Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy na elewacji będzie tylko tynk? jakieś opaski? jaki cokół, jakie są kominy, będą bonie, drewno, płytki kamień? będzie jednolita, czy planujesz więcej kolorów?

Jeśli sam kolor to ciekawie będą wyglądać zestawienia pastelowe (jak pisze dardurdka) - spróbuj może beże/ kawa z mlekiem (dość klasyczne, stonowane zestawienie)

Bardziej odważnie może zielenie (2 odcienie) lub szarości z pomarańczem (zależy w jakim stylu masz dom)

dzięki za pierwsze podpowiedzi zapomniałam dodać że okna mają opaski więc lepiej chyba 2 kolory a kominy klinker dom jest piętrowy z poddaszem mieszkalnym mam wysokie piwnice wiec muszę na dokładkę przemyśleć jak ma wyglądać dół

• 3 weeks później...
Popielata podloga jakie kolory dobrac do takiego wnetrza?Jestem ciekawy waszych propozycji wielu z was to niedyplomowani architekci wnetrz -pozazdroscic gustu i dobrego smaku-mozna to stwierdzic przegladajac forum tak pieknych i ciekawych wnetrz nie powstydzila sie nawet zadna gazeta o tematyce budowniczej i wykonczeniowej.CZEKAM NA PROPOZYCJE.Niestety nie mama jeszcze kafli na podlodze zeby pokazac wnetrze.

do szarego pasuje dosłownie WSZYSTKO.

ja lubię szary z odcieniami niebieskiego - turkus, kobalt, głębokie indygo.

szary dobrze wygląda z ciepłymi kolorami drewna i jego naturalną fakturą. to udane połączenie.

szary ciekawie komponuje się z brudnym różem, a także z żółcieniami, również ostrymi, cytrynowymi.

szary dobrze wygląda z... albo, co ja się będę rozwodzić. szary wygląda dobrze ze wszystkim :D

• 4 weeks później...

Jestem w trakcie wybierania kolorów scian w mieszkaniu.

W salonie na jednej scian chcialabym miec Kanadyjską jodle Duluxa, a na pozostalych Oliwkowy gaj. I zastanawiam sie czy pomieszczenie nie bedzie za ciemne? czy sufit tez pomalowac oliwkowym gajem?

Sypialnie natomiast chcialabym miec w kolorze Kwitnący lotos? jakim kolorem pomalowac sufit? na ten sam? jak to bedzie wyglądac? moze jedną sciane tez zrobic w innym kolorze? jaki do tych scian bedzie pasowac kolor mebli/kanapy?

z gory dziekuje za podpowiedzi bo dobor kolorow nie jest moja mocna stroną.

Kategorycznie sufit biały coś w stylu NCS 0500N. Kup próbki tych planowanych kolorów Duluxa, bo one mają to do siebie, że dobrze wyglądają w reklamie, a na ścianach w domu już gorzej :( Jakiego koloru masz stolarkę, podłogi, meble - to jest klucz do wyboru koloru ścian - poczytaj wątek "10 grzechów..."

Ja do sypialni tez wybrałam kwitnący lotos. Będę miała ciemną podłogę i ciemną szafę komnador z lustrami. Nad łóżkiem zrobię pas tynku strukturalnego, który będzie pomalowany śliwką węgierką a na to jakiś szablon lub naklejka. Sufit biały, ew kremowy.

Przy kupowaniu farb z Duluxa musisz wiedzieć, że nie zawsze wychodzi takie jak na opakowaniu - wychodzi według mnie duuuużo ciemniejsze (tak jak napisał ktoś wyżej). Ja byłam bardzo załamana wyglądem jogurtu brzoskwiniowego, powiedziałbym, że o 3 tony ciemniejszy. W końcu do połowy farby dolałam drugie pół białej i będę malować od początku.

Drugi raz tego błędu nie zrobię i pomaluje najpierw na kawałku ściany, ew. znowu doleje białej.

Polecam natomiast Bondexa, kolor wychodzi tak jak na opakowaniu a maluje się duuuużo lepiej. Ale nie maja już tak fajnego wyboru kolorów :(

W salonie tez bym dała sufit ecri, i do tego kanape ecri.

Podloga w obu pokojach jest dab natur.

Sypialnia: duza szafa wenge z mleczna szybą, biurko tez ciemne. łózka na razie brak - chwilowo bedzie materac.

Salon: szafki na scianie gdzie bedzie tv rama wenge, fronty szafek krem, stol wenge, kanapa - kolor jeszcze nie wybrany.

Wybacz,

ale to nie brzmi dobrze - chcesz do salonu dać 2 kolory drewna, krem na meblach (lakier czy folia?), 2 kolory na ścianach, a nie wiesz jeszcze, jaka będzie kanapa. Jesteś na najlepszej drodze do zniszczenia wnętrza :(

Jakiego koloru masz drzwi i okna?

okna sa biale, drzwi nie bedzie.

a jesli chodzi o meble to bedzie cos podobnego do tego mebla ze zdjęcia.

na razie meble nie sa zamowione, etap ustalania szczegolow wiec kolor moze ulec zmianie - czyli zamiast wenge lepiej zrobic kolor zblizony do podlogi?tak?

http://images38.fotosik.pl/208/36f79a58013e2f47m.jpg

salon jest otwarty na przedpokoj i kuchnie

Jeśli jest taka możliwość, wybierz meble maksymalnie zbliżone kolorem do podłogi: weź jej kawałek i przyłóż do wybarwienia mebla w sklepie - przez internet to nie działa ;)

Optowałabym za jednym kolorem ścian, będzie bardziej elegancko i bezpieczniej przy dwukolorowych meblach.

Jakie będą kuchnia i przedpokój? Skoro przejście jest otwarte, to kolory ścian i mebli muszą współgrać....