mania0006 26.08.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 U nas musi być już w projekcie budynek gospodarczy, niestety nie da się tego ominąć... Jakoś to przeżyjemy Cenę mieliśmy mocno zaniżoną w porównaniu do cen w okolicy, dlatego Urząd bardzo chce od nas ściągnąć wyższy podatek, ale próbujemy to ominąć - przez lewą część działki bieginie średni napięcie. Nie przeszkadza w budowie, ale może uda się dzięki temu "zaniżyć" wartość działki Bardzo dużo się u nas ostatnio działo, narzeczony zmienił trochę podejście i wybieramy teraz projekt tańszy, ale praktyczny. Nie udało mi się przekonać go do domu parterowego, więc musimy iść na kompromis. Najprawdopodobniej zrobimy go właśnie jako projekt indywidualny, ale będzie to na pewno coś na wzór tego: http://z500.pl/projekt/652/Z212_GL,maly-dom-z-poddaszem-uzytkowym-i-z-garazem-ekonomiczny-w-uzytkowaniu/dane-ogolne.html i wierzę, że zmieścimy się w naszym budżecie, który w sumie aż taki mały nie jest, czytam, że ludzie się porywają z dużo niższą sumą na budowę (podziwiam). Co powiecie o takim domu? Powinniśmy się zmieścić w 350 tysiącach czy może jeszcze szukać czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 03.09.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) i wierzę, że zmieścimy się w naszym budżecie, który w sumie aż taki mały nie jest, czytam, że ludzie się porywają z dużo niższą sumą na budowę (podziwiam). Co powiecie o takim domu? Powinniśmy się zmieścić w 350 tysiącach czy może jeszcze szukać czegoś innego? Proszę Was... Nie liczcie na to. A już na pewno nie bierzcie kredytu. 350tys. to jest rozsądna kwota wkładu własnego + 100000 kredytu. Wy naprawdę nie czytacie analiz gospodarczych i nie wiecie, że za 10 lat nie będziecie mieli domu, ani pieniędzy? Teraz wziąć kredyt, to jak strzelic sobie w łeb. Edytowane 3 Września 2016 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 03.09.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Proszę Was... Nie liczcie na to. A już na pewno nie bierzcie kredytu. 350tys. to jest rozsądna kwota wkładu własnego + 100000 kredytu. Wy naprawdę nie czytacie analiz gospodarczych i nie wiecie, że za 10 lat nie będziecie mieli domu, ani pieniędzy? Teraz wziąć kredyt, to jak strzelic sobie w łeb. Możesz rozwinąć ten wątek poboczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 (edytowane) za 10 lat Niemcy zabiorą ziemię, Żydzi kamienice.... Edytowane 3 Września 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 03.09.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Kupa ludzi wybudowała niewielkie domy za 200-250 tys więc trzeba się zebrać trochę samemu zrobić i da się.Chyba że ktoś chce tylko przyjeżdżać doglądać jak idzie firmie i przelewy robić.Sam jestem ciekaw ile kosztuje budowa domu, chciałbym się w 200 tys zmieścić( stan deweloperski, bez ogrodzenia kostki itp) ale parcia nie mam jak tą kwotę przekroczę.Dom mam mieć mały, przytulny i mocno oszczędny.Ale z pewnych rozwiązań nie zrezygnuje i nie ważne ile kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.09.2016 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Kupa ludzi wybudowała niewielkie domy za 200-250 tys więc trzeba się zebrać trochę samemu zrobić i da się.Chyba że ktoś chce tylko przyjeżdżać doglądać jak idzie firmie i przelewy robić. Sam jestem ciekaw ile kosztuje budowa domu, chciałbym się w 200 tys zmieścić( stan deweloperski, bez ogrodzenia kostki itp) ale parcia nie mam jak tą kwotę przekroczę.Dom mam mieć mały, przytulny i mocno oszczędny.Ale z pewnych rozwiązań nie zrezygnuje i nie ważne ile kosztują. Dom, który buduje powinienem zbudować za 300 tyś. według kosztorysu na stronie pracowni Z500. Wydałem już 311 tyś, a nie mam jeszcze sufitów podwieszanych, wentylacji mechanicznej, pompy ciepła z zasobnikiem ciepłej wody i zapłaconej podłogówki. Pracownia zakłada, że każdy ma blisko działki gaz, prąd i kanalizację, działka jest idealnie plaska a takie subtelne niezgodności generują koszty : brak kanalizacji = szambo lub oczyszczalnia i już wydane kilka tyś. Był już taki co chciał zbudować dom za 250 tyś. chyba mu się nie udało http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&highlight=arturo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 04.09.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 (edytowane) Ja do budowy domu nie zaliczam projektu, adaptacji, oraz oczyszczalni no i zagospodarowania ogrodu.Trzeba wybrać taki projekt który jest tani w budowie i pilnować każde wydanej złotówki.Ile wyjdzie to wyjdzie choćbym miał tylko parter wykończyć lepsze to niż 36 m2 w bloku.Ja akurat mam działkę płaską idealną, media na działce jedynie oczyszczanie będę robił.No i na wsiach inaczej się buduje inaczej płaci.Będzie ciężko ale nikt nie mówił że będzie łatwo.Jak już ruszy to jakoś poleci. Edytowane 4 Września 2016 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 04.09.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Był już taki co chciał zbudować dom za 250 tyś. chyba mu się nie udało http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&highlight=arturo Co nie zmienia faktu, ze wybudowal dom bardzo tanio i bardzo przyzwoicie. Zreszta jego dom ma 150m2, a wydal cos lekko ponad 300tys. Skoro 310-320tys wystarczylo na dom 150m2 to chyba dom 100-120 mozna wybudowac za 250? Duzo osob sie z niego smieje, a mogloby sie od niego sporo nauczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 140m2, poza tym z kopalni dostał odszkodowanie na dodatkowe zabezpieczenia w kwocie większej, niż go kosztowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 04.09.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 (edytowane) 140m2, poza tym z kopalni dostał odszkodowanie na dodatkowe zabezpieczenia w kwocie większej, niż go kosztowały. 145m2 jak juz chcesz sie klocic Z tego co pamietam te 310-320k to jest calkowity koszt, wiec 320-30k (chyba gdzies tyle dostal) wiec odliczajac to wychodzi ponizej 300. Mniejsza o to, mam to generalnie gdzies. Chodzi mi tylko o to, ze smieja sie z niego, ze nie zmiescil sie w 250k, a dom tak czy inaczej wybudowal dosc tanio. e: zwrot 35k wiec 320-35=285k Edytowane 4 Września 2016 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 (edytowane) 145 m2 I dlaczego odejmujesz ten zwrot ? Edytowane 4 Września 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 04.09.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Bo w innych miejscach kraju, w 95% przypadków tego kosztu by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.09.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Mnie też wydawało się, że zbuduję dom do 250 tyś, a wyszło prawie 300 tyś. do stanu deweloperskiego. Z tym, że systemem gospodarczym a nie własnymi rękoma.Jak ktoś buduje po raz pierwszy, nie jest zawodowym budowlańcem i nie ma profesjonalnego kosztorysu, ciężko by udało mu się wszystkie wydatki przewidzieć. Nawet architekci, którzy chcieli wybudować dom za 150 tyś systemem gospodarczym przejechali się na kosztorysie o 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 04.09.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 145 m2 I dlaczego odejmujesz ten zwrot ? eh, chyba sie nie rozumiemy. Zobacz moj wczesniejszy post. Napisalem, ze dom kosztowal go lekko ponad 300k i nic nie odejmowalem (no bo tak jak piszesz sa rozne warunki - jeden doplaca duzo wiecej za przylacze a inny musi doplacac, bo ma szkody gornicze) . Zaczalem odejmowac, po tym jak sam napisales, ze dostal zwrot ktorego wczesniej nie liczylem, ale oczywiscie jest to bezsensowne. Nie wiem po co to odjalem, zasugerowalem sie Twoim postem niepotrzebnie Suma sumarum wydal na dom 310-320k, co jest niska cena za taki metraz. Nie wiem po co wchodzimy w jakies glupie dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Bo w innych miejscach kraju, w 95% przypadków tego kosztu by nie było. Jakie zabezpieczenie w jego SSO kosztowało 35 tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 eh, chyba sie nie rozumiemy. Zobacz moj wczesniejszy post. Napisalem, ze dom kosztowal go lekko ponad 300k i nic nie odejmowalem (no bo tak jak piszesz sa rozne warunki - jeden doplaca duzo wiecej za przylacze a inny musi doplacac, bo ma szkody gornicze) . Zaczalem odejmowac, po tym jak sam napisales, ze dostal zwrot ktorego wczesniej nie liczylem, ale oczywiscie jest to bezsensowne. Nie wiem po co to odjalem, zasugerowalem sie Twoim postem niepotrzebnie Suma sumarum wydal na dom 310-320k, co jest niska cena za taki metraz. Nie wiem po co wchodzimy w jakies glupie dyskusje Cena jest OK, to prawda. Ale zaliczył rozjazd o 70tyś, czyli 28% szacowanego kosztu inwestycji co też jakimś powodem do dumy nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.09.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Chodzi mi tylko o to, ze smieja sie z niego, ze nie zmiescil sie w 250k, a dom tak czy inaczej wybudowal dosc tanio. Nie zauważyłem żeby ktoś się z niego śmiał, na pewno naginał wszystko do swojej tezy, że się da a potem nie liczył podbudowy chyba bo od teścia. fotohobby też nie wydał na swój dom fortuny, za 250 tyś. da się wybudować dom bez problemu, wszystko zależy od projektu, metrażu, własnych umiejętności i czasu, który można poświęcić na pracę na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 05.09.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 DA ENZO PS CE w mojej okolicy bez problemu za 300 do deweloperskiego się postawi. Jeśli jeszcze ma się trochę zdolności, bo do 300 można nawet zamieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 05.09.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Ja na swój dom wg projektu z91 wydałem wraz z odbiorami poniżej 300tyś zł. Wliczając w to ogrodzenie, bramę, furtki, napędy, sprzęty do kuchni, toitoia, garaż blaszany i dużo innych rzeczy. Na materiałach i ociepleniu (20cm styropianu 031 w ścianach i podłodze, 40cm wełny na strychu) nie oszczędzałem. Do zrobienia została mi tylko elewacja i podbitka na którą mam materiały...czyli się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 05.09.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Malcoln, da się tylko trzeba liczyć 2500 zł za m2 i gdzieś 2200 zł m2 przy dużym nakładzie pracy własnej. Masz domek 110 m2 więc wszystko się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts