Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Po przeczytaniu 93 stron tego tematu smiem twierdzic ze do kwoty 300 tys zl mozna wybudowac domek o powierzchni 80-100 m a nie 110-130 m jak mi sie wczesniej wydawalo ...

Na chwile obecna jestem jedynie teoretykiem i do budowy domu zostalo mi jeszcze 1-3 lata ( jesli wogole zdecyduje sie na budowe domu ) bo rowniez na poczatek rozwazam opcje kupna mieszkania 40-50 m w nowym budownictwie poniewaz nie jestem pewny czy bede sie w stanie odnalesc w PL po powrocie z zagranicy.

Duzo osob krytykuje uzytkownika o nazwie Arturo i byc moze nie ladnie jest pisac o mlodych ludziach szczaw czy bezmozg czy jak to tam bylo jednak popieram kilka jego uwag np ze ktos bierze kredyt na 30 lat na 300-400 K zl nie majac wladu wlasnego ani zadnego zabezpieczenia to osoba mega nieodpowiedzialna itp bo troche w tym prawdy jest ...

Do 30 lat jeszcze mi brakuje jednak juz wiem ze nie majac 250 K zl w gotowce ( lub mieszkaniu o wartosci 150-250 K zl ) nigdy w zyciu bym nie myslal o budowaniu domu nawet takiego do 100 m.

Caly czas staram sie wyliczyc ile bedzie potrzeba PL ZL aby kupic dzialke ( okolice wroclawia/ katowic/ gliwic ) oraz postawic domek i wychodzi mi ze 400-450 k zl to takie minimum :o

Ja mam strop drewniany dom też parterówka o pow.zabudowy 180m2, a rozpiętość o niczym nie świadczy bo belek nie masz po całej szerokości tylko od ściany nośnej do nośnej a w środku widzę są tam nośne ściany.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5347995&viewfull=1#post5347995

Arturo72 mógłbym prosić jakiś kontakt do ciebie bo nie umiem wysłać ci pw

Witam,

Do 30 lat jeszcze mi brakuje jednak juz wiem ze nie majac 250 K zl w gotowce ( lub mieszkaniu o wartosci 150-250 K zl ) nigdy w zyciu bym nie myslal o budowaniu domu nawet takiego do 100 m.

Caly czas staram sie wyliczyc ile bedzie potrzeba PL ZL aby kupic dzialke ( okolice wroclawia/ katowic/ gliwic ) oraz postawic domek i wychodzi mi ze 400-450 k zl to takie minimum :o

Powiem tak, jakbym miała 250 000zł w gotówce PRZED BUDOWĄ, to nawet bym nie myślała o braniu kredytu :cool:

Arturo często pisze prawdę, tylko forma w jakiej to robi jest beznadziejna. Co do kredytów, zabezpieczeń, itd. - jasne, mogę płacić 1000zł miesięcznie za wynajem mieszkania do końca życia nic z tego nie mieć, mogę też płacić 800zł raty kredytu za swój dom. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Mam wybudowany dom i prawie wykończony za ok. 320 000 zł z działką i papierologią - powierzchnia podłóg 125m2. Fakt działka tanizna w porównaniu z innymi, ale w 300 000zł się zmieściłam.

To mozesz nazwac sie szczesliwcem bo w mojej okolicy (zachodnie peryferia Warszawy, 15km w linii prostej do Palacu Kultury i Nauki) sama dzialka do koszt min. 400kpln za ~1000m2. Do tego licze jakies 500kpln za dom o pow. calkowitej 190m2 (z duuuuuzym garazem)... :(

Witam, masz już wybrane ekipy i na podstawie ich wycen szacujesz 500k za taki dom? Ja będę budował w Twojej okolicy i z mojego dotyczasowego rekonesansu wynika, że możesz się nie zmieścić w tej kwocie. No chyba, że część prac zrobisz we własnym zakresie albo ekipy będą przyjezdne.

Witam!

Kupiłem 10 ar ziemi pod Krakowem. Posiadam w budzecie ok 450 tys na budowe domu. prosze szanownych o podpowiedz z jakim projektem moge sie zmiescic w tej kwocie. Dom dla 2-4 osób od 100-120 m2 powierzchni urzytkowej.Chciałbym budowac ekipami.dzieki

Jeśli nie za duży, to polecam moją Z-tkę (Z95). Z podaną kwotą zmieścisz się spokojnie.

Witam!

Kupiłem 10 ar ziemi pod Krakowem. Posiadam w budzecie ok 450 tys na budowe domu. prosze szanownych o podpowiedz z jakim projektem moge sie zmiescic w tej kwocie. Dom dla 2-4 osób od 100-120 m2 powierzchni urzytkowej.Chciałbym budowac ekipami.dzieki

Działka mała nie jest, planujesz dom nie za duży budżet masz ok. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, pytasz na forum o projekt który Ci się będzie podobał ?

Im dom będzie prostszy tym lepiej, ale nikt nie wie ile ma mieć kondygnacji, dach płaski czy też nie, na co pozwalają warunki zabudowy i wiele innych.

Reasumując : za 450 tyś. spokojnie wybudujesz niewielki, prosty dom.

Działka mała nie jest, planujesz dom nie za duży budżet masz ok. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, pytasz na forum o projekt który Ci się będzie podobał ?

Im dom będzie prostszy tym lepiej, ale nikt nie wie ile ma mieć kondygnacji, dach płaski czy też nie, na co pozwalają warunki zabudowy i wiele innych.

Reasumując : za 450 tyś. spokojnie wybudujesz niewielki, prosty dom.[/QU

Tak, bardziej chodzilo mi o jakies projekty przykladowe. celujemy w domki parterowe lub arterowe z poddaszem. Dachy prosteste ,dwuspaowe. To czy z garażem czy osobno to jeszcze nie wiem jak cenowo sie opłaca. Musze z majstrami pogadac.

Tak, bardziej chodzilo mi o jakies projekty przykladowe. celujemy w domki parterowe lub arterowe z poddaszem. Dachy prosteste ,dwuspaowe. To czy z garażem czy osobno to jeszcze nie wiem jak cenowo sie opłaca. Musze z majstrami pogadac.

Majstrowie to nie są moim zdaniem najlepsi doradcy, doradzą Ci tak, żeby jak najwięcej zarobić i jak najmniej się narobić, ale czy to będzie dobre dla Ciebie ?

Zdecyduj się czy chcesz dom parterowy czy piętrowy, poddasze to też koszty i problemy, lepsze jest pełne piętro. Garaż to wygoda ale swoje kosztuje.

A projekt ? Wejdź na stronę np.:

http://z500.pl/ - nawet niezła strona, gdzie możesz zawęzić obszar poszukiwań wybierając interesujące Cię parametry, ja wybrałem ich ZX100

http://archetyp.pl/

i wiele wiele innych, w internecie jest tego mnóstwo a nawet więcej.

Moja rada, nie kupuj projektu zanim nie dostaniesz warunków zabudowy, chyba że jest plan zagospodarowania.

I koniecznie zdefiniuj czego chcesz

Bez wypisu z MPZP nie ma co tracić czasu na szukanie projektu.

Masz spora kwotę na budowę niewielkiego domu, więc ten wątek raczej nie dla ciebie :)

Jak znajdziesz projekt zajrzyj do działu z projektami domów "Jaki projekt wybrać?". Jak będziemy znali zapisy MPZP to wówczas coś dopasujemy do twoich potrzeb.

• 2 weeks później...

Hej,

Rozważam budowę domu zgodnie z projektem Z225 -

http://z500.pl/projekt/200/Z225,kompaktowy-dom-z-poddaszem-uzytkowym-o-funkcjonalnym-wnetrzu/dane-ogolne.html

Po lekturze forum zdecydowałem się na projekt, który nie ma garażu :< Jedynym dodatkiem, ponad standard, będzie rekuperator.

Zerknijcie proszę wstępnie na projekt i podajcie informację, czy budżet 300k na samą budowę w Waszej opinii jest ok?

Dodam jeszcze, że działkę będę miał wraz z gazem, a w powyższej wartości nie ujmuję kosztów przyłączy oraz dostosowania działki (prace ziemne).

Chciałbym jeszcze podpytać, czy kalkulator budowlany (np. kb.pl) wylicza przybliżone wartości, czy z kosmosu?

Zrobiłem tam wstępny kosztorys, wybierając wszystko najdroższe (za wyjątkiem stolarki, bo to będę miał rodzinnie) i wyskoczyło ~ 260k.

Dzięki.

Hej,

Rozważam budowę domu zgodnie z projektem Z225 -

http://z500.pl/projekt/200/Z225,kompaktowy-dom-z-poddaszem-uzytkowym-o-funkcjonalnym-wnetrzu/dane-ogolne.html

Po lekturze forum zdecydowałem się na projekt, który nie ma garażu :< Jedynym dodatkiem, ponad standard, będzie rekuperator.

Zerknijcie proszę wstępnie na projekt i podajcie informację, czy budżet 300k na samą budowę w Waszej opinii jest ok?

Dodam jeszcze, że działkę będę miał wraz z gazem, a w powyższej wartości nie ujmuję kosztów przyłączy oraz dostosowania działki (prace ziemne).

Chciałbym jeszcze podpytać, czy kalkulator budowlany (np. kb.pl) wylicza przybliżone wartości, czy z kosmosu?

Zrobiłem tam wstępny kosztorys, wybierając wszystko najdroższe (za wyjątkiem stolarki, bo to będę miał rodzinnie) i wyskoczyło ~ 260k.

Dzięki.

Fajny projekt, myślę, że 300 tyś z ładną kuchnią i kwiatkiem na parapecie się zmieścisz, wszystko zależy gdzie budujesz :)

bez problemu. Wywal okno połaciowe z garderoby. W łazience starczy jedno. W sypialni rodzicielskiej powiększ okno w szczycie

tyle, że...salon jest mały jak na dom jednorodzinny. W zasadzie kuchnia będzie zaraz przy kanapie. Dodatkowy pokój na parterze jest w porównaniu z częścią dzienną bardzo duży.

W sumie możesz zrobić w nim kuchnię zamkniętą.

komin pieca gazowego wypuść sobie przez ścianę - po co budować komin?

zamień wiatrołap z wc.

A jak ocenicie ten dom...

http://z500.pl/projekt/778/Z7_P_35,nieduzy-funkcjonalny-ekonomiczny-dom-z-poddaszem-uzytkowym.html

Czy przy kwocie 350 tys dało by radę go wybudować pod klucz?

- Bez kominów, bez okien dachowych

- dachówka ceramiczna, działka obok obecnego domu przy drodze wraz ze wszystkimi przyłączami

Sami w stanie jesteśmy zrobić ocieplenie podłóg, ułożenie podłogówki, ocieplenie styropianem, tynki zewnętrzne, ułożenie płytek, ułożenie przewodów WM, + jakieś inne drobne pierdoły

Edytowane przez daamiann88