Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://www.muratordom.pl/pliki/galeria/uzytkownicy/51140/817/5036.jpg

a teraźniejsze moje mieszkanie które bardzo mi się podoba, lubię kolory w odcieniach brązu, ale może czas coś zmienić i przecież nie dam do synka do pokoju takich kolorów i nie lubię niebieskiego i zielonego :(

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie ,pamiętam że wiele miesięcy temu był jakiś podobny wątek.Niestety bezskutecznie próbuję go odnaleść.Chodzi mi o to,czy istnieje jakaś generalna zasada w wyborze i dopasowaniu kolorów drewna?Tzn czy okna i drzwi wewnętrzne powinny byćw tym samym kolorze czy też nie koniecznie.Co z podłogą ,meblami?Może ktoś natknął się na takie porady w jakimś piśmie wnętrzarskim.Mój stolarz mawia że w jednym pomieszczeniu powinny być maksymalnie 3 odcienie drewna.Co do czego?Może ktoś pomoże....Będę miała okna w kolorze orzech , niezbyt ciemne.Czy drzwi też powinny być w tym odcieniu?A czy pasują drzwi białe/kremowe??Help!

Takie brązy są bezpieczne, bo do wszystkieo pasują, ale moim zdaniem trochę nudne, jeśli dominują we wszystkich pomieszczeniach. Osobiście lubię kolorowe ściany. Kuchnię na przykład mam czerwoną. Przy beżowych płytkach nie razi i jest ciepło (kuchnia od północy, raczej ciemna)

To kolor, w rzeczywistości trochę ciemniejszy.

http://img443.imageshack.us/img443/7311/kuchniabq4.jpg' alt='kuchniabq4.jpg'>

http://img443.imageshack.us/img443/kuchniabq4.jpg/1/w640.png[/img]

Dodam, że tej ściany jest mało, więc kolor nie jest zbyt natarczywy.

Oglądałam fajny program na temat doboru kolorów, prowadzący radzili aby kupić małe farby, pomalować duże kartony i poprzykładać - czy się sprawdzi - zobaczymy jutro.

Pozdrawiam

A wiesz, że to super pomysł ! Ja mam zawsze wpadki kolorystyczne, na próbkach i w sklepie wszystko wygląda inaczej. Największym moim zaskoczeniem był kolor farby Tikkurila - na próbce seledyn, a na ścianie mocny turkus. Nie wiem czy baba mieszająca się rąbnęła i wklepała zły kod do mieszalnika, czy ten typ tak miał. Na szczęscie po dolaniu białego wyszło naprawdę super, choć niezgodnie z planem :)

Witajcie, jestem po malowaniu dużych kwadratów różnymi farbami (5 rodzaji, różne odcienie brązu, czerwony i jakiś kredmowy - wyszło nieźle) - nie jestem jeszcze zdecydowana, ale jeszcze poeksperymentuję

Pomysł z malowaniem dużych kartonów i przykładanie go do ścian - trfiony w 10 - polecam każdemu:)

Pozdrawiam

Ja mogę tylko powiedzieć z własnego doświadczenia...

Generalnie nie lubię za dużej liczby kolorów więc staraliśmy się, żeby nie było zbyt pstrokato...

Dominuje więc dąb (w naturalnym odcieniu) i orzech.. Odcienie brązów i beżów..

Okna i drzwi garażowe mamy w kolorze orzechowym. Takie też miały być drzwi zewnętrzne (ale coś nie wyszło i są nieco jaśniejsze).

Parapety pod oknami są dębowe, ale pomalowane tak, że kolor jest zbliżony do okien..

Drzwi wewnętrzne też w kolorze okien.

Podłogi - dębowe (tylko, że naturalnie dębowe) panele i płytki w kolorze żółto - beżowym..

Drewno wewnątrz (półka przy kominku, schody) są dębowe - w kolorze naturalnego dębu jak na podłodze..

Ponieważ mamy półotwartą kuchnię - meble w niej są orzechowe jak okna.

Dodam jeszcze, że ściany wszędzie są w kolorze "sunflower" Beckersa (taki lekko żółty/kremowy).

To tyle.. Pozdrawiam

Ja też mogę powiedzieć jak u nas postąpiliśmy, efekty są chyba ok, w naszej galerii zamieszczę jutro zdjęcia:

okna były jako pierwsze w kolorze złoty dąb, takie chcieliśmy i taki zrobiliśmy. Oczywiście drzwi zewnętrzne też pod kolor okien, bo stanowią całość. Natomiast drzwi wewnętrzne dopasowaliśmy do wymarzonego koloru podłóg- czyli do Merbau. Wzięliśmy próbny panel i do niego dopasowaliśmy drzwi i drewno w kuchni. Tu troszkę widać efekt:

http://lh5.ggpht.com/_-2uLC8j5vJw/SZciDI8BrTI/AAAAAAAAAew/l6dTlVlJGRs/s512/P1030817.JPG

Okien nie będzie tak bardzo widać w srodku, zaraz zawisnął zasłony itd, a poza tym powierzchnia drewna na oknach nie jest porównywalna z powierzchnia podłóg czy drzwi, dlatego raczej te dwa duze elementy dopasowywałabym do siebie nawzajem.

I zdecydowanie zgadzam sie z osoba, która doradziła Ci, żeby maksymalnie zrobić 3 kolory drewna. I zawęziłabym ten wybór do podobnych odcieni. Jeśli zrobisz orzechowe oka, dębowe podłogi i drzwi wenge......to oszalejesz:)

Podsumowanie?

Okna i drzwi zewnętrzne oddzielnie a podłogi i drzwi wewnętrze oddzielnie. Chyba ze wszystkie w tym samym kolorze, ale będzie mdło i nudno.

U nas decyzje zmienialy się w trakcie kilkakrotnie, co dodatkowo utrudniało wybór... :-? NIe chcieliśmy wszystkiego w jednym kolorze, no i okna musiały być inne niż białe!

...ostatecznie zabrałam do domu próbki wszystkiego i poprzez zestawianie wielokrotne i porównywanie, jak ze sobą "grają" te kolory (także ścian) w różnych konfiguracjach i oświetleniu, w końcu wybraliśmy to, co najbardziej się podoba - ślad tych zmagań w dzienniku ;)

Mam okna orzech, drzwi zewnętrzne też, natomiast drzwi wewnętrzne, schody i meble w kuchni sa trochę jasniejsze ale w identycznej tonacji - zdjęcia w dzienniku.

Na razie mam stare meble - taki brązik :wink: , ale planuję że nowe meble (chodzi o drewno) będą w odcieniu podobnym do lekko pomararańczowego egzotyku - koniac czy jakoś tak, ale oczywiście tonacyjnie spasowane z całością. Mam czekoladowy skórzany wypoczynek, więc chcę rozjaśnić.

Ściany delikatne beże, terakota, dodatki w odcieniach pomarańczowych :-).

• 2 weeks później...

Zastanawiam sie nad kolorem drzwi wewnętrznych.

W pokojach mam podłogę z jesionu natomiast przedpokój merbau a schody debowe i nie mam pojecia jaki kolor drzwi będzie odpowiedni. Najbardziej podobaja mi się ciemne typu orzech (w ostateczności dębowe) ale nie jestem pewna czy one będą pasowaly.

Proszę o opinie jaki kolor drzwi będzie najodpowiedniejszy? Czy uwazacie ze w calym domu drzwi powinny byc takie same?

A jaki masz kolor okien? :D Tak naprawdę "szkoły" są różne. Jedni twierdzą że drzwi dobiera się pod kolor okien, inni że pod kolor podłóg, a jeszcze inni że powinny jak najmniej odcinać sie od koloru ścian :o

Sama mam problem z drzwiami i już tyle czasu biję się z myślami czy dobrać pod kolor okien (bardzo ciemny brąz), czy dać białe jak ściany :-?