CodeSnipper 13.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Musisz poczytać tematy z cyklu - "parterówka czy piętrowy" - tam jest skarbnica odpowiedzi na takie pytania. Taka prowizorka może stać i 40 lat (poddasze u moich rodziców). Ocieplenie dachu będzie droższe niż stropu. Tynki zawsze można zrobić później. Możesz nawet olać ściany i zrobić później szkielet ścianek działowych stalowy albo drewniany i obić karton-gipsami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddmm 14.11.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Witam,planujemy z żoną parterowy domek ok. ~100m pu. Na razie naszym faworytem jest E-111 . Czy realne postawienie jest tego domu do 300tyś?Poddasze ma być nieużytkowe z możliwością ewentualnie rozbudowy kiedyś o jakiś pokój - przez najbliższe lata to będzie składzik. Działka jest dość krótka - 23,5m dlatego akurat taki projekt i dość szeroka w zasadzie nie ma ograniczeń co do szerokości. Niektóre prace planuję zrobić sam: elektryka, niektóre podłogi, malowanie, ogrodzenie - siatka, itp. Skrzynkę el. mam na działce, wodę na granicy, gaz bardzo blisko. Z ekstrawagancji chcielibyśmy ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach oprócz sypialni no i oczywiście bez poddasza (tutaj co najwyżej wyprowadzona instalacja pod jakiś grzejnik). Czy nasze założenia są realne czy może szukać czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waga34 14.11.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Witam. My budujemy Z273a i stan deweloperski wyniósł nas 220tys. Z prac, które wykonywaliśmy sami to elewacja bez tynku oraz sufity wewnatrz (karton gips+ wełna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzaleq 03.12.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) A co myślicie o takiej "stodole" dla (4-5) osobowej rodziny ? Wykończenie raczej proste bez szaleństw. Na dole podłogówka, z trzeciej łazienki pralnia i ew. lekko wysuniety dach nad tarasem. http://www.horyzont.com/projekty/678-sidney-wersja-a.html#sytuacja! http://www.horyzont.com/7544-home_default/horyzont-projekty-domow-sidney-wersja-a-sytuacja.jpghttp://www.horyzont.com/7541-rzut_thickbox_default/horyzont-projekty-domow-sidney-wersja-a-rzuty_1.jpghttp://www.horyzont.com/7542-rzut_thickbox_default/horyzont-projekty-domow-sidney-wersja-a-rzuty_1.jpg Edytowane 3 Grudnia 2014 przez strzaleq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Garaż bez izolacji z częscią mieszkalną?I jeszcze beda wmawiać, że dom spełnia współczesne standardy energetyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzaleq 03.12.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Słuszna uwaga -pytanie czy styropian w garażu od środka na suficie i na ścianach od strony domy wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Zasadniczo, by zrobić prawidłowe ocieplenie bez mostków cieplnych, garaż powinen być bryłą dostawianą do domu a nie znajdowac się w jego obrębie.Coś jak tu:http://z500.pl/projekt/124/Z132,optymalny-projekt-domu-z-duzym-salonem-kuchnia-przestronnym-pg-i-poddaszem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.12.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 To jest zły przykład ponieważ samym i to bardzo dużym mostkiem jest już dach garażu tej całej bryły.http://www.projekty-domow.bls.pl/admin/item_img/500x500_dom1-184818.jpgMój projekt ale ja mam jednostanowiskowy bez takich wielkich mostków jakie stwarza przykład P. moderator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 przecież garaż jest nieogrzewany, skoro jest oddylatowany konstrukcyjnie i termicznie od domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.12.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Aha ,w obrębie zrozumiałem bez dylatacji,ściana jako jedna.Ale i tak uważam ten przykład za dziwaczny.Niby w bryle a oddylatowany konstrukcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 ale ja właśnie piszę o tym, żeby nie był w bryle tylko odrebny, dostawiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 otwarcie bramy garażowej dośc szybko wychładza garaż, nie sądzisz?Idea energooszczedności jest taka by mostki likwidować a nie pomijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.12.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 (edytowane) A co myślicie o takiej "stodole" dla (4-5) osobowej rodziny ? Wykończenie raczej proste bez szaleństw. Na dole podłogówka, z trzeciej łazienki pralnia i ew. lekko wysuniety dach nad tarasem. Podłogówkę zrób po całości, wysunięty dach nad tarasem to dobry pomysł - przydaje się w upały i podczas deszczu. To oczywiście sprawa gustu - ale dla mnie otwarte schody w salonie to niepraktyczne rozwiązanie - mam "3szt" młodzieży (gimnazjum/podstawówka) i wycieczki ich gości do pokojów na piętrze podczas gdy w salonie rodzina albo my z żonką "w piżamach" przy kominku-lekki dyskomfort dla obu stron. Polecam naszą Z-tkę (Z95) - ma już nawet wariant z garażem i częściowe zadaszenie tarasu:) Edytowane 3 Grudnia 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzaleq 03.12.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dzięki za uwagę muszę się rozeznać ile oszczędności dają grzejniki czy faktycznie nie podłogówka wszędzie. Z95 fajny ale 1-dno stanowiskowym garażem to już prawie 18m szerokości a my szukamy zwartego i dzięki temu mamy nadzieje ze w miarę taniego. Odnośnie tych mostków to właśnie ciężko przeliczyć ile to $ będzie uciekać co rok bo może być tak że oddziele 2-st garaż od bryły, przez to koszty budowy wzrosną o kilka (kilkanaście) tysięcy (np. przez wydluzenie calego budynku) po to żeby zaoszczędzić 100-200 zł rocznie na ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.12.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dzięki za uwagę muszę się rozeznać ile oszczędności dają grzejniki czy faktycznie nie podłogówka wszędzie. Z95 fajny ale 1-dno stanowiskowym garażem to już prawie 18m szerokości a my szukamy zwartego i dzięki temu mamy nadzieje ze w miarę taniego. Odnośnie tych mostków to właśnie ciężko przeliczyć ile to $ będzie uciekać co rok bo może być tak że oddziele 2-st garaż od bryły, przez to koszty budowy wzrosną o kilka (kilkanaście) tysięcy (np. przez wydluzenie calego budynku) po to żeby zaoszczędzić 100-200 zł rocznie na ogrzewaniu. Grzejniki nie dają oszczędności - w układzie mieszanym podwyższają koszt zarówno instalacji, jak i samego ogrzewania. Dlatego pisałem, że dałbym po całości OP. W temacie mostków -budujesz dom na lata, nie przewidzisz kosztów energii w przyszłości ani jakie będą źródła ciepła. Lepiej budować bez mostków (tych możliwych do uniknięcia - i tak jakieś będą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.12.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Ja akurat się nie znam, ale co to za różnica jeśli ścianę od strony garażu się ociepli? Wiem, że powstanie mały mostek termiczny, ale jakie to są roczne koszty ogrzewania, 10zł? mniej? więcej? Wytłumacz to b.................Dla niej to koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Opis z jednego z dzienników, gdzie pojawiły sie problemy z wilgocią w domu: Ale ściana między garażem a domem wydaje się być zimna. Była ocieplana od strony garażu 10tką styropianu. hmmm.... nie wiem, co jest przyczyną. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?138902-Dom-z-klock%C3%B3w-LEGO/page11 Ale ja tam się nie znam... Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzaleq 04.12.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 W tym dzienniku akurat z tego co widzę garaż jest oddzielony od domu więc pewnie jakieś błędy konstrukcyjne "- zmiana dachu pulpitowego nad garażem na dwuspadowy;- poszerzenie i wydłużenie garażu (chlip, chlip, nie ma moich piwniczek... to w zamian) i umieszczenie nad nim dodatkowego pomieszczenia gospodarczego;" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 bo ja uważam, że dom powinen być ocieplony 20 cm styropianu i do tego dostawiony garaż.10 cm to kładziono 20 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.12.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 bo ja uważam, że dom powinen być ocieplony 20 cm styropianu i do tego dostawiony garaż. 10 cm to kładziono 20 lat temu Jeśli decydujemy się na garaż to są -powinny być dwie opcje.Albo wolno stojący albo trwale w bryle budynku..Po co tu jakieś ideologie nic nie wnoszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts