jajmar 13.03.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Trochę mi się namieszało w głowie. Poszukiwania projektu trwają, może ktoś podrzuci jakiś fajny projekt domu do 300tys.? Poczytałem o materiałach budowlanych i co też bliżej mi do wyboru silikatu zastanawiam się też nad suporeksem. Licz metr2 w granicach 3 tyś wiec szukaj domu koło 100-120 m2 max. Co do materiałów wg mnie dobry kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 13.03.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Ale 100 m2 powierzchni użytkowej czy całkowitej? Stawiać na dom parterowy czy z poddaszem użytkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 14.03.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Ja bym szukał 90-110 użytkowej i bez garażu. I koniecznie parterówka o ile WZ lub Plan zagospodarowania ci pozwolą na niski dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 14.03.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Lukasz_lb całkowitej - budujesz powierzchnię całkowitą Ja też proponuję parterówkę. Sama taką rozważam, jeśli uda się uzyskać odpowiednie WZ to będzie parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 14.03.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 2500 to koszt przestrzeli mieszkalnej, dla garazu widzialem na forum wpisy ze liczyc nalezy ok 1600pln. Co wym mamy? Ano kawal budynku ktory trzeba postawic na plycie/fundamencie, ocieplic, otynkowac, zrobic mu dach, wyposazyc w okno/drzwi/brame/czesto prosty sanitariat (niepotrzebne skreslic), zrobic odprowadzenie wody, uzbroic w oswietlenie i gniazdka, doprowadzic sile, wyplytkowac, pomalowac, wykonczyc i voila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 14.03.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Jeśli garaż ma być tylko na auto i jakieś rowery czy łopaty, to wiata wychodzi taniej i szybciej. Prosty szkielet z kilku belek, obić OSB, na dach jakaś blacha i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 14.03.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 2500 to koszt przestrzeli mieszkalnej, dla garazu widzialem na forum wpisy ze liczyc nalezy ok 1600pln. Co wym mamy? Ano kawal budynku ktory trzeba postawic na plycie/fundamencie, ocieplic, otynkowac, zrobic mu dach, wyposazyc w okno/drzwi/brame/czesto prosty sanitariat (niepotrzebne skreslic), zrobic odprowadzenie wody, uzbroic w oswietlenie i gniazdka, doprowadzic sile, wyplytkowac, pomalowac, wykonczyc i voila Jak pisałem o garażu to chodziło mi o to, że każdy m2 kosztuje, niezależnie jakie to pomieszczenie. Nawet jak przyjąć 1 600 za metr to garaż dwustanowiskowy 35m wychodzi 55 000 + porządna brama z napędem - 6.000 zł. Generalnie to garaż wymaga prawie takich samych materiałów jak inne pomieszczenia, może wykończenie jest tańsze ale do kosztu dochodzi brama garażowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 14.03.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 A gdybyśmy wybrali projekt Astrid G2 i zrobili w nim zmianę taką, że usuniemy z projektu garaż? To jakby wtedy to wyglądało? I jeszcze prosiłbym o jakieś rady dotyczące ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 14.03.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 I zmienili na dach dwuspadowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 14.03.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 I zmienili na dach dwuspadowy? To zabulisz za przeprojektowanie dachu, bo to już robota dla konstruktora Może warto indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 14.03.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 No tak ale to już gruba kasa za projekt wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.03.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 A gdybyśmy wybrali projekt Astrid G2 i zrobili w nim zmianę taką, że usuniemy z projektu garaż? To jakby wtedy to wyglądało? I jeszcze prosiłbym o jakieś rady dotyczące ogrzewania. O ogrzewaniu jest cały dział poczytaj. Juz było zapomnij o węglu i tego się trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 14.03.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 No tak ale to już gruba kasa za projekt wychodzi. Biorąc pod uwagę jak duże konstrukcyjne zmiany chcesz wprowadzać podczas adaptacji to... niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 14.03.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Nie wiem co to jest gruba kasa, za mój szkielet zapłaciłem 6,7tys, znajomy za murowany w okolicach 5 tysi. Ale mamy dokładnie to co chcieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 14.03.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Nie będę zakładał oddzielnego tematu więc poradzę się tutaj.Znajomek ma domek, tak na oko wybudowany w latach 50-80, o powierzchni ok. 65m2. Rodzina mu się rozrasta więc chce go rozbudować. Ma nawet już projekt według, którego rozbuduje obecny dom o trzykrotność obecnej powierzchni. Parter powiększa o kolejne 65m2, a nad całością powstaje użytkowe poddasze. W każdym bądź razie nowej powierzchni powstanie niemal 200m2 - jakby nie było, całkiem sporo. Zakładając, że na budowie nic się nie robi - no może z wyjątkiem prac porządkowych, ile może kosztować taka rozbudowa do stanu umożliwiającego zamieszkanie? Mówimy o tanich materiałach, taniej robociźnie. Ile to może kosztować? Kolega sądzi (chyba, że nie jest ze mną szczery), że za 200k zrobi to "na gotowo", czyli nie zostawi jakiś niedokończonych "tematów" w środku czy na zewnątrz. Czy mi się wydaje, czy to jest niemożliwe choćbym nie wiem co? Czy jest to możliwe w jakikolwiek spokój? Uważam, że nawet własnymi rękami i kiepskimi materiałami jest to nie do wykonania. Zanim zacznę drążyć temat - uświadamiać go - wolałbym utwierdzić się w tym co mi się wydaje. Nie zrozumcie mnie źle. Nie zaglądam mu do portfela czy coś takiego. Wolę zaryzykować ew. jego obrazę i "uświadomienie go", aniżeli mam później patrzeć jak "już nie daje rady"... Wiecie o co mi chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.03.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 65 parteru + ~200 poddasza daje nam ~250m2 -odchodzą przyłącza ogrodzenia, dochodzą prace rozbiórkowe, prace tuz przy budynku (zabezpieczenia, utrudnienia) - obstawiam minimum 350-400 tyś. Myślę że to jest po taniości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.03.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 No tak ale to już gruba kasa za projekt wychodzi. Z iloma architektami rozmawiales? Od ilu dostales oferte na zrobienie projektu? O jakim zakresie prac projektowych rozmawialiscie? Czy tak sobie tylko gdybasz, bo szwagier cioci powiedzial ze to gruba kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 15.03.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jakiś czas temu się orientowalem i wyszło mi że taniej kupić projekt gotowy i zrobić adaptację niż robić cały od nowa. Ale w sumie nie brałem pod uwagę aż takich zmian w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 15.03.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Projekt gotowy mogłem mieć za ~2tys. Za adaptację albo nikt nie chciał się wziąć albo śpiewali po 4-5 tysi. No to zrobiłem gotowy za 6,7 i mam co chciałem. Kolega teraz rysuje za 5,5 w tym ma zalatwienie wszystkich formalności (ja chodziłem sam po urzędach). Jak pokazał pierwszą wersję projektu, to siedzieliśmy nad nim dwie godziny, żeby architektowi dać plan, jak szkieletowy dom się projektuje. Dlatego było tanio. Poszukaj i popytaj, bo może być tak, że adaptacja będzie nieopłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_lb 15.03.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 W takim razie faktycznie poszukamy architekta i pomyślimy o projekcie indywidualnym. Poczytałem jeszcze o materiałach budowlanych i chyba się zdecyduję na Silikat 18cm i styropian tak ok. 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts