Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... algorytm jest hmm lekko prymitywny....

Nadmiernie wyszukany nie jest.

Gdy reaguje na zwiększone zapotrzebowanie, to po podniesieniu nadmuchu i braku oczekiwanych reakcji, kolejnym krokiem powinno być zwiększenie dawki paliwa, a nie ponowne zwiększanie nadmuchu o kolejny próg, a tym bardziej o kilka progów w odpowiednich jednostkach czasu.

To wtedy miałbyś bruliego..

Ja to widzę, jako "uczenie się" sterownika, działanie pewnych sprzężeń zwrotnych. A nie operatora z kartką.

I myślę, że markowsski też w tym kierunku spogląda.

Nadmiernie wyszukany nie jest.

Gdy reaguje na zwiększone zapotrzebowanie, to po podniesieniu nadmuchu i braku oczekiwanych reakcji, kolejnym krokiem powinno być zwiększenie dawki paliwa, a nie ponowne zwiększanie nadmuchu o kolejny próg, a tym bardziej o kilka progów w odpowiednich jednostkach czasu.

Ja to widzę, jako "uczenie się" sterownika, działanie pewnych sprzężeń zwrotnych. A nie operatora z kartką.

I myślę, że markowsski też w tym kierunku spogląda.

Powiem szczerze że nie miałem czasu zaglądać do sterownika przez ostatni miesiąc,uczelnia,firma itd.Od czasu mrozów zerkam coraz częściej bo jak zasypuję podajnik coraz częściej to zaczynam się zastanawiać czy wybór kotła był trafny ale nie o psioczenie tu chodzi.

Moim skromnym zdaniem w algorytmie sterownika jest błąd,skoro został obliczony(a na 100% tak jest) na średnią zimową temp minus 5-10deg i taka posłużyła za podstawę do prac przy algorytmie to ktoś popełnił błąd,najzwyczajniej-i tak trzeba o tym pisać.

Śmieszy mnie tylko ta cała aura wokół algorytmu tego sterownika,miałem zastrzeżenia od początku i nigdy nie myślałem o nim jak o cudzie.Jest to prymitywne urządzenie jak na nasze czasy ale to nie jest psioczenie na sterownik tylko stwierdzenie bo tak proste urządzenie jak ten kocioł technologii NASA nie potrzebuje.Na uczelni mam kumpli co rozpracowaliby to "magiczne urządzenie" i jego algorytm w kilka chwil-tylko po co .Trzeba szanować czyjś pomysł,pracę i prawa autorskie.Problem jest tylko w tym że jak nikt nie poprawi błędu w sterowniku(nazywajmy rzecz po imieniu) to nawet nie będzie jak zgłosić reklamacji-bo kocioł przecież działa i grzeje- a że w mroźną zimę pali 100kg na dobę to sorry winetou...

Pozdrawiam ;)

Z mojego obecnego opału który należy do tych co się trudno spalają jest sporo sadzy i popiołu ale kosztuje 700pln a pali się lepiej niż ten co kosztował 1000pln.Taka redukcja nadmuchu pozwala mi na utrzymanie kopczyka i na mniejsza temp spalania,węgiel się nie topi a ładnie spala,płomień jest nie biały a żółty ;)

to jest własnie to 100kg dziennie...

Na kilku pomysłach (o których pisałem)działaja kotły np.https://esterownik.pl/remote/982

wczesniej,mocno przegrzewane pomieszczenia,teraz spoko,bez ingerencji w budowę wymiennika(tj,zatykania dostępu powietrza, itd)

Pomysł nie mój ale działa,póki koleś nie odpali piętra domu gdzie aktualnie nie mieszka tak można dawać sobie radę.

Ehhh to tylko czysta logika,nic osobistego-działa i tyle.

Obserwować,czytać wykresy i tyle.

Trzeba zachować w przewymiarowanym chwilowo kotle status quo,zima i tak nadejdzie,czy chcemy czy nie.

a kocioł da nam tyle by było ciepło :)

A tu byłes zadowolony ze działa...

Jasne,to mój pierwszy sezon i kocioł na eko,więc paliwo lux-od Osadkowskiego-Heveliusz Julisz czy jakos tam 950pln,ale on spala się na pył i ze 100kg węgla zostaje popiołu jak piszą na worku -do 7%,dopiero na koniec jesieni,miałem kilka dni spokoju to pokupowałem różne marki.

Ostatecznie kupiłem jakiś tam wyśmiany na forum Marcel Bobrek za ok,700pln.Jak dożyję 2012r.to w jego sezonie poleci miał plus pelet albo trociny na 100%-taki będzie mój opał!

;)

tu dalej uwazsz że tanie eko to dobre eko...

Edytowane przez joliska

to jest własnie to 100kg dziennie...

To był sarkazm jako puenta wypowiedzi,nie pisałem że tyle spalam ;)Czytaj całość i nie wyrywaj z kontekstu całości namiastki wypowiedzi-nie tylko mojej....

A tu byłes zadowolony ze działa...

A czy napisałem że nie jestem?Masz jakieś problemy z czytaniem czy co?rozmawiamy owadach i zaletach.

Edytowane przez joliska

3, 5, 10, 12, 20.. bez różnicy. Dlaczego ? Ponieważ wraz z wydłużeniem czasu podawania automatycznie wydłużany jest czas przerwy. Stosunek i tak wychodzi ten sam.

Dłuższy czas podawania, lepiej "zrusza" złoże. Ale gdy się odstawi, to mimo przedmuchu przed całkowitym zatrzymaniem, kopci.

I właśnie takie objawy ( kopcenie, czarna sadza) miałem na ustawieniach pellet - wróciłem do wersji 0.2.9.2 i naprawdę jest ok.

Gdyby w eCoal.pl dla użytkownika były dostępne tylko odczyty z temperatury CO i CW nikt by nie narzekał. Ale widać więcej i błędy wychodzą są widoczne podczas eksploatacji w realnym domu nie w laboratorium. Najważniejsze, że się rozwija. Dlatego zdecydowałem się na kocioł z eCoal.pl bo soft jest aktualizowany i konsultowany z użytkownikami.

Mam samochud z ASB taki kaprys, nawet nie wiem na jakim biegu jeżdżę spala ponad 10% więcej.

Ja nadal jadę na sofcie pellet, nadmuch 41% i chodzi jak malina. Za mało powietrza dałeś na - jakby nie było - sporą ilość paliwa. Jeśli na v2.9.2 chodzi Ci dobrze to tylko się cieszyć.

Niebieski radzii sobie nieźle na kalorycznym paliwie, niedawno testowałem groszek z KWK Brzeszcze 29MJ/kg, RI 47-57. Kocioł na sofcie OE+16kW dawał radę.

Co niektórych naprawde ciężko ogarnąć,przez chwile (ohy,ahy)za chwile żnów na odwrót,a wystarczy trochę głową ruszyć i będzie ok.ale jak się nie wie czego się chce,tylko drugi tak ma to ja też muszę,no to sory batory.

Jak wprowadzą do eCoala opcje bruli to dopiero zaczną się szopki :rolleyes:

Edytowane przez r0berto

a ja nadal jadę na sofcie 2.5 i nie mam żadnych problemów z niczym, przy dużym zapotrzebowaniu i przy malym, przy węglu 21kj i 26kj polecam fabryczny 2.5 bez żadnych kombinacji z temp. CO

Jak zacząłem palić w sierpniu zaszłego roku i se to przypomne to sie mi wydaje że to był chyba najlepszy soft a potem przekombinowali:(

Jak zacząłem palić w sierpniu zaszłego roku i se to przypomne to sie mi wydaje że to był chyba najlepszy soft a potem przekombinowali:(

Poszli w stronę ciepłej zimy, zrobili ukłon w stronę użytkowników którym zle się paliło przy temp w granicach 0, a co komu zależy wgrać stary soft?? zresztą na nowych wersjach pisze że są testowe.... jedni tego nie czytają i pozniej wylewają żale na forum.... a swoja drogą sterowniki wchodzą pod strzechy ;) bo jak czyta niektóre posty to sie człowiek zastanawia co ci ludzie reprezentują :)

a ja nadal jadę na sofcie 2.5 i nie mam żadnych problemów z niczym, przy dużym zapotrzebowaniu i przy malym, przy węglu 21kj i 26kj polecam fabryczny 2.5 bez żadnych kombinacji z temp. CO

Nie raz do Ciebie zaglądałem. Spróbowałbym tej wersji softu, ale skąd ją wziąć?

Jedziesz na reg. kotła Co, bez pokojowego. Nie masz podłączonych czujników.

Jaką masz temp. wewnętrzną? Jaką pow. ogrzewasz?

A ta temp. spalin, rzeczywiście masz taką, czy offset "nie teges"?

Dawno sygnalizowałem zawijanowi, że do sterownika wsadza się wszystko co komu przyjdzie do głowy. Niektóre poprawki są dobre, wodotryski nie.

Hmm jak te wodotryski uzywasz z umiarem lub korzystasz z nich z ''z pewna dozą nieśmialości'' to czemu nie?? ale jak ktoś na tym bazuje to masz racje, byłem wczoraj u kumpla ma enke z ekomax-em dedykowanym pod konkretny typ kotła... tam to jest dopiero jazda.... niby ster tylko i wyłacznie pod kocioł ale..... nic sie pratycznie nie da zrobic- jedyna opcja to zwiekszenie lub zmiejszenie nadmuchu o 5% , w te mrozy to kocioł wariuje, spalnie pofrunelo 150% do góry, raz niedopala, raz masz dziurę w retorcie.. my chociaż możemy cos zrobi i mamy podgląd jak coś zle robimy chocby do korekcji... a tam nie masz nic...masakra..

Ja podobnie jak kol. Verb i bodajże Mucia zostałem przy opcji Pellet. Co prawda jadę na cyklicznej pracy pompy ale od godz. 10 rano do chwili obecnej spaliłem (licząc po minutach podawania) ok 9 kg groszku co daję 1kg na godzinę...przy obecnych temperaturach to chyba nie najgorszy wynik? Co prawda szybko pojawia się ta czarna sadza i nie ma standardowego "kopczyka" ale dla mnie ma to znaczenie drugorzędne...

Ja podobnie jak kol. Verb i bodajże Mucia zostałem przy opcji Pellet. Co prawda jadę na cyklicznej pracy pompy ale od godz. 10 rano do chwili obecnej spaliłem (licząc po minutach podawania) ok 9 kg groszku co daję 1kg na godzinę...przy obecnych temperaturach to chyba nie najgorszy wynik? Co prawda szybko pojawia się ta czarna sadza i nie ma standardowego "kopczyka" ale dla mnie ma to znaczenie drugorzędne...

Podrzuć ze dwa oczka nadmuch i sadza zniknie.

Zdecydowanie za niski nadmuch,bardzo szybko zasmoli kocioł przy tak małym nadmuchu

Edytowane przez r0berto