Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynkowane podstopnice

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do zrobienia schodów w moim domu. Zawsze podobały mi się schodu dwukolorowe, tzn. trep z ciemnego drewna a podstopnica np. biała lub jakas jasna. Mam wycenę schodów od stolarza, który zrobił by drewniane trepy, podstopnica natomiast byłaby tynkowana i pomalowana jakąś dobrą farbą. Cena schodów jest zachęcająca, tylko zastanawiam się czy ta wytynkowana podstopnica nie brudziła by się. Czy ktoś z forumowiczów zna takie rozwiązanie z praktyki? Teoretycznie nie powinno być źle, bo po schodach w większości będzie się chodziło w pantoflach, ale pewne wątpliwości mam. Może są jakieś dobre farby, które by to zabezpieczyły?

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam.

ja się mocno nad takim rozwiązaniem zastanawiałam, ale w efekcie końcowym zrezygnowałam. Wyglądają ładnie - ale brudzą się strasznie, zwłaszcza jeśli ktos ma małe dzieci. Co prawda u mnie podstopnice miały być z k-g (przyklejone go betonu) - ale koszt byłby niewiele niższy od pełnych.

• 2 years później...

Chciałem podciągnąć temat:

Abstrahując od faktu brudzenia - czy jeżeli drewno dochodzi na styk do tynku, lub nawet wchodzi pod tynk, to czy nie powstaje efekt pękania tynku na łączeniu? w końcu drewno jakie by nie było nieco pracuje na skutek zmian pór roku i co za tym idzie wilgotności w domu.

pzdr

Witam

Obkładane schody betonowe drewnem, (stopnie/podstopnie lub same stopnie) musza posiadać szczeline dylatacyjną od ściany/tynku 3-5mm. nastepnie taka dylatacje zakrywamy listwą, lub uzywamy fugi elastycznej. Jezęli chodzi o zabezpieczenie podstopnia farbą, to nalezy podpytać malarzy.

Pozdrawiam ( na pierszym zdjeciu widoczna biała elastyczna fuga)

DSCN6042.jpgDSCN6053.jpgDSCN1193.jpg201304062422.jpg

Gres ok

MDF malowany na żądany kolor ok

Płyta KG lub tynk na podstopniu to poroniony pomysł

Po pierwsze to te podstopnie trzeba będzie co kilka lat malować

choćby nie wiem jaka była dobra farba zmywalna

a to już będzie upierdliwe bo trzeba oklejać stopnie itd itp

Po drugie drewno zwłaszcza w takich elementach jak stopnie schodowe pracuje

i nie pomoże tu żaden najlepszy elastyczny akryl

Zawsze kiedyś to się oderwie i będzie wyglądać kiepsko bo w tych szczelinach będzie się zbierał brud/kurz

Lepiej dołożyć parę groszy na podstopnie i mieć święty spokój na długie lata

• 2 weeks później...
Jeśli ktoś nie będzie dbał to podstopnice i tak się będą brudzić, bo ktoś może specjalnie dostawiać stopę do podstopnicy. Ale masz rację, jeśli stopień będzie wystawał za podstopnicę to jest tego dużo mniejsze ryzyko, bo samo z siebie musisz wcześniej podnieść nogę, żeby dobrze postawić na następnym stopniu. Ja osobiście nie wybrałbym białych podstopnic chociaż bardzo podoba mi się motyw właśnie z białymi podstopnicami i ciemnym drewnem.