CodeSnipper 20.04.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Zorientuj się po prostu ile biorą dobre firmy w okolicy za dniówkę/osobę i z grubsza będziesz coś wiedzieć. Hydraulik i elektryk zazwyczaj bierze za punkt, więc policz te punkty. Cieśla albo za całość albo za dniówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 20.04.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Też byłem taki mądry, że kosztorys jest ok i powierzchnia użytkowa mała więc za 400 damy radę. Ja mam niby 130 PU ale po podłogach ponad 180 ( u Ciebie 170). Gdzieś wyczytałem, że warto liczyć 2500 zł za m2 powierzchni podłóg - do zamieszkania, wtedy mamy realny obraz tego ile będzie kosztowała nas budowa. Ja licząc, że część prac zrobię sam to mam nadzieję, że zamknę się w 400k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 20.04.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 U mnie np. 117m2 PU za 210 tys z dużym wkładem pracy własnej i rodziny. To daje 1800 za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 20.04.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Dobra dobra ale do jakiego stanu ? Już mieszkasz ? Wszystko wykończone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 20.04.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 No tak ale PU 117 bez garażu, balkonów itp. Wtedy rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 20.04.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Też byłem taki mądry, że kosztorys jest ok i powierzchnia użytkowa mała więc za 400 damy radę. Ja mam niby 130 PU ale po podłogach ponad 180 ( u Ciebie 170). Gdzieś wyczytałem, że warto liczyć 2500 zł za m2 powierzchni podłóg - do zamieszkania, wtedy mamy realny obraz tego ile będzie kosztowała nas budowa. Ja licząc, że część prac zrobię sam to mam nadzieję, że zamknę się w 400k. PU u nas jest 80 m2.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 20.04.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 U mnie np. 117m2 PU za 210 tys z dużym wkładem pracy własnej i rodziny. To daje 1800 za m2. Co Robiliście sami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 21.04.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Czekamy tylko na odbiór prądu i podpisanie umowy w tauronie. Zostało jeszcze zrobić drzwi wewnętrzne, ale to z Tata ogarniemy w parę słonecznych dni. Jeśli będzie prąd odebrany zaczynamy mieszkać. Co zrobiliśmy sami? Płaciłem tylko za koparkę, jednego murarza do fundamentów, okna z montażem, blacha z montażem, hydraulik, wyplatanie skrzynki z prądem, kafelkowanie łazienki. Resztę zrobiliśmy z rodziną. Link w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 21.04.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Ja dom 138 mkw liczę, że za około 420 się wprowadzę, oczywiście bez płotu i innych pierdół. Ostatnio liczyłem ile wydałem na samą dokumentację do budowy, tj opłata notariusza, opłaty geologów i geodetów, badanie gruntu, wyznaczenie budynku, mapki, projekt, architekt adaptacja, opłaty za wpisy do hipoteki po pożyczce itp itp itp. Licznik oscyluje w granicy 15 tysięcy. Mało ludzi o tym pamięta, a skądś te pieniądze trzeba wziąć. Miejcie to na uwadze. Dom to nie tylko ściany ale i cała "papierologia" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 21.04.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Ja dom 138 mkw liczę, że za około 420 się wprowadzę, oczywiście bez płotu i innych pierdół. Ostatnio liczyłem ile wydałem na samą dokumentację do budowy, tj opłata notariusza, opłaty geologów i geodetów, badanie gruntu, wyznaczenie budynku, mapki, projekt, architekt adaptacja, opłaty za wpisy do hipoteki po pożyczce itp itp itp. Licznik oscyluje w granicy 15 tysięcy. Mało ludzi o tym pamięta, a skądś te pieniądze trzeba wziąć. Miejcie to na uwadze. Dom to nie tylko ściany ale i cała "papierologia" ... Działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 21.04.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Działkę I papiery już mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emmusia 21.04.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Hi! Z Waszych postow wynika ze macie za soba budowy albo remonty. Wnosze wiec ze mieliscie do czynienia z wieloma robotnikami. Ja sama jestem po zakonczeniu remontu lazienek i stanelam przed nie lada problemem poniewaz nie znajac realiow chyba probuja mnie nabrac. Co rozumiecie za robocizne z materialami? Dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 21.04.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 No chyba to jest jasne: dali materiały i robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TysiaWojtek 21.04.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Hi! Z Waszych postow wynika ze macie za soba budowy albo remonty. Wnosze wiec ze mieliscie do czynienia z wieloma robotnikami. Ja sama jestem po zakonczeniu remontu lazienek i stanelam przed nie lada problemem poniewaz nie znajac realiow chyba probuja mnie nabrac. Co rozumiecie za robocizne z materialami? Dzieki za odpowiedz. Oni dają materiały i robią. Ciebie nic nie interesuje, żadne zakupy materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 09.05.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Gdzieś wyczytałem, że warto liczyć 2500 zł za m2 powierzchni podłóg - do zamieszkania, wtedy mamy realny obraz tego ile będzie kosztowała nas budowa. Ostatnio w rozmowie z pewnym inwestorem zawiesiłem się na stwierdzeniu powyżej. Czy aby na pewno liczmy powierzchnię podłóg, czyli powierzchnię całkowitą? A może należy liczyć powierzchnię zabudowy? Zakładamy, że wyliczenia są bardzo ogólne. Przykład : - licząc PZ : dom 10x8,5m w obrysie czyli 85m PZ * 2 (poddasze) 170m * 2500zł/m2 = 425tyś - licząc PC : dom 10x8,5m w obrysie czyli 85m PC 130m2 (z poddaszem) 130m * 2500zł/m2 = 325tyś Która metodę przyjąć PZ czy PC? Póki co wychodzi mi wersja 2. Rozwiejcie moje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 A jak policzysz projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 10.05.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Mam 150 m2 PU i cichą nadzieję, że zmieszczę się w 300-320 tysiącach. Dokumentacja 10 tysięcy. Przyłącza 10 tysięcy.Budowa do SSO tzw. "Pan Wiesiek" + murarzMusimy zapłacić za ogrzewanie podłogowe i wod. kan. Elektrykę robi kolega w promocyjnej cenie. Wykończenie całkiem sami. Elewacja - kolejny kolega w promocji. A i tak nie zmieścimy się w 300 tys. co było moim marzeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninel 10.05.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Witam serdecznie:) Jestem świeżakiem na forum. Planujemy z mężem budowę domku ale póki co chcemy zweryfikowac nasze plany by nie stały się one ,,marzeniem ściętej głowy".... Interesują nas dwa projekty: 1. http://extradom.pl/projekt-domu-ambrozja-2-wersja-a-parterowa-z-pojedynczym-garazem-WRD2047 oraz 2. http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/agatka_z_garazem/151/opis przy czym bardziej skłaniamy się ku parterowej Ambrozji. Agatkę buduje sporo osób (prześledziłam kilka Dzienników Budowy i i informacji na forum) - mniej więcej wiemy z jakim rzędem kosztów powinniśmy się liczyc ale o Ambrozji informacji jest niewiele stąd moje pytania: - czy cenowo te projekty są zbliżone? -jakie są ich słabe punkty, gdzie jeszcze można szukac w nich oszczędności? Mamy 2 maleńkich dzieci i póki co dysponujemy kwotą ok 250 tyś - resztę będziemy zbierac i ew bedziemy posiłkowac się kredytem. Chcemy budowac metodą częściowo gospodarczą - tzn. tata z bratem podejmą się wykończeniówki a mąż w miarę możliwości do SSO. Wiem, że w tanich projektach odradzacie garaż w bryle ale my chcemy przy nim pozostac. Również liczba pomieszczeń jest dla nas optymana. Z góry jestem wdzięczna za każdą odpowiedź i wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 10.05.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 A jak policzysz projekt, w którym garaz dwustanowiskowy jest przyklejony do bryły budynku ? Jeszcze raz podkreślę - takie liczenie to wróżenie z fusów i rozmawiamy o luźnej gadce. Na pytanie jak liczę odpowiem tak: 1. Odpowiedź 1 : na szybko, bez wchodzenia w szczegóły, 2500zł/m2 choć za taki garaż kusi mnie liczyć 2000zł/m2 2. Odpowiedź 2 : zlecam wycenę komuś kto się na tym zna, podaję projekt, materiały i poświęcam na to więcej czasu niż 5 sekund. A wracając do tego co pisałem o 'szybkim' liczeniu PC czy PZ sam sobie odpowiem. Według definicji PZ: Przez powierzchnię zabudowy rozumie się powierzchnię terenu zajętą przez budynek w stanie wykończonym. Czyli PZ wieżowca z 20 piętrami jest taka sama jak domku parterowego. Powierzchnia całkowita pomieszczeń wydaje się tu najodpowiedniejsza. Często ludzie biorą do obliczeń powierzchnię użytkową, a to prowadzi w maliny. Przykład : PU 135m2 PC 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 10.05.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Wykończenie garażu, kotłowni, pralni nieco się jednak rożni (zazwyczaj) od wykończenia kuchni, łazienki, salonu. Dlatego ja raczej się skłaniam do brania pod uwagę powierzchni użytkowej, z niewielkim marginesem błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts