Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyznam, że popełniłem błąd. Od dawna nie mogłem znaleźć idealnych płytek drewnopodobnych i zasugerowałem się opiniami, że te Marazzi Treverkhome są takie ładne. Dziś pierwszy raz obejrzałem je na żywo i... niestety, ogromnie się zawiodłem. Przesadzone, przejaskrawione kolory i bardzo kiepskiej jakości rozmyty nadruk tekstury, który powoduje, że płytka już na pierwszy rzut oka wygląda bardzo sztucznie i po prostu kiepsko. Do kompletu wyraźnie widoczny biały podkład ceramiczny tuż pod warstwą z nadrukiem, który fatalnie wygląda gdy zdarzą się odpryski. Zdecydowanie wrzuciłbym je do jednego wora z całą masą tanich imitacji drewna...

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Znalazłem świetnie wyglądające płytki Porcelanosa Ascot i na chwilę obecną to z którąś z nich chciałbym połączyć szare Villeroy & Boch Lucerna. A Wy jak to widzicie?

Villeroy & Boch Lucerna + Porcelanosa Ascot.jpg

Hej,

stoję przed wyborem drzwi do domu,ale zupełnie nie wiem na jakie kolor się zdecydować. Okna oraz parapety mamy w kolorze złoty dąb, podłoga w salonie dąb bielony(lakier półmat), w kuchni szare płytki, korytarz płytki w kolorze piaskowym z maziajami. Łazienka w beżach no i pytanie jakie kolor drzwi dobrać. Wybraliśmy drzwie Verte model E1, E0 będą do schowanka. Jakieś sugestie?

Witam jestem nowym uzytkownikiem i przepraszam jakbym pomylił działy. Własnie kończe obrabiać drzwi w remontowanym mieszkaniu. Kolor drzwi to dąb polski, panele kupione dąb winny i nie mam bladego pojęcia na jaki kolor pomalować sciany, sufit. Pokoik jest bardzo mały 2,5m x 2,3m. Jedną sciane zajmuje duże okno i chciałbym jakieś żywe kolory które optycznie powiększą o ile się da ten pokój.

Pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks później...

Hej. Możecie mi pomóc w wyborze paneli? Waham się między dwoma kolorami: dąb bielony średni bądź jasny marki Quick Step:

http://www.quick-step.com.pl/laminat/elite/UE1492_dab-bielony-sredni-deska

http://www.quick-step.com.pl/laminat/elite/UE1491_dab-bielony-jasny-deska

Jeżeli chodzi o kolor ścian to nie mam jeszcze pomysłu, wiem tylko że chcę jasne meble i szarą sofę. Panele będą położone w salonie, 2 pokojach i części korytarza. Kuchnia będzie otwarta na salon więc chciałabym, żeby współgrało wszystko z kolorystycznie. Meble w kuchni będą jasne coś tego typu: 1 kuchnia-w-drewnie bardzo ładna.jpg8e9c8800c59ce548c61b9753d4ab58e6_800.jpg

proszę o radę, sama mam już chyba za dużo myśli i nie wiem na co się zdecydować...

Witam!

Pomóżcie, bo już nie wiem co czynić i jakie dobrać kolory.

Punktem wyjścia jest podłoga sosnowa, która będzie cyklinowana i lakierowana i trudno mi sobie konkretnie wyobrazić jak to zagra z resztą (tym bardziej, że meble i resztę kolorów trzeba dobrać teraz, a podłoga objawi się za parę tygodni), okna i drzwi wewnętrzne białe, parapety białe, listwy przypodłogowe białe i to tyle co wiem… Kuchnia jest przejściowa i otwarta na pokój, w kuchni będzie stał stół, okazjonalnie wnoszony do pokoju.

Nie wiem: jaki kolor mebli do kuchni i pokoju, jakie kolory ściań, jaki kolor drzwi zewnętrznych (wolałabym, aby nie były białe).

Rzut na ułożenie pomieszczeń (tu kolory są zupełnie przypadkowe)

http://images69.fotosik.pl/494/4b1c4c4a03fbb243gen.png

http://images68.fotosik.pl/493/315c40c80a062359gen.png

Między kuchnią a pokojem chcemy zostawić te czteroskrzydłowe drzwi, będą białe (stąd pozostałe drzwi wewnętrzne też w bieli):

http://images70.fotosik.pl/493/e2283489306eec53gen.jpg

Podpowiedzcie co się nie pogryzie z sosnową podłogą, czy mogę do tego dobrać zimniejsze odcienie mebli, przede wszystkim kuchennych, bo tych jest wiecej.

Podoba mi się dąb sonoma, ale to chyba odcień zimny - czy pasuje na kuchnię? Czy wybrać ten kolor na wszystkie fronty czy 3 zabudowane słupki i ewentualnie 3 szafki wiszące zrobić w innym kolorze? Aha - na pewno nie chcę białych mebli kuchennych.

To dąb sonoma:

http://www.meblekam.pl/uploads/images/OLIVIA//OLIVIA-2.jpg

Czy do tego pasowałby na ściany z meblami nieco ciemniejszy kolor?

W pokoju będzie szafka z barkiem i szafka pod tv, stolik do kawy, w takim samym kolorze chciałabym duży stół, który będzi stał w kuchni. Podoba mi się mniej więcej taki kolor (btw - czy ktoś wie jak się nazywa? albo co to za meble? zdjęcie jest z forum, ale nie zapisałam sobie żadnych szczegółów…)

http://images67.fotosik.pl/495/cb00967020a0dc02gen.jpg

Siłą rzeczy meble kuchenne muszą pasować do tych w pokoju, ale nie będą takie same. Jaki kolor ścian w pokoju?

Proszę podpowiedzcie co wybrać? Czy ten dąb sonoma będzie dobrym wyborem do kuchni? Czy ciemniejszy kakaowo-szary pasi do pokoju?

Jakie drzwi wejściowe? W przedpokoju będą jeszcze drzwi do łazienki i sypialni i też sosna na podłodze, nie mam koncepcji co do koloru ścian ani jakiejś garderoby..

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi!

Edytowane przez Besta77

Ostatecznie zdecydowałam się na takie rozwiązanie:

do okien w kolorze orzech

białe drzwi wewnętrzne i białe listwy przypodłogowe

w salonie i hollu ciemnobrązowe, ale wpadające w szarość płytki imitujące drewno

parapety z marmuru breccia sarda i taka sama obudowa kominka

kuchnia biel i beż

szafa w przedpokoju biała

meble w salonie białe

a w jadalni białe albo brąz ;)

Podoba mi się dąb sonoma

Wiele nie pomogę, ale po obejrzeniu fotek tego dębu potwierdzam, że wygląda świetnie.

Aha - na pewno nie chcę białych mebli kuchennych.

A ja bym właśnie zrobił białe fronty + blat i ramy z takiego dębu (ew. odpowiedni laminat).

Czy ktoś wie jak się nazywa? albo co to za meble?

Do takich rzeczy polecam Google Grafika -> Wyszukiwanie obrazem.

I gotowe wyniki:

http://www.meblekam.pl/oferta/olivia.html

http://www.viko-meble.pl/stol-prostokatny-titan-dab-szary-id-3109.html

http://valor-meble.pl/stol-prostokatny-tytan-dab-szary-p-2028.html

Dąb sonoma rzeczywiście wygląda ładnie i mnie również się podoba.

Może faktycznie zdecyduję się również na takie meble w jadalni, tylko czy nie pogryzą mi się z oknami w kolorze orzecha?

Jeśli chodzi o kuchnię to też zrobiłabym tylko białą. Sama żałuję, że połączyłam biel z beżem, ale już nic nie poradzę, bo meble już zrobione czekają na montaż. Także jak kuchnia to tylko biel, ew. złamana biel i blaty, boki mogą być w tym dębie sonoma, na pewno wyglądałoby to pięknie.

Dzięki Ci dobry człowieku :)

Od momentu jak tu wrzuciłam swoje dylematy to szukam, szukam, szukam… Ostatnio forsowana opcja dotycząca mebli kuchennych to palisander albo zwykły albo jasny (taką mam próbkę, ten jasny ma trochę mniej odcienia czerwonego) + biały. Niby dalej nie chcę białej kuchni, ale… :)

Sniper już się nauczyłam szukać grafiką! Nie wiedziałam, że tak można :) Dzięki!

W ogóle jeśli chodzi o białe kuchnie to chyba jest ich tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla jednych nudne, zbyt ascetyczne, niepraktyczne i mało przytulne. Ale z drugiej strony pasują do wszystkiego i można poszaleć z dodatkami, a biel pozostaje zawsze elegancka.

Z tego też względu zdecydowałam się na białe drzwi, a wahałam się długo między białymi a ciemnymi. Myślę, ze raczej będzie to dobre rozwiązanie, tym bardziej, ze listwy mam białe.

Anyżek35 ja też będę miała drzwi, podobają mi się i siłą rzeczy zostawiając te duże czteroskrzydłowe drzwi, reszta też musi być biała. Białe kuchnie też mi się podobają. Jest tylko jedno ale - ja nie cierpię sprzątać*:) i trochę mnie przeraża ciągłe latanie ze szmatką i przecieranie śladów, paluchów, plam itd… I masz rację - zmiana kolorystyczna dodatków mocno zmienia całe wnętrze.

Besta77, medal jak zwykle ma dwie strony ;-) Na białym widać palce i ślady, a na ciemnym każdy pyłek i kurz. Ja np. w starym mieszkaniu mam białe drzwi i ciemne parapety i wolę co tydzień przetrzeć drzwi z plam po rączkach Syna, niż patrzeć na opadający na parapety kurz parę godzin po ich przetarciu ;-) Także jak najbardziej zostaw te białe drzwi :) Białe listwy przypodłogowe mogą być kłopotliwe w utrzymaniu (tak mi się wydaje, choć wcześniej takich nie miałam), ale za to jakie są piękne i jak elegancko wnętrze wygląda, także nad tym się w ogóle nie zastanawiałam i od początku wiedziałam, ze chcę białe ;-) Moje drzwi i listwy przyjadą w przyszłym tygodniu, jak będzie po montażu to wrzucę fotkę.

Białe listwy przypodłogowe nie są kłopotliwe. Mam od 2 lat, a myłam może z 3 razy (a i tak nie wszystkie) I nadal są białe:)

Niestety wybraliśmy z mdf i żałuję - dokładnie widzę, w których miejscach odbił się od nich odkurzacz, zwłaszcza w narożnikach:( (następne będą pewnie poliuretanowe)

Białe listwy przypodłogowe nie są kłopotliwe. Mam od 2 lat, a myłam może z 3 razy (a i tak nie wszystkie) I nadal są białe:)

Niestety wybraliśmy z mdf i żałuję - dokładnie widzę, w których miejscach odbił się od nich odkurzacz, zwłaszcza w narożnikach:( (następne będą pewnie poliuretanowe)

ja też wybrałam z mdf, bo tak zachwalał każdy, a jak się sprawdzą, to zobaczymy... cieszę się, że nie są najgorsze w utrzymaniu czystości, bo i z taką opinią się spotkałam:)

ja też wybrałam z mdf, bo tak zachwalał każdy, a jak się sprawdzą, to zobaczymy...

Też mam białe i też z MDF. I moim rankingu irytujących rzeczy zajmują drugie miejsce, zaraz po parawanie nawannowym. Nie sposób ich utrzymać w czystości. MDF działa jak magnes na kurz. Trzeba non-stop przecierać lub odkurzać. A jak się powtarza to regularnie, to robią się smugi, mazaje i takie tam. Po 7 latach wygląda to już średnio. Ale do kolejnego mieszkania też wybiorę białe listwy, tylko takie, które mają mało skosów, żeby powierzchnia do osadzania kurzu była jak najmniejsza i pomyślę o jakiejś impregnacji, żeby je jakoś zabezpieczyć.