Sorc 30.01.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Zlikwiduj lukarny, zrób dach dwuspadowy,wywal te kolumienki,wydłuż garaż i buduj. Tylko wtedy ładny, ciekawy projekt robi się zwykłym domkiem jakich dużo Ta lukarna z przodu dużo uroku dodaje Czasami lepiej rok później zacząć budowę a te dodatkowe 20-30 tys. dolozyc - efekt na całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.01.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Moze masz i rację. Dołóż jeszcze 10-20 tysi i będzie efektowniejhttp://cdn31.archirama.smcloud.net/s/photos/t/2718/porzadek_jonski_97633.jpgna ścianyhttp://3.bp.blogspot.com/-zbD0wu8csuk/Uib6xXpld7I/AAAAAAAAGxc/jRIiCK5Ox2o/s1600/001.JPGwszystko porządne z betonu barwionego i somsiadom kapcie z nogów spadnom;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.01.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Ewentualnie można błysnąć "ciekawym" ogrodzeniem http://4.bp.blogspot.com/-XOOs9FWYuV4/U05UogUe0DI/AAAAAAAAARw/nIIKCkf5Nu8/s1600/Ci%C4%99ciwa+Wo%C5%82omin+fot+Niespe%C5%82niony6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Belisima 30.01.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Dzięki wszystkim za uwagi. chcemy zrobić tylko jeden balkon z przodu. Na dole zamiast wc to pomieszczenie gospodarcze, na górze też zamiast dwóch ma być jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 30.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Tak było u mnie. Najpierw milion przeglądniętych projektów.Potem wybór kilku odpowiednich do działki. Następnie, narysowałem sam i dałem pani architekt do przerysowania.A było upraszczanie,upraszczanie aż został prostokąt z dwuspadowym dachem i przyklejonym do domu garażem:-) Skąd ja to znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 31.01.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Dzięki wszystkim za uwagi. chcemy zrobić tylko jeden balkon z przodu. Na dole zamiast wc to pomieszczenie gospodarcze, na górze też zamiast dwóch ma być jedna. Zrobisz jak zechcesz tylko pamiętaj ze każde udziwnienie generuje wyższe koszty i późniejsze problemy. A balkon zwykle kończy jako miejsce do wystawiania pościeli do wietrzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 w mojej okolicy większość balkonów stoi niewykończona latami A balkon do frontu nigdy nie będzie wykorzystany, bo nie zapewnia jakiejkolwiek intymności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 01.02.2016 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Firewall masz może watek o swoim domku? Chętnie bym poczytal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.02.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Był,ale został wykasowany w ramach protestu przeciwko działaniom redakcji usuwających wpisy (moje i innych) nt. cwaniaka biorącego wpłaty na styrodur i nie dostarczając go lub po wielu,wielu miesiącach np. dostarczając coś innego( np. zamiast styroduru ktoś zgodził sie na pustaki - byle tylko coś odzyskać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 01.02.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Może być jeszcze na http://www.archive.org - tylko tytuł wątku by się przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 01.02.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 nie udalo mi sie go juz namierzyc, watek znalazlem ale niestety archive tego nie zkeszowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 04.02.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) Panowie mam działke 970m (narazie wszystkie media w granicy czyli drodze asfaltowej). Oraz odłozone troche gotówki.I teraz mam pytania czy przy obecnych cenach tego roku i cenach robocizny jestem w stanie wybudować dom około 120m z podwójnym garażem (ewentualnie pojedynczym) w cenie 350 tyś tak aby w nim zamieszkać. (bez ocieplenia zew i elewacji)Zakres prac do SSZ firma - reszta sys gospodarczym a ocieplenie poddasza, zabudowa K-G malowanie itd samemu.Ogrzewanie kocioł na ekogroszek (niestety gazu nie ma).I teraz pytanie czy jest ses z taką kwotą pchać sie w parterówke z kopertą czy lepiej dom z poddaszem użytkowym i dachem 2 spadowym.Przy parterówce ogranicza mnie troche działka - 24 metry szerokości.Prosze o opinie osoby które wybudowały za taką cene w 2015 roku i zamieszkały.I czy brać sie za parterówke 115-125m czy dwuspadowy z poddaszem.Czy jest ses pchać sie przy takiej kwocie w coś takiego:http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/gracjan,1018.html Edytowane 4 Lutego 2016 przez marcuso86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.02.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Parterowy wygodniejszy,a działka duża.Przy tych pieniądzach bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.02.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Nieduży dom więc odpuść ekogorszek, kominy, zyskasz powierzchnię i wolny czas, który stracisz w kotłowni. Też jestem za parterówką, tym bardziej że ta z linku jest całkiem fajna. Odpadnie Ci pracochłonne poddasze i niepotrzebne schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.02.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Dobrze zaizoluj i grzej prądem. 120m2 to jest mały domek, po co grzać go ekogroszkiem? Wtedy w kotłowni robisz pralnię a w gospodarczym spiżarnię. Kasę zaoszczędzoną na budowie instalacji i komina wrzuć w izolację, powinno nawet jeszcze zostać. Warto przed wybraniem projektu rozważyć wszystkie za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.02.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 @marcuso86Jeśli chodzi o parterowke to sprawdź zapis planu zagospodarowania dotyczący powierzchni zabudowy. Ja mam działkę o podobnej powierzchni, ale u mnie porterówka z podwójnym garażem się nie zmieści, bo przekroczylbym maksymalną powierzchnię zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 04.02.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Panowie, moj plan jest nastepujacy, narysowalem sobie we floorplannerze domek ktory jest moim marzeniem. Dzialka ktora mam na oku jest waska 19m a dluga 49. I teraz pytanie, czy ten projekt masens? chcialem maksymalnie uproscic bryle (prostokat), chcialem zminimalizowac korytarze (mniej niz 10% powierzchni uzytkowej). Powierzchnia wszystkich pomieszczen (oprocz garazu) to ~142m2. Garaz pomijam celowo, jesli koszty beda zbyt duze to tymczasowo w miejsce garazu moge postawic wiate o konstrukcji metalowej o wymiarach 6,5 x 6,5 ktora posiadam w obecnym miejscu zamieszkania. Do jakiego poziomu budowy i wykonczenia w rozsadnym srednim standardzie dojde z kwota 350tys PLN? Troche szczegolow dot. planow zasilania itp: 1. sciany - beton komorkowy lub silka 2. dobre ocieplenie scian oraz dachu, 3. dachu - dwuspadowy z niedroga dachowka ceramiczna, bez okien dachowych, wiazary z miejscem na strych po srodku 4. grzanie pradem, brak kominka 5. nie licze mebli ktore moge przeniesc ale lazienki i kuchnia w 100% od nowa 6. elektryke ogarne ze znajomym, 7. skoro grzanie kablami to na pewno duzy nacisk poloze na ocieplenie i uszczelnienie, szczelny montaz okien, dachu itd. 8. plyta fundamentowa to podstawa - tylko pod domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.02.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Jeśli budujesz firmami to poleciłbym rozważenie szkieletu drewnianego. Do grzania prądem i fajnej izolacji to wymarzona konfiguracja. Nie namawiam, ale sam byłem u siebie pionierem, a teraz ludzie, którzy namawiali mnie na mur przyhodzą, oglądają, patrzą na rachunki za prąd i mówią "kurde, miałeś rację". Skoro chcesz niedrogą dachówkę, to rozważ też blachę. Tym bardziej, że skoro parterówka to akustyka blachy Ci nie będzie przeszkadzać. Zdjęcie za małe, żeby coś odczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 04.02.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Czy ktoś budował podobny w 2015roku dom parterowy (wielkościowo) i czy może potwierdzić że zamknął sie w granicach 180 tyś SSZ z dachówką ceramiczną (widomo średnia klasa żadnych chitow - ewentualnie gont) który budowała firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.02.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]345707[/ATTACH] Tam gdzie łazienka i PG pogłębiłbym trochę korytarz,pomieszczenia.stają się ładniejsze a unikasz korytarza rodem z wagonu pkp. Żona będzie zachwycona miejscem na komódkę,lustro,donicę etc. Co do kosztów wszystko zależy od materiałów. Na płycie i ociepleniu i pokryciu dachowym nie ma co oszczędzać bo to jednorazowy wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts