Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim chwiałbym Was bardzo prosić o opinię. Drzwi mam w kolorze dębu szkarłatnego/merbau royal (ciemne wzorniki) i chciałbym podłogę w podobnym kolorze a meble z kolei w kolorze dębu truflowego. Jak uważacie czy te kolory pasują do siebie czy gryzą mocno? Czy takie połączenie ma sens?

http://images67.fotosik.pl/333/4c56b3928c451440med.jpg

Edytowane przez Daro_ufo

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam problem z wyborem paneli do salonu listw przypodłogowych oraz drzwi wewnętrznych. Uważam, że już trochę za bardzo namieszałam z kolorami drewna i chciałabym to trochę uspokoić. Okna i drzwi zewnętrzne oraz parapety sa w kolorze złotego dębu, blat w kuchni dąb canyon, boki i doły mebli kuchennych trochę jaśniejsze. Płytki takie same są w kuchni jadalni i korytarzu - arkesia beige. Chciałabym panele do salonu zakupić jasne, może dąb sudański z krono? listwy przypodłogowe w kolorze jesionu i drzwi wewnetrzne też jesion (np. z dre). Czy to bedzie pasować? Jakie listwy przypodłogowe - będą wszędzie i na panelach i na płytkach?

20140915_181349.jpg20140927_190724.jpg20141016_144326.jpg

Proste pytanie ode mnie:

Jaki kolor sofy do betonowych ścian?

Byłem przekonany do czerni, jednak po wielu godzinach przemyśleń już sam nie wiem. Może lepiej czymś przełamać szarości? Czerwień, turkus - będzie pasować?

Do betonów każdy kolor sofy będzie pasował. Pytanie tylko co dalej z tym zrobisz... Jeśli lubisz żywe kolory to jak najbardziej, w końcu to Ty masz się tam dobrze czuć. Szarości betonu, czarna sofa - pewnie byłoby elegancko ale czy dobrze będziesz się czuć w takim wnętrzu??

To Twój azyl i miejsce odpoczynku.

Wybrałam panele dąb sudański i jestem zadowolona, listwy mdf w kolorze paneli na cąłym parterze i całkiem dobrze to wygląda. Drzwi zamówione w kolorze jesionu. Będzie jasno i mdło - to będzie baza pod wykończenie. Wyrazistym elementem będzie kominek obudowany grafitowym kamieniem i narożnik, też ciemnoszary. I na razie tyle, nad resztą myślę.

Ja może trochę z innej beczki - szukam mebli (nie ukrywam, że raczej systemówek, a raczej firmy, która je produkuje), które będą miały ZWYKŁY drewniany kolor, nie żadne dęby sonomy, ani wenge, tylko w zwykłym dębie, takim żywym i soczystym. Chodzimy po wszelkich meblowych w okolicy, i wszędzie tylko mdło i mdło - może ktoś pomóc?

• 2 weeks później...
Najnowsze trendy nigdy mnie nie interesowały. Jednak ostatnio to, co mi się najbardziej podoba, czyli białe wykończenie wnętrz powraca do łask. Wygląda na to, że będę miała modne mieszkanie. Ja uważam, że w wystroju wnętrz należy kierować się własnymi gustami.

Nie da się ukryć Joanno. Tylko do białego mieszkania musisz mieć wykończenie mądrze dobrane, bo jest na t.zw. tapecie. Sam jestem fanem stylu skandynawskiego, bo pozornie zimny może być jednak bardzo przytulny.

Hej,

Mam dylemat z wyborem płytek do małej łazienki 5,2 m2. Spodobały mi się Villeroy & Boch Lucerna Gray:

Villeroy & Boch Lucerna Gray.jpg

Łazienka ma mieć mniej więcej taki układ (płytki mają przypadkowe kolory, bo to darmowy program):

Projekt_Top_57.jpg

V&B Lucerna występują w dwóch rozmiarach: 35x70 oraz 45x90. Rozważam mniejsze położyć na ścianę, większe na podłogę, ale wydaje mi się, że będzie ponuro. Zastanawiam się nad płytkami drewnopodobnymi na podłogę, ew. dodatkowo na obudowę wanny i geberitu. Jakie płytki by pasowały do tej szarości?

Istotny jest też fakt, żeby wykorzystać przestrzeń nad geberitem i zrobić tam zabudowę z szafkami. I tu jest problem: czy znacie jakieś płytki drewnopodobne do których stolarz bez problemu dobierze fornir, żeby komplet do siebie pasował?

A może lepiej zrobić całą zabudowę geberitu z drewna (łącznie z dołem)? Nie wiem jak pogodzić pracę glazurnika, który zamontuje stelaż, z pracą stolarza, który miałby ten stelaż obudować drewnem. Ma to sens, czy za duże ryzyko, że się nie dogadają i wyjdzie kaszana?

Wymyśliłem takie wersje:

Projekt_Bok_54.jpg Projekt_Bok_56.jpg Projekt_Bok_57.jpg

Pomóżcie pls. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez Sniper

Zestawienie na pewno będzie wyglądać lepiej z kolorem płytek jaki dałeś w próbniku. Szkoda, że nie dałeś też tego drewna do porównania. O ile nie będzie za ciemny tylko wpadał w tonację tej szarości to zestawienie bardzo udane i nie wydaje mi się, żeby mogło być ponure. Przeciwnie, im lepsza imitacja drewna tym bardziej je ożywisz "naturą"