Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Mam prośbę pomóżcie mi dobrać kolorystykę w domu.

Mam zakupione płytki na cały parter - Pamesa Roble. Teraz do tego muszę dobrać kolor drzwi i myślałam o firmie Vasco typ braga kolor morgana. Całość wykończyć białymi listwami przypodłogowymi i może szarymi ścianami.

Czy takie zgranie nie będzie się zlewać?

A może wybrać ciemniejsze drzwi?

Witam, proszę o poradę odnośnie koloru ścian i paneli do mebli do sypialni: ALMOND_5.Cx500x300.7670492d.jpg (meble almond z Wajnert meble) i do http://www.agatameble.pl/produkty/aranzacja/genetic do pokoju dziennego ?
MiCool, masz dość problematyczne - dwukolorowe i dwumateriałowe meble - reszta optymalna byłaby jak na zdjęciach katalogowych, niestety... Jednolita jasna podłoga, jasne zimne ściany. Jaką masz stolarkę?
Będę robiła drzwi przesuwane do sypialni plus zabudowę nad lodówkę. Całość będzie lakierowana (półmat) ale potrzebuję Waszych porad w kwestii koloru zabudowy. Mam problem czy ma być w kolorze białym, jak reszta drzwi oraz kuchnia znajdująca się na przeciwko, czy też w kolorze szarym jak ściana. Bardziej skłaniam się ku bieli ale lodówka jest beżowa i obawiam się że nie będzie to dobrze wyglądało. Z góry dziękuję za pomoc i opinie.IMAG0312.jpgIMAG0315.jpgIMAG0314.jpgIMAG0313.jpg
Najłatwiej to jest dobrać podłogi i framugi;) u nas dobrała je firma która kładła nam podłogi (kuhn), co do okien to mogą mieć inny odcień zależy czy je widać czy nie;) a meble.... no tutaj to raczej nie szedłbym w stronę dopasowania mebli do podłóg i drzwi u nas jest szaro, mam bieloną podłogę, a meble są albo czarne (szafki) albo ciemno-grafitowe;) Tak naprawdę to fajnie jest się bawić kolorami;)
Decyzja zapadła, zobaczymy jak wyjdzie. Szafki nad lodówkę szare, drzwi białe. Mam nadzieję że to dobra decyzja, bo zamówienie do stolarza wysłane. Za dwa tygodnie się pochwalę (jak będzie czym). Pozdrawiam!!!

witam forumowiczów :)

Kupiliśmy 67m w starym bloku, do remontu. Jestem na etapie doboru kolorystyki. Wiem że teraz króluje biel i szarość, ale mąż jest bardzo na nie :/

Pytanie zasadnicze: jakie drzwi wewnętrzne do starego dębowego parkietu /będzie odnawiany/? Czy meble /szafa w przedpokoju, kuchnia itp robić w odcieniu tych drzwi?. W przedpokoju, kuchni i łazience ma być terakota. Waham się między piaskowym beżem, a płytkami drewnopodobnymi...Czy ktoś coś doradzi?

Zamówiłam kuchnię saperavi avenue z brw ( mam nadzieje ze zdjecie sie wklei ) , z tym ze szafki wiszace beda w kolorze magnolia, reszta tak jak na zdjeciu, płytki w kolorze mlecznym, zastanawiam sie jaki wybrać kolor ścian, biały czy waniliowy? Macie jakiś pomysł?

1.jpg

zastanawiam sie jaki wybrać kolor ścian, biały czy waniliowy? Macie jakiś pomysł?

magnolia przy białej ścianie może wyglądać jak zżółknięty biały.

Może ciepły szary?

magnolia przy białej ścianie może wyglądać jak zżółknięty biały.

Może ciepły szary?

Szczerze mowiac wolalabym cos w odcieniu zolci, jakos nie przekonuje mnie szary do kuchni, poza tym chcialabym cos bardzo delikatnego, intenstywne kolory to nie moja bajka, moze z duluxa pastelowy jasmin?

dulux to nie jest dobra jakość farb - już lepiej nobiles.

Ale złamany kolor bieli to musi być. Najlepiej jakbyś wzięła próbkę tego lakieru magnolia.

Bo może wpadać w różowy.

btw. szary nie musi być ciemny :)

Wiem ze szary nie musi byc ciemny, ale jakos nie pasuje mi do kuchni. Z tym duluxem to tylko przyklad, nie rozgladalam sie jeszcze za farbami w sklepie tylko patrzylam w internecie i rzucila mi sie w oczy magnolia, czy ona nie jest za bardzo zolta? Moze cos jasniejszego, bardziej w stylu pastelowa orchidea? Niestety obawiam sie ze nie bede miala mozliwosci probowac, tym bardziej ze mebli jeszcze nie mam, bede musiala kupic w ciemno, dlatego tak pytam.
Proszę o podpowiedź :) W korytarzu będzie szafa wnękowa, 3 drzwiowa, środkowe skrzydło na pewno z dużym lustrem, ale nie wiem co wybrać na drzwi boczne. Na podłodze będą te panele dąb bielony jasny, drzwi do pokoi w dębie polskim 3d. Na jaki kolor szafy postawić? Przedpokój jest ciemny myślałam więc o czymś jasnym. Oprócz szafy w korytarzu będzie wąska szafeczka na buty i mały wieszak na bieżące kurtki. Wieszak i szafka miały być w kolorze białym, ale teraz nie wiem jak zgrać to z szafą wnękową
Wiem ze szary nie musi byc ciemny, ale jakos nie pasuje mi do kuchni.

Mi tez wydawało się, że szary nie będzie pasował do mojej kuchni.... Ale w Stokanie mnie przekonali i nasuneli fajny pomysł na aranżacje. Poniżej wklejam foto mojej kuchni z dodatkiem szarości :)

mojakuchnia.jpg

Moim zdaniem szary pasuje wszędzie. Dlaczego nie do kuchni? Zależy jaka duża kuchnia, jak się światło układa, są przecież różne odcienie szarości, wcale nie musi być ciemno. Ja mam co prawda białe szafki kuchenne, ale szarą podłogę, dość ciemną. Wygląda ten zestaw fantastycznie.
Wybór koloru nigdy nie jest loterią - o ile wybierasz farby mieszane fabrycznie. Kiedyś sama mieszałam z mężem farbę i wyszło coś - czego do dzisiejszego dnia nie potrafię zdefiniować : )