Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak na marginesie, przyszli inwestorzy mogą wplanować w swój budżet niskobudżetowego domu niniejszą informację ... 120 m2 podjazdu i ścieżek (to tak naprawdę mały podjazd i ścieżka przed domem, ścieżek wokół domu nie ma) + 40 metrów tarasu ze schodami + 15 m schodów wejściowych = 40.000 zł. Nie ma znaczenia, czy kostka granitowa, czy betonowa. Dlaczego nie ma różnicy? Paradoksalnie koszt 1 m2 granitu jest niższy niż betonu i mimo, że koszt ułożenia granitu jest wyższy, to różnicę zjada właśnie cena kostki betonowej i dlatego wychodzi na to samo...

Ja mam jeszcze "malownicze" wejście do domu - 12 schodków, ganek/tarasik 2x3m pod drzwiami. Koszt barierkek (takich w miarę zwykłych, kutych) to 6'000 PLN na ten ganeczek (370 PLN/mb). I takir tam...

Ogólnie podjazd, ganeczek 2x3, taras 4x6 za domem,, balustrady, ogrodzenie frontowe, brama - mi wyszło 60 tyś. PLN bez wodotrysków, sporo prac samemu.

Moc grzejników jaką muszę osiągnąć mam podaną dla temperatury powrotu 65st. C. Chcąc mieć taką moc przy powrocie 55 st musiałbym mieć większy grzejnik. Gdzie tu sens kondensatu?

Ile dni w sezonie te grzejniki będą praacowały na tej temperaturze? Tej zimy ani jednego dnia nie było mrozów -20 czyli kocioł może kondensować. Swoją drogą 65 na powrocie skąd to wydarłeś to na zasilaniu masz z 75-80 to są na tyle gorące grzejniki że po dotknięciu parzą.

Ogólnie podjazd, ganeczek 2x3, taras 4x6 za domem,, balustrady, ogrodzenie frontowe, brama - mi wyszło 60 tyś. PLN bez wodotrysków, sporo prac samemu.

Niech takie komentarze czytają przyszli inwestorzy planujący budowę domu za 300 tyś...

Wymurowanie podmurówki z klinkieru pod ogrodzenie frontowe, zbrojony fundament, osadzenie słupków to koszt około 200-250 zł / mb, zależy czy słupki tylko stalowe, czy murowane .... Przęsła kute o prostym i typowym wzorze + brama przesuwana + 2 furtki + domofon, skrzynka na listy wkuta w przęsło, itp... ocynkowane i malowane proszkowo, to tak około +/- 700 zł /mb.

Mam jeszcze pytanie odnośnie ogrzewania.

Rozważam 3 opcje.

Gaz propan z własną butlą na działce

Ogrzewanie prądem

Pompa ciepła powietrze woda.

Najmniej przekonuje mnie pompa bo jest to spora inwestycja no i nie wiem czy zapewni odpowiednią temperaturę wewnątrz nawet jeśli na zewnątrz będzie srogi mróz.

Jeśli chodzi o gaz to najbardziej boję się ceny ogrzewania chociaż z własną butla to może nie być tak drogo.

Prąd przekonuje mnie tanią instalacją ale wiem że trzeba instalować zbiornik akumulacyjny bo w przeciwnym razie ogrzewanie wyjdzie drogie. Nie wiem tylko jak to miało by w praktyce działać. Prąd nie przekonuje mojej żony bo boi się ogromnych rachunków.

W domu chcę zrobić ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni. Powierzchnia to około 110 m2

Do ogrzania tylko parter bo poddasze nie będzie na razie użytkowane. Planuje dobrze ocieplić dom tak żeby było jak najmniej strat.

Tej zimy ani jednego dnia nie było mrozów -20

Czepiam się.

U mnie był dosłownie jeden dzień -21*C* (rano).

Około 10 dni z -15*C.

Reszta cieplejsza.

Tam gdzie mieszkam obecnie (kostka słabo ocieplona) osobiście wstawiłbym kondensata.

Właśnie z powodu pracy grzejników na nie wysokich temperaturach. Tak jak mówi jajmar.

A te kilkanaście dni w roku, a pewnie poniżej 100h godzin na sezon bez kondensacji, jest ok.

Szybkie pytanie:

Czy ten projekt: http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/roma/210

da się wybudować do stanu zamieszkania za 280 tyś?

Albo inaczej: mam do kupienia za ok. 200 tyś ten dom w stanie SSO na działce 10ar. Chciałbym za 150 tyś zrobić wykończeniówkę z oknami itd. Założenie jest takie, że robocizna własna dotyczy wszystkich instalacji (prąd, woda, kanalizacja, ogrzewanie), materiały raczej nisko-średnia półka (Panele, płytki zwyczajne itd) - dom ma być dla emerytów więc nie ma co szaleć. Czy za 150 tyś wykończę dom ze stanu SSO? Dodam jeszcze, że nie wliczam w to spraw ziemno-ogrodowych i ogrodzeniowych.

Raczej 3k za mkw odnosi się do stanu wykonczonego. Stan developerski robiony z bardzo dobrych materiałów, metodą zleconą od zalatwiania pozwolenia przez legalną firmę (zusy pracowników, faktura, itp.) z okolic Warszawy to 2400-2500 zł. Na terenie kolegi powinno być ok. 30% taniej.

Raczej 3k za mkw odnosi się do stanu wykonczonego. Stan developerski robiony z bardzo dobrych materiałów, metodą zleconą od zalatwiania pozwolenia przez legalną firmę (zusy pracowników, faktura, itp.) z okolic Warszawy to 2400-2500 zł. Na terenie kolegi powinno być ok. 30% taniej.

To już wiadomo dlaczego tyle domów nie zakończonych jest na sprzedaż. Zabrakło kredytów konsolidacyjnych przy takim szacowaniu kosztów budowy.

To już wiadomo dlaczego tyle domów nie zakończonych jest na sprzedaż. Zabrakło kredytów konsolidacyjnych przy takim szacowaniu kosztów budowy.

Nie wiem, w okolicy gdzie mam działkę domów takich nie spotykam. Sam planuje dom ok. 170-190 po podlodze, w 500-550k chciałbym się zamknąć ze wszystkim. Wysłałem kilka zapytań o ofertę kompleksową. Jedna z odpowiedzi:

Witam,

To nie tak. Przyblizona wycena ma duże widełki. Na podstawie wykonanych inwestycji i wycen:

SSO- 900-1060 zł brutto za m2

Pokrycie dachowe-koszt materiału i robocizny zależny od wybranego pokrycia dachowego -od 40 000zł

Okna -koszt zależny od wybranych okien (PCV,drewniane,parametry)-od 18000zł

Deweloperka-tu duże pole do popisu dla Inwestora-od 160000 zł

Jak Pan widzi wszystko od..

Jeżeli Pan przyjmie 2400żł za m2 domu (po podłodze) to będzie Pan miał komfortowy budżet do wybudowania domu z dobrych materiałów do stanu deweloperskiego.

Jest Pan w najlepszym dla przyszłego Inwestora miejscu. Kontakt z potencjalnym wykonawcą przed zakupem projektu, zbudżetowanie inwestycji...

Przypominam, że jest to wycena z górnej półki za usługę kompleksową. Firma "mniej sformalizowana" oraz zakupy materiałów na własną rękę i da się zejść o kilkanascie procent.

Podpowiedzcie jak najlepiej szacowac koszty budowy? Czy serio Ci, ktorzy ukonczyli swoje budowy wiedzieli na jakie koszty sie szykowac na kazdym etapie? A moze ktos moglby podzielic sie jakims excelem w ktorym widac kazda pierdolke z jego budowy wraz z przykladowym projektem. Dla przykladu, kilka stron wczesniej mielismy dyskusje nt. kosztow malej lazienki, byli tacy ktorzy strzelali cenami za m2, inni pokazywali swoje male dziela, a inni pokazywali rozpiske z wyszczegolnionymi elementami ukladanki w ktore wchodza tez niezbedne materialy np. syfon, farba, kartongips zielony, kratki wentylacyjne, korek taki czy siaki, odplywy, szafki, fuga itp.

Dla przykladu, zmienialem ostatnio w swoim obecnym domu wykladzine dywanowa w pokoju dzieciakow, myslalem ze wezme koszt wykladziny, dorzuce robocizne i mam koszt calkowity. A jednak bylo inaczej, doszedl 5mm pianomat (+ ulozenie + klej), doszly cokoly (+ wycinanie, obszywanie, ulozenie), doszly, listwa progowa, przycinanie drzwi i wywoz starej wykladziny. Z planowanych 1000pln zrobilo sie 1600pln. Oczywiscie wycene znalem juz po pomiarach wiec nie bylem zdziwiony ale wstepna kalkulacja byla daleka od rzeczywistej ceny koncowej.

Tak wiec mam OGROMNA PROSBE aby ktokolwiek kto ukonczyl juz budowe i dokumentowal wszystkie wydatki w jednym miejscu, wiele osob by otworzylo oczy ile faktycznie kosztuje budowa domu i co mozna zrobic za 300kPLN.

Pomozecie?

Nie wiem, w okolicy gdzie mam działkę domów takich nie spotykam. Sam planuje dom ok. 170-190 po podlodze, w 500-550k chciałbym się zamknąć ze wszystkim. Wysłałem kilka zapytań o ofertę kompleksową. Jedna z odpowiedzi:

Witam,

To nie tak. Przyblizona wycena ma duże widełki. Na podstawie wykonanych inwestycji i wycen:

SSO- 900-1060 zł brutto za m2

Pokrycie dachowe-koszt materiału i robocizny zależny od wybranego pokrycia dachowego -od 40 000zł

Okna -koszt zależny od wybranych okien (PCV,drewniane,parametry)-od 18000zł

Deweloperka-tu duże pole do popisu dla Inwestora-od 160000 zł

Jak Pan widzi wszystko od..

Jeżeli Pan przyjmie 2400żł za m2 domu (po podłodze) to będzie Pan miał komfortowy budżet do wybudowania domu z dobrych materiałów do stanu deweloperskiego.

Jest Pan w najlepszym dla przyszłego Inwestora miejscu. Kontakt z potencjalnym wykonawcą przed zakupem projektu, zbudżetowanie inwestycji...

Przypominam, że jest to wycena z górnej półki za usługę kompleksową. Firma "mniej sformalizowana" oraz zakupy materiałów na własną rękę i da się zejść o kilkanascie procent.

Ciekawa ta wycena przyjmując sso najtańszy 900+ 1600 deweloperka to daje 2500 nie mamy pokrycia dachu okien bramy garażowej drzwi zewnętrznych...

Za 40 zł m2 pokrycia bo rozumiem że więźba jest w sso to z robocizną może papę się położy,ale wątpię.

A koszt 1600 do stanu deweloperskiego to już naprawdę kpina materiał z robocizną....

Znaczy drogo, czy tanio?

SSO wychodzi 190k

SSZ 190+40+18=248k (najtaniej)

Developerski 248+160=408 (tez najtaniej)

Wycena developerskiego przez biuro projektowe dobre domy to 405k, więc prawie zgodność.

Oferta dla mnie- biorąc pod uwagę moje sugestie wyniosła 450k.

Wg Ciebie coś jest nie tak? Dużo,mało?

Znaczy drogo, czy tanio?

SSO wychodzi 190k

SSZ 190+40+18=248k (najtaniej)

Developerski 248+160=408 (tez najtaniej)

Wycena developerskiego przez biuro projektowe dobre domy to 405k, więc prawie zgodność.

Oferta dla mnie- biorąc pod uwagę moje sugestie wyniosła 450k.

Wg Ciebie coś jest nie tak? Dużo,mało?

To jest nie spójne po prostu albo liczysz za m2 po podłogach,albo a tu dach osobno za m2 chyba.

Jeśli zależy Ci na poznaniu kosztów to daj zapytanie o materiał na dach i okna bramę garażową i drzwi zewnetrzne zobaczysz wartość materiałow chociaż.

Dla mnie ok 1000 zł za SSO jest za dużo jeśli nie ma pokrycia dachowego.

Co to za wycena na podstawie czego dałeś projekt ?Jakie ocieplenie fundamenty rodzaj gruntu do kosztu prac ziemnych ......