wiewióra1976 05.04.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Tata chce mi podarować 2 cisy kolumnowe (ok. 2 metrowe), bo juz mu się nie mieszczą w ogródku U mnie jeszcze głównie trawnik, dom raczej nowoczesny i nie wiem, gdzie je wsadzić i jak, żeby nie narobić im krzywdy. 1. jak się do tego przesadzania zabrać? 2. chciałabym je usadowić w jakiejś kompozycji, a nie w zywopłocie - ktoś może podrzucić jakieś zdjęcia? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 05.04.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 1. zorganizuj kilku ludzi, bo to jest ciężkie. Najlepiej weź sodny drąg/rurę i linę. Wtedy dobrze się to niesie nawet we 2 osoby.2. elementy kolumnowe dobrze wyglądają nie pod płotem, ale gdy mają przestrzeń w koło siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.04.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 do nowoczesnego domu fajnie by było połączyć te cisy z trawami - np. miskantami chińskimi. Przy nowoczesnym tzreba uważać z ilością- nie zbyt różnorodnie, raczej większe jednogatunkowe grupy, łany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 06.04.2011 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Pomyślałam i wydaje mi się, że posadzę je przy północno - wschodniej ścianie domu jako element pionowy raczej zacienionej rabatki. W opisie stanowisk cisa wyczytałam: miejsca słoneczne, półcieniste i cieniste. Czyli w cieniu dają radę? I co mu posadzić do towarzystwa? Same cisy mają po 2 matry, chciałabym coś ciut niższego i dookoła np. funkie. Będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.04.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 tak, cisy do cienia się nadają. Z funkiami rzeczywiście będzie ładnie- można dobrać odmianę o lisciach jasnozielonych, takich aż limonkowych, wtedy będzie ładny kontrast. A akcent pionowy- np. byliny- języczka przewalskiego, ostróżka, parzydło leśne, krzewy- berberrys thunberga 'Powow', albo 'Erecta', hortensja wiechowata np. odmiana Limelight, albo 'Dart's Little Dot', tawlina jarzębolistna 'Sem', krzewuszka ( któras z odmian), kalina japońska Watanabe, a nawet jakaś azalia czy różanecznik. Zakładam że glebę masz odpowiednią- nie suchy piasek, raczej wilgotną lub świeżą. Te rosliny o których pisałam najlepiej lubia ziemię lekko kwaśną lub kwaśną ( hortensje, azalie, różaneczniki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Zastanawiam się czy nie trzeba byłoby ich wcześniej szkółkować - 2 m mają ok 10-letnie krzewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 06.04.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Szkółkować? Czyli co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 rozłożyć przesadzanie na dłuższy okres - najpierw się podcina dalej odchodzące korzenie, by zmusić roślinę do wypuszczenia nowych bliżej pnia a w następnym roku (ewentualnie jesienią) przesadza. http://www.wymarzonyogrod.pl/1251_3162.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts