Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cis kolumnowy

Recommended Posts

Tata chce mi podarować 2 cisy kolumnowe (ok. 2 metrowe), bo juz mu się nie mieszczą w ogródku ;)

U mnie jeszcze głównie trawnik, dom raczej nowoczesny i nie wiem, gdzie je wsadzić i jak, żeby nie narobić im krzywdy.

1. jak się do tego przesadzania zabrać?

2. chciałabym je usadowić w jakiejś kompozycji, a nie w zywopłocie - ktoś może podrzucić jakieś zdjęcia?

Z góry dziękuję :)

Pomyślałam i wydaje mi się, że posadzę je przy północno - wschodniej ścianie domu jako element pionowy raczej zacienionej rabatki. W opisie stanowisk cisa wyczytałam: miejsca słoneczne, półcieniste i cieniste. Czyli w cieniu dają radę? I co mu posadzić do towarzystwa? Same cisy mają po 2 matry, chciałabym coś ciut niższego i dookoła np. funkie. Będzie dobrze?

tak, cisy do cienia się nadają. Z funkiami rzeczywiście będzie ładnie- można dobrać odmianę o lisciach jasnozielonych, takich aż limonkowych, wtedy będzie ładny kontrast. A akcent pionowy- np. byliny- języczka przewalskiego, ostróżka, parzydło leśne, krzewy- berberrys thunberga 'Powow', albo 'Erecta', hortensja wiechowata np. odmiana Limelight, albo 'Dart's Little Dot', tawlina jarzębolistna 'Sem', krzewuszka ( któras z odmian), kalina japońska Watanabe, a nawet jakaś azalia czy różanecznik. Zakładam że glebę masz odpowiednią- nie suchy piasek, raczej wilgotną lub świeżą. Te rosliny o których pisałam najlepiej lubia ziemię lekko kwaśną lub kwaśną ( hortensje, azalie, różaneczniki)

rozłożyć przesadzanie na dłuższy okres - najpierw się podcina dalej odchodzące korzenie, by zmusić roślinę do wypuszczenia nowych bliżej pnia a w następnym roku (ewentualnie jesienią) przesadza.

http://www.wymarzonyogrod.pl/1251_3162.htm