Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Takowych zasad przyznam się szczerze nie słyszałem. W mojej pracy spotkałem się z Klientami, którzy dobierali kolor drzwi do:

-elewacji budynku

-bramy garażowej

-dachu

-ogrodzenia

-przedpokoju (podłoga, ściany, dodatki, meble)

-w większości Klienci dobierali kolor drzwi do okien

:spam:

P.S. na designie nie znam się, stąd podpatruję innych, a i tak Żona ma ostateczne zdanie. Dba o estetykę, design itp, ja o funkcjonalność i ergonomię w domu ;)

Edytowane przez joliska

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pomóżcie proszę ,bo oszaleję chyba.

W kuchni i przedpokoju na podłodze mam takie płytki(no poglądowo to one mają mniej więcej taki wzór i kolor).Meble w pokoju to Arras z BFM(zdjęcie z netu).

I teraz jest dylemat.Wymyślilam sobie do pokoju(tam gdzie stoi Arras) panele Dąb Leonardo (z Kronopolu) ,albo Dąb Filadelfia (z Classena).Chcialabym,żeby pasowało do mebli i do kafli w przedpokoju.Doraźcie coś proszę.A może zupełnie coś innego wybierać?

Do kafli zdecydowanie lepiej pasuje Filadelfia(sprawdzane na żywo),ale co z meblami???

Edit:

ta Filadelfia na żywo jest "łagodniejsza" i mniej żółta-wg.mnie

pomóżcie proszę ,bo oszaleję chyba.

W kuchni i przedpokoju na podłodze mam takie płytki(no poglądowo to one mają mniej więcej taki wzór i kolor).Meble w pokoju to Arras z BFM(zdjęcie z netu).

I teraz jest dylemat.Wymyślilam sobie do pokoju(tam gdzie stoi Arras) panele Dąb Leonardo (z Kronopolu) ,albo Dąb Filadelfia (z Classena).Chcialabym,żeby pasowało do mebli i do kafli w przedpokoju.Doraźcie coś proszę.A może zupełnie coś innego wybierać?

Do kafli zdecydowanie lepiej pasuje Filadelfia(sprawdzane na żywo),ale co z meblami???

Edit:

ta Filadelfia na żywo jest "łagodniejsza" i mniej żółta-wg.mnie

Przecież widzisz kolor podłogi, na którym stoją meble na zdjęciu... Meble sa ciemne, więc najlepsza jest jasna podłoga. Podłoga jest prawie niewidoczna, własnie po to, żeby wyeksponować meble.

Edytowane przez Aleksandryta

Witam!

Potrzebuję szybkiej dorady na jak kolor pomalowac duży salon. Narazie był pomalowany szybko na biało i zostały wstawione do niego meble, tak było przez 3 lata, wkońcu przyszedł czas na dokręcenie listew i malowanie. DSC_0361.jpgDSC_0362.jpgDSC_0363.jpgDSC_0364.jpgDSC_0365.jpg. Mebli narazie nie zmieniamy tak więc wszystko pozostaje tak jak jest, wszystkie drewniane meble są w podobnych odcieniach w części wypoczynkowej są zielone długie wertikale a w części jadalnej bężowo/brązowe, załączone na zdjęcia. Chciałbym uzyskać wasze zdanie na temat na jaki kolor pomalować ściany i może dodać jakieś kolorowe dodatki, dodam że w korytarzy prowadzącym do części wypoczynkowej salonu jest pistacjowy tynk oraz (ciemnoczerwony wzorzaste płytki). Proszę o szybką odpowiedź

Wzornik sobie, rzeczywistość sobie. Niestety zaufania do wzorników nie mam. W ramach jednej farby mogą być dwa różne odcienie. Doświadczyłam tego malując kuchnię. Zamiast koloru waniliowego wyszedł żółty. Warto poprosić o próbki, ale.. nie mamy też gwarancji, że akurat dana farba będzie miała taki odcień, bywają różnice dość widoczne.

mam pewien problem...

mianowicie..mam białe drzwi i okna, a meble w pokoju są czarne z rudymi elementami(coś a la drewno), łoże też czarne kute, a podłoga jasny parkiet...jakiego koloru uzyc do malowania? obecnie mam kaszmir z duluxa ale szukam czegos innego, moga byc dwa kolory,

• 2 weeks później...

Po pierwsze wybierać kolory w małych sklepach z farbami, gdzie masz szansę podejśc do okna i zobaczyć próbkę w świetle dziennym.

Po drugie warto skorzystać z programów do aranżacji wnętrz - prawie wszyscy producenci fab mają coś takiego na swoich stronach. W niektórych można wrzucić zdjęcie swojego mieszkania.

A tu link do strony programów do projektowania wnętrz

Próbuję pogodzić gusta domowników w aranżacji pokoju dziennego. Meble w kolorze dąb sutter (szafka rtv, komoda, witryna, ława) narożnik ARON ( Meble Agata) w kolorze beżu i ciemnego brązu ( boki) do tego podłoga dąb canaries ( jasny beż), która wg. mnie kompletnie nie współgra z meblami. Dodam, że drzwi będą w kolorze srebrnej akacji. Ściany są beżowe. O ile podłoga, narożnik i ściany bardzo pasują do siebie, ale nie zlewają się ponieważ narożnik ma ciemne boki, to meble w kolorze dąb sutter ze swoim rudym odcieniem są jakby wyrwane z innej bajki. Może ktoś ma pomysł jak to przyzwoicie połączyć?

• 2 weeks później...
Mam problem z doborem tapicerki na krzesłach w pokoju dziennym. Meble to Quartz z Bydgoskich - jesion czekoladowy i czarne szkło. Narożnik będzie grafitowy. Stół i krzesła w wybarwieniu mebli, ale tapicerka? Na podłodze Krono Original Modena, a na ścianach kolor a'la kawa z mlekiem. Na jednej ze ścian będzie czerwona cegła z szarą fugą, listwy i drzwi białe.

Mam problem z doborem tapicerki na krzesłach w pokoju dziennym. Meble to Quartz z Bydgoskich - jesion czekoladowy i czarne szkło. Narożnik będzie grafitowy. Stół i krzesła w wybarwieniu mebli, ale tapicerka? Na podłodze Krono Original Modena, a na ścianach kolor a'la kawa z mlekiem. Na jednej ze ścian będzie czerwona cegła z szarą fugą, listwy i drzwi białe.

Bardzo fajna konfiguracja, ja przy projektowaniu swojego pokoju, przeszukałem chyba cały internet :p Przeglądnąłem wiele stron z przykładami aranżacji wnętrz oraz stron sklepów oferujących tego typu rozwiązania, swoją inspirację czerpałem ze strony internetowej [moderowano] Tobie też proponuję tam zajrzeć, może akurat dzięki temu wpadniesz na coś o czymś jeszcze do tej pory nie myślałaś :)

Edytowane przez joliska

Witam,

mam problem z kolorem podłogi. Kuchnia otwarta z jadalnią połączona będzie z salonem otworem w ścianie. Kuchnia w kolorach ciemny wenge na dole i biel na górze - szafki, ściany białe a salon chcę cały w jasnej czystej szarości, stół do jadalni i krzesła oraz meble do salonu białe.

I teraz pytanie: jaką podłogę wybrać ? Wydaje mi się,że powinna być taka sama w jadalni jak i w salonie. W salonie super wyglądałaby szara deska, ale szara deska w jadalni ? Do szafek wenge ? chyba niekoniecznie ... A może biała podłoga ? - pasowałaby tu i tu, ale ... białych desek raczej nie kupię .... chyba ? ;) POMOCY ! :)

Witam,

mam problem z kolorem podłogi.

Kuchnie wenge z podłogą drewnianą:

http://marthamockford.co.uk/images/IZARI_GALMAIN1.jpg

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSArImyATUuSqlYcfhvL9rdgloIbEPsGTrAg0lzuQ8yHMiVFRXTmw

i szarą:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTWezQWq3bKAyaZ3Kk4tgbxf4CHpQLv1k79ScXrB46VF-51I3E6Dw

http://archihomez.com/wp-content/uploads/2013/11/Wenge-And-Cherry-Wood-Kitchen-Design-Inspiration_03-1024x682.jpg

http://belfastkitchencompany.com/wp-content/uploads/2013/06/astro-vanilla-and-tavola-wenge-web-640390.jpg

Potrzebuje pomocy w doborze koloru lampy nad stołem i krzeseł.Stół dębowy naturalny i czy do tego :

czarne krzesła i czarna lampa ?

czarne krzesła i biała lampa ?

białe krzesła i czarna lampa ?

Podłoga jasno szary gres , ściany szary piryt z magnata , w bliskim sąsiedztwie biała kuchnia z czarnym blatem ,w salonie dębowe meble z czarnymi szybami i czarny narożnik to chyba tyle.

Mam chyba dość dziwne pytanie ;)

Gdzie kupić białe listy przypodłogowe ? Czy gotowych nie można kupić ? Trzeba zamawiać czy może zwykłe malować ? Marzą mi się takie szerokie... skąd je wziąć ? A takie białe "coś" przy suficie jak na tym zdjęciu ? :)

[ATTACH=CONFIG]247044[/ATTACH]

Ja mam takie:

http://allegro.pl/listwa-przypodlogowa-md018-80x13-2mb-i3980557286.html

wyglądają super do szarej ściany. Przy suficie mam zwykłe, przysufitowe ze styropianu