Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Bardzo proszę o pomoc w doborze koloru ścian. Mieszkanie małe, kawalerka, w której mieszka moja babcia. Obecnie ściany są pomalowane na jasny kolor (coś w okolicach magnolii lub nawet jaśniejsze). Oświetlenie jest dobre, bo to strona południowa, ale korytarz jest dosyć ciemny. Meble są w kolorze "wiśnia dworkowa", na podłodze dywany w kolorach najróżniejszych :D Mieszkanie nie jest zagracone, nie ma dużej ilości figurek, ozdóbek itp, jedynie wszędzie umieszczone są książki.

Dzisiaj pokazałam dla babci paletę farb i wybór padł na coś zbliżonego do "tygrysiego oka". Oczywiście mieszkanie malowane byłoby w całości na jeden kolor... Liczyłam na to, że wybrana zostanie jakaś bardzo jasna farba, która nie zdominuje i nie przytłoczy. Boję się, że mieszkanie takim kolorze będzie wyglądało ciężko i śmiesznie.

Chciałabym prosić was o pomysły jak można pomalować żeby było przyjemnie, ciepło i jednocześnie ładnie ;) Babcia jest dosyć wybredna, ale nie boi się zmian, więc wszystkie opcje będą przydatne. Tylko chciałabym prosić aby unikać bieli - ten kolor na pewno nie przejdzie. W załączniku dołączam rzut mieszkania.

mb.jpg

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

potrzebuje pomocy w doborze koloru paneli podlogowych do schodów.

images3.jpg

schody są w kolorze jak powyżej, a problem to dobór do nich odpowiednich paneli na piętro w kolorze innym niż odcien mahoniu.

podobają mi się odcienie szarości ( caly dom jest w odcieniach czarny, biały szary, jedynie drzwi okna i schody mahoniowe), ale zupelnie nie mam wyobraźni jak skomponować te kolory razem, a może coś jaśniejszego?

Przepraszam, myślałam, że jak podam nazwy, to ktoś zainteresowany sprawdzi jak te kolory wyglądają :) W załącznikach przykłady - magnolia, wiśnia dworkowa i "tygrysie oko"[ATTACH=CONFIG]306185[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306186[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306187[/ATTACH]

ta pomarańczowa wiśnia z pomarańczowymi ścianami po prostu się zleje i będzie za pomarańczowo.

Oliwkowa zieleń (w tle jeszcze żółto-beżowy):

http://2.bp.blogspot.com/_10dA3xf7Cfk/SlJN0CR9p4I/AAAAAAAAACQ/nQhb6W64jd4/s1600-h/color-scheme-grt-terragen-flooring.jpg

Edytowane przez Elfir

no wlasnie ale nie chciałabym zrobic misz maszu :) poniewaz drzwi wewnetrzne sa biale. zupelnie nie mam wyobraźni czy będzie pasowała bielona podloga i białe drzwi. Najbardziej podobają mi się i miałam zamiar położyć mniej wiecej takie:

[ATTACH=CONFIG]306509[/ATTACH]

ale niestety okazało się, że schody muszą być w kolorze drewna. nie wiem jak teraz połączyć te dwa kolory. gdybym położyła w kolorze schodów boje się że powstanie taka plama.

ta pomarańczowa wiśnia z pomarańczowymi ścianami po prostu się zleje i będzie za pomarańczowo.

Oliwkowa zieleń (w tle jeszcze żółto-beżowy):

http://2.bp.blogspot.com/_10dA3xf7Cfk/SlJN0CR9p4I/AAAAAAAAACQ/nQhb6W64jd4/s1600-h/color-scheme-grt-terragen-flooring.jpg

Dziękuję za odpowiedź, oliwkowa zieleń przypadła babci do gustu. Mam jeszcze pytanie - oliwka pójdzie na jedną lub dwie ściany, na resztę ścian i w korytarzu lepiej dać szary czy beż?

• 3 weeks później...

Witajcie,

proszę o radę odnośnie pomalowania kuchni:

podłoga płytki "Perugia Marrone", szafki (jeszcze nie przyjechały) na dole kolor "zebrano mat" górne szafki białe połysk, blaty białe matowe. Jedna ściana zabudowana pod sufit szafki białe połysk i piekarnik+mikrofala w słupku, obok lodówka 2 drzwiowa - wszystko inox.

Nad blatami chciałam szybę zamiast płytek z soczystym trawiastym wzorem (nie wiem czy będzie pasowało? wydaje mi się, że tak) no i jakie kolory ścian do tego byście polecali?

no wlasnie ale nie chciałabym zrobic misz maszu :) poniewaz drzwi wewnetrzne sa biale. zupelnie nie mam wyobraźni czy będzie pasowała bielona podloga i białe drzwi. Najbardziej podobają mi się i miałam zamiar położyć mniej wiecej takie:

[ATTACH=CONFIG]306509[/ATTACH]

ale niestety okazało się, że schody muszą być w kolorze drewna. nie wiem jak teraz połączyć te dwa kolory. gdybym położyła w kolorze schodów boje się że powstanie taka plama.

annbis - nie wiem, czy podłoga już wybrana, ale ja mam białe drzwi i bieloną podłogę - wygląda to bardzo ładnie. Do Twoich schodów to najlepszy wybór - bielona lub w jasnym odcieniu szarości - ślicznie:)

PROSZĘ RATUJCIE!

Mimo że jestem tu może drugi raz to prosze o pomoc, a mianowicie moja sytuacja wygląda w następujący sposób na parterze mojego domu mam położone płytki pamesa roble. schody chciałabym w kolorze podobnym więc może nugatowym. Jednak na piętrze chyba wolałabym panele już w kolorze jaśniejszym i tu właśnie tkwi problem bo chciałabym aby to wszystko pasowało do siebie a w sklepie z panelami nie wiem co wybrać. Natomiast w przypadku drzwi mam wybrane drzwi Braga firmy Vasco - tylko też nie jestem przekonana jaki wybrać kolor. co do ścian to myślałam o jasnym brązie.

Jeśli tylko ktoś może mi doradzić to z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam