Andrzej_78 24.03.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam,przymierzam się do zrobienia schodów w moim domu. Zawsze podobały mi się schodu dwukolorowe, tzn. trep z ciemnego drewna a podstopnica np. biała lub jakas jasna. Mam wycenę schodów od stolarza, który zrobił by drewniane trepy, podstopnica natomiast byłaby tynkowana i pomalowana jakąś dobrą farbą. Cena schodów jest zachęcająca, tylko zastanawiam się czy ta wytynkowana podstopnica nie brudziła by się. Czy ktoś z forumowiczów zna takie rozwiązanie z praktyki? Teoretycznie nie powinno być źle, bo po schodach w większości będzie się chodziło w pantoflach, ale pewne wątpliwości mam. Może są jakieś dobre farby, które by to zabezpieczyły?Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 24.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 ja się mocno nad takim rozwiązaniem zastanawiałam, ale w efekcie końcowym zrezygnowałam. Wyglądają ładnie - ale brudzą się strasznie, zwłaszcza jeśli ktos ma małe dzieci. Co prawda u mnie podstopnice miały być z k-g (przyklejone go betonu) - ale koszt byłby niewiele niższy od pełnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.03.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Tu znajdziesz takie schody u niektórych Forumowiczów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90059-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-schodami. Może na priva do właścicieli napisz z zapytaniem jak się to sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 25.03.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 W takich schodach podstopnice się wykonuje z płyty lub sklejki i maluje farbami w żądanym kolorze i te podstopnice wtedy idzie myć bo z tynkowanymi jest problem z utrzymaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 14.05.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Chciałem podciągnąć temat:Abstrahując od faktu brudzenia - czy jeżeli drewno dochodzi na styk do tynku, lub nawet wchodzi pod tynk, to czy nie powstaje efekt pękania tynku na łączeniu? w końcu drewno jakie by nie było nieco pracuje na skutek zmian pór roku i co za tym idzie wilgotności w domu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 14.05.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 na laczeniu trepa z tynkiem kladzie sie akryl i nic nie peknie a co do farb to kupujesz dobra farbe zmywalna, nie sniezke satynowa i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 14.05.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Też uważam, że farba nawet najlepsza się nie sprawdzi tak dobrze jak MDF czy sklejka lakierowana w kolorze ściany. To tak jak by zostawić przy drewnianej podłodze ściany bez cokołów - zaraz będą zniszczone i brudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 14.05.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam Obkładane schody betonowe drewnem, (stopnie/podstopnie lub same stopnie) musza posiadać szczeline dylatacyjną od ściany/tynku 3-5mm. nastepnie taka dylatacje zakrywamy listwą, lub uzywamy fugi elastycznej. Jezęli chodzi o zabezpieczenie podstopnia farbą, to nalezy podpytać malarzy. Pozdrawiam ( na pierszym zdjeciu widoczna biała elastyczna fuga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 14.05.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jeszcze jedno foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kavior 16.05.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Ja u siebie jako podstopnice mam przyklejoną płyte KG pomalowaną białą farbą taka jaką robi się lamperie. Po połtorej roku mieszkania ciągle są bielutkie. Ciemne drewniane stopnie i biała podstopnica to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 18.05.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Białe podstopnice - IMHO albo wygląd , albo wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 18.05.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Najtrwalej i trochę drożej jest wykonanie podstopnic z gresu polerowanego z Nowej Gali -Concept 099/ biały / lub Concept 01 z płytki o wymiarze 120 cm x 60 cm / mogą być płytki w II gatunku /. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 18.05.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Gres okMDF malowany na żądany kolor okPłyta KG lub tynk na podstopniu to poroniony pomysłPo pierwsze to te podstopnie trzeba będzie co kilka lat malować choćby nie wiem jaka była dobra farba zmywalnaa to już będzie upierdliwe bo trzeba oklejać stopnie itd itpPo drugie drewno zwłaszcza w takich elementach jak stopnie schodowe pracujei nie pomoże tu żaden najlepszy elastyczny akrylZawsze kiedyś to się oderwie i będzie wyglądać kiepsko bo w tych szczelinach będzie się zbierał brud/kurzLepiej dołożyć parę groszy na podstopnie i mieć święty spokój na długie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 28.05.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 gres i drewno na schodach? nie jest to zbyt estetyczne rozwiązanie. MDF + drewno współgra i łatwo się czyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 29.05.2013 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 A czemuż to nie jest estetyczne rozwiązanieMożesz rozwinąć swą myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomciow 29.05.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Jeżeli stopień wystaje ponad podstopnicę, a wystawać chyba będzie to nic się brudzić nie będzie, chyba, że ktoś ma buta rozmiar 55.Ja mam białe i są czyste. Brudziły się dopóki stopni stolarz nie przykleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 30.05.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jeśli ktoś nie będzie dbał to podstopnice i tak się będą brudzić, bo ktoś może specjalnie dostawiać stopę do podstopnicy. Ale masz rację, jeśli stopień będzie wystawał za podstopnicę to jest tego dużo mniejsze ryzyko, bo samo z siebie musisz wcześniej podnieść nogę, żeby dobrze postawić na następnym stopniu. Ja osobiście nie wybrałbym białych podstopnic chociaż bardzo podoba mi się motyw właśnie z białymi podstopnicami i ciemnym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts