Znajda 19.03.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witajciew domu, który kupiłem, jest przybudówka wyniesiona ok 60cm nad grunt. Cokół ocieplony styropianem tylko do poziomu gruntu, ściany 15cm styropianu, sufit/dach 30cm waty. Problem jest taki, że pod betonową podłogą nie ma niczego, poza ubitym piaskiem - technologia z lat 50. Po nagrzaniu bardzo szybko robi się zimno - czy możliwe, żeby to podłoga tak strasznie wszystko wychładzała? Czy skucie betonu, i zrobienie izolacji styropianem jak należy pomoże? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.03.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Pomóc to i pomoże, ale czy to jest warte tego to sprawa indywidualna. Osobiście kucie bym sobie odpuścił, ale za to przedłużyłbym izolację o pół metra na zewnątrz pod poziomem gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 19.03.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 jak wyżej, oraz sprawdziłbym którędy jeszcze ucieka ciepło (dach, ściany, wentylacja, okna, drzwi, obrzęd gromniczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.03.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Pytanie zasadnicze czy w tym domu już mieszkasz ? Bo jeżeli nie i grzejesz sporadycznie to oczywiste że szybko dom się wychłodzi, mury domu muszą się wygrzać i dopiero wtedy można mówić czy szybko czy wolno spada w takim domu temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 19.03.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Ja bym jednak skuł i ułożył styropian. Oczywiście trzeba wylać chudziak, koniecznie ułożyć izolację przeciwwilgociową no i ocieplenie - np. 20 cm. Posadzka na gruncie strasznie mocno odbiera ciepło. Wiem to po suterynach w swoim domu. Pomimo, że są silnie ogrzewane cały dzień a ściany mają potężną akumulację, to pod wieczór jest zimno, zaraz po zakończeniu grzania. A podłoga wręcz lodowata. Ocieplenie fundamentu raczej nie przyniesie zauważalnych efektów. Grunt nadal będzie zimny. Choć nie zaszkodzi tego wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka1 22.10.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Ja bym skuł. Albo się robi porządnie albo porządnie za opał do końca użytkowania płaci.... skuć, wybrać z 15cm piasku - w to miejsce perlit z gipsem polać - wyschnie i mamy 2 in 1 - a wtedy z lekka keramzytu i posadzki z 7cm wraz z 2 rodzajami włókien i Stany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts