Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, remontuję kuchnie i kupiłem nowe meble w kolorze białym. Chciałem jednocześnie zmienić kolor ścian (wcześniej były białe) tylko nie wiem jaki będzie dobry do takich mebli. Na pewno nie chcę już białych ścian. Nie jestem plastykiem i nie znam się bardzo na kolorach więc chciałem usłyszeć opinie fachowców
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pakiet obowiązkowy (chyba sobie to gdzieś zapiszę):

- jaki masz blat?

- jaka jest podłoga?

- jakie są drzwi (o ile są)?

- w jakim stylu są meble?

Ja mam białe meble w kuchni, do tego biała podłoga, szary blat. Ściany białe i ciemno szare z żółtymi kafelkami. Według mnie wygląda ok. ale to u mnie, a do białego wszystkie kolory chyba pasują.

Ja chce ożywić dodatkami bo faktycznie sama szarość i biel na dłuższą metę może być męcząca. Będę próbować dodać czerwień lub fiolet, ale to w późniejszym czasie. Dodatkowo w pomieszczeniach przewija się drewno egzotyczne np. łazienkę mam szarą i odskocznią jest zabudowa stelaża drzewem w kolorze merbau.

My jednak podłogę kupiliśmy szarą i nie ukrywam podoba mi się, pasuje do płytek. Jednak na piętro dam już inny cieplejszy kolor podłogi.

Witam, mam prośbę o pomoc w wyborze koloru komody do wnętrza- salon połączony z kuchnią. Kuchnia jest biała, nowoczesna na wysoki połysk, ściany jasnoszare a podłoga jasna jesionowa, w tej chwili mam komodę i witrynę w takim samym stylu-nowoczesną na wysoki połysk, ale wg ,mnie nie wygląda to dobrze bo wszystko zlewa się w jedną całość i wygląda jak poszerzenie aneksu kuchennego. Chciałabym kupić komodę brzozową z kolekcji rodan na http://www.meblebrzozowe.pl tylko zastanawiam się nad kolorem: na pewno odpada heban i mahoń, a także biały, zastanawiam się nad kolorami naturalny, kasztan lub dąb, prszę o pomoc w wyborze, pozdrawiam i z góry dziękuję

Witam serdecznie.

Mam pewien problem w zasadzie tylko ja bo partnerka nie widzi w tym problemu.

Robimy sobie kuchnie. Staramy się ją zrobić ładnie ale nie wydając dużo kaski, staramy się oszczędzać jak się w ogóle uda.

Jeśli chodzi o sprzęt agd, to mamy lodówkę w kolorze białym, piekarnik w kolorze białym, zmywarkę w kolorze białym.

Problem mamy z dobraniem płyty,chodzi również o oszczędności. Najtańsza płyta jaką widzieliśmy jest w kolorze inox.I teraz tu pytanie do specjalistów jak to będzie wyglądać???? Myślałem nad użyciem czarnej płyty ale znowu jest troszkę droższa, z drugiej strony w kolorze inox będziemy mieć zlewozmywak więc nie byłoby aż tak tragicznie. Ja generalnie jestem za użyciem czarnej płyty,znowu moja twierdzi że przesadzam. Kogo tu posłuchać??

• 2 weeks później...

Bardzo proszę o opinię na temat drzwi wewnętrznych. Problem mój polega na tym , że okna , brama garażowa i drzwi wejściowe mam w kolorze mahoń ( białych nie cierpię), ale z kolei drzwi wewnętrzne podobają mi się białe lub ecru. Czy nie będzie to głupio wyglądało, czy jestem skazana na mahoniowe drzwi wewn.?

Jakie jest Wasze zdanie?

Nie widzę problemu :) Pod warunkiem, że 1) podłoga będzie ciemna (w nawiązaniu do okien), 2) listwy też będą białe

Ja mam do Was pytanie

Mam płytki w przedpokoju "pure vanilia" Stargres w salonie NOCE NATURALE by My Way - pierwsze pytanie jak je połączyć? czy kupić tą mozaikę dedykowaną do tych płytek przez paradyż czy jakoś inaczej,

salon łączy się również z kuchnią gdzie płytki to "steal level" Stargres i tu drugie pytanie jak wyżej.

Trzeci problem - drzwi wewnętrzne mam kolor mahoń, jeżeli chodzi o kolorystykę ścian to chciałbym iść w szarości i biele i teraz mam pytanie o listwy przypodłogowe, pamiętając o kolorystyce płytek, czy dobrać je do koloru drzwi ?

ps. pisząc że "mam" tzn są kupione ale jeszcze nie zamontowane/ ułożone :-)

Edytowane przez Magik Cz-wa

Magiku,

żadnej mozaiki nie dawałabym już do tych podłóg - zrób łączenie korkiem lub normalnie fugą. Nie umiem Ci na 100% doradzić, co zrobić z listwami, bo dużo się już dzieje :( Chyba najsensowniej będzie zrobić identyczne jak drzwi - zadbaj jednak, żeby ten kolor powtórzył się też w meblach i nabrał uzasadnienia :yes:

joliska dzięki za podpowiedź.

Zmartwiłaś mnie stwierdzeniem "dużo się dzieje" ?? Może podam trochę więcej danych.Kolor drzwi wewnętrznych jest zbliżony do koloru okien i drzwi wejściowych.

Nadmienię, że kuchnia nie łączy się z przedpokojem tylko z salonem. Zamówione meble do kuchni to białe fronty na wysoki połysk z szarym-srebrnym blatem.

Zastanawiam sie nad jeszcze jednym. Ponieważ płytki kuchnia i przedpokoju są tego samego formatu różnią się tylko kolorem to zastanawiam się czy w tych płytkach w przedpokoju nie wrzucić co jakiś czas nie za często tej płytki szarej którą będą miał w kuchni (pewnie kilka sztuk zostanie).

pozdrawiam i czekam na sugestie

Nie, nie mieszaj już :no: W tym "dużo się dzieje" chodziło mi o użycie 3 rodzajów podłóg w sąsiadujących pomieszczeniach - podłóg, z których żadna nie nawiązuje do stolarki. Byłoby znacznie łatwiej, gdyby w salonie nie było gresu drewnopodobnego...
jest jeszcze opcja ze te same płytki co w przedpokoju mogę dać do kuchni ale wtedy w kuchni zrobiłoby się mdło (patrząc na kolorystykę mebli które już zamówiłem)

Dlaczego byłoby mdło, sory nie czytałam dokładnie Twoim postów i nie mam pojęcia co masz za płytki. Wolę jak ktoś zdjęcia dodaje niż linki.

Te same płytki w przedpokoju i kuchni moim zdaniem to dobry pomysł. Te same płytki co kolor mebli jeszcze lepszy :)

Witam ponownie

To płytki które planowałem/kupiłem do kuchni,( tak jak pisałem meble zamówione do kuchni to białe fronty na wysoki połysk, blat i cokół srebrny, pomiędzy szafkami szkło tu też prośba o pomoc czy kolor dopasowany do szafek czyli biały czy do blatu i cokołów? )

http://stargres.pl/data/mp/_admin800x600/525/steel_level_50x50.jpg

Te płytki kupiłem do korytarza i przedpokoju http://stargres.pl/data/mp/_admin800x600/527/pure_vanilla_50x50.jpg

A te płytki kupiłem do salonu i jadalni łączących się z kuchnią ( kuchnia nie łączy się z przedpokojem, wejście do niej jest od salonu/jadalni)

http://www.paradyz.com/resize/upload/20413s.jpg

Jako,że nie mam wersji elektronicznej rzutu parteru wklejam rzut, który jest bardzo zbliżony do mojego układ przedpokój/ salon/jadalnia/kuchnia, tylko u mnie nie nie ma ściany pomiędzy jadalnią/salonem, a kuchnią tu będzie wyspa, a co za tym idzie nie mam wejścia z przedpokoju do kuchni.

http://developer-instex.pl/wp-content/uploads/developer_instex_domek_jednorodzinny_nr2_rzut_parteru.jpg

Być może te dodatkowe informację bardziej zobrazują moją sytuacja. Tak jak pisałem w/w płytki już kupiłem i jak mi doradzicie bym jednak takie same płytki dał o kuchni i przedpokoju bo będzie dużo lepiej to pewnie tak zrobię, ale jak nie będzie takiej potrzeby to jak mawiał klasyk "kasa misiu kasa".

z góry dziękuje i pozdrawiam

Hej,

jestem we wstępnej fazie aranżowania mojego mieszkania 2 pokoje i kuchnia, balkon. Czy jest to możliwe aby zgrały się następujące koncepcje:

1) przedpokój ściany w delikatnym pomarańczu, szafa wenge, przy samych drzwiach jasne płytki a na całości potem panele (tu nie wiem jeszcze co może pasować)

2) sypialnia ściany w ciepłej szarości, meble wenge, dodatki śliwka - podłoga nieznana jeszcze ale będą to panele

3) łazienka biało-niebieska - mozaika biało niebieska gdzieniegdzie, w przewadze biała glazura i białe lub niebieskie ściany, podłoga biała z niebieskim cokołem i obramowaniem - gres, kolor mebli nie jest jeszcze zaplanowany ale orzech mi się podoba...

4) kuchnia meble w orzechu, ściany w zieleni, gres kremowy

5) salon - tu nie mam jeszcze szczegółowej koncepcji ale pewnie meble w wenge i ściany kremowe, na podłodze panele ale kolor nieznany

Drzwi zewnętrzne od dewelopera - ciemny brąz - drzwi wewnętrzne- jeszcze nie zaplanowane.

dziękuję i pozdrawiam :)