kemot_p 05.04.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Wycena jest przybliżona, bo ja nie mam jeszcze wybranego projektu, po prostu chciałem wiedzieć z jakim kosztem muszę się liczyć myśląc o domu - chodziło mi o przybliżenie. Zapytanie wysłałem do firmy, która budowała dom we wsi, w ktorej mam działkę, firmy nie taniej. SSO za 1k pod Warszawą robione przez firme od a do zet to standard. 2400 za kompleksowy deweloperski podoobnie. Sam zapewne będę budował ekipami z poza Wawy więc pewnie coś z tej ceny uda się urwać. Na ten moment zależało mi na poznaniu rzędu wielkości jeśli chodzi o kwotę budowy, co ma przełożenie na wielkość poszukiwanego projektu chociażby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 05.04.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Podpowiedzcie jak najlepiej szacowac koszty budowy? Czy serio Ci, ktorzy ukonczyli swoje budowy wiedzieli na jakie koszty sie szykowac na kazdym etapie? A moze ktos moglby podzielic sie jakims excelem w ktorym widac kazda pierdolke z jego budowy wraz z przykladowym projektem. Bardzo trudno oszacować koszty budowy budując pierwszy raz. Przechodzę sam przez to. Najlepsza metoda jaką znalazłem to : 1. Założyć excela do budowy. Ja mam takiego a w nim chyba z 20 arkuszy różnych etapów budowy i obliczeń. 2. Prace postępują etapami i na początku warto się pokusić o bardzo ogólny rys kosztorysu np. fundament 30tyś zł, ściany 15tyś, robocizna za fundament 10tyś, dach materiał 15tyś itd itp... 3. Po rozpoczęciu budowy przed danym etapem robić wnikliwą analizę cen, powierzchni, materiałów itd itp. Przykład : przed murowaniem ścian liczymy dokładnie powierzchnię ścian i wyjdzie ile nam potrzeba pustaków/palet. Można posłużyć się też kalkulatorem budowlanym (wystarczy wklepać w google), ale trzeba znać parę wymiarów w swoim domu. Najmniej dokładnym i najbardziej ogólnym sposobem jest równanie koszt budowy = powierzchnia całkowita m2 * 2500zł Dość dobrym sposobem jest studiowanie blogów budujących - takich gdzie podają koszty np.: http://www.bulatowie.mojabudowa.pl/?menu=koszty http://www.dankor.mojabudowa.pl/?menu=koszty http://www.monikaadam.mojabudowa.pl/?menu=koszty Projekt to podstawa!!!!! Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czortek 06.04.2016 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Tutaj budują w większości sami: http://www.rodzinna-budowa.mojabudowa.pl/ . Jedyne co, to chyba do dachu mieli ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar-ek 06.04.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Witam mi wyszło za sos 820zł za m2 pow.użytkowej okolice Warszawy.Firma była po za.Stan deweloperski wyszedł około 1900zł m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 07.04.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Dobrze jeszcze podać pewne informacje jaki dom, czy jest garaż pojedynczy czy podwójny, jaka bryła, jak skomplikowany dach, jakie materiały (dachówka ceramiczna, betonowa, blachodachówka, pełne deskowanie), jakie rozwiązania techniczne (płyta, ławy; strop lany, drewniany; kocioł gazowy, kocioł węglowy), czy są "niecodzienne" rozwiązania typu rolety zewnętrzne... itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.04.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Wystarczy uzupełnić stopkę o te informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 08.04.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Wystarczy uzupełnić stopkę o te informacje. Albo wrzucić zdjęcie domu jako Avatar ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 08.06.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 https://www.extradom.pl/projekt-domu-bw-36-wariant-4-JGC1145 Jak myślicie ok 300 tys sarczy pod klucz z wyposażeniem?Firma będzie przy dachu, tynkach i posadzkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 08.06.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 https://www.extradom.pl/projekt-domu-bw-36-wariant-4-JGC1145 Jak myślicie ok 300 tys sarczy pod klucz z wyposażeniem? Firma będzie przy dachu, tynkach i posadzkach. powierzchnia z garażem ok 137m - pomnóż to przez 2tys., o ile duuuużo zrobisz sam i masz stan deweloperski, teraz zastanów się, czy ci 26 tys. wystarczy na wykończenie pod klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 08.06.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Czyli wg tego sam garaż będzie kosztował 43 000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 08.06.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 I tak i nie. Tyle będzie kosztował srednio razem z domem. Chyba oczywiste jest, ze wykończenie garażu jest tańsze od domu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 08.06.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Czyli wg tego sam garaż będzie kosztował 43 000 ? garaż ok 16m*2tys. - 32tys. i to cena, którą większość przyjmuje przy garażu 1-stanowiskowym budowanym łącznie z domem. Nie będziesz w nim raczej robił łazienki, parkietu itd., więc wykończenie wyjdzie ci taniej niż reszty. Co nie zmienia faktu, że przy tym metrażu na wykończenie dużo ci nie zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 08.06.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Też planuję budowę i chcę się zmieścić w granicach 300tys ze wszystkim - po lekturze forum celuję w dom o powierzchni użytkowej max 115m i bez garaży, lukarn i wykuszy. Najlepiej parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 08.06.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Najwyżej garaż zostanie w stanie surowym Myśle że koszt ok 15 tys jeżeli go tak zostawie... a jak starczy to dokończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hose_manuel_cardinal 11.06.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Moi Drodzy. Excel i papier przyjmie wszystkie wyliczenia i sprawi, że nasz budżet się dopnie Pozwolę sobie zacytować pewnego doświadczonego inżyniera, który dał mi następującą radę dotyczącą wykonania kosztorysu mojego domu: " Policz wszystko najdokładniej jak potrafisz, każdą śrubkę i każdy wkręt a następnie...dodaj do tego 30%":D:D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.06.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Ja planuję się zmieścić w 300tyś z domem 186m2, ale górę zostawiam w stanie surowym. Także na dole będzie: 93m2 * 2500zł = 232500zł Do tego dojdzie: Strop ze schodami - 25tyś Wyższe ściany poddasza z ociepleniem - 10tyś Okna na poddaszu - 15tyś Ocieplenie dachu, wyższe kominy i inne pierdoły - 15tyś Daje to: 232500 + 25000 + 10000 + 15000 + 15000 = 297500zł - tyle liczę wydać z górą pozostawioną w stanie surowym, do wykończenia później za stan deweloperski budynku. Dodam, że projekt jest prosty, dach 2-spadowy, bez lukarn, wykuszy itp. Ja jak zaczynałem budować, też myślałem że ludzie przesadzają z kosztami budowy. Moim zdaniem wydasz więcej, lepiej zakładać najgorsze i się pozytywnie rozczarować niż zostać z rozgrzebaną budową bo było się optymistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 05.07.2016 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) Panowie jak na wasze oko zamkne sie w SSZ w 200tyś z tym domem:https://www.extradom.pl/projekt-domu-z144-WAE1184?gclid=CJ-E5ZK-280CFRATGwodbnEJ0w Powierzchnia do wybudowania 159m2 - płyta lub ławy, porotherm 25, pełne deskowanie, dachówka ceramiczna lub betonowa, strop drewniany.Proszę o opinie Edytowane 5 Lipca 2016 przez marcuso86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.07.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Panowie jak na wasze oko zamkne sie w SSZ w 200tyś z tym domem: https://www.extradom.pl/projekt-domu-z144-WAE1184?gclid=CJ-E5ZK-280CFRATGwodbnEJ0w Powierzchnia do wybudowania 159m2 - płyta lub ławy, porotherm 25, pełne deskowanie, dachówka ceramiczna lub betonowa, strop drewniany. Proszę o opinie Dasz radę w tej kwocie w SSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 05.07.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Jeszcze mam wątpliwości co do stropu drewnianego w takiej rozpiętości ale to bede rozmawiał z projektantem. Chyba że ktoś ma drewniany w takim domu - jeśli tak jak to jest wykonane - czy wiązary zawsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.07.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) Jeszcze mam wątpliwości co do stropu drewnianego w takiej rozpiętości ale to bede rozmawiał z projektantem. Chyba że ktoś ma drewniany w takim domu - jeśli tak jak to jest wykonane - czy wiązary zawsze? Ja mam strop drewniany dom też parterówka o pow.zabudowy 180m2, a rozpiętość o niczym nie świadczy bo belek nie masz po całej szerokości tylko od ściany nośnej do nośnej a w środku widzę są tam nośne ściany. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5347995&viewfull=1#post5347995 Edytowane 5 Lipca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts