Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Radku elektryką zajmował się mój mąż niestety, bo nigdy nie miał czasu przemyśleć,więc jak miał spotkanie z elektrykami to wydrukował projket elektryki z projektu i dodał kilka swoich zmian.Niektóre wyłapałam we właściwym czasie na szczęście.

Co do ogrodu to zmierzchowe oświetlające podjazd do garażu jest ok,ale wszystkie inne czyli taras chyba lepiej włączane.

Miałam problem bo płyty chodnikowe z tyłu domu mam z przerwami i pomyślałam ,że z boku dam płyta przy płycie.Odstępy powodują ,że muszę oprócz kamyków dokupić z dwóch stron ekobordy, nie mówiąc ,że podobno może być to uciązliwe przy liściach.

Jednak nie uzyskało to aprobaty męża.A ja dalej uważam ,że płyta przy płycie wcale brzydko.

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Radku elektryką zajmował się mój mąż niestety, bo nigdy nie miał czasu przemyśleć,więc jak miał spotkanie z elektrykami to wydrukował projket elektryki z projektu i dodał kilka swoich zmian.Niektóre wyłapałam we właściwym czasie na szczęście.

Co do ogrodu to zmierzchowe oświetlające podjazd do garażu jest ok,ale wszystkie inne czyli taras chyba lepiej włączane.

.

tylko ze prąd na ogrodzie to inna bajka niz w domu.

tez powinnas przemyslec gdzie punkty swietle no chyba ze juz kabel masz wkopany ????

jesli nie to zawsze mozna to przed trawnikiem uczynic.

na tarasie i ogrodzie tez pomysl o przynajmniej 1 lampce z czujką ruchu.

czesto wychodzę na ogród bo mi sie wydaje ze ktos łazi po nim i po prostu zapominam właczyc oswietlenie i dobrze było by miec taką lapkę ktora sie mimo wszystko sama zapala

zazwyczaj są to koty ktore mi sikaja na tuje :(

mam zostawiony kabel nad wyjsciem na taras własnie na taką lampę z czujką ruchu.

moze bedzie odstraszac te koty

Edytowane przez f.5

W zasadzie nie mam kabli rozprowadzonych,tzn.mam do murka ,który powstał niedawno. Mam tylko puszki na zewnątrz i kontakty z każdej strony domu.

Muszę najpierw pomyśleć o roślinności jaka będzie ,szczególnie nie wiem w jednym moim działkowym trójkącie.

Radku u nas jak ktoś idzie to pies szczeka,zawsze :)

Radku, światło kotów nie odstrasza :no: i innych zwierząt też nie odstrasza. Wiem, sprawdzone :)

My mamy póki co najtańsze stojące lampy tylko wzdłuż dojazdu do garażu – 7 sztuk na 25 metrach. Podobne są do Massive Utrecht i wykonane z tych samych materiałów. Do tego dwie lampy po bokach garażu. Zapalają się zmierzchowo i mają wyłącznik czasowy nastawiony na 2-gą w nocy. Poza tym pierwsza na wjeździe do ogrodu ma czujnik ruchu.

W praktyce po kilku latach zrezygnowaliśmy z tego czujnika ruchu i lampa razem z innymi działa w tym samych ramach czasowych. Nie ma potrzeby inaczej.

Wszystkie są na mocnych ledach.

Tanie oprawy, które kupiliśmy po 19 zł (w promocji) mają tę wadę, że kochają je mrówki. Średnio 2 razy w sezonie musimy likwidować mrowiska pozakładane w obudowach i kloszach. Są po prostu nieszczelne.

Docelowa instalacja u nas w ogrodzie będzie wyłącznie ledowa i... będzie na 12 volt.

• 2 weeks później...
Polecę wykonanie prac z oswietleniem ogrodu na co najmniej 3 etapy.

1 pierw zakup kabla YKY koniecznie tego bo normalny nie przezyje chwili.

ogolnie poszło poł kilometra kabla to juz nie mały koszt i tak na allegro kupowany kabel

f.5 - masz rację z tą elektryką. Basiu, warto pomyśleć o tym już teraz. My wszystko zrobiliśmy od razu - poszło 1 km kabla.. od razu mam wyciągnięte pętle pod lampki.

f.5 - masz rację z tą elektryką. Basiu, warto pomyśleć o tym już teraz. My wszystko zrobiliśmy od razu - poszło 1 km kabla.. od razu mam wyciągnięte pętle pod lampki.

sprawa jest prosta

jesli tego teraz sie nie zrobi pozniej płaci sie X 2.

a swiatło to podstawa w ogrodzie wieczorem nie ma ogrodu bez oswietlenia.

Po prostu ogrod wieczorem jest martwy.

dodatkowo swiatło pomaga mi omijać zaby a teraz sa one jakiej nieruchawe i wychodzą na sciezki nie mowiac o slimakach i innych dziwnych rzeczach ktore zaczęły mieszkac bez mojej zgody w moim ogrodzie albo to bardziej ja wkroczyłem bez ich zgody w ich teren :(

tak czy siak jesli masz kilometr YKY to musiałas wybulic około 3 klocków za sam kabelek i to są własnie koszta ogrodu.

A koty to mi spią pod brzozami nie wiem dlaczego moszczą sobie miejsca w korach - moze lubia jak ich gazłązki kiziają.

moi sąsiedzi mają ciemne ogrody bo szybko sie wprowadzali

ogolnie to tendencja jest taka ze po 21 wszyscy zamykaja rolety i chowają sie w domach

ja po 21 zaczynam zyc dopiero i wychodzę z letargu

Edytowane przez f.5

sprawa jest prosta

jesli tego teraz sie nie zrobi pozniej płaci sie X 2.

tak czy siak jesli masz kilometr YKY to musiałas wybulic około 3 klocków za sam kabelek i to są własnie koszta ogrodu.

Tak, to prawda. Albo się nie płaci, bo już się tego nie zrobi...

Kupowałam kabel YKY 4 żyłowy (4x1,5) - koszty były spore, ale chyba nie aż 3k. Nie pamiętam. W każdym razie nie żałuję, mam rozprowadzone w każdej części działki i mogę dowolnie teraz aranżować oświetlenie i kable mnie nie ograniczają ;)

I trzeba też zwrócić uwagę, żeby nie kupić chińskich kabli - podobno słaba jakość...

na to własnie zwracał uwagę moj elektryk aby cos tam cos tam było napisane jakis atest.

najgorsze jest to ze moje kable były sztukowane i parę m/b lezy białego i tu sie martwię

ogolnie peszle po roku zgniły wiec nie ma sensu zapodawac peszla

Drzewka owocowe, tu wyglądają na jabłonki, można poprowadzić jak wąski szpaler

Country-Side-High-End-Garden.jpg

Liriope Muskari na pierwszym zdjęciu, a na 2-gim i 3-cim Liriope Spicata. Obie wyglądają podobnie i tak samo kwitną. Mają podobne wymagania, ale w PL Muscari może przemarzać. Spicata nie przemarza. Kupując trzeba uważać, bo szkółki ich nie odróżniają.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Liriope%20muscari&lang=1

LIRIOPE MUSCARI.jpgLIRIOPE SPICATA.jpgLIRIOPE_Isabella.jpg

Callicarpa bodinieri czyli pięknotka Bodiniera

Callicarpa.jpg

http://www.zszp.pl/?id=30&nid=523&lang=1

Nie mam pojęcia. U nas elektryką rządzi mój J. Poniekąd z wykształcenia się na tym zna.

z tego co pamietam to moj elektryk mi mówił ze jak kabel lezy w peszlu bądz jakiejs rurze to po wewnętrznej częsci scianek skrapla sie woda i to jeszcze gorzej dla białego kabla niz jak by lezał w ziemi - tak mi cos swita ale mogę sie mylic......

z tego co pamietam to moj elektryk mi mówił ze jak kabel lezy w peszlu bądz jakiejs rurze to po wewnętrznej częsci scianek skrapla sie woda i to jeszcze gorzej dla białego kabla niz jak by lezał w ziemi - tak mi cos swita ale mogę sie mylic......

Czarne są, Radku :) Sprawdziłam, przy okazji jesiennego czyszczenia lamp zaanektowanych przez mrówki, co jest podłączone.

• 3 weeks później...

Basiu,

natrafiłam na zdjęcie projektu Twojej łazienki w internecie. Czy możesz mi powiedzieć z jakiego materiału wykonana jest szafka pod umywalką? Przepraszam ale ciężko jest mi przebić się przez ten dziennik budowy w poszukiwaniu odpowiedzi więc będę wdzięczna jeśli mi odpiszesz.

http://www.google.pl/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2F-bZCsFFX9vpM%2FUIVMH7-iT6I%2FAAAAAAAAMEo%2FPklShvdVW1Q%2Fs512%2F10.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fforum.muratordom.pl%2Farchive%2Findex.php%2Ft-176270-p-13.html&h=512&w=384&tbnid=LP-OCTeuo0Q3HM%3A&zoom=1&docid=fkgEpr-ZlPxQiM&ei=ehRGVN3XMeHZywOku4KABA&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CGkQMyhhMGE4yAE&iact=rc&uact=3&dur=349&page=23&start=295&ndsp=13

pozdrawiam

• 4 weeks później...