compi 29.07.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Compi jaki masz domek?? Projekt indywidualny, jednak jakieś wzorce zostały znalezione . Daj na priv adres mailowy to podeślę jakiś rzut i napiszę co bym dzisiaj zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 29.07.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Co powiecie o tym domku w kontekście domu taniego w budowie i eksploatacji: http://z500.pl/projekt/203/Z229,energooszczedny-dom-z-duzym-pomieszczeniem-gospodarczym-i-wygodnymi-schodami.html Bardzo dobrze izolowana płyta fundamentowa, ściany i dach, okna z pakietem 3szybowym, ogrzewanie pompą ciepła lub (ku czemu się skłaniam) prądem.Rzecz jasna działka z mediami ogarnięta (już jest). Budżet 250k na stan do wprowadzenia, z częściowym umeblowaniem/ wyposażeniem. Nie będę rzucał słów na wiatr więc powiem, że 10-20% prac wykończeniowych do wykonania w własnym zakresie. Koszty robocizny niskie (region kraju).Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.08.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Temat o tanich domach a tu znów rekuperatory....pompy ciepła... dachówki ceramiczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 02.08.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Ostatnio coraz więcej budujacych domy energooszczędne odchodzi od rekuperacji na rzecz hybrydowej wentylacji mechanicznej. Pompa ciepła w małych i ciepłych domkach to niepotrzebny wydatek. Co do wyższości dachówki nad blachą to jeśli dachówka lepiej ochroni przed przegrzewaniem dachu i nie jest droższa ni 25% od blachy to bym w ciemno brał ceramikę. Po cichu licze że za 350kPLN dam radę zbudować parterowa stodole z dwuspadowym dachem bez garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 02.08.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mowie o ok 140m2 po podlodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.08.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 W budżecie domu za 300tyś rekuperator zamknie sie bez problemu.A jeśli na etapie realizacji zrezygnuje sie z kominów wentylacyjnych , to może się okazać, źe WM mamy w gratisie. Poza tym mając do wydania taka kwotę trzeba pójść na kompromis - albo spory dom (~140m2 i oglądanie każdej złotówki na etapie zakupu płytek, osprzętu elektrycznego, armatury, farb) z obsługowym zródłem ciepła - albo mniejszy, prosty w budowie dom z bezobsługowym grzaniem, gdzie można jeszcze trochę na etapie wykończenia zaszaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 02.08.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Stodołę ze stopki wybudowalismy za 210 tys. U ściany to 0,13 a okien 0,8. Ale prawie wszystko samodzielnie z rodziną. Płaciłem za koparkę, murarzy do fundamentów, hydraulika i tynkarskie. Szkielet kanadyjski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Temat o tanich domach a tu znów rekuperatory....pompy ciepła... dachówki ceramiczne.. Tamat jest do 300tys.zł a ja zamknąłem budowę w 310tys.zł i mam i dachówkę ceramiczną i rekuperator i pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laprathus 15.08.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Podłączam się do tematu, moje marzenie to zmieścić się w 300k aby wprowadzić się do http://www.dobredomy.pl/projekt/milena/działkę posiadam, media pod działkę podłączone. Ogrzewanie zgodnie z projektem pozostanie gazowe, jednakże chciałbym dać jakiś dobry kocioł aby zminimalizować koszt ogrzewania, ściany z BK 24 ewentualnie silka 18. Projekt zmodyfikowałem w salonie nie posiadam podcienia, pociągnąłem ścianę do końca. Po ostatnich analizach postanowiłem wyrzucić balkon a w miejsce drzwi balkonowych wstawić większe okna aby nie było ciemno w pokoju. Ogrzewanie podłogowe w łazience oraz kuchni pozostałe grzejnikowe. Z kominka nie planuje korzystać natomiast chciałbym mieć WM z Rekuperatorem. Na początek planuje aby za te pieniądze wykończyć parter do tego stopnia aby dało się mieszkać natomiast poddasze może czekać na wykończenie. W pracy nie mam możliwości poświęcić tyle czasu aby budować samemu w związku z czym całościowo firma, może wykończenie poddasza będę się sam dłubał. Proszę o rady czy w 300k da rade się wprowadzić, jakie rozwiązania stosować aby zmieścić się w takiej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Baz szans. Ten dom po podłogach 160m2, jak nie więcej."Dłubiąc na poddaszu" nie uzyskasz większych oszczędzności. Ja przy parterówce 106m2 przekroczyłem 300tyś, mimo iż sam położyłem wentylację mechaniczną, ocieplenia ścian, odprowanienie deszczówki, kafelkowanie kotłowni, ,malowanie i parę innych "drobiazgów" Aaaa... i łączenie grzejników i podłogówki bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laprathus 15.08.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 No to powiem Ci, że mnie nie pocieszyłeś, ale to też i dobrze w takim razie muszę coś wykombinować, a zapomniałem dodać, że instalacje elektryczną będę miał zrobioną za koszt samych materiałów + krata piwa + kac, z komina i kominka zrezygnuje więc zawsze parę tys. przyoszczędzę.Nie bardzo chcę zrezygnować z rekuperacji ale jak przyciśnie to będę musiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 lepiej z 25-30 m2 zrezygnuj. Albo z domku dla samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laprathus 15.08.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Raczej ciężko już mi zrezygnować, ponieważ projekt już kupiony i leży u projektanta do adaptacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 No to trochę nie w tej kolejności działasz.Lepiej teraz sprzedać projekt, niż się mordować później... Tak pod rozwagę, podam Ci tylko kilka faktów. Powierzchnię zabudowy masz prawie taką, jak ja. Dach masz większy i bardziej skomplikowany.Masz jedną kondygnację więcej.A pieniędzy na budowę mniej. Może masz dochody na tyle duże, by po wprowadzeniu się na parter kończyć szybko poddasze, zrobić elewację, płot i podjazd.Nic tak nie zniechęca i zabiera radosć z wybudowanego domu, niż "tymczasowy" przez kilka lat płot i bagno/pustynia na podjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laprathus 15.08.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 W dochodach szału nie ma aby zrobić to bardzo szybko, nie chce już kombinować z zmianą projektu, bardzo podoba mi się rozmieszczenie pomieszczeń oraz wygląd zewnętrzny budynku pomimo tego, że jest to prosty domek, 300k chciałem się zamknąć ale jestem w stanie wyłożyć około 350k jednakże wolałem to przeznaczyć jako rezerwę, mogę prosić o rady np, jakiej grubości ocieplenie zastosować na ściany, podłogę, dach, ściany podłogę garażu aby mieć dobry stosunek ceny do jakości?, taniej wyjdzie budować z silikatu czy z bk? nie mam na myśli tu ceny 1m2 cegły ale łącznie już z klejami, zaprawami itp... prawdą jest, że blacho dachówka podczas deszczu jest upierdliwie głośna?. ps. początkowo nie chce wykańczać poddasza w planach mamy z żoną zamiar mieszkać na parterze i powoli wykańczać poddasze tak aby było gotowe dzieci się urodzą i będą mogły mieszkać w oddzielnym pokoju dopiero wówczas poddasze....czyli za jakieś 8 latogrzewanie tańsze podłogowe czy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 no i widzisz, już zaczynasz myśleć w kontekście "co tańsze", zamiast "co lepsze".Budując zbyt duży dom im bliżej końca, tym częściej będziesz tak myślał - szczególnie przy wykańczaniu. Styropian - sensowna ilość 20cm, najtańsza ściana to chyba wciaż silikat 18cm, albo jakiś podły, szary BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vulcanorwp.pl 16.08.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 150m2 x 2.3-2.8 tys i masz stan deweloperski budowany 1 firmą, czyli 345-420 tys. A gdzie tam wykończenie wnętrz następne 500zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.08.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 W dochodach szału nie ma aby zrobić to bardzo szybko, nie chce już kombinować z zmianą projektu, bardzo podoba mi się rozmieszczenie pomieszczeń oraz wygląd zewnętrzny budynku pomimo tego, że jest to prosty domek, 300k chciałem się zamknąć ale jestem w stanie wyłożyć około 350k jednakże wolałem to przeznaczyć jako rezerwę, mogę prosić o rady np, jakiej grubości ocieplenie zastosować na ściany, podłogę, dach, ściany podłogę garażu aby mieć dobry stosunek ceny do jakości?, taniej wyjdzie budować z silikatu czy z bk? nie mam na myśli tu ceny 1m2 cegły ale łącznie już z klejami, zaprawami itp... prawdą jest, że blacho dachówka podczas deszczu jest upierdliwie głośna?. ps. początkowo nie chce wykańczać poddasza w planach mamy z żoną zamiar mieszkać na parterze i powoli wykańczać poddasze tak aby było gotowe dzieci się urodzą i będą mogły mieszkać w oddzielnym pokoju dopiero wówczas poddasze....czyli za jakieś 8 lat ogrzewanie tańsze podłogowe czy grzejniki? Jak na starcie budowy masz w portfelu 300k wydaje się że możesz wszystko, jak budujesz w miarę szybko i tygodniowo zaczniesz wydawać 20-30 tyś to zmieniasz zdanie o swoich możliwościach. Nie mówie ze 300k to mało , ale nadchodzi taki moment że człowiek łapie się za portfel i zaczyna ciąć koszty a im dalej tym drożej. Początkowe etapy do dachu to są widoczne, dom rośnie w w oczach a kasa powoli ubywa potem kasa ucieka a już nie rośnie. Podział parter teraz poddasze kiedyś to najdziwniejszy twór jaki ludzie wybierają. Rozumiem że można mieszkać bez podjazdów i chodników, bez ogrodzenia, ale nie wyobrażam sobie budowy poddasza od stanu surowego mieszkając na dole. Transport materiałów przez zamieszkały parter, beton, tynki nawet g-k i ciągle spacery ekip. Chcesz robić kiedyś poddasza to trzeba wyprowadzić tam wodę, CO, kanalizę trzeba to zabezpieczyć przed mrozem, musisz zabezpieczyć parter "tymczasowo" przed zimnem tu nie wystarczy 5cm styro, potrzeba 20-25 jak po tym chodzić? Kupisz styro a co potem z nim zrobisz na dach potrzebna wełna, kupisz wełnę jeszcze trudniej chodzić po strychu. Jak załatać dziurę na schody żeby na zamieszkałym parterze nie wiało mrozem to są koszty dodatkowe które robiąc etapy muisz ponieść. Jak na etapy to bym poddasze zrobił do stanu deweloperskiego czyli posadzki, tynki grzejniki i brak białego montażu. Tyle ze to kosztuje już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 17.08.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 A ja twierdzę, że się da, ale z całą masą robocizny. Sama po podłodze mam prawie 160 metrów, a już mieszkam. Na dziś wydane 262 tysiące (bez działki, ale z papierami i przyłączami). Brakuje piekarnika i zabudowy słupka, barierek na balkonie i przy schodach, płytek na tarasie i obudowy słupów do balkonu. Kotłownia na razie bez płytek na ścianach. Umeblowany cały dół, brakuje karniszy, firan i lamp. Materiały stosunkowo dobre (przynajmniej w naszej ocenie, staraliśmy się raczej przygotowywać przed kupnem). Praktycznie całe wykończenie, oprócz mebli kuchennych to dzieło męża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 01.09.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Cześć! Wita was wieloletni czytelnik, który w końcu postanowił się zarejestrować i poprosić o ocenę sytuacji. Od wielu lat marzymy z żoną o własnym domku i wydaje nam się że dotarliśmy już do etapu, że należałoby te marzenia realizować. I tutaj do Was chciałbym się zwrócić o trzeźwą ocenę - czy porywać się na to, czy czy zostać przy mieszkaniu Sprawa pierwsza - finanse. Udało nam się odłożyć na tyle gotówki, że wystarczy na zakup działki, jej uzbrojenie, utwardzenie dojazdówki, projekt domu i może jeszcze jakieś inne atrakcje Na budowę domu chcielibyśmy wziąć ok 300tys kredytu - zdolność jest wyższa, ale cel taki żeby tej kwoty nie przekraczać i skrócić okres kredytowania do akceptowalnego minimum. W tej kwocie chcielibyśmy zamknąć się ze stanem tzw deweloperskim. Na meble, lazienki, wykończenia itd. znajdą się inne środki. Sprawa druga - działka - znaleźliśmy już taką w odpowiadającej nam lokalizacji - pow. lekko ponad 900m, prostokątna, wymiary 23x40-pare m, wjazd od strony pd-wsch. z naciskiem na wschodnią stronę Aktualnie jesteśmy na etapie weryfikacji i jak wszystko potoczy się pomyślnie, to bylibyśmy się w stanie na nią zdecydować. Tutaj jednak pytanie, bo ciągle słyszę, że ekspozycja jest ważna i nawet na takie rzeczy jak strona wjazdu należy zwracać uwagę, ale nikt nie jest mi w stanie powiedzieć która jest najlepsza i dlaczego (znaczy kazdy agent twierdzi ze na prezentowanej obecnie dzialce jest najlepsza). Sprawa 3 - projekt domu - szukamy czegoś w okolicach 120m - z niewielkimi odchyłami, uznajmy 100-150 za akceptowalne przedziały, chociaż zapewne im większa powierzchnia tym wiekszy koszt. Preferujemy projekty parterowe i świetnie by było, gdyby posiadał on garaż dwustanowiskowy. Na chwilę obecną najbardziej przypadł nam do gustu ten projekt: http://z500.pl/projekt/633/Z289,parterowy-dom-z-garazem-od-frontu-oraz-duzym-pg-na-ekogroszek/dane-ogolne.html - z małymi modyfikacjami (zamiana miejsc kuchni z pom gospodarczym, zmniejszenie tego pomieszczenia i zapewnienie przejścia z garazu przez te pomieszczenie do sieni. Również ten wystający fragment z łazienką wygląda zbędnie i wolałbym zrównania ścian. Problem jednak stanowi MPZP - dachy muszą mieć 30-45 stopni, więc tu pytanie czy taka zmiana o kilka stopni znacząco wpływa na koszt dachu? Czy podniesienie o te 3 stopnie mocno podniesie wysokosc budynku? Jak ktoś ma jakieś ciekawe projekty, to będę oczywiście wdzięczny. Budowalibyśmy na Śląsku - czyli kopalnie w okolicy i liczenie się ze szkodami górniczymi. To najprawdopodobniej wymagać będzie droższego i soldniej wykonanego funadmentu, a możliwe, że i płyty fundamentowej, tak? Co do materiałów i technologii to jesteśmy laikami - wiadomo, że chcielibyśmy mieć dom jak najtańszy w użytkowaniu, ale jednocześnie ceniąc sobie wygodę, nie wyobrażam sobie ogrzewania ekogroszkami czy węglem. Czyli w grę pewnie wchodzi prąd lub gaz? Dostęp mamy do obu, w kuchni gazu używać nie planujemy, więc jak korzystniej wyjdzie ogrzewać prądem, to zawsze to 3k za przylacze w kieszeni Kolega co budował jakis czas temu mocno poleca cyt "silke 18cm + duzo stero i do tego obowiazkowo mechaniczna wentylacja z rekuperatorem". Przeglądając forum widzę, że to dość popularna kombinacja, ale wiadomo - to pewnie tylko klocuszki, a żeby to wszystko miało sens, musi być już na etapie projektu uwzględnione. Co jeszcze - kominek - żona mówi że być musi robi klimat itd. Ja sobie ten dodatkowy koszt próbuje jakoś usprawiedliwić - gaz mogą zakręcić, prądu może braknąć - dobrze jednak mieć zapasowe źródło ogrzewania zimą. Na koniec dodam że budowlańcami nie jesteśmy - także większość prac budowlanych wykonywana byłaby najętymi ekipami. Przy instalacjach (hydraulika, elektryka) już się znajomi eksperci znajdą. Na razie to tyle - chyba i tak za dużo napisałem i dziękuję każdemu kto doczyta do końca Liczę na szczere rady, czy przy takich założeniach mamy szansę powodzenia, no i na dobre rady, kierunki w które powinniśmy celować itd. Pozdrawiam, B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts