krbaton 07.09.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Jako alternatywę dla ogrzewania prądem/gazem widzieliśmy właśnie kominek. Kolega ma takie rozwiązanie - w niektóre dni ogrzewają dom kominkiem, w inne gazem - czy takie coś w ogóle ma sens? Podejrzewam, że lepiej skupić się na jednym i zrobić je porządnie, Nikt nie przyzna się że w kominku palił tylko przez pierwszy sezon bo tak fajowo iskry trzaskają a teraz jedzie cały czas na gazie/prądzie bo nie trzeba walczyć z kominkiem Cena kominka + sterownik + podłączenie z dwoma pompami + zasilanie awaryjne + obudowa + bufor ( zbiornik kombinowany z dwiema wężownicami + poprawki = ok 20- 25 tyś :/ a i kominek też potrzebuje prądu Edytowane 7 Września 2015 przez krbaton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 08.09.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Jeżeli firma dobrze dobierze powietrzną pompę ciepła to nie trzeba niczym dogrzewać w największe mrozy. Są to jakieś mity. Jeżeli Twój dom potrzebuje 9kW przy -20 to takie urządzenie musi być zamontowane. Obecnie jak Klient się nie zna to różne pseudo firmy potrafią wcisnąć 9kW ale przy +7, a przy -20 juz tylko 5kW. Wtedy są opinie że pompa nie grzeje jak jest zimno. Edytowane 11 Września 2015 przez Klimon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 08.09.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 1. W kwestii ogrzewania napiszę co ja planuje: 2. Odnośnie parterówki z wielospadowym dachem o powierzchni całkowitej około 150m2 to pod względem ekonomicznym taniej wyjdzie dom z piętrem, najlepiej z 2-spadowym dachem. W internecie jest mnóstwo fajnych projektów i nie koniecznie muszą one wyglądać jak stodoła (ja sobie upatrzyłem ten: http://www.homekoncept.com.pl/component/virtuemart/wszystkie-projekty/projekt-domu-homekoncept-03-wersja-podstawowa-detail?Itemid=0 ) Mogę się mylić, ale sądzę, że dom z poddaszem jest łatwiejszy w ogrzaniu bo ciepło z parteru leci do góry i jest mniej rozłożysty. Dodatkowym atutem domu z poddaszem jest mniejsza powierzchnia zabudowy, także po jego wybudowaniu zostaje więcej m2 działki (a ona też przecież kosztuje). Ogólnie masz rację, a mi osobiście takie domki z poddaszem użytkowym i 2spadowymi dachami podobają się nawet bardziej. Jednak są 2 kwestie które mnie od 2poziomowej zabudowy odpychają: 1) skosy na tych poddaszach 2) schody - raz że dzieci, dwa, że na starość po schodach to mi sie też nei bedzie chciało Też wolę 4 spadowy, tak jak napisałem wcześniej dach nieocieplony ( tylko strop ) 310 m2 = ok 80 tyś no ale tutaj duza powierzchnia dachu jest wynikiem zabudowy parterowej. fakt, przy typowo dwuspadowej konstrukcji na pewno coś by się urwało z tej powierzchni, ale i tak bylaby ona spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 09.09.2015 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Dach 2 spadowy to ok połowy czyli ok 150-160 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 09.09.2015 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 1. W kwestii ogrzewania napiszę co ja planuje: Pompa ciepła powietrze woda (mam gaz przy działce, ale odliczając komin, przyłącze, podprowadzenie gazu do kotłowni i zakup pieca to wychodzi niewiele drożej). Ogrzewanie całości podłogówką w nocnej taryfie, akumulacja w płycie fundamentowej i murach. Dodatkowo chcę wybudować komin, który w przyszłości posłuży do instalacji kominka z płaszczem wodnym jako awaryjnego źródła ogrzewania (gdy nie będzie prądu, czy przy wysokich mrozach, gdzie pompa ciepła sobie nie będzie dawać rady).. Przydalby się akumulator ciepła bo nie da rady grzać całą noc bo będzie gorąco Ją bym pomyślał o tanim buforze ok 400-500 l Gdy nie na prądu a kominek z płaszczem działa to jest spory problem !! UPS uciąga ok 5-6 h oczywiście zależy od jego wielkości. Czyli kominek z PW = prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 09.09.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Tak jak pisałem u mnie będzie akumulacja w płycie fundamentowej i murach. Są osoby, które akumulują tylko w murach i są zadowolone. Bufor 500l to zbędny wydatek. Natomiast co do kominka z PW i jego awaryjnego zasilania to tak jak piszesz jest UPS, można sobie też do tego celu przeznaczyć jakiś akumulator czy też agregat prądotwórczy, także akurat z tym chyba nie będzie problemu. Ja i tak na przyszłość mam w planach panele fotowoltaiczne. To będziesz mieć ogrzewanie podłogowe czy ogrzewaną płytę ? Ciężko będzie utrzymać mniej więcej stalą temperaturę bo przez dzień II taryfa jest tylko przez 2 godziny i raczej nie zdąży podgrzać calego układu Ups jest tylko awaryjnie a agregat to i tak wydatek ok 2000 tyś i to jest zbędny wydatek bo stoi nieuzywany. Co zrobisz z prądem z paneli bo pompy to raczej nie uciagną ? Też czekam na panele fotowoltaniczne - ma być dofinansowanie z gminy i EU :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 09.09.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) To będziesz mieć ogrzewanie podłogowe czy ogrzewaną płytę ? Ciężko będzie utrzymać mniej więcej stalą temperaturę bo przez dzień II taryfa jest tylko przez 2 godziny i raczej nie zdąży podgrzać calego układu Ups jest tylko awaryjnie a agregat to i tak wydatek ok 2000 tyś i to jest zbędny wydatek bo stoi nieuzywany. Co zrobisz z prądem z paneli bo pompy to raczej nie uciagną ? Też czekam na panele fotowoltaniczne - ma być dofinansowanie z gminy i EU :) Nagrzeje w nocy i cały dzień posadzka będzie komfortowo oddawał ciepło. Wystarczy wyczuć i wyregulować. Nie ma lepszego i tańszego rozwiązania. Bufory to jakieś nieporozumienie ekonomicznie nieuzasadnione. Edytowane 11 Września 2015 przez Klimon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malina_B 09.09.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Ja również jestem na forum zaledwie z planami budowy domu i nic właściwie o tym biznesie nie wiem. Dobry wątek dla początkujących - wiele się można dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 09.09.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Dach 2 spadowy to ok połowy czyli ok 150-160 m2 Nie no, tyle to mi wychodzi pow. Zabudowy dachu w takiej parterowce ponizej 200m jeszcze nie widzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 09.09.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Nie no, tyle to mi wychodzi pow. Zabudowy dachu w takiej parterowce ponizej 200m jeszcze nie widzialem. Tzn w jakiej ? dach czterospadowy jaki mam wraz z garażem to 310 m2 natomiast w projektach z dachem dwuspadowym jego powierzchnia to tak jak napisałem 150-160 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.09.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Zaiste ciekawa matematyka.... Możesz podać linka do tego projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 09.09.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Nagrzeje w nocy i cały dzień posadzka będzie komfortowo oddawał ciepło. Wystarczy wyczuć i wyregulować. Nie ma lepszego i tańszego rozwiązania. Bufory to jakieś nieporozumienie ekonomicznie nieuzasadnione. Rozumiem, że chcesz reklamować swoje rozwiązania ale nie opowiadaj bzdur !! mam ogrzewanie podłogowe w całym domu ( wyczute i wyregulowane jak to nazwałeś ) i nie ma możliwości nagrzać 5-6 cm betonu w nocy do takiej temperatury żeby oddawał przez cały dzień no chyba że ktoś lubi w nocy mieć +25-26 st a w dzień + 20 ( uprzedzając insynuacje dom mam dobrze ocieplony wraz z rekuperatorem i gwc ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 09.09.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Zaiste ciekawa matematyka.... Możesz podać linka do tego projektu ? Tak masz rację bliżej im do 200 m 2 ale to i tak mniej niż przy 4 spadowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapa69 14.09.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Dzień dobry wszystkim, mam na imię Adrian i zamierzam rozpocząć budowę domu w przyszłym roku. Poszukiwania projektu zakończyłem z dwoma projektami w ręku: 1. Projekt, który stawiam na pierwszym miejscu, gdyż jest najbliżej ideału. http://www.dobredomy.pl/projekt/laura/ Brama garażowa poszerzona do dwóch aut, kotłownia wywalona kosztem pokoju powyżej. 2. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eryk Tutaj druga - być może tańsza opcja + dodatkowo dobudowany garaż dwustanowiskowy z przodu wychodzący całkowicie z bryły budynku, też płaski stropodach jak w Laurze. I teraz pytanie. Dam radę pod klucz z 300 tysiącami ? Metoda gospodarcza polegająca na osobistym zarządzaniu, zaopatrzeniu i angażu poszczególnych ekip na poszczególnych etapach do stanu deweloperskiego. Od stanu deweloperskiego wykończenie pod klucz "tymi ręcami" Wykończenie pod klucz rozumiem bez mebli, wyposażenia i bez sprzętu i mebli w kuchni. ale z podłogami, zabudową gk łazienkami na gotowo, pomalowane na gotowo. Działka już jest, media w granicy. Przewiduję ogrzewanie na ekogroszek i przydomowa oczyszczalnia, gdyż nie ma kanalizacji. Rezygnacja z kominka i co za tym idzie jednego z kominów - w obu przypadkach. z góry dziękuję za odpowiedzi - im bardziej rzeczowe, tym cenniejsze pozdrawiam Edytowane 14 Września 2015 przez kapa69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 14.09.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Dzień dobry wszystkim, mam na imię Adrian i zamierzam rozpocząć budowę domu w przyszłym roku. Poszukiwania projektu zakończyłem z dwoma projektami w ręku: 1. Projekt, który stawiam na pierwszym miejscu, gdyż jest najbliżej ideału. http://www.dobredomy.pl/projekt/laura/ Brama garażowa poszerzona do dwóch aut, kotłownia wywalona kosztem pokoju powyżej. 2. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eryk Tutaj druga - być może tańsza opcja + dodatkowo dobudowany garaż dwustanowiskowy z przodu wychodzący całkowicie z bryły budynku, też płaski stropodach jak w Laurze. I teraz pytanie. Dam radę pod klucz z 300 tysiącami ? Metoda gospodarcza polegająca na osobistym zarządzaniu, zaopatrzeniu i angażu poszczególnych ekip na poszczególnych etapach do stanu deweloperskiego. Od stanu deweloperskiego wykończenie pod klucz "tymi ręcami" Wykończenie pod klucz rozumiem bez mebli, wyposażenia i bez sprzętu i mebli w kuchni. ale z podłogami, zabudową gk łazienkami na gotowo, pomalowane na gotowo. Działka już jest, media w granicy. Przewiduję ogrzewanie na ekogroszek i przydomowa oczyszczalnia, gdyż nie ma kanalizacji. Rezygnacja z kominka i co za tym idzie jednego z kominów - w obu przypadkach. z góry dziękuję za odpowiedzi - im bardziej rzeczowe, tym cenniejsze pozdrawiam Ad 1. Fajny mały i prosty do postawienia, jakie masz wymiary garażu czy na pewno zmieszczą się auta ( niektórzy twierdzą, że garaż jest zbędny ) Nie ma okapu ale wygląda nowocześnie Czyli dwie sypialnie ? Okno w łazience wychodzi na taras - jak dla mnie to średnio. Ad2. Jaszcze mniejszy czy tańszy ? pewnie trochę co do garażu wystawionego obok to się nie wypowiem bo mam w bryle domu. Ogrzewanie na ekogroszek czy takie tanie - na pewno na takie bym się nie zdecydował. Oczyszczalnia jest super 100 zł rocznie za eksploatację. Cena zależy od materiałów jakich użyjesz, spokojnie można się targować w składach budowlanych ( jak budowałem to najbliższy skład nie chciał zejść z ceny phorotermu oto przyjechał z innego 35 km dalej za niższą cenę i to z transportem ) projekty idealne pod płytę + dobre ocieplenie + dobre okna i naprawdę zapłacisz za ogrzewanie niewiele a jak jeszcze ogrzewanie niskotemperaturowe to prawie ideał http://www.dobredomy.pl/kalkulator/laura/ Edytowane 14 Września 2015 przez krbaton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapa69 14.09.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Tak, mysle ze dwie (duze) sypialnie wystarczą. Co do garażu może być odrobine za wąsko, ale w razie konieczności poszerzę. Jak myślisz 300k starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapa69 14.09.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 "Po podłodze" to znaczy powierzchnia netto ? użytkowa plus garaż ? p.s. 500 trzeba liczyc za wykończeniówkę bez robocizny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) Dzień dobry wszystkim, mam na imię Adrian i zamierzam rozpocząć budowę domu w przyszłym roku. Poszukiwania projektu zakończyłem z dwoma projektami w ręku: 1. Projekt, który stawiam na pierwszym miejscu, gdyż jest najbliżej ideału. http://www.dobredomy.pl/projekt/laura/ Brama garażowa poszerzona do dwóch aut, kotłownia wywalona kosztem pokoju powyżej. 2. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eryk Tutaj druga - być może tańsza opcja + dodatkowo dobudowany garaż dwustanowiskowy z przodu wychodzący całkowicie z bryły budynku, też płaski stropodach jak w Laurze. I teraz pytanie. Dam radę pod klucz z 300 tysiącami ? Metoda gospodarcza polegająca na osobistym zarządzaniu, zaopatrzeniu i angażu poszczególnych ekip na poszczególnych etapach do stanu deweloperskiego. Od stanu deweloperskiego wykończenie pod klucz "tymi ręcami" Wykończenie pod klucz rozumiem bez mebli, wyposażenia i bez sprzętu i mebli w kuchni. ale z podłogami, zabudową gk łazienkami na gotowo, pomalowane na gotowo. Działka już jest, media w granicy. Przewiduję ogrzewanie na ekogroszek i przydomowa oczyszczalnia, gdyż nie ma kanalizacji. Rezygnacja z kominka i co za tym idzie jednego z kominów - w obu przypadkach. z góry dziękuję za odpowiedzi - im bardziej rzeczowe, tym cenniejsze pozdrawiam Ja postawiłem dom wzorowany na trochę powiększonym Eryku. O zmianach, jakie przeprowadziłem możesz przeczytać na pierwszych dwóch stronach mojego dziennika budowy. Mnie do szczęścia brakuje jeszcze tynku silikonowego i kostki na podjeździe dla samochodów, bota przed domem juz jest. Wydałem jakieś 310 tyś, ale można było taniej, jakby było trzeba. EDIT: i nawet nie myśl o ekogroszku w takim domku.... Edytowane 14 Września 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 14.09.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 500 PLN/m2 na wykończenie to jest poziom "Castorama-promocja". Za 5, 10 lat do wymiany. Wiem, bo teraz tak mam w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Prawda, prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts