spiochu 15.03.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Czy ktoś to ma? Wie "z czym się to je"? W sieci praktycznie nie ma nic na ten temat oprócz 2 miejsc gdzie jest sprzedawany. W jednym na opisany jako cudowny a w drugim nie bardzo potrafią odpowiedzieć na moje pytania. Z opisów wynika, że jest tak cudowny, że aż strach nie sadzić Zależy mi na czymś mało wymagającym, szybko rosnącym i co będzie w stanie wytrzymać dużą ilość wody na wiosnę/jesień oraz pełne słońce w lato (wschód i południe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 18.03.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 no właśnie też szukam informacji o tym wiązie, co to za cudak? czy nie będzie z tym później problemów jak z rdestem sachalińskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STARKL - ogrodnik 02.09.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam, Wiem wszystko o tym żywopłocie, jeśli jesteś zainteresowany wpadnij do mnie a wszystko Ci powiem, po nicku trafisz Poza tym jak rozumiem już byłeś u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STARKL - ogrodnik 02.09.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam, Wiem wszystko o tym żywopłocie, jeśli jesteś zainteresowany wpadnij do mnie a wszystko Ci powiem, po nicku trafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 18.09.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 mam zamiar założyć żywopłot ja w tytule wiąz turkiestanu- jakie odleglości między sadzonkam- ile sadzonek na szerokość -jaka ziemia, co lubiChcialbym żeby był dość gęsty, bedzie zasłaniał od zbyt ciekawskiego sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 30.09.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Witam, mam pytanie odnośnie wiązu.Planuję żywopłot- podoba mi sie żywopłot z Tawuły szaro-zielonej. Dzisiaj przez przypadek trafiłam na informacje na temat cudownego żywopłotu - wiąz Turkiestanu.Ma bardzo dużo zalet szybko rośnie,fajne się zagęszcza, małe wymagania co do gleby.Zauważyłam, że jest mało popularny.Mało zdjęć, informacji.Czy ktoś wie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 11.10.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) Witam wszystkich Ja również jestem zainteresowany tym wiązem, niestety z przyczyn niezaleznych odemnie nie moge zasadzic na jesień. Dlatego mam pytanie, co do przycinania wiosennego. Gdy sadzimy na jesien to wiosną obcinamy sadzonki na 10-15 cm wysokości, a gdy sadzę na wiosnę to odrazu po zasadzeniu mam obcinac czy trzeba odczekac jakis czas??? Drugie pytanie, jak gesto sadzić, tu piszą http://www.cudowny-zywoplot.pl/ ze co 25cm ale to chyba za rzadko co nie?? I ostatnie pytanie czy, ta roślina kwitnie, jesli tak to poproszę o jakis zdjęcia itp. STARKL - ogrodnik - weź chłopie podziel sie troche swoją wiedzą, to jest temat nie do zarabiania pieniedzy tylko do dzielenia sie wiedzą pozdrawiam szosiu Edytowane 11 Października 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiochu 18.11.2011 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Kupiłem wiąz i zacząłem sadzić na jakiś tydzień przed Świętami Wielkanocnymi 2011. Sadziłem w dwóch rzędach, jak w instrukcji na stronach cudownego żywopłotu (korzystałem z wersji angielskiej bo tam są też obrazki - średnio 9 roślinek na metr http://www.wonderhedge.co.uk/ultetes.htm). Zaraz po posadzeniu przyciąłem na 10-15 cm. Glebę mam raczej średnią (chociaż specjalistą nie jestem), wiem, że dwuletnie czereśnie nadal są małe i w tym roku prawie nic nie urosły.Generalnie roślinki dość szybko ruszyły. Niestety wiosna i początek lata były bardzo mokre a mam delikatne spadki właśnie na brzegach działki. Co oznacza, że były momenty kiedy żywopłot stał w wodzie. No i w zasadzie prawie przestał rosnąć, liście zaczęły robić się żółte. Co ciekawe, tam gdzie było wyżej (mam taki odcinek) nic się nie działo i pięknie rósł. Do tego stopnia, że kilka razy go przycinałem (skracałem do około metra wysokości), ostatni raz mocno w październiku (na jakieś 50 cm, nie wiem czy nie za bardzo). Najładniejsze sztuki mają teraz główny pęd grubości palca a przecież przy sadzeniu były cieńsze od ołówka (kupiłem w sklepie STARKL bo tam był tańszy).Oczywiście mamy teraz prawie zimę i żywopłot kiepsko wygląda bez liści. No, ale to są uroki liściastych. Jak ktoś będzie zainteresowany to pytać w temacie plus info na PW bo coś powiadomienia nie działają. A zaglądam tu rzadko. Niestety nie mam zdjęć, ale jak będzie zainteresowanie to na wiosnę jak zacznie rosnąć (mam nadzieję) to mogę jakieś wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matskocz 18.11.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 zaciekawiliście mnie tym tematem...jednak strasznie malo informacji na jego temat można znaleźć, na pierwszy rzut oka wygląda to na jakiś przekręt :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variola 29.11.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 podbijam wątek bo ciekawi mnie ten wiąz... Czy on też choruje na to holenderskie paskudztwo? http://slownik.ekologia.pl/116_Encyklopedia_lesna/4808_3_H_0_holenderska_choroba_wiazu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STARKL - ogrodnik 27.01.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 zaciekawiliście mnie tym tematem...jednak strasznie malo informacji na jego temat można znaleźć, na pierwszy rzut oka wygląda to na jakiś przekręt :/ - nie jest wiecznie zielony, liście na zimę opadają, jego wzrost jest bardzo bujny, a gęstość gałązek w końcowej wielkości płotu jest dostateczna, aby w chłodnych miesiącach pełnił swoją ochronną funkcję - roślina jest wytrzymała i nie wymaga szczególnej pielęgnacji - wystarczy jej jakakolwiek wystarczająco drożna gleba - wymagania na wilgoć są na średnim poziomie - regularne podlewanie jest potrzebne po zasadzeniu jeszcze zanim roślina dobrze zakorzeni się - zaadoptowanie w miejscu zasadzenia pozwoli żywopłotowi przetrwać i długotrwale suche lato - roślina w swej dorosłości może rosnąć wolniej, jeśli ograniczymy jej dostęp do wody - w przypadku jeśli chcemy, aby żywopłot rosną szybciej musimy regularnie podlewać - miejsce uprawy nie może być wodniste lub bagniste - roślina rośnie bardzo bujnie, roczny przyrost sięga od 1,2 m do 1,8 m a przy tym bogato rozgałęzia się - żywopłot spełniający swą rolę możemy wyhodować w krótkim czasie - roślinę można rozmnażać poprzez rozszczepianie - sadzić można w jednym rzędzie w odległości sadzonek 30 cm - można sadzić i dwu rzędach, odległość sadzonek od siebie powinna wynosić 30 – 40 cm, natomiast odległość między rzędami 25 – 30 cm w ten sposób uzyskacie gęsty żywopłot w bardzo krótkim czasie - podczas sadzenia należy skrócić sadzonki na ok. 15 cm, aby doszło do rozrostu gałązek i gęstnienia żywopłotu już od najniższych pięter - dostateczna odległość zasadzonej rośliny od sąsiedniego płotu jest wymagana, dlatego że musi brać pod uwagę sytuację, że będziemy chcieli przycinać gałązki i będziemy potrzebować wolny dostęp z każdej strony - dla wygodnego dostępu zalecamy odległość następnej rośliny chociaż 1,5 m - żywopłot formuje się bardzo łatwo i przetrwa nawet najgłębsze cięcia - iście są drobne i dlatego należy roślinę utrzymywać w odpowiednim kształcie, aby cały czas był atrakcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiochu 28.03.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Zima odpuszcza i żywopłocik ruszył. Nawet tam gdzie w lato były problemy bo stał w wodzie. Ba, stał w wodzie nawet pod koniec tej zimy, kiedy śniegi puściły. Ale wszędzie widać pączki, byle tylko nie było deszczowej wiosny. Jestem dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewatre 04.05.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 spiochu, wrzuć jakieś fotki swojego żywopłotu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.05.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 a i ja się mogę pochwalić swoim młodziutkim żywopłotem zdjęcia wrzucę niebawem jak chcecie oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 04.05.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 znalazłem zdjęcie ale z bardzo wczesnej wiosny - posadzony na jesieni , jutro postaram się zrobić lepsze ujęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiochu 07.05.2012 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) Zgodnie z życzeniem zamieszczam zdjęcia. Od razu widać gdzie żywopłot stał w wodzie. A ostatnie zdjęcie pokazuje jaką grubość miała "sadzonka" po jesiennym cięciu. To było mocne przycięcie (siatka, którą widać na zdjęciu, ma wysokość ok 1,2m. ) Edytowane 7 Maja 2012 przez spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.05.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 o to tutaj miałem wrzucić swoje fotki zapomniałem w jakim poście i wrzuciłem do siebie ale naprawię to teraz mój tez ma rok i ok 70 cm wysokości , no i nie stał w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shenila 10.05.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam Posadziłam krzaczki w pod koniec października 2011, nie przycinałam ich jeszcze, nie wiem czy powinnam, wiosną zaczęły pojawiać się pączki, trudno mi uwierzyć żeby krzaczki urosły w tym roku na 1,5 metra, na razie się zazieleniły ale nie specjalnie rosną w górę, czy ktoś wie czy powinnam je teraz przyciąć. Napiszę jak się mają za kilka miesięcy. Sama jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 każdy liściasty gatunek żywopłotowy przycina się nisko po posadzeniu, by się zagęścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiochu 11.05.2012 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Moim skromnym zdaniem - przytnij na długość około 10-15 cm, dobrze mu to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts