Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie doboru kolorów podłogi i reszty :) Wymyśliłam sobie podłogę w panelu balterio dąb imprerial ale nie potrafie dobrać do tego drzwi i schodów na zasadzie podobieństwa. Podłoga jest wybielona i słoje są jasne a nie tak jak w przypadku naturalnego dębu ciemne. Muszę wybrać drzwi i schody w ciemniejszym kolorze. I mój dylemat: czy myślicie że schody i drzwi w orzechu amerykańskim będą pasować do tej podłogi

http://images35.fotosik.pl/1481/df25033523f0a635gen.jpg

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Mam pytanie.Zamierzam w salonie (szeroki 6,3 długi 5) dać panele drewnopodobne.Salon dobrze oświetlony drzwiami tarasowymi i oknem.Jedna ściana w cegle ( takiej jak na zdjęciu u Nemi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168028-Wyka%C5%84czamy-si%C4%99-i-nasze-male%C5%84kie-eM/page7 ).Stolarka okienna i drzwiowa w kolorach mahoń lub kasztan. Tapicerka w szarościach,ściany też. Klatka schodowa podobna jak u Tity6 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?49211-CEG%C5%81A-we-wn%C4%99trzach-inspiracje-realizacje-problemy-opinie-impregnacja-rodzaje/page65. No i teraz nie wiem, jakie panele dać aby pasowały do tego wszystkiego - jakiś dąb - nie ciemny. Panele w brąz czy szary? Co z holem ( tam dobrze byłoby płytki). I jeszcze mają pasować do schodów. Wiem trochę to chaotyczne, ale błagam o poradę.

Miśka76, to jest szafa tylko z jednymi drzwiami? jakie masz drugie skrzydło i jeśli lustro, to co dać na drugą, przeciwległą ścianę???

Szafa jest trzydrzwiowa i drzwi srodkowe są z lustrem. Na przeciwległej scianie nie ma nic, bo stoi przy niej łóżko. Teraz czasami żałuję, że nie pomalowałam jej na ciemny, intensywny fiolet, żeby tak troszkę ożywić pokój. Ale moja przyjaciółka architektka poradziła, zebym dorzuciła ciut takiej limonkowej zieleni i ma starczyć :)

Po wielu testach, które odbyliśmy w sklepie z drzwiami ;) stanęło jednak na drzwiach z większymi szybkami, żeby wpadało więcej światła (choć niewątpliwie te z wąskimi szybkami są zdecydowanie ładniejsze....) mam nadzieję, że mimo wszystko i tak będzie w miarę ładnie...

teraz natomiast mamy zagwostkę z szafami- jaką dać "ramkę": do szafy?? Chodzi o dosłownie kilka cm od dołu (lustro ma wysokośc 255cm i kilku nam braknie)- pod kolor listew i drzwi- białe, czy pod kolor podłogi??? Joliśko, wzorze mój, z jakiego koloru płyty masz ramkę??? Czy w ogóle ją masz??? Patrzę na zdjęcia i nie wiem- mój mąż twierdzi, ze białą :D

• 2 weeks później...
Jeszcze raz proszę o radę., Chcemy ukryć pralkę za drzwiami wnękowymi, łamanymi- pomóżcie dobrać odpowiednie drzwi...Ściany- delikatnie szare- beecker's light grey, podłoga- dąb tasmański balterio- drzwi białe bezprzylgowe Porta z szerszymi szybkami (zebrane na poprzedniej stronie)- jakie zrobić łamane drzwi do wnęki? Myslimy o białym lacobelu z czarnym paskiem pośrodku...

Witam,

planuję aneks kuchenny w salonie.

Fronty szafek białe (DRE folia PVC Biała F3), korpusy oraz blat orzechowe (Kronospan Orzech Lyon D9614), między szafkami górnymi i dolnymi ciemny, ziemisty dekor (Vulcano szare Egger F402). Do tego w tej części pokoju ściany w kolorze bardzo jasnego popielu (np. białe żagle Duluxa). I wreszcie podłoga, na którą nie mam pomysłu.

W części salonowej będą jasne panele (dokładniej Klon stary Krono Original), do aneksu planuję gres podłogowy. Byłabym ogromnie wdzięczna za podpowiedzi i sugestie dotyczące kolorystyki. Beże, szarości, a może zupełnie coś innego...?

Dziękuję i pozdrawiam,

O.

Allynowa, zbyt dużo kolorów planujesz do jednego - było nie było - wnętrza :( To będzie zgrzytać :( Nie wymieniłaś jeszcze planowanych kolorów mebli w salonie i nie napisałaś nic o stolarce okienno-drzwiowej, a to też ma znaczenie...

A odpowiedzi na pytanie o kolory mebli??? Przecież to też ma znaczenie... W jednym pomieszczeniu masz mieć 2 kolory bazowe + 2 kolory w dodatkach - MAKSYMALNIE...

1. Podłoga moim zdaniem powinna być jednakowa lub wyraźnie skontrastowana

2. Meble kuchenne i salonowe powinny powtarzać swoje kolory - więc u Ciebie albo białe, albo orzechowe, a te na klonowej podłodze będą wyglądać kiepsko...

3. Dodatki powinny być w tym samym kolorze

Wybrałaś industrializujący dekor (wtf, płyta meblowa?), co może nie zagrać z klasycznym, wyraźnie usłojonym orzechem dolnych szafek... Czy masz świadomość, że orzech na frontach i orzech na blacie najpewniej będą dwoma różnymi orzechami?

Aneks to część salonu, więc obie części muszą być spójne - wspólna ściana okalająca nie wystarczy :no:

witajcie

jutro muszę zamówić podłogę do części dziennej. Zdecydowałam się na kafle 60x60, w satynie, bez chropowatej powierzchni, gładkie, ale nie błyszczące. Tylko jasne czy ciemne?

Mam wielkie białe okna ze szprosami poziomymi, planuję białe drzwi wewnętrzne, schody klasyczne z białymi tralkami i orzechowymi stopnicami, kolor na ścianie jednolity - jakaś przyjemna oliwka, ciemny beż - ciepłe w każdym razie. Chcę żeby moje wnętrze było przytulne, ciepłe, zapraszające.

Chciałabym nie musieć szorowac jasnych fug!!! Dlatego rozważam ciemne kafle Paradyż Nomad ochra oraz piaskowe włoskie, ktorych nazwy nie mam, bo jest na budowie. Pomóżcie proszę!

joliska, jak się nie ma co się lubi, to się lubi to co ma - mam ogrzewanie pogłogowe na całej powierzchni domu, psy, koty, dzieci znoszące wszystkie brudy świata do domu, bez przerwy chodzę w szpilkach - no deski mi tu nie pasują nijak. W związku z tym, poszukuję czegoś co mimo bycia gresem, będzie przytulne ;)

witajcie

jutro muszę zamówić podłogę do części dziennej. Zdecydowałam się na kafle 60x60, w satynie, bez chropowatej powierzchni, gładkie, ale nie błyszczące. Tylko jasne czy ciemne?

Mam wielkie białe okna ze szprosami poziomymi, planuję białe drzwi wewnętrzne, schody klasyczne z białymi tralkami i orzechowymi stopnicami, kolor na ścianie jednolity - jakaś przyjemna oliwka, ciemny beż - ciepłe w każdym razie. Chcę żeby moje wnętrze było przytulne, ciepłe, zapraszające.

Chciałabym nie musieć szorowac jasnych fug!!! Dlatego rozważam ciemne kafle Paradyż Nomad ochra oraz piaskowe włoskie, ktorych nazwy nie mam, bo jest na budowie. Pomóżcie proszę!

Z doświadczenia powiem Ci, że na jasnym będzie mniej widać brud niż na ciemnym, no i jasne powinno wyglądać bardziej przytulnie, czyli tak jak chcesz żeby wyglądało, ale jeśli jednak bardziej Ci się podoba ciemna podłoga, to zrób wszystko według swojej wizji i nie słuchaj porad innych, żebyś później nie żałowała :)