Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agrowłoknina czy ściągać darń?

Recommended Posts

Witam.Chciałem zapytać- może ktoś doradzi. Otóż posiadam w tamtym roku zasiany trawnik. trawka rośnie pięknie,ale w tym roku po bokach działki chcę posadzić jakieś drzewka itp. I teraz nie wiem. czy mam zdzierać darń( jestem przerażony bo jest tego dużo) czy mogę położyć na tą trawę agrowłókninę i przysypać korą. Czy nie będzie jakiś procesów gnilnych po dnią ?. I czy trzeba wybierać ziemię aby odznaczyć od trawnika. Pozdr

zwykle pod nasadzenia, nawet jak sa przykryte agrowłókniną wybiera się darń, choć z grubsza. Teoretycznie ona nie powinna się przebić przez agro., ale wokół samych nasadzeń na bank musi być odchwaszczone. Możesz rozłożyć agrowłóninę od razu, teraz, przed nasadzeniami, żeby trawa pod nią zgniła przez najbliższe tygodnie. Potem robić otwory , czyścić je i sadzić w nich, a na koniec wykorować. Od trawnika dobrze jest odzielić rabatę- albo jakąś przegrodą typu krawężnik czy ułożona kostka brukowa, czy coś innego, albo poprzez wycięcie rowka . Potem można go wysypać korą i dbać o to żeby był- czyścić go lub wycinać co1-2 razy na sezon. On chroni przed wrastaniem trawy w rabatę i nie jeździsz kólłkiem kosiarki po rabacie.

Witam ,

czytałem na innym forum, że powinno się unikać agro, ponieważ "niszczy" glebę a może inaczej...zatrzymuje jej naturalne procesy. Ziemia nie jest odpowiednio napowietrzana i zbija się. Radzono by zamiast agro, dobrze od plewić i odchwaścić i zamiast włókniky położyć więcej kory.

Czy to stwierdzenie jest prawdą?

Hmm, może mała lista zalet i wad

zalety:

* zapobiega wzrostowi chwastów,

* utrzymuje pożądaną wilgotność gleby,

* umożliwia optymalne nagrzanie gleby sprzyjające wzmocnieniu systemu korzeniowego roślin,

* chroni rośliny przez bakteriami, stwarza suche czyste podłoże, podnosząc warunki fitosanitarne,

* podnosi plony i poprawia ich jakość

wady:

* niektóre chwasty i tak wyrosną będą trudne do usunięcia i mogą zniszczyć tkaninę

* jeśli zapragniemy zmienić układ roślin na rabacie, może być to utrudnione,

* Agrowłóknina utrudnia wchłanianie rozkładającej się ściółki, dżdżownice maja utrudnione zadanie w przemianie tych materiałów, a przez to nie spulchniają gleby i nie dostarczają naturalnego (bardzo wysoko cenionego) nawozu

• 3 weeks później...

Ziemia na której kładzie się agrowłókninę powinna być na niższym poziomie niż trawnik, tak aby potem kora nie "sfruwała" na trawę.

Co do nawożenia - gdy sadzę roślinę wycinam co najmniej 2 razy większy otwór niż wynikałoby to z wielkości donicy w której kupiłam roślinę. I wtedy bez problemu można nawozić. Gdy roślina się rozrasta, powiększam otwór. Tyle że agrowłókninę mam rozłożoną tylko tam gdzie nie przewiduję dużej ilości roślin.

Wokół tarasu, gdzie zaplanowałam wrzosy i inne kwasolubne rośliny nie mam ziemię przykrytą korą i jest tam wiecznie robota.

Tamtu

• 4 years później...

Chciałam Państwu polecić moje najnowsze odkrycie ogrodowe – maty ściółkujące z gotowymi nacięciami. Mega wygodne, nie musiałam się w tym roku bawić z nacinaniem otworów pod sadzonki truskawek, wycinaniem kółek pod nowe krzewiki.

[moderowano reklamę - Elfir]

prostokat.jpg

kolo.jpg

b_dsc_0392.jpg

Edytowane przez Elfir