PeeN150 20.03.2015 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 No właśnie wolę mieć panele po 40 zł niż problem z dachem. Jeśli różnica na tak ważnej części domu ma być rzędu 3-5 tys. to nie mam zamiaru z niej rezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.03.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Zdarza się, że inwestorzy myślą inaczej, konstrukcje jak najtaniej, a wyposażenie z górnej półki coby znajomi i rodzina podziwiała wnętrza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 20.03.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 ja uważam że tani dom (a taki powinien być każdy budowany na kredyt) powinien być prostokątny i z dwuspadowym dachem. i mniej niż 140m2. dobrze zagospodarowane 110m2 powinno przeciętnej rodzinie wystarczyć. W końcu w bloku mieliśmy dwa razy mniej. W tych mniejszych brakuje mi pomieszczenia gospodarczego (taczka, kosiarka, rowery), dlatego mogę zrozumieć jednostanowiskowy garaż.Ja świadomie zrezygnowałem z garażu, jesienią postawiliśmy wiatę na dwa samochody. 5x5, sześć słupów i dwuspadowy dach. Żadnej osłony z boku (docelowo dwa boki tujami obsadzę). Czasem odrobinę śniegu przywiało, ale ani razu nie skrobałem szyb! zero przymarzania drzwi! najwyraźniej ta wilgoć osadzająca się na szybach, zamkach, opada z góry. gorąco polecam to rzadkie u nas rozwiązanie. koszty to góra pięć tysięcy a problem rozwiązany. A w niedużym domu jeden garaż (na auto i graty) i przytulona do niego wiata na drugi samochód, tylko trzeba to przemyslec w czasie projektowania.no i warto zgłębic temat powietrznych pomp ciepła, to już nie jest wiele droższe niż gaz, który należy liczyć wraz z przyłączem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 02.04.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Koledzy, czy w 220.000 zł zmieściłbym się ze stanem deweloperskim: http://projekty.muratordom.pl/projekt_dobry-klimat,2179,0%2C0.htm?kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&lp=4&web_1=&wo_0=&knd_1=&knd_0=&p_0=90&p_1=110&a=&c=&wsk_0=&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&v=1&sd= Generalnie garaż nie jest konieczny integralnie z domem a zapewne to sporo większy koszt niż garaż wolno stojący lub wiata. Pytanie czy dom do 100m2 bez garażu można zbudować w 200.000zł mając własną działkę. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez lukaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.04.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Przy bardzo dużym wkładzie własnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 02.04.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ale odnosisz się do pierwszej czy drugiej opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.04.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Zdefiniuj jeszcze stan deweloperski Czy to SSZ z instalacjami, podłączonymi mediami, g-k, tynkami zew i wew. etc ? Wykończenie kosztuje w zależności od tego co umiesz zrobić sam i jakie materiały wybierzesz. Więc nie ma tu limitu górnego. Włącznie z zewnętrzem (śmietnik, podjazd, ogrodzenie) liczyłabym 1000 za metr całkowitej - tak średnio - jeśli wynajmujesz ekipy. Zbudowanie domu za 2000/mkw wymaga dużo pracy własnej. Jeśli ekipami - do zamieszkania w bardzo okrojonej wersji (powiedziałabym kompletne minimum). Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.04.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Właśnie czy stan deweloperski to np tynki zewnętrze - bo przecież w domu zaciągniętym siatką i klejem tez można parę lat pomieszkać. Czy to też podjazdy i ogrodzenie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.04.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 nie istnieje definicja "stanu deweloperskiego". To wymysł deweloperów i każdy ma co innego na myśli. Z mieszkaniami się prosto : to stan, gdzie trzeba pomalować ściany, biały montaż, armatury, okładziny, meble i oświetlenie. W przypadku domów sprawa się nieco komplikuje. Znam domy sprzedawane w deweloperskim włącznie z ogrodzeniem i przygotowanym ogrodem pod sadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.04.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 nie istnieje definicja "stanu deweloperskiego". To wymysł deweloperów i każdy ma co innego na myśli. Z mieszkaniami jest prosto : to stan, gdzie trzeba pomalować ściany, biały montaż, armatury, okładziny, meble i oświetlenie. W przypadku domów sprawa się nieco komplikuje. Znam domy sprzedawane w deweloperskim włącznie z ogrodzeniem i przygotowanym ogrodem pod sadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 03.04.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Zdefiniuj jeszcze stan deweloperski Czy to SSZ z instalacjami, podłączonymi mediami, g-k, tynkami zew i wew. etc ? Wykończenie kosztuje w zależności od tego co umiesz zrobić sam i jakie materiały wybierzesz. Więc nie ma tu limitu górnego. Włącznie z zewnętrzem (śmietnik, podjazd, ogrodzenie) liczyłabym 1000 za metr całkowitej - tak średnio - jeśli wynajmujesz ekipy. Zbudowanie domu za 2000/mkw wymaga dużo pracy własnej. Jeśli ekipami - do zamieszkania w bardzo okrojonej wersji (powiedziałabym kompletne minimum). Dom, z ociepleniem i tynkiem zewnętrznym, ścianami wewnętrznymi, instalacjami CO, elektryką. Wykończenie w postaci gładzi, malowania, podłóg, sufitów zakładam we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 05.04.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 WitamJesli kazdy marzyc może to i ja tez.Mam dylemat miedzy projektem BONO a Z119.Zawsze chcielismy bono ale sprawy z dzielka sie zmienily i bierzemy pod uwage wlasnie z119.Oczywiscie bardzo bysmy chcieli zmiescic sie do 300 tys.Bono fajny bo:nie ma schodów, nie ma skosów(ktorych nie cierpie),ma normalne okna /nie dachowe...ale ...ale nie ma garażu (to gdzie bedziemy trzymac 10 rowerów, 10 hulajnog ,wozkowdla dzieci ,wozkow dla lalek....kos ,kosiarek i innych.....I w bono nie robilibysmy zadnych zmian przy adaptacji...A z119 fajny bo nie zajmie calej dzialki (900 metrow),ma garaz na graty,mozna sie gdzies schowac (sypialnie na gorze)...ale troche zmian bysmy wprowadzili; likwidacja spizarki w kuchni,zmiana kierunku schodow,wydluzenie okna jadalnianego do ziemi,poszerzenie okien w 2 sypialniach aby bardziej byly kwadratowe,.......No właśnie. ....i ktory wybrac?Mam czas do konca maja....wtedy juz tylko notariusz i....decyzja co dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 06.04.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam Jesli kazdy marzyc może to i ja tez. Mam dylemat miedzy projektem BONO a Z119. Zawsze chcielismy bono ale sprawy z dzielka sie zmienily i bierzemy pod uwage wlasnie z119. Oczywiscie bardzo bysmy chcieli zmiescic sie do 300 tys. Bono fajny bo:nie ma schodów, nie ma skosów(ktorych nie cierpie),ma normalne okna /nie dachowe...ale ...ale nie ma garażu (to gdzie bedziemy trzymac 10 rowerów, 10 hulajnog ,wozkowdla dzieci ,wozkow dla lalek....kos ,kosiarek i innych..... I w bono nie robilibysmy zadnych zmian przy adaptacji... A z119 fajny bo nie zajmie calej dzialki (900 metrow),ma garaz na graty,mozna sie gdzies schowac (sypialnie na gorze)...ale troche zmian bysmy wprowadzili; likwidacja spizarki w kuchni,zmiana kierunku schodow,wydluzenie okna jadalnianego do ziemi,poszerzenie okien w 2 sypialniach aby bardziej byly kwadratowe,....... No właśnie. ....i ktory wybrac? Mam czas do konca maja....wtedy juz tylko notariusz i....decyzja co dalej:) Witam Cię na tym wątku - mam pomysł co do wyboru, weź sobie kartkę papieru i wypisz w podpunktach "czego chcesz od domu" tzn np. 1. Spiżarka 2. Skosy 3. Ilość łazienek 4. Garaż 5. Garderoba 6. Czy chcesz mieć sypialnie na piętrze itp... Myślę że wtedy ci wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stellina 06.04.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Czesc,mam zamiar budowac ten dom: http://e-projekty.pl/projekt-domu-homekoncept-12-KRX1012chcialabym sie zmiscic w 300tys mam nadzieje, ze sie uda. Jak mozna dokladnie kalkulowac koszty takiej inwestycji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 07.04.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Czesc, mam zamiar budowac ten dom: http://e-projekty.pl/projekt-domu-homekoncept-12-KRX1012 chcialabym sie zmiscic w 300tys mam nadzieje, ze sie uda. Jak mozna dokladnie kalkulowac koszty takiej inwestycji ? Ja liczyłam na http://kb.pl/budowa/ Wyszło mi mniej więcej tak jak na stronie z projektem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 07.04.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja liczyłam na http://kb.pl/budowa/ Wyszło mi mniej więcej tak jak na stronie z projektem domu. Projekty wydaje się być prosty w budowie, prosta bryła, nie ma balkonów, wykuszy itp Lada dzień mamy dostać kosztorys inwestorski to dam znać co do różnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 07.04.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Czesc, mam zamiar budowac ten dom: http://e-projekty.pl/projekt-domu-homekoncept-12-KRX1012 chcialabym sie zmiscic w 300tys mam nadzieje, ze sie uda. Jak mozna dokladnie kalkulowac koszty takiej inwestycji ? Chodzi mi o konstrukcje waszego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stellina 07.04.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Chodzi mi o konstrukcje waszego domu dziekuje TysiaWojtek za szybka odpowiedz. tak chodzilo nam o prosty w budowie dom, podobaja sie nam takie nowoczesne bryly, tylko sie zastanawiam czy ta pustka nad salonem, czy to nie strata przestrzeni, ale moj m mowi ze bedzie super... chcialabym poszerzyc ten projekt o 1m, szczegolnie z tego wzgledu aby wc na dole zamienilo sie w lazienke z pryszniem. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez stellina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 08.04.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 dziekuje TysiaWojtek za szybka odpowiedz. tak chodzilo nam o prosty w budowie dom, podobaja sie nam takie nowoczesne bryly, tylko sie zastanawiam czy ta pustka nad salonem, czy to nie strata przestrzeni, ale moj m mowi ze bedzie super... chcialabym poszerzyc ten projekt o 1m, szczegolnie z tego wzgledu aby wc na dole zamienilo sie w lazienke z pryszniem. fajnie to wygląda, ale .... macie w tym projekcie oddzieloną strefę dzienną od nocnej, nie wiem jak bardzo jesteście imprezowi ale śmiechy hihy mogą się nieść na górę, gdzie mogą spać dzieci (np), ja bałabym się również tego, że ta pustka będzie "wyciągać" ciepło (może nie , ale ja się nie znam na tym ) - tak mi się teraz nasunęło, co do poszerzenia domu to dobry pomysł (my też nasz poszerzamy) - ale czy w związku tym przesunięciem będziecie przesuwać schody i ścianę z kominem? czy tylko przesuniecie ścianę od wc? jeśli macie rzuty szczegółowe to rozrysujcie sobie to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 20.04.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 taka byłam mądra..... a jak dostaliśmy kosztorys z biura ......................................................................................................................................................................................... meksyk - nocka nie przespana bo wyliczyli nam 440 tys sys. zleconym, wiecie możne jak obliczyć z tego sys. gospodarczy? my nie umiemy tego czytać. nie wiemy jak mamy odliczyć robociznę, mamy niby zestawienie materiału z którego wychodzi 230 tys. z czego na wstępie odliczyliśmy 30 tys (inne okna, inny dach, inne panele, itp) ale jak dalej? roocizna jest podana w roboto godzinach - suma materiałów , robocizny i sprzetu nie daje kwoty 440 tys, nastawialiśmy się na 300 tys - tak zeby sie wprowadzić, wstępne kosztorysy tak zakładały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts