Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie wiem że w takim domu dach i fundamenty tanie nie będą ale się z tym liczę.

Dlaczego nie lany strop?? gdybym kiedyś w przyszłości miał fundusze na adaptacje poddasza?? chyba że inny ale jaki? teriva?

i dlaczego złym pomysłem jest piec na ekogroszek czy np pelet oraz grzejniki? W rodzinnym domu całe życie "hajcujemy" zwykłym węglem więc taki piec mnie wcale nie przeraża ;) ale czemu nie grzeniki? nie jestem zwolennikiem podłogówki..

A co do łazienek to te przy sypialni połaczyło by się w jedną. Miałaby ok 8m2. Wąska i długa ale to nie przeszkadza. a ta druga to tylko wc i umywalka ;)

A co do wyposażenia to inna kwestia. jedni zmieszczą się w takiej cenie za którą inni kupują jeden sprzęt ;)

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do pieca na ekogroszek, musisz mieć miejsce na skład opału, bycie palaczem na teacie, pomieszczenie tylko jako kotłownia. Po za tym po co się truć dymem jak można dobrze ocieplić dom, dać czyste ogrzewanie w formie pompy ciepła/prądu/gazu ziemnego jak masz dostęp. Nie rzucasz ekosyfem czy innym materiałem do palienia. Masz czysto bez smrodów.

A to pomieszczenie możesz przeznaczyć/podzielić na jakieś dodatkowy składzik, garderobe/pralnie co tylko chcesz. Podłogówka daje ci komfort, nie wieszasz kalafiorów i masz ładne pomieszczenia.

Przemyśl, sam w tamtym roku rozpocząłem budowę i nie bawię się w śmieciucha tyko pompa ciepła. Policz sobie to wszystko i przekalkuluj. Węgiel był dobry kilkanaście lat temu.

Edytowane przez cob_ra

Witam

To mój pierwszy post na forum muratora

Ogrzewanie piecem na paliwo stałe np ekogroszek a zamiast podłogówki w całym domu zwykłe grzejniki.

Jakie jest wasze zdanie?

Skoro już pytasz o nasz / moje zdanie, to powiem Ci o sądzę o tym sposobie ogrzewania - GŁUPOTA

A rozumiem że masz deputat na węgiel, i dlatego chcesz mieć taki piec.

Jesli planujesz kiedys zagospodarowac gore to dochodza duzo wieksze zmiany i koszta:

- sciana kolankowa,

- wyprowadzenie elektryki, wody lub przynajmniej podlaczen grzejnikow na gore

- schody/miejsce na schody na dole

- okna dachowe (w przyszlosci)

- inna wysokosc/kat nachylenia dachu

- jak budowac to docelowo taki projekt jaki potrzebujesz, kazda dobudowa to dodakowe komplikacje - wiem bo sam dostawialem oddzielne wejscie do domu z poddaszem.

Skoro już pytasz o nasz / moje zdanie, to powiem Ci o sądzę o tym sposobie ogrzewania - GŁUPOTA

A rozumiem że masz deputat na węgiel, i dlatego chcesz mieć taki piec.

Nie nie mam deputatu węglowego. Wydaje mi się tylko że jest to ogrzewanie tańsze niż prąd czy gaz. A chodzenie raz dziennie do pieca z podajnikiem to chyba nie koniec świata. Nie znam się więc się pytam.

wally 666 - dzięki za porady. Na razie poddasze nie będzie mi potrzebne więc chyba zrezygnuje z tej opcji. Co najwyżej jako strych z chowanymi schodami.

Najbardziej martwi mnie kwestia stropu i właśnie ogrzewania :( nie wiem jakie podjąć decyzje :(

Jak lubisz mieć paskudne grzejniki pod oknami i lubisz latający od nich kurz - to rób grzejniki. W punktu widzenia ogrzewania, jeśli będziesz mieć prawidłowo wykonaną instalację, szczelny dom i WM, to nawet z grzejnikami będzie ok. Ja na początku chciałam podłogówkę tylko w łazience i w kuchni, ale jak poczytałam, to zdecydowałam się na całość (jeszcze męża trzeba było przekonać). I szczerze, w życiu nie wróciłabym do grzejników. Co do ogrzewania, nasz kolega jest zachwycony kominkiem z płaszczem wodnym i rzeczywiście tani go to wychodzi, bo na dostęp do drewna. Ale sam twierdzi, że kurz niemiłosierny, nie ważne jakby uważał - ja jestem leniwa i nawet nie chcę myśleć o paliwie stałym, mam gaz i stosunkowo niskie koszty. Projekt całkiem fajny, ja nie robiłabym poddasza, nawet w przyszłości.

Z kurzem i grzejnikami to jakaś mitologia rodem z prl-owskich blokowisk.Mam w mieszkaniu(piec gazowy) przewymiarowane grzejniki płytowe - w najcięższe mrozy miałem temperaturę na kotle 55 0C. Zwykle nie przekraczam 45 oC. Pomimo że mieszkam wśród syfiarzy kopcących z pieców paląc czym popadnie. nie mam żadnego problemu z kurzem,brudem nad kaloryferem etc.W obecnie budowanym daję kabelki bo jestem leniwy i nie lubię przepłacać za coś co może być tanie i proste.

Kominek też mam od jakichś 18-tu lat. Przez kilka lat strasznie lubiłem palić,potem coraz rzadziej.Od 3 lat nie zapaliłem ani razu.

Bracianka, ma to związek z grzejnikami. Panie chcą mieć taki malutki grzejniczek - bo taki ładny i prawie go nie widać. A potem lament że właśnie 80 oC i chłodno. A nikt nie zwraca uwagi że projektant ładuje grzejniki według 90/70 stopni bo klient zadowolony że takie ekonomiczne ma grzejniki. Wystarczy dać większe i problem z głowy.

Witam planuję budowę domu http://projekty.muratordom.pl/projekt_trafny-wariant-i,2021,0,0.htm , tylko że bez garażu. Działkę już mam i 130 tys. w gotówce, chciałabym dobrać nie wiecej niż 150 tys. kredytu. Czy jest szanasa. Mury postawi dziadek budowlaniec, hydraulik i elektyk tez w rodzinie. Wykończenie czyli pomalowanie, panele i kafelki to mąż.

wolałabym już garaż zamiast tych dwóch balkonów.

To nie jest tani projekt, ale jeśli wykonawstwo będziecie mieli za darmo to być może się uda.

Ten projekt ma 272 m2 powierzchni całkowitej w tym 3 łazienki plus wc nawet przy pracy własnej wg mnie to mało realne.

Witam planuję budowę domu http://projekty.muratordom.pl/projekt_trafny-wariant-i,2021,0,0.htm , tylko że bez garażu. Działkę już mam i 130 tys. w gotówce, chciałabym dobrać nie wiecej niż 150 tys. kredytu. Czy jest szanasa. Mury postawi dziadek budowlaniec, hydraulik i elektyk tez w rodzinie. Wykończenie czyli pomalowanie, panele i kafelki to mąż.

Zlikwiduj lukarny, zrób dach dwuspadowy,wywal te kolumienki,wydłuż garaż i buduj.