jarekFTW 18.10.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 "Dla mnie szok cenowy.... Pewnie to samo przeżyjesz Moje koszty (ceny netto) 12800 fundament12400 strop22050 ściany6975 dach (stan obecny papa)2292 działówki7340 okna3796 elektryka4826 tynki 305 pobór prądu1088 woda + kanaliza instalacja6550 posadzki"Jestem w trakcie budowy, właśnie zaczyna się wykańczanie domu, w przyszłym tygodniu wylewają jastrych.Chciałbym zobaczyć ten Wasz dach za 7000 i okna za 8000. Nie mówiąc już o innych wydatkach. Odezwijcie się na forum 5 lat po zamieszkaniu w takim domu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L3g3nd 10.11.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Bąbelkowo, bardzo ładny dom ale wg mnie podobnie jak Kubaar, dodatkowo na te podcienie , słupy pójdzie dużo betonu i zbrojenia, który musisz dobrze ocieplić. dzien dobry jestem nowym uzytkownikiem forum stad pytanie czy ktos buduje dom wg projektu LIV 3 G2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.12.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Właśnie ruszyła budowa mojego domu, zastanawiam się jak wszyscy czy wystarczy mi środków aby doprowadzić budowę do końca i w domu zamieszkać.Proszę o uwagi i rady osób, które domy już zbudowały. Buduję w okolicy Góry Kalwarii, woj. mazowieckie, projekt to ZX100 po przeróbkach, które miały dostosować dom do naszych potrzeb i sprawić że koszty będą niższe. http://images.tinypic.pl/i/00713/s4rs4s67qmc1_t.jpg Kosztorys ze strony projektu to prawie 300 tyś brutto, zakładam jednak że wydatki będą wyższe. W tym momencie moje wydatki to :- wszelkie koszty związane z przygotowaniami do budowy ( projekt, adaptacja, notariusz, geodeta, itp. ) to 16300 zł.- płyta fundamentowa z drenażem, opaską przeciwwysadzinową, itp - 66400 zł przekroczyłem kosztorys o 3600 zł, ( więcej piachu i plandeki jako zabezpieczenie prze mrozem ) w sumie cena m2 fundamentów to 336 zł dojdzie jeszcze 10 cm eps i wylewka z ogrzewaniem podłogowym Widzę, że dużo osób budowało domy z pracowni Z500, czy kosztorysy są realne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 13.12.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) za fundament zapłaciłeś 66 tys ?wow, a gdzie ściany domu, dach itp? Z takim rozmachem na 600k się zatrzymasz. Po co wspominasz o ogrzewaniu podłogowym przy wylewce płyty? Do tego jeszcze sporo czasu.W ogóle czy jest sens wylewać fundament/płytę w grudniu, przed zimą? Co jeżeli zaraz przyjdzie mróz? Nie lepiej poczekać na wiosnę? Edytowane 13 Grudnia 2015 przez jarekFTW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazzw 14.12.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Z własnego doświadczenia moge powiezieć, że jak ktoś chce wybudować dom do 300k zł, to musi zakładać, że będzie kosztowł 240 k zł. Zawsze są jakieś koszta dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel_26 15.12.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Witam, Po przeczytaniu ok 20 stron z tego tematu sam juz nie wiem czy za kwote 300 000 mozna wybudowac dom ok 100-120 metrow z garazem systemem zleconym ... Co osoba to inna opinia ... Aktualnie podobaja mi sie projekty : Z226 , Z119, Z216, Z219 Jednak jesli majac do dyspozycji ok 400 000 zl na dzialke i budowe to chyba lepiej bedzie zostac przy mieszkaniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 15.12.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Nie mieszaj kosztu budowy z kosztem dzialki - o ile koszty budowy domu (robocizna i materialy) sa wzglednie podobne w roznych rejonach Polski o tyle ceny dzialek zyja swiom zyciem. Z budzetem 400kPLN pewnie ledwo kupilbym dzialke 800-900m w mojej okolicy gdzie ktos inny powie ze za 400kPLN zamknie sie w budowie domu np. 340kPLN i zakupie dzialki 50kPLN i mu zostanie jeszcze 10kPLN na czesc ogrodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 15.12.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dodam tylko ze sam ciagle poszukuje dzialki w najblizszej okolicy obecnego zamieszkania i rozbieznosc cenowa jest ogromna - ok 280 do 600n za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel_26 15.12.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Nie mieszaj kosztu budowy z kosztem dzialki - o ile koszty budowy domu (robocizna i materialy) sa wzglednie podobne w roznych rejonach Polski o tyle ceny dzialek zyja swiom zyciem. Z budzetem 400kPLN pewnie ledwo kupilbym dzialke 800-900m w mojej okolicy gdzie ktos inny powie ze za 400kPLN zamknie sie w budowie domu np. 340kPLN i zakupie dzialki 50kPLN i mu zostanie jeszcze 10kPLN na czesc ogrodzenia... Witam, Mialem na mysli 300 k zl na budowe pod klucz + 100 K na dzialke jednak z tego co czytam to ciezko bedzie wybudowac dom systemem zleconym pod klucz za 300 k bo z tych 300 K to pewnie 60-80 K pojdzie na wykonczenia wiec pozostaje ok 220-240 na stan deweloperski ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 15.12.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 zmniejszyć rozmary domu i fik. Licz ok 2500 za metr do stanu deweloperskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.12.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 zmniejszyć rozmary domu i fik. Licz ok 2500 za metr do stanu deweloperskiego. 2500zł netto, brutto? 1m2 powierzchni jakiej? użytkowej, całkowitej, netto, zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.12.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Właśnie ruszyła budowa mojego domu, zastanawiam się jak wszyscy czy wystarczy mi środków aby doprowadzić budowę do końca i w domu zamieszkać. Proszę o uwagi i rady osób, które domy już zbudowały. Buduję w okolicy Góry Kalwarii, woj. mazowieckie, projekt to ZX100 po przeróbkach, które miały dostosować dom do naszych potrzeb i sprawić że koszty będą niższe. http://images.tinypic.pl/i/00713/s4rs4s67qmc1_t.jpg Kosztorys ze strony projektu to prawie 300 tyś brutto, zakładam jednak że wydatki będą wyższe. W tym momencie moje wydatki to : - wszelkie koszty związane z przygotowaniami do budowy ( projekt, adaptacja, notariusz, geodeta, itp. ) to 16300 zł. - płyta fundamentowa z drenażem, opaską przeciwwysadzinową, itp - 66400 zł przekroczyłem kosztorys o 3600 zł, ( więcej piachu i plandeki jako zabezpieczenie prze mrozem ) w sumie cena m2 fundamentów to 336 zł dojdzie jeszcze 10 cm eps i wylewka z ogrzewaniem podłogowym Widzę, że dużo osób budowało domy z pracowni Z500, czy kosztorysy są realne ? 66000 za fundament :eek: Podziwiam bo trzeba mieć w sobie dużo zaparcia żeby wydać taka kasę na takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.12.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 "Dla mnie szok cenowy.... Pewnie to samo przeżyjesz Moje koszty (ceny netto) 12800 fundament 12400 strop 22050 ściany 6975 dach (stan obecny papa) 2292 działówki 7340 okna 3796 elektryka 4826 tynki 305 pobór prądu 1088 woda + kanaliza instalacja 6550 posadzki " Jestem w trakcie budowy, właśnie zaczyna się wykańczanie domu, w przyszłym tygodniu wylewają jastrych. Chciałbym zobaczyć ten Wasz dach za 7000 i okna za 8000. Nie mówiąc już o innych wydatkach. Odezwijcie się na forum 5 lat po zamieszkaniu w takim domu. Powodzenia. dach się zawali, okna ulegną biodegradacji, mury się rozsypia - ale to za 200lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 19.12.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 za fundament zapłaciłeś 66 tys ? wow, a gdzie ściany domu, dach itp? Z takim rozmachem na 600k się zatrzymasz. Po co wspominasz o ogrzewaniu podłogowym przy wylewce płyty? Do tego jeszcze sporo czasu. W ogóle czy jest sens wylewać fundament/płytę w grudniu, przed zimą? Co jeżeli zaraz przyjdzie mróz? Nie lepiej poczekać na wiosnę? Myślę, że dom będzie kosztował dokładnie tyle ile na niego wydam. Na stronie pracowni gdzie kupiłem projekt jest dostępny kosztorys i jak pisałem przekroczyłem go o 3600 zł a mam za tą cenę płytę fundamentową na 10 cm XPS a nie tradycyjne fundamenty. Płytę wylałem i nic złego się nie stało, mróz nie przyszedł a dziś mam na termometrze 11 stopni. Gdybym gdybał i czekał to do dziś mieszkałbym z rodzicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 19.12.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Całkiem rozsądna cena 1m2 płyty. U mnie wyszło zdecydowanie drożej za m2 plyty. Nie przejmuj się, przy budowie niektórzy mają wybiórczą pamięć co kupili, za ile i za co zapłacili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 19.12.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Całkiem rozsądna cena 1m2 płyty. U mnie wyszło zdecydowanie drożej za m2 plyty. Nie przejmuj się, przy budowie niektórzy mają wybiórczą pamięć co kupili, za ile i za co zapłacili. Wyszło mi 336 zł za m2, gdyby nie większa ilośc piachu potrzebna do niwelacji terenu było by jeszcze lepiej, plandeki do przykrycia płyty też mi się nie przydały bo z pogodą udało się trafić idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niknil20 28.01.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 WitamTo mój pierwszy post na forum muratora Mam w planach rozpoczęcie budowy domu. Po obejrzeniu setek projektów zdecydowałem się na taki projekt http://www.projekty-e-domy.pl/e-121.html?lustro=1Jednak mam zamiar zbudować go bez garażu układ funkcjonalny pozostałby bez zmian. Budynek przybrałby kształt prostokąta a dach byłby w kształcie koperty. Powiększyłoby się pomieszczenie gospodarcze które rozrosłoby się o kawałek garażu który pozostałby poprzez jego skrócenieZastanawiam się czy koszty tych zmian byłyby duże??Czy jest możliwe że zmniejszyłby się przez to koszt budowy? zastanawiam się czy starczy mi 300-350tys na wybudowanie stanu takiego, żeby pozostało pomalować ściany i wstawić meble? Działkę już mam.Budowałbym z silki lub ytongu. Dachówka Cementowa. strop lany jak w projekcie. Ogrzewanie piecem na paliwo stałe np ekogroszek a zamiast podłogówki w całym domu zwykłe grzejniki.Wykończenia na średnim poziomie nie potrzebuję luksusów. do wprowadzenia prócz kuchni i łazienki starczy mi kanapa i tv reszte kupowałoby się z czasem. Jakie jest wasze zdanie? ciekawy projekt? zmiany możliwe? koszta możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 28.01.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 projekt mi sie podoba, sam szukam czegos podobnego ale na wezsza dzialke (19m) i skoro nic nie znalazlem, zaczalem sam sobie rysowac plan domu. W tym projekcie kosztowne bedzie:* dach- kopertowka zamiast dwuspadowego- lany strop - po co? W temacie ukladu pomieszczen, to nie podoba mi sie rowniez odleglosc miedzy pom. gospodarczym a lazienka i kuchnia - ciepla woda bedzie musiala pokonac wieksza ogleglosc. Przy oszczednym gospodarowanu pewnie wyladujesz w okolicach 350tys PLN ale rozwaz czy na pewno chcesz ladowac sie w paliwo stale, grzejniki i lany strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.01.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 projekt mi sie podoba, sam szukam czegos podobnego ale na wezsza dzialke (19m) i skoro nic nie znalazlem, zaczalem sam sobie rysowac plan domu. W tym projekcie kosztowne bedzie: * dach - kopertowka zamiast dwuspadowego - lany strop - po co? W temacie ukladu pomieszczen, to nie podoba mi sie rowniez odleglosc miedzy pom. gospodarczym a lazienka i kuchnia - ciepla woda bedzie musiala pokonac wieksza ogleglosc. Przy oszczednym gospodarowanu pewnie wyladujesz w okolicach 350tys PLN ale rozwaz czy na pewno chcesz ladowac sie w paliwo stale, grzejniki i lany strop I z tego co wiem to łazienki i kuchnia to najdroższe pomieszczenia, a w projekcie są 3 łazienki, co daje dodatkowe armatury,miski wc, drzwi i tp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotmelka 28.01.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 kuchnia jest najdroższa w projekcie i wyposażeniu, łazienka na drugim miejscu wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts