Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trochę mi się namieszało w głowie.

Poszukiwania projektu trwają, może ktoś podrzuci jakiś fajny projekt domu do 300tys.? :-P

Poczytałem o materiałach budowlanych i co też bliżej mi do wyboru silikatu zastanawiam się też nad suporeksem.

Licz metr2 w granicach 3 tyś wiec szukaj domu koło 100-120 m2 max.

Co do materiałów wg mnie dobry kierunek.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2500 to koszt przestrzeli mieszkalnej, dla garazu widzialem na forum wpisy ze liczyc nalezy ok 1600pln. Co wym mamy? Ano kawal budynku ktory trzeba postawic na plycie/fundamencie, ocieplic, otynkowac, zrobic mu dach, wyposazyc w okno/drzwi/brame/czesto prosty sanitariat (niepotrzebne skreslic), zrobic odprowadzenie wody, uzbroic w oswietlenie i gniazdka, doprowadzic sile, wyplytkowac, pomalowac, wykonczyc i voila :)

2500 to koszt przestrzeli mieszkalnej, dla garazu widzialem na forum wpisy ze liczyc nalezy ok 1600pln. Co wym mamy? Ano kawal budynku ktory trzeba postawic na plycie/fundamencie, ocieplic, otynkowac, zrobic mu dach, wyposazyc w okno/drzwi/brame/czesto prosty sanitariat (niepotrzebne skreslic), zrobic odprowadzenie wody, uzbroic w oswietlenie i gniazdka, doprowadzic sile, wyplytkowac, pomalowac, wykonczyc i voila :)

Jak pisałem o garażu to chodziło mi o to, że każdy m2 kosztuje, niezależnie jakie to pomieszczenie. Nawet jak przyjąć 1 600 za metr to garaż dwustanowiskowy 35m wychodzi 55 000 + porządna brama z napędem - 6.000 zł. Generalnie to garaż wymaga prawie takich samych materiałów jak inne pomieszczenia, może wykończenie jest tańsze ale do kosztu dochodzi brama garażowa.

A gdybyśmy wybrali projekt Astrid G2 i zrobili w nim zmianę taką, że usuniemy z projektu garaż? To jakby wtedy to wyglądało?

I jeszcze prosiłbym o jakieś rady dotyczące ogrzewania.

O ogrzewaniu jest cały dział poczytaj. Juz było zapomnij o węglu i tego się trzymaj.

Nie będę zakładał oddzielnego tematu więc poradzę się tutaj.

Znajomek ma domek, tak na oko wybudowany w latach 50-80, o powierzchni ok. 65m2. Rodzina mu się rozrasta więc chce go rozbudować. Ma nawet już projekt według, którego rozbuduje obecny dom o trzykrotność obecnej powierzchni. Parter powiększa o kolejne 65m2, a nad całością powstaje użytkowe poddasze. W każdym bądź razie nowej powierzchni powstanie niemal 200m2 - jakby nie było, całkiem sporo.

Zakładając, że na budowie nic się nie robi - no może z wyjątkiem prac porządkowych, ile może kosztować taka rozbudowa do stanu umożliwiającego zamieszkanie? Mówimy o tanich materiałach, taniej robociźnie. Ile to może kosztować? Kolega sądzi (chyba, że nie jest ze mną szczery), że za 200k zrobi to "na gotowo", czyli nie zostawi jakiś niedokończonych "tematów" w środku czy na zewnątrz. Czy mi się wydaje, czy to jest niemożliwe choćbym nie wiem co? Czy jest to możliwe w jakikolwiek spokój? Uważam, że nawet własnymi rękami i kiepskimi materiałami jest to nie do wykonania. Zanim zacznę drążyć temat - uświadamiać go - wolałbym utwierdzić się w tym co mi się wydaje.

Nie zrozumcie mnie źle. Nie zaglądam mu do portfela czy coś takiego. Wolę zaryzykować ew. jego obrazę i "uświadomienie go", aniżeli mam później patrzeć jak "już nie daje rady"... Wiecie o co mi chodzi...

Projekt gotowy mogłem mieć za ~2tys. Za adaptację albo nikt nie chciał się wziąć albo śpiewali po 4-5 tysi. No to zrobiłem gotowy za 6,7 i mam co chciałem. Kolega teraz rysuje za 5,5 w tym ma zalatwienie wszystkich formalności (ja chodziłem sam po urzędach). Jak pokazał pierwszą wersję projektu, to siedzieliśmy nad nim dwie godziny, żeby architektowi dać plan, jak szkieletowy dom się projektuje. Dlatego było tanio.

Poszukaj i popytaj, bo może być tak, że adaptacja będzie nieopłacalna.