Busters 05.07.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Mi sie wydaje, ze jak sie postarasz to ssz zmiescisz sporo ponizej 200tys (160-180) Ja mam strop drewniany dach wielospadowy i przy rozpietosci 6,7m jest wzmocnienie stalowe (dwuteownik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel_26 07.07.2016 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Witam, Po przeczytaniu 93 stron tego tematu smiem twierdzic ze do kwoty 300 tys zl mozna wybudowac domek o powierzchni 80-100 m a nie 110-130 m jak mi sie wczesniej wydawalo ... Na chwile obecna jestem jedynie teoretykiem i do budowy domu zostalo mi jeszcze 1-3 lata ( jesli wogole zdecyduje sie na budowe domu ) bo rowniez na poczatek rozwazam opcje kupna mieszkania 40-50 m w nowym budownictwie poniewaz nie jestem pewny czy bede sie w stanie odnalesc w PL po powrocie z zagranicy. Duzo osob krytykuje uzytkownika o nazwie Arturo i byc moze nie ladnie jest pisac o mlodych ludziach szczaw czy bezmozg czy jak to tam bylo jednak popieram kilka jego uwag np ze ktos bierze kredyt na 30 lat na 300-400 K zl nie majac wladu wlasnego ani zadnego zabezpieczenia to osoba mega nieodpowiedzialna itp bo troche w tym prawdy jest ... Do 30 lat jeszcze mi brakuje jednak juz wiem ze nie majac 250 K zl w gotowce ( lub mieszkaniu o wartosci 150-250 K zl ) nigdy w zyciu bym nie myslal o budowaniu domu nawet takiego do 100 m. Caly czas staram sie wyliczyc ile bedzie potrzeba PL ZL aby kupic dzialke ( okolice wroclawia/ katowic/ gliwic ) oraz postawic domek i wychodzi mi ze 400-450 k zl to takie minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 07.07.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 To mozesz nazwac sie szczesliwcem bo w mojej okolicy (zachodnie peryferia Warszawy, 15km w linii prostej do Palacu Kultury i Nauki) sama dzialka do koszt min. 400kpln za ~1000m2. Do tego licze jakies 500kpln za dom o pow. calkowitej 190m2 (z duuuuuzym garazem)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 07.07.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Ja mam strop drewniany dom też parterówka o pow.zabudowy 180m2, a rozpiętość o niczym nie świadczy bo belek nie masz po całej szerokości tylko od ściany nośnej do nośnej a w środku widzę są tam nośne ściany. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5347995&viewfull=1#post5347995 Arturo72 mógłbym prosić jakiś kontakt do ciebie bo nie umiem wysłać ci pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 07.07.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Arturo72 mógłbym prosić jakiś kontakt do ciebie bo nie umiem wysłać ci pw Arturo ma po raz n-ty ban. Więc musisz poczekać aż się pojawi bez banna albo pod innym nickiem. Chyba, że admin Ci pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 07.07.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Witam, Do 30 lat jeszcze mi brakuje jednak juz wiem ze nie majac 250 K zl w gotowce ( lub mieszkaniu o wartosci 150-250 K zl ) nigdy w zyciu bym nie myslal o budowaniu domu nawet takiego do 100 m. Caly czas staram sie wyliczyc ile bedzie potrzeba PL ZL aby kupic dzialke ( okolice wroclawia/ katowic/ gliwic ) oraz postawic domek i wychodzi mi ze 400-450 k zl to takie minimum Powiem tak, jakbym miała 250 000zł w gotówce PRZED BUDOWĄ, to nawet bym nie myślała o braniu kredytu Arturo często pisze prawdę, tylko forma w jakiej to robi jest beznadziejna. Co do kredytów, zabezpieczeń, itd. - jasne, mogę płacić 1000zł miesięcznie za wynajem mieszkania do końca życia nic z tego nie mieć, mogę też płacić 800zł raty kredytu za swój dom. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Mam wybudowany dom i prawie wykończony za ok. 320 000 zł z działką i papierologią - powierzchnia podłóg 125m2. Fakt działka tanizna w porównaniu z innymi, ale w 300 000zł się zmieściłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.07.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 To mozesz nazwac sie szczesliwcem bo w mojej okolicy (zachodnie peryferia Warszawy, 15km w linii prostej do Palacu Kultury i Nauki) sama dzialka do koszt min. 400kpln za ~1000m2. Do tego licze jakies 500kpln za dom o pow. calkowitej 190m2 (z duuuuuzym garazem)... Witam, masz już wybrane ekipy i na podstawie ich wycen szacujesz 500k za taki dom? Ja będę budował w Twojej okolicy i z mojego dotyczasowego rekonesansu wynika, że możesz się nie zmieścić w tej kwocie. No chyba, że część prac zrobisz we własnym zakresie albo ekipy będą przyjezdne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajzer83 14.07.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Witam!Kupiłem 10 ar ziemi pod Krakowem. Posiadam w budzecie ok 450 tys na budowe domu. prosze szanownych o podpowiedz z jakim projektem moge sie zmiescic w tej kwocie. Dom dla 2-4 osób od 100-120 m2 powierzchni urzytkowej.Chciałbym budowac ekipami.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.07.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Witam! Kupiłem 10 ar ziemi pod Krakowem. Posiadam w budzecie ok 450 tys na budowe domu. prosze szanownych o podpowiedz z jakim projektem moge sie zmiescic w tej kwocie. Dom dla 2-4 osób od 100-120 m2 powierzchni urzytkowej.Chciałbym budowac ekipami.dzieki Jeśli nie za duży, to polecam moją Z-tkę (Z95). Z podaną kwotą zmieścisz się spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.07.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Witam! Kupiłem 10 ar ziemi pod Krakowem. Posiadam w budzecie ok 450 tys na budowe domu. prosze szanownych o podpowiedz z jakim projektem moge sie zmiescic w tej kwocie. Dom dla 2-4 osób od 100-120 m2 powierzchni urzytkowej.Chciałbym budowac ekipami.dzieki Działka mała nie jest, planujesz dom nie za duży budżet masz ok. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, pytasz na forum o projekt który Ci się będzie podobał ? Im dom będzie prostszy tym lepiej, ale nikt nie wie ile ma mieć kondygnacji, dach płaski czy też nie, na co pozwalają warunki zabudowy i wiele innych. Reasumując : za 450 tyś. spokojnie wybudujesz niewielki, prosty dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajzer83 15.07.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Działka mała nie jest, planujesz dom nie za duży budżet masz ok. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, pytasz na forum o projekt który Ci się będzie podobał ? Im dom będzie prostszy tym lepiej, ale nikt nie wie ile ma mieć kondygnacji, dach płaski czy też nie, na co pozwalają warunki zabudowy i wiele innych. Reasumując : za 450 tyś. spokojnie wybudujesz niewielki, prosty dom.[/QU Tak, bardziej chodzilo mi o jakies projekty przykladowe. celujemy w domki parterowe lub arterowe z poddaszem. Dachy prosteste ,dwuspaowe. To czy z garażem czy osobno to jeszcze nie wiem jak cenowo sie opłaca. Musze z majstrami pogadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.07.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Tak, bardziej chodzilo mi o jakies projekty przykladowe. celujemy w domki parterowe lub arterowe z poddaszem. Dachy prosteste ,dwuspaowe. To czy z garażem czy osobno to jeszcze nie wiem jak cenowo sie opłaca. Musze z majstrami pogadac. Majstrowie to nie są moim zdaniem najlepsi doradcy, doradzą Ci tak, żeby jak najwięcej zarobić i jak najmniej się narobić, ale czy to będzie dobre dla Ciebie ? Zdecyduj się czy chcesz dom parterowy czy piętrowy, poddasze to też koszty i problemy, lepsze jest pełne piętro. Garaż to wygoda ale swoje kosztuje. A projekt ? Wejdź na stronę np.: http://z500.pl/ - nawet niezła strona, gdzie możesz zawęzić obszar poszukiwań wybierając interesujące Cię parametry, ja wybrałem ich ZX100 http://archetyp.pl/ i wiele wiele innych, w internecie jest tego mnóstwo a nawet więcej. Moja rada, nie kupuj projektu zanim nie dostaniesz warunków zabudowy, chyba że jest plan zagospodarowania. I koniecznie zdefiniuj czego chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Bez wypisu z MPZP nie ma co tracić czasu na szukanie projektu. Masz spora kwotę na budowę niewielkiego domu, więc ten wątek raczej nie dla ciebie Jak znajdziesz projekt zajrzyj do działu z projektami domów "Jaki projekt wybrać?". Jak będziemy znali zapisy MPZP to wówczas coś dopasujemy do twoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbb.budowa 25.07.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Hej,Rozważam budowę domu zgodnie z projektem Z225 - http://z500.pl/projekt/200/Z225,kompaktowy-dom-z-poddaszem-uzytkowym-o-funkcjonalnym-wnetrzu/dane-ogolne.html Po lekturze forum zdecydowałem się na projekt, który nie ma garażu :< Jedynym dodatkiem, ponad standard, będzie rekuperator. Zerknijcie proszę wstępnie na projekt i podajcie informację, czy budżet 300k na samą budowę w Waszej opinii jest ok?Dodam jeszcze, że działkę będę miał wraz z gazem, a w powyższej wartości nie ujmuję kosztów przyłączy oraz dostosowania działki (prace ziemne). Chciałbym jeszcze podpytać, czy kalkulator budowlany (np. kb.pl) wylicza przybliżone wartości, czy z kosmosu? Zrobiłem tam wstępny kosztorys, wybierając wszystko najdroższe (za wyjątkiem stolarki, bo to będę miał rodzinnie) i wyskoczyło ~ 260k. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 25.07.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Hej, Rozważam budowę domu zgodnie z projektem Z225 - http://z500.pl/projekt/200/Z225,kompaktowy-dom-z-poddaszem-uzytkowym-o-funkcjonalnym-wnetrzu/dane-ogolne.html Po lekturze forum zdecydowałem się na projekt, który nie ma garażu :< Jedynym dodatkiem, ponad standard, będzie rekuperator. Zerknijcie proszę wstępnie na projekt i podajcie informację, czy budżet 300k na samą budowę w Waszej opinii jest ok? Dodam jeszcze, że działkę będę miał wraz z gazem, a w powyższej wartości nie ujmuję kosztów przyłączy oraz dostosowania działki (prace ziemne). Chciałbym jeszcze podpytać, czy kalkulator budowlany (np. kb.pl) wylicza przybliżone wartości, czy z kosmosu? Zrobiłem tam wstępny kosztorys, wybierając wszystko najdroższe (za wyjątkiem stolarki, bo to będę miał rodzinnie) i wyskoczyło ~ 260k. Dzięki. Fajny projekt, myślę, że 300 tyś z ładną kuchnią i kwiatkiem na parapecie się zmieścisz, wszystko zależy gdzie budujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 bez problemu. Wywal okno połaciowe z garderoby. W łazience starczy jedno. W sypialni rodzicielskiej powiększ okno w szczycie tyle, że...salon jest mały jak na dom jednorodzinny. W zasadzie kuchnia będzie zaraz przy kanapie. Dodatkowy pokój na parterze jest w porównaniu z częścią dzienną bardzo duży.W sumie możesz zrobić w nim kuchnię zamkniętą. komin pieca gazowego wypuść sobie przez ścianę - po co budować komin? zamień wiatrołap z wc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbb.budowa 26.07.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Dzięki Odnośnie małego salonu, tak zdaję sobie z tego sprawę, choć co do zasady nie oglądamy telewizji, więc nie będzie to pokój, w którym będziemy spędzali życie.Ewentualnie od czasu do czasu jak znajomi wpadną. Uwaga z zamianą wiatrołapu z WC bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 to jaki pokój będzie was integrował, jako rodzinę? Po zmianie wc i wiatrołapu trzeba nieco przesunąć daszek - wysunięty okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbb.budowa 26.07.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Nie wiem, nie myślałem o integracji rodziny w pod kątem konkretnego pomieszczenia. Może to błąd... Odnośnie wiatrołapu vs. WC, pewnie niuanse z tym związane będą wychodzić na etapie adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 02.08.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) A jak ocenicie ten dom... http://z500.pl/projekt/778/Z7_P_35,nieduzy-funkcjonalny-ekonomiczny-dom-z-poddaszem-uzytkowym.html Czy przy kwocie 350 tys dało by radę go wybudować pod klucz? - Bez kominów, bez okien dachowych- dachówka ceramiczna, działka obok obecnego domu przy drodze wraz ze wszystkimi przyłączami Sami w stanie jesteśmy zrobić ocieplenie podłóg, ułożenie podłogówki, ocieplenie styropianem, tynki zewnętrzne, ułożenie płytek, ułożenie przewodów WM, + jakieś inne drobne pierdoły Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez daamiann88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts