Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Nie ma problemu z odróżnieniem typowych kolorów jak np biały czy szary jest kolorem zimnym, a żółty i pomarańczowy kolorem ciepłym. Ale czy kolor kremowy jest tak samo ciepły jak morela? Czy beże, brązy również są ciepłe?

Nie potrafie sobie wyobrazić, czy np mając meble w ciepłym kolorze będą pasowały również ciepłe ściany? Czy np. mając meble w kolorze jabłoni, kafle popielate, oraz ściany w kolorze jasnej moreli- czy to będzie grało?

Czy do drzwi w kolorze calvados pasują ciepłe czy zimne ściany?

kolory zimne też mogą mieć ciepły odcień.

np. turkusowy jest ciepłym odcieniem błekitu

beż z domieszką żółtego będzie ciepły, ale może być też z domieszką różu i wtedy raczej chłodny, bądz neutralny

szarość może być ciepła i zimna

tego się nie da wytłumaczyć słowami trzeba te kolory zobaczyć

kolory zimne też mogą mieć ciepły odcień.

np. turkusowy jest ciepłym odcieniem błekitu

beż z domieszką żółtego będzie ciepły, ale może być też z domieszką różu i wtedy raczej chłodny, bądz neutralny

szarość może być ciepła i zimna

tego się nie da wytłumaczyć słowami trzeba te kolory zobaczyć

wiem, tylko ja zawsze mam problem w przypadku odcieni, nie wiem czy mają barwe ciepłą czy zimną. Oraz co do czego pasuje, w przypadku urządzania wnętrz?

W duuuuużym uproszczeniu. Jeśli kolor ma w sobie domieszkę żołtego to jest ciepły (niebieski z żółtym - turkusowy, zielony z żółtym - oliwkowy. Jeśli ma domieszkę niebieskiego to jest zimny (czerwony z niebieskim filoletowy... itd. Oczywiście wszystko zależy od proporcji

Czy np. mając meble w kolorze jabłoni, kafle popielate, oraz ściany w kolorze jasnej moreli- czy to będzie grało?

Czy do drzwi w kolorze calvados pasują ciepłe czy zimne ściany?

Według mnie będzie grało, ale kolor "moreli" ma tu zasadnicze znaczenie. Nie może być zbyt pomarańczowy bo pomarańczowe są już meble, może się zrobić dosyć mdły koktajl. Taki morelowy jogurt bardziej by mi się do tych mebli widział jeśli już lubisz morele. Co do calvadosa, który jest w podobnej tonacji jak jabłoń, wydaje mi się że jeśli cieple kolory to bardzo jasne, mocno rozbielone. A jeśli chłodniejsze to zielony wydaje mi się idealny. Weź kawałek laminatu z mebli i drzwi (producent nie powinien robić problemów i dać) i idź z tym do mieszalnika albo do sklepu z farbami. Nie myśl o tym o zasadach tylko patrz co Ci pasuje.

dziewczyny, dziekuje za pomoc. Chyba zaczynam rozumieć na czym polegia magia odcienii zimnych i ciepłych. I wydaje mi się, ze takie słowne wytłumaczenie bardziej działa na wyobraźnie, mimo, że jest to trudniejsze. bo ja widząc kolory nie jestem w stanie stwierdzic ktory z nich jest ciepły a który nie.

Jeśli chodzi o morele, to chodzi mi o taki kolor ścian ciut ciemniejszy niż na tym zdjęciu

http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,609205,2,108.html

a kafle takie (te jasne)

http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,1518081,2,8.html

Wg mnie te kafle pasują do koloru ścian.

Ja tez miałam problem wielki z pojęciem zimnych i ciemnych odcieni i bardzo uzyteczne dla mnie były rady i kolorystyka na stronie Duluxa. Moze Tobie tez się przyda.

Tutaj masz zestawienie wszelkich kolorów, jak wybierzesz np. błekity, to pokaże Ci kolory farb podzielone na grupy: świeże, ciepłe, stonowane, itd.

http://www.dulux.pl/c_oc_index.html

Tutaj ciekawostki o zestawianiu ciepłych z zimnymi, itd.

http://www.dulux.pl/c_cs_index.html

Też mam problem z kolorami i przeżywałam rózne związane z tym rozterki. Wymyśliłam sobie przedpokój na górze i klatkę schodową (otwarta na salon) w kolorze brzoskwiniowym, który wydawał mi się sympatyczny. W salonie mam ściany pistacjowe. Po pomalowaniu klatki na brzoskwinię złapałam się za głowę, bo ta brzoskwinia w zetknięciu z pistacją zrobiła się żarówkowopomarańczowa :o , szczególnie wieczorem przy sztucznym świetle :evil: Niestety dostrzegłam to dopiero po pomalowaniu :-?

Skończyło się na przemalowaniu klatki na kolor piaskowy :lol:

Oby Wam się udało dobrać kolory za pierwszym razem :wink:

• 2 months później...

Witacie, jak każdy kto wykańcza siebie :lol: :lol: , a przy okazji dom stoi przed dylematem wyboru kolorystyki poszczególnych pokoi, farby oferowane w marketach nie zawsze wyglądają tak jak sobie to wyobrażaliśmy (tak skusiłam kolor kominka-do przemalowania) , poradzcie jak dobrać kolorystykę, co pasuje do czego, inspiracje.

Oglądałam fajny program na temat doboru kolorów, prowadzący radzili aby kupić małe farby, pomalować duże kartony i poprzykładać - czy się sprawdzi - zobaczymy jutro.

Proszę o radę bo już sama nie wiem co robić.

Pozdrawiam