mp_krk 04.10.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam Co sądzicie o wkładzie Dragon 8? I ewentualnym podpięciu do niego ok 12 kostek akumulacyjnych? M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 04.10.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Propaganda że SZOK !! Popiół wybiera 1 raz w miesiącu.... i po tym stwierdzeniu koniec czytania.... propaganda? gdybym założył konto wczoraj i napisał pean na cześc Unico mógłbyś tak twierdzić arcyzdunie Batura stwierdziłem po prostu fakty wynikające z codziennej obsługi kominka w sezonie - możliwe, że gdyby ostatnia zima była ciężka, to i spaliłbym drewna więcej, i więcej bym wybrał popiołu Arcyzdunie Batura, przejrzyj sobie historię moich wpisów w dziale kominki i wtedy może przestaniesz ubliżać a do kolejnego arcyzduna Darka, handarza skodą pośród wkładów, tak, oczywiscie, przy Romotopie też się kręciłem....i zapewne to świetne wkłady kurna, pochwalisz jakiś produkt, to zjebka......arcyzduni, więcej pracy życzę, mniej przed ekranem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.10.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ile spaliłeś drewna przez miesiąc że popiół z tego spalania mieścił się na dnie tego wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.10.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 propaganda? gdybym założył konto wczoraj i napisał pean na cześc Unico mógłbyś tak twierdzić arcyzdunie Batura stwierdziłem po prostu fakty wynikające z codziennej obsługi kominka w sezonie - możliwe, że gdyby ostatnia zima była ciężka, to i spaliłbym drewna więcej, i więcej bym wybrał popiołu Arcyzdunie Batura, przejrzyj sobie historię moich wpisów w dziale kominki i wtedy może przestaniesz ubliżać a do kolejnego arcyzduna Darka, handarza skodą pośród wkładów, tak, oczywiscie, przy Romotopie też się kręciłem....i zapewne to świetne wkłady kurna, pochwalisz jakiś produkt, to zjebka......arcyzduni, więcej pracy życzę, mniej przed ekranemCoś Ci zaszkodziło czy coś wciągasz?!?! :D Ja też wybieram popiół raz w miesiącu...A Bielawski może sobie w to wierzyć lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.10.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Jakby spalić w miesiącu np. 200 kg drewna, to powinno pozostać 0,8 kg popiołu. Jakiej by nie miał "konsystencji", powinno to być nie więcej niż pół wiadra. Zmieści się więc. A trochę jest zawsze wywiewane przez komin. Więcej objętościowo może być jak zostaje dużo niedopalonego węgla drzewnego, ale tego z reguły nie przybywa - po prostu nadmiar wypala się każdorazowo. Opisywana sytuacja w zupełności więc realna. mp_krk Witam Co sądzicie o wkładzie Dragon 8? I ewentualnym podpięciu do niego ok 12 kostek akumulacyjnych? To pół z opisywanej "czwórki". Nie słyszałem o jakichkolwiek problemach z tym wkładem. Konstrukcja od początku udana, bez większych korekt (ostatnio podwyższona komora spalania - to na +). Ma racjonalny kształt komory spalania - może pracować jako wkład piecowy. Szyba się nie brudzi, jest niewielka i nie przegrzewa pomieszczenia. Nie wiem jakie i z czego te kostki, ale spokojnie powinien pracować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.10.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Zauważyłem zależność częstotliwości wybierania popiołu od ilości szamotu użytego do budowy paleniska. Paleniska wyłożone 3 cm szamotem wytrzymują do tygodnia, pod warunkiem spalania bez rusztowego. Przy grubości 6-8 cm to ok 2 - 2,5 tygodnia. Miesiąc bez wybierania, to zwykle 12 cm na dnie i 10-11 cm na bokach. To logiczne. Im grubszy szamot, tym dłużej popiół jest gorący i dopala resztki - czasem doprowadzając je do konsystencji pudru. Ta praktyka bywa różna, bo nie tylko szamot decyduje o tym zjawisku. Rodzaj drewna (wielkość kawałków), gatunek, jego wilgotność, temperatura spalania, ciąg kominowy i kilka mniej istotnych. A są przecież konstrukcje jeszcze doskonalsze pod tym względem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 05.10.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Przypomnę, wcześniej posiadałem dużego markowego francuskiego żeliwniaka.......i teraz jestem trochę w szoku...ile straciłem przez niego pieniędzy. To był potwór, co wrzuciłem to spaliłem......spalałem każdej zimy, wytrzymał 13 zim, od 15 do 20 kubików drewna ! Używając Dragona poszło mi około 6 kubików drewna !!!! Wystarczył jeden wsad i rano był żar !!! Dużo od Was się naczytałem o wkładach bezrusztowych, niespecjalnie w to wierzyłem, ale to prawda. Jeżeli kiedykolwiek jeszcze będę budował kominek to palenisko tylko bezrusztowe. Lepiej się dopala drewno, tym bardziej że obłożenie wkładu wewnątrz wziąłem z szamotem, na refrabox się nie skusiłem, raz że cena wyższa, dwa, jakoś przemawia do mnie tradycja. Wybierałem popiół raz w miesiącu, szok. Sam wkład jest wykonany estetycznie. Dokupiłem do niego czarna ramkę na obudowę wkładu, fajnie to wygląda. Jeszcze jedna istotna rzecz, paliłem nim całą ubiegłą zimę i stwierdzam, że jak na razie wkład jest jak dla mnie super szczelny. Gdy skręcę szyber na maksa ogień mocno przygasa, palenisko sprawa wrażenie wygasającego. Robiłem tak bo chciałem sprawdzić jego szczelnośc. Przy poprzednim wkładzie, pomimo doprowadzającej powietrze rury z zewnątrz domu, zasysało mi powietrze szybami wentylacyjnymi.....zamiast wentylacja działać w druga stronę, to miałem mrożenie domu powietrzem z zewnątrz. Teraz takie efekty się nie zdarzają. Szybę umyłem RAZ !!!! na wiosnę, hihihihihihiihihi. Nie było potrzeby myć jej częściej, cały czas była czysta. Dodam jeszcze, że ogrzewam dom tylko kominkiem. Do Dragona dołożyłem turbinę. Kanały już były wcześniej w stropie, ale grawitacyjnie powietrze nie chciało iść, za duże odległości, za małe przekroje kanałów, a z turbiną jest oczekiwany efekt. Na koniec powiem krótko, polecam ten produkt, raz, że jest bardzo dobry, dwa, jest POLSKI ! A z innej beczki....martwią mnie poczynania władz Krakowa, zakazujące palenia węglem i drewnem......oby Wrocław nie poszedł tym tropem. Chwalipięta jesteś a naszych forumowiczów i tak nie przebijesz bo u nas są tacy co po 2-ch tygodniach mieli jeszcze żar w palenisku. Ja popiołu nie wybieram wcale a tylko to co do popielnika spadnie. "Jeszcze jedna istotna rzecz, paliłem nim całą ubiegłą zimę i stwierdzam, że jak na razie wkład jest jak dla mnie super szczelny. Gdy skręcę szyber na maksa ogień mocno przygasa, palenisko sprawa wrażenie wygasającego. Robiłem tak bo chciałem sprawdzić jego szczelnośc." - to może świadczyć tylko i wyłącznie o tym, że masz szyber szczelny a nie kominek. Jeżeli masz szyber szczelny to jest to niedozwolone - musisz go rozszczelnić. To jest poważny błąd. "Szybę umyłem RAZ !!!! na wiosnę, hihihihihihiihihi. Nie było potrzeby myć jej częściej, cały czas była czysta." - no to jest super i nadaje się do złotej czcionki. Ubaw jest po pachy. Lubię fachowców którzy montują turbiny bo to świadczy o tym, że to dyletanci w tym fachu. A jak był francuz to powietrze szło? Skoro szło to francuz musiał być lepszy. Suma, sumarum, przemyśl to jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.10.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Chwalipięta jesteś a naszych forumowiczów i tak nie przebijesz bo u nas są tacy co po 2-ch tygodniach mieli jeszcze żar w palenisku. Ja popiołu nie wybieram wcale a tylko to co do popielnika spadnie. "Jeszcze jedna istotna rzecz, paliłem nim całą ubiegłą zimę i stwierdzam, że jak na razie wkład jest jak dla mnie super szczelny. Gdy skręcę szyber na maksa ogień mocno przygasa, palenisko sprawa wrażenie wygasającego. Robiłem tak bo chciałem sprawdzić jego szczelnośc." - to może świadczyć tylko i wyłącznie o tym, że masz szyber szczelny a nie kominek. Jeżeli masz szyber szczelny to jest to niedozwolone - musisz go rozszczelnić. To jest poważny błąd. "Szybę umyłem RAZ !!!! na wiosnę, hihihihihihiihihi. Nie było potrzeby myć jej częściej, cały czas była czysta." - no to jest super i nadaje się do złotej czcionki. Ubaw jest po pachy. Lubię fachowców którzy montują turbiny bo to świadczy o tym, że to dyletanci w tym fachu. A jak był francuz to powietrze szło? Skoro szło to francuz musiał być lepszy. Suma, sumarum, przemyśl to jeszcze raz.Stefek. Przeczytaj i zapamiętaj. 1.Tej klasy paleniska mają (zwykle szczelny) szyber na dolocie. Ja to nazywam przepustnicą. 2.Z czyszczeniem na wiosnę faktycznie przesadził. Warto choć raz w połowie sezonu oczyścić szybę z białego nalotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 05.10.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Stefek. Przeczytaj i zapamiętaj. 1.Tej klasy paleniska mają (zwykle szczelny) szyber na dolocie. Ja to nazywam przepustnicą. 2.Z czyszczeniem na wiosnę faktycznie przesadził. Warto choć raz w połowie sezonu oczyścić szybę z białego nalotu. Piotrek. Przeczytałem i zapamiętam tak jak pamiętam, że to Twoje palenisko trzyma żar przez 2 tygodnie (wszyscy Ci zazdroszczą bo masz ciepło za darmo). Piotrek. Gdyby nie Ty to nigdy bym nie pomyślał, że taki fachowiec pomyli szyber z przepustnicą, chociaż nie wiem skąd Ty wiesz co autor miał na myśli? Arek74 przesadził na całej linii i bardzo mocno puścił wodze fantazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.10.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Piotr a pisałeś kiedyś by trola nie karmić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.10.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Piotr a pisałeś kiedyś by trola nie karmić Racja...Ale wiesz, że nie tylko przygłupy to czytają. Mądry zrozumie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 05.10.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Piotr a pisałeś kiedyś by trola nie karmić Wazelina mogłaby się od Ciebie uczyć jak się wślizgiwać w trudno dostępne miejsca. Piotrek, Ty uważaj na kolegę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.10.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Racja...Ale wiesz, że nie tylko przygłupy to czytają. Mądry zrozumie... A widzisz, jak na razie tylko;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.10.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Remiks spoko. Popatrz na licznik, na ilość czytających dział kominkowy w danym momencie....Mam po dwa trzy telefony dziennie od forumowiczów którzy tylko czytają...Myślisz, że pytają o to jak utrzymać żar dwa tygodnie w kominku?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Dziękuję za szybko odpowiedź, liczyłem jednak, że będzie bardziej szczegółowa i bardziej zachęci mnie do wyboru paleniska UNICO Dragon X cumus chyba Dragona X nie kupił Może są inni użytkownicy tego ciekawego paleniska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek74 03.01.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Arek74 przesadził na całej linii i bardzo mocno puścił wodze fantazji. nie mam zamiaru karmić trolla, mogę tylko rzec, że jeżeli ktoś jest zainteresowany tym jak wygląda Dragon, jak się w nim pali, chce zobaczyć dym bez dymu, względnie czystą, bo nie kryształ, szybę po paleniu od końca września, popiół sprzed kilku tygodni, to zapraszam do mnie do domu, prosze pisać na priv polecić mogę również fachowca z Wrocławia Piotrze, przepraszam za złe zrozumienie Twojej wypowiedzi, ironia bywa przewrotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 06.01.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 nie mam zamiaru karmić trolla, mogę tylko rzec, że jeżeli ktoś jest zainteresowany tym jak wygląda Dragon, jak się w nim pali, chce zobaczyć dym bez dymu, względnie czystą, bo nie kryształ, szybę po paleniu od końca września, popiół sprzed kilku tygodni, to zapraszam do mnie do domu, prosze pisać na priv polecić mogę również fachowca z Wrocławia Piotrze, przepraszam za złe zrozumienie Twojej wypowiedzi, ironia bywa przewrotna U mnie też była przez pierwsze kilka miesięcy względnie czysta , potem zaczęły się jazdy. Teraz, po 2 ltach wystarczy 3h, żeby szyba była niemal cała czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.01.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 U mnie też była przez pierwsze kilka miesięcy względnie czysta , potem zaczęły się jazdy. Teraz, po 2 ltach wystarczy 3h, żeby szyba była niemal cała czarna.To niemożliwe, by szyba przedtem względnie czysta, nagle się brudziła bez przyczyny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 06.01.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 To niemożliwe, by szyba przedtem względnie czysta, nagle się brudziła bez przyczyny... Oczywiście, że nie bez przyczyny. Podobnie jak też nie bez przyczyny rozsypało się wyłożenie wewnętrzne z super opatentowanego materiału, podobnie jak same z siebie zawiasy opadły, itd. Cóż takie wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.01.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Oczywiście, że nie bez przyczyny. Podobnie jak też nie bez przyczyny rozsypało się wyłożenie wewnętrzne z super opatentowanego materiału, podobnie jak same z siebie zawiasy opadły, itd. Cóż takie wykonanie.. A to może nie było do palenia?!! :cool:Cóż...Właśnie będę musiał naprawić Brunnera sprzedanego parę lat temu. Bo płatny serwis firmowy, klienta raczej nie interesuje...Zastosujemy (moje sprawdzone) półśrodki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts