10.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Witam To ja mam takie pytanie: czy do kwoty około 330-350tys. zmieszczę się w domu o pow. około 100m2 (nie liczę działki), w miarę prostym, parterowym, tak aby były 3 sypialnie oraz miejsce na piec z ekogroszkiem? Myślę nad takim projektem: http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html Lub ewentualnie czymś prostszym w konstrukcji. Wszystko byłoby robione przez firmę. Wykończenia wiadomo bez szaleństw. Bo nie wiem czy w ogóle jest sens zaczynać, czy po prostu kupić duże mieszkanie. Wiadomo na forum czyta się różne opinie, każdy ma inne doświadczenie, na stronach często podają absurdalne koszty budowy... Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. Witam. Uważam, że spokojnie zmieścisz się w tej kwocie i jeszcze zostanie na meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waga34 07.10.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam. Jesteśmy rodzinką 2+1 i szukamy projektu domu dla siebie. Od dwóch miesięcy czytam FM bo to naprawdę kopalnia praktycznej wiedzy. Mamy budżet 300tys i w tej kwocie chcemy się zmieścić z budową i mam nadzieję, że jeszcze wystarczy na wykonczenie. Projekt, który całkiem niedawno zobaczyliśmy to ten tyle, że bez wiaty http://extradom.pl/projekt-domu-kornel-ii-z-wiata-energo-WRC2360?lustro=1 Budowę planujemy rozpocząc na wiosnę, jeśli w końcu na jakiś projekt się zdecydujemy. Napiszcie proszę co o tym sądzicie, mamy szanse z tym budżetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.10.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kornel-ii-z-wiata-energo/?AreaMaxMenu=120 to jest dużo lepiej opisany ten projekt ...http://www.archipelag.pl/files/Project/qmstu930bcpmvp/File/KornelIIIenergoPOKAZOWE.pdf widać na przekroju ... jętka pomylona z kleszczem ..to tak jak by pomylić słup z liną ...cóż .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek A 29.10.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Chciałam się zwrócić z prośbą o opinię do doświadczonych inwestorów. Mianowicie zamierzamy ruszyć z budową wiosną 2014 roku w miejscowości 80 tys mieszkańców w woj. dolnoślaskim. Projekt domu już zakupiony:http://extradom.pl/projekt-domu-groszek-a-bez-garazu-SLL1019?lustro=1Zakładamy, że poddasze ma być jak na razie jedynie strychem. Koszt ekipy budowlanej SSZ bez okien, ale z wykonaniem dachu to 32 tys. (umowa już podpisana). Wprowadziliśmy jedynie niewielkie zmiany w projekcie ( m. in. likwidacja jednego okna, wyprostowanie dużego okna w salonie, przedłużenie małej łazienki i wstawienie tam prysznica-wejście z sypialni). Ogrzewanie planujemy na paliwo stałe. Zamierzamy włozyć dużo pracy własnej (m.in. ocieplenie budynku, ocieplenie strychu, położenie płytek, paneli, malowanie, jeżeli się uda to część elektryki itp.). Proszę o opinię czy realne jest zmieszczenie się w kwocie 250-300 tys. bez umeblowania? Nie ukrywam, że mamy nadzieje na kwotę bliższą 250 tys. dlatego nie planujemy żadnych szaleństw. Edytowane 29 Października 2013 przez Groszek A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts