Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie podejmę się wyceny pod klucz. To bez sensu, bo jeden akceptuje panele za 30 zł/m2 a inny dechy za 200zł/m2.

Jedyny sensowny stan pod wycenę to deweloperski - z wylewkami, tynkami, instalacjami, ociepleniem, zainstalowanym piecem i zasobnikiem.

Za 300 tyś powinno się go wybudowac bez problemu. Czy 50 tyś starczy na wykończeniówkę, to już zależy od was.

Ten dom jest bardzo mały i nieco bezsensowny jeśli chodzi o układ. Dodatkowo biuro dopuściło się oszustwa prezentując wielkość mebli na rzucie - zwróć uwagę, jak mała jest kanapa. Prawdopodobnie w rzeczywistości w salonie nie zmieści się stół.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzanie gazem lub pompa P-W, w całości podłogówka.

Poszukuje prostego w budowie domu. Parter, duży salon z aneksem na dole + pokój + wc z prysznicem (małe).

Poddasze koniecznie 3 pokoje i wc z prysznicem (duże)

Jeszcze lepszy projekt:

http://z500.pl/projekt/653/Z92,wygodny-dom-z-duza-kotlownia-na-paliwo-stale-pralnia-oraz-pokojem-na-parterze.html

Skąd ta różnica w podanym kosztorysie? Aż 50tys?

Edytowane przez daamiann88

jak masz gaz w pobliżu to PC będzie nieekonomiczne w montażu.

Przy twoich założeniach poszukałabym nieco mniejszego domku, ale z wyższym poddaszem, bardziej stromym dachem, tak by ścianka kolankowa miała ten 1-1,2 m wysokości.

Bo jak ci zależy na sypialni rodziców na poddaszu, to w tym projekcie jest na to za małe poddasze, a za duży parter.

różnice w kosztorysach - podejrzewam, że po prostu są to jakieś szacunki biura a nie prawdziwe kosztorysy.

Ten projekt jest na forum bardzo popularny - spokojnie dowiesz się ile kosztuje jego budowa w rzeczywistości:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212914-Projekt-Z92-pracownia-STUDIO-Z500

Rysowałam do niego poprawki polepszające funkcjonalność wiatrołapu i schodów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3885-JAKI-PROJEKT-DOMU-WYBRAĆ-wątek-dla-zmagających-się-z-wątpliwościami/page347

Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...

Serdecznie witam,

mam nadzieję, że ktoś spróbuje mi tutaj pomóc. Kupiliśmy działkę budowlaną 1500m okazyjnie i teraz zaczynamy myśleć na poważnie o budowie domu. Zależy nam na niskiej cenie całego przedsięwzięcia, chcemy obyć się bez kredytu. Stąd pytanie: czy uda nam się zbudować domy w tym stylu:

http://pracownia-projekty.dom.pl/ard_malwa_2_paliwo_stale_ce.htm

lub

http://pracownia-projekty.dom.pl/ard_modrzew_2_paliwo_stale_ce.htm

do stanu wykończeniowego za maksymalnie 320-350 tysięcy zł? 350 to "kwota ściana" na bezkredytowe budowanie. Balkon chcę wywalić z projektu, dom prawdopodobnie zbudujemy z materiału tańszego niż beton komórkowy. Wykończenia na pewno zrobimy sami z pomocą rodziny.

Będę wdzięczna za odpowiedzi :)

Serdecznie witam,

mam nadzieję, że ktoś spróbuje mi tutaj pomóc. Kupiliśmy działkę budowlaną 1500m okazyjnie

Niestety nie ma tak, że kupiliście działkę "okazyjnie". Zapłaciliście za nią tyle, ile sprzedawca chciał za nią wziąć.

Można założyć, że to był zakup win-win, bo wy jesteście zadowoleni, a i sprzedający również.

do stanu wykończeniowego za maksymalnie 320-350 tysięcy zł? 350 to "kwota ściana"

No to odbijecie się od tej ściany cholernie. 350 tys. + 20% za sam dom, a gdzie ogrodzenie?

1) Zależy nam na niskiej cenie całego przedsięwzięcia

2) dom prawdopodobnie zbudujemy z materiału tańszego niż beton komórkowy.

3) Wykończenia na pewno zrobimy sami z pomocą rodziny.

/QUOTE]

1. Zazwyczaj jakość tego przedsięwzięcia zależy też od ceny, patrząc na projekt widzę, że nie zależy wam na wygodzie tylko na cenie.

2. Akurat materiał konstrukcyjny nie znaczy aż tak dużo w całości poniesionych kosztów

3. Tu akurat możesz oszczędzić bardzo dużo.

Czyli mówicie, że to raczej niemożliwe, żeby zmieścić się w takiej kwocie z budową jednego z tych domów?

Miałam nadzieję, że uda się bez większego kredytu, bo przyznam, że boję się uczucia zadłużenia w banku. Ile, tak mniej więcej wyjdzie wg Was budowa takiego domu bez wykończeń?

Czyli mówicie, że to raczej niemożliwe, żeby zmieścić się w takiej kwocie z budową jednego z tych domów?

Miałam nadzieję, że uda się bez większego kredytu, bo przyznam, że boję się uczucia zadłużenia w banku. Ile, tak mniej więcej wyjdzie wg Was budowa takiego domu bez wykończeń?

Z kwotą 350 tyś. jest możliwa budowa domu, i kilku osobom na forum to się udało. Ale musisz zmienić założenia :

- dom parterowy, masz sporą działkę

- garaż sporo kosztuje

- nie wiem dla ilu dom ma być osób, ale ten pokazany projekt jest drogi - dużo pomieszczeń ( strych, spiżarnia, pomieszczenia gospodarcze, itp. ) które kosztują, nie lepiej zbudować dom prostszy, mniejszy ale bardziej zaawansowany technicznie i przez to wygodniejszy i tańszy w późniejszej eksploatacji ?

Budowa domu to jedno, ale w moim przypadku formalności to 15 tyś. ( geodeta, kierownik budowy, mapy, projekt, adaptacja, przyłącze elektryczne, itp )

Serdecznie witam,

mam nadzieję, że ktoś spróbuje mi tutaj pomóc. Kupiliśmy działkę budowlaną 1500m okazyjnie i teraz zaczynamy myśleć na poważnie o budowie domu. Zależy nam na niskiej cenie całego przedsięwzięcia, chcemy obyć się bez kredytu. Stąd pytanie: czy uda nam się zbudować domy w tym stylu:

http://pracownia-projekty.dom.pl/ard_malwa_2_paliwo_stale_ce.htm

lub

http://pracownia-projekty.dom.pl/ard_modrzew_2_paliwo_stale_ce.htm

do stanu wykończeniowego za maksymalnie 320-350 tysięcy zł? 350 to "kwota ściana" na bezkredytowe budowanie. Balkon chcę wywalić z projektu, dom prawdopodobnie zbudujemy z materiału tańszego niż beton komórkowy. Wykończenia na pewno zrobimy sami z pomocą rodziny.

Będę wdzięczna za odpowiedzi :)

Wskazane projekty raczej nie będą specjalnie tanie w budowie, przy powierzchni do 100-120 m2 zdecydowanie lepiej szukać domów parterowych, dach dwuspadowy, bez dodatkowych elementów, przy parterowym odpadają schody, a to też jakiś koszt.

Jeśli jesteście na początku drogi, to moja rada jest taka, żebyście spróbowali na razie przebrnąć przez wątki o kosztach budowy domu, czytajcie aż do znudzenia, na początku wszystko będzie niespójne, ale w końcu zaczniecie widzieć, na co uważać, co generuje koszty, czego nie da się uniknąć, ktore rozwiązania, pomimo, że kosztowne, są Wam potrzebne, albo po prostu chcecie mieć :-)

Wiele osób redukując koszty rezygnuje z garażu, kominka, balkonów - dla innych to must have, więc sami musicie podjąć decyzję, z czego możecie zrezygnować. Zauważ, że we wskazanych projektach likwidując balkon pozbywasz sie zadaszenia nad wejściem, więc coś w to miejsce musiałoby i tak powstać, tak więc w tym przypadku cięcie kosztow połowicznie.

Szukajcie projektu, gdzie pomieszczenia mokre i kotłownia będą blisko siebie, to pozwala uprościć instalacje i ograniczyc ilość kominów. Nie należy oszczędzać na elementach niewymienialnych, czyli fundament i ściany. Dach teoretycznie da się wymienić :-), ale oczywiście jest to na tyle kosztowny element, że raczej trzeba go zrobić raz :-)

Jeszcze jedna wskazówka - do szacowania kosztów budowy zwracajcie uwagę na powierzchnię całkowitą domu, a nie użytkową, warto też porównywać kubaturę, przy nieergonomicznie rozplanowanym domu powierzchnia stracona, nie wliczana do użytkowej, może być znaczna, a buduje się całość, a nie tylko metry "użytkowe".

Niestety nie ma tak, że kupiliście działkę "okazyjnie". Zapłaciliście za nią tyle, ile sprzedawca chciał za nią wziąć.

Można założyć, że to był zakup win-win, bo wy jesteście zadowoleni, a i sprzedający również.

Myślę, że masz rację :) jest jednak na tej transakcji jeden przegrany, który uznał, że działka powinna być o 60 tys. droższa i od ceny o taką kwotę wyższej domaga się podatku.... Stąd też moje określenie okazyjnej ceny :)

Dziękuję Wam bardzo za pomoc w przekonaniu mojego narzeczonego do zmiany projektu :) ja osobiście nie chciałam tego klocka, nie chcę spędzić całego życia na sprzątaniu domu 150-190m, no i kredyt mi średnio odpowiada. Działkę mamy dość sporą, 30x50m więc dużo tam się da zbudować. Garaż musi być, bo jest to działka RO i warunkach zabudowy jest postawienie budynku gospodarczego, więc najprościej jest spełnić ten warunek stawiając garaż. W takim razie czy te projekty będą łatwiejsze w zrealizowaniu ich w dość niskiej cenie?

http://pracownia-projekty.dom.pl/da_enzo_ps_ce.htm

http://pracownia-projekty.dom.pl/arp_luana_ii_-_wersja_z_garazem_ce.htm

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-bukowej-5.html

bądź ewentualnie http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3160/projekt-domu-as-vi-nf40, bo jest bliżej wyobrażenia narzeczonego o idealnym domu.

Czytam bardzo dużo i naprawdę mi to pomaga. Zastanawiam się jeszcze nad opcją wybodowania domu z prefabrykatów, tylko nie znam jeszcze osoby, która postawiła dom w tej technologii, a bardzo chciałabym poznać opinie dotyczczące późniejszej eksploatacji.

Myślę, że masz rację :) jest jednak na tej transakcji jeden przegrany, który uznał, że działka powinna być o 60 tys. droższa i od ceny o taką kwotę wyższej domaga się podatku.... Stąd też moje określenie okazyjnej ceny :)

Oni tam wyliczenia mają z dupy wzięte i prawie zawsze się domagają większego podatku, bo im tak z tabelek wychodzi.

Być może strasznie zaniżyłeś cenę zakupu, stąd problem?

Ja kupiłem działkę za 1X0tys., a u notariusza było 120tys., opłaciłem haracz w US i nikt się nie czepiał.

Aha! A tak w ogóle pomyślcie nad projektem indywidualnym - koszt +3-4 tys. od gotowego, ale ile radości będziecie mieć przy projektowaniu WŁASNEGO NIEPOWTARZALNEGO DOMU, to wam się zwróci w przyszłości, mając na uwadze ergonomię waszych niestandardowych rozwiązań. Budujecie dom dla siebie i kibel ma być tam, gdzie Wy chcecie i garderoba w sypialni, itd...

Edytowane przez lotpaj

Garaż musi być, bo jest to działka RO i warunkach zabudowy jest postawienie budynku gospodarczego, więc najprościej jest spełnić ten warunek stawiając garaż.

Wcale nie musi, ja mam też budowę na działce rolnej, to że w pozwoleniu budowlanym mam budynek gospodarczy wcale nie znaczy że muszę go od razu zbudować.

Wcale nie musi, ja mam też budowę na działce rolnej, to że w pozwoleniu budowlanym mam budynek gospodarczy wcale nie znaczy że muszę go od razu zbudować.

Musisz zrealizować całe zamierzenie budowlane które obejmuje projekt bo nie odbierzesz budynku w PINB