duduś 26.03.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Ja mam pytanie do znawców kiełków roślin. Czy posadzone nasiona np. rzodkwi , fosolki mung, soi, lucerny itp. po wyrośnięciu można spożywać z tymi nasionami czy trzeba obrywać i spożywać tylko ich kiełki , a co jeżeli już zaczną puszczać listki czy wtedy można na pewno je jeść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.03.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Mam doświadczenie głównie z lucerną, rzodkiewką i rzeżuchą. Jem je właśnie wtedy gdy mają już listki, Płuczę kilkukrotnie. te nasionka i łuski, które odpadną podczas płukania to wywalam a te co nie odpadną zjadam. Moja mama i siostra wirują po płukaniu w wirówce do sałaty i prawie wszystkie nasionka odpadają. Fasolę mun zjadam nim wyrosną jej listki i zjadam bez nasion, które sa zwyczajnie niesmaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.03.2011 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 chodzi mi też o soję i soczewice bo ponoć nie można jeść jak są listki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 27.03.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) Bawię się kiełkownikiem już od 6 lat. Zjadam całość roślinki. A więc roślinki typu soja, soczewica, fasolka są najsmaczniejsze zanim puszczą listki i ja takie zjadam, co prawda zdarzyło mi się kiedyś zjeść fasolkę z pierwszymi listkami, nic mi nie było, ale ona się robi wtedy mało smaczna i taka łykowata. Łupinki z fasolki wypłukuję. Dla mnie najgorszym nasionem do kiełkownicy jest rzeżucha - te nasiona z galaretowatą mazią - a fu, nawet po obcięciu tego syfu dalej mam wstręt. Nie lubię też słonecznika chociaż jest bardzo smaczny, ale ta błonka otulająca ziarno, trzeba się nieźle na płukać żeby dało się słonecznik zjeść. Rzodkiewka jest super pod warunkiem, że nie masz głoda i na raz nie zjeż za dużo - jest ostra i później boli żołądek. Brokuła robiłam raz i mi zgnił. Najlepsza jest lucerna - pychotka, później fasolka i soczewica. Ostatnio pojawiają się jakieś mieszanki typu łagodna chińska - dla mnie to nieporozumienie, jest tego bardzo mało w torebce i nierówno kiełkuje, przez to fasolka ma już listki a niektóre ziarna dalej nic. Ja kupuję od 6 lat z diet-food białe opakowanie na froncie zawsze niewykształcone kiełki rzodkiewki. Groch - do dupy, nie smaczny. Szczypiorek - może i smaczny ale czeka się na niego z 2 tygodnie. Soja - nienawidzę, roundup ready Edytowane 27 Marca 2011 przez mynia_pynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.03.2011 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedż ale u mnie często się zdarza że nie zdążymy zjeść i przerastają liśćmi i dlatego o nie też pytałam bo ktoś mi powiedział że są trujące (???) a żerzuchę uwielbiam ale sieję ją na gazie na talerzu a przed wysianiem wsypuję do szklanki z wodą na godzinkę - super jest b. zdrowa ma b. dużo siarki , żelaza i magnezu - na przedwiośniu jak bomba witamionowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 trujące nie są, raczej niesmaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.03.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedż ale u mnie często się zdarza że nie zdążymy zjeść i przerastają liśćmi To po co zostawiasz w kiełkownicy? Jak osiągną żądaną wielkość, płuczesz dajesz do pojemnika i do lodówki. Wtedy Ci nie przerosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.