Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podlaczyc agregat pradotworczy do instalacji ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

to ja może konkretnie

u mnie siedzi taki przk spamela ale wersja z nierozłącznym N - czy taki będzie OK?

mam zrobione tak że nie mam wydzielonych jakiś osobnych obwodów tylko cała instalacja albo sieć albo agregat

po prostu jeśli będę korzystał z agregatu to wiem ile ten będzie miał mocy i co mogę włączyć

do rzeczy drugie pytanie:

mam Hondę EA2600 - mały ale już jest i chciałem go wykorzystać - jak takie coś podłączyć - chodzi mi o fazę i N - czytałem że to obojętne ale na razie bałem sie sprawdzić

zwłaszcza że to cholerne N mam nierozłączne

nie wiem czemu taki kupiłem - doradzali że wystarczy

Mój elektryk widzę że nie ogrania tematu - poradźcie..

Zespoły prądotwórcze w układach awaryjnego zasilania obiektów budowlanych. Zeszyty dla elektryków - nr 3

I jeszcze jedna pozycja powiązana z tematem zasilania rezerwowego

Zasilacze UPS oraz baterie akumulatorów w układzie zasilania gwarantowanego. Zeszyty dla elektryków - nr 4

Od razu uprzedzam, w książkach nie ma podanej gotowej recepty na zasilanie z agregatu CASTORAMA domku jednorodzinnego wg projektu "Finezyjna Chatka" z pracowni Krzak i Spółka. Niemniej lektura książek przybliży tematykę, a zwłaszcza problemy i zagrożenia związane z agregatami.

W sieci można znaleźć różne (bezpłatne i płatne) opracowania nt. prawidłowego podłączenia agregatów prądotwórczych.

Z góry przepraszam że jestem takim lajkonikiem w zakresie elektryki, ale czy ten wspominany często spamel może być zastąpiony czymś takim: http://allegro.pl/przelacznik-zasilania-siec-agregat-4p-63a-sobotka-i1644891991.html ?

I o co chodzi z tym trybem sterowania automatycznym? Urządzenie wygląda bardzo ręcznie ;)

Ile razy trzeba jeszcze napisać, że posiadanie dodatkowego zasilania MUSI byc zgłoszone do ZE (na piśmie!!!) ??? I to ZE decyduje, czy zaakceptuje układ przełączający?

Czy jeszcze dziesięć razy wystarczy? Jeśli wystarczy, to ja się deklaruję, że te dziesięć razy ten tekst napiszę!

Wiec nie zawsze dodatkowe zasilanie musi byc zgloszone do ZE i zaakceptowane.

Dodatkowe MUSI być zawsze!!! Chyba, że nie jest dodatkowe, a jedyne, rozumiemy się? Wiem, że dobrze myslisz, tylko wyrażaj się technicznie.

Czyli podsumowując: Nie wymaga zgłoszenia zasilanie z agregatu instalacji (lub jej części) wydzielonej. Czyli takiej, z której nie ma możliwości przedostania się napięcia na sieć ZE.

Tylko jak ktoś kombinuje z montażem takich gniazd obok siebie, to niech uważa, żeby mu ktoś nie "spiął" tych instalacji. Może nie być miło.

no nie wiem - nie do końca

ja udałem sie do swojego "rejonu" i tam panowie oznajmili iż musi to być wykonane zgodnie z zasadami przez elektryka i trzeba zastosować przełącznik ku temu dedykowany

także chciałem a oni nie chcieli....

No przecież powiedzieli Ci jak chcą... większość firm produkuje przełączniki sieć - agregat. Wybierz sobie jakiś i masz! Cóż więcej? Idą Ci maksymalnie na rękę, a Ty narzekasz...

ja bynajmniej nie narzekam tylko odnośnie twojej poprzedniej wypowiedzi że musi być na piśmie

Bo to Twoje zmartwienie, a nie ich. To Ty wnioskując o podłączenie do sieci napisałeś (oświadczając pod odpowiedzialnością karną!) czy masz inne źródła zasilania, czy nie. Na razie wpisałeś, że nie masz i się pod tym podpisałeś. Teraz jak stwierdzą u Ciebie agregat, to mogą Ci natychmiast odłączyć zasilanie, a jak ich monter spadnie ze słupa, bo Twoje napięcie przedostało się na sieć, to Ciebie posadzi prokurator, a nie ich.

Dlatego, to w Twoim interesie jest do nich pisać, a nie uzgadniać na gębę.

• 2 months później...
Gość Agr***

Czytam czytam i nie wierzę że zasilanie awaryjne jest otoczone tak wieloma mitami i niedomówieniami.

Jeśli chcecie agregat w domu jako zasilanie awaryjne:

1 - wybieracie rozwiązanie - przełącznik sieć-0-agregat lub układ automatyki SZR ( na stycznikach lub na przełączniku z napędem )

2 - wybieracie agregat

3 - Idziecie do ZE wypełniacie dokumentację w której wpisujecie proponowane rozwiązanie, czasami dołączacie nawet odręcznie narysowany schemat.

ZE chce wiedzieć dwie rzeczy ( i to nie zawsze chce wiedzieć ) że w tej lokalizacji jest agregat prądotwórczy oraz że zastosowany przełącznik lub SZR nie dopuści do połączenia galwanicznego obu źródeł zasilania.

( Agregacik podający zasilanie na sieć zawodową to też jest niezły mit )

4 - Wykonujecie instalację i cieszycie się zasilaniem awaryjnym w przypadku awarii.

Nie demonizujcie i nie straszcie się wzajemnie prokuratorami to niczego nie wnosi do dyskusji.

... 3 - Idziecie do ZE wypełniacie dokumentację w której wpisujecie proponowane rozwiązanie, czasami dołączacie nawet odręcznie narysowany schemat...

I tutaj Szanownego Forumowicza muszę "wyprostować". Ten odręcznie narysowany schemat to się nazywa projekt instalacji elektrycznej z podpisami osób upoważnionych do jego sporządzenia. Nawet gdybyś zrobił taki schemat to bez pieczątek i uprawnień do projektowania instalacji nic nie znaczy.

• 2 weeks później...
Mój problem polega na czym innym niż przełącznik. Już po zakończeniu prac instalacyjnych i po wykończeniu (malowanie itp.) postanowiłem dołączyć agregat. Ale chciałbym postawić go w kotłowni. Nie mam przewodu dodatkowego łączącego agregat z skrzynką zasilania budynku i chciałem wykorzystać kabel (5x6mm2) idący do kotłowni. Ale w ten sposób nie da sie zastosować przełącznika zasilania... No bo w pozycji zasilania z sieci musiałby odłączyc zasilanie kotłowni. Jestem inżynierem elektrykiem, różne rozwiązania poprawne technicznie czyli funkcjonalnie przychodzą mi do głowy, ale jak sądzę ZE będzie sztywno trzymał sie dedykowanych urządzeń... Podejrzewam że jest to nie tylko mój problem. Prosze o pomoc.

• 1 year później...

temat stary, ale dołącze sie z moim pytaniem, robie instalacje,

chce zrobic w razie czego agregat w kotłowni.

Jaki kabel pociagnac o rozdzielni i ilu zylowy? (agregat jakis nie duzy, zeby zasilil piec i jakas zarowke)

w rozdzielni wystarczy dać przelacznik siec- agregat i tyle?

np taki przelacznik: http://allegro.pl/przelacznik-siec-agregat-4p-63a-wylacznik-sieciowy-i3297165766.html

zgode ZE pczywiscie pomijam narazie, interesje mnie praktyczne wykonanie narazie.

Dałbym podtynkowy 5żyłowy, zakończony w puszcze. Potem po zakupie agregatu (jedno- lub trój-fazowego) można tam zainstalować odpowiedni wtyk tablicowy.

Odnośnie tego przełącznika to na ise.pl albo forumsep.pl mieli co do niego pewne wątpliwości wątpliwośc, nie pamiętam niestety szczegółów. Raczej doradzali coś takiego: http://www.spamel.pl/static.php?page=produkt13&lang=PL&prod=przk