wjaz 16.03.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Nigdy nie przypuszczałem że sprawność rekuperatora jest aż tak ważna dla zapotrzebowania domu na ciepło! Zrobiłem sobie uproszczony bilans cieplny mojego przyszłego domu przy użyciu programiku CASAnova ze strony http://nesa1.uni-siegen.de. Po wprowadzeniu danych okazało się, że przy różnych założeniach co do sprawności rekuperatora, zapotrzebowanie na ciepło totalnie się zmienia.I tak:(sprawność ----> roczne zapotrzebowanie na ciepło) 65% ----> 15000 kWh80% ----> 12700 kWh95% ----> 10400 kWh Tak więc pytania do was: 1. Jaki parametr odzyskiwania ciepła powinienem realistycznie założyć? Czy takie duże różnice wydają się wam prawdopodobne?2. Jeżeli mierzyliście sprawność swoich rekuperatorów - to jaką macie faktyczną sprawność odzysku ciepła? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 16.03.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witam, ad. 1 . dane podaje producent ale najlepiej jak zweryfikujesz to z tym co napiszą ludzie o centrali która wybrałeś lub wybierzesz. ad . 2. mam reku jan-gaz max 350 m3. z wentylatorami na prąd zmienny - jego sprawność temperaturowa w moim domu to przedział 82-88 %. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.03.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Rekuperator jest tylko sercem układu, musisz policzyć sprawność całego systemu. A tutaj jeśli nie zadbasz o szczegóły to takich osiągów mieć nie będziesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 29.03.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 u mnie sprawność całej instalacji to ok 88 % bez z gwc, z gwc ok 92 - 93 %; instalacja solidnie zaizolowana ale mimo wszystko straty większe na dystrybucji niż na rekuperatorze (ten rzeczywiscie ma ponad 90 %) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 29.03.2011 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 u mnie sprawność całej instalacji to ok 88 % bez z gwc, z gwc ok 92 - 93 %; instalacja solidnie zaizolowana ale mimo wszystko straty większe na dystrybucji niż na rekuperatorze (ten rzeczywiscie ma ponad 90 %) A jaki masz rekuperator, jeśli wolno zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 30.03.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 brink 400 -stke, izolacja rur na poddaszu 15 cm plus oczywiście poddasze zaizolowane; gwc 55 m - pvc lita 200 - stka; moc przy 100m3/h bez gwc to 17 W (pomierzone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts