Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Największe prawdopodobieństwo tego, że kolor będzie trafiony daje pomalowanie fragmentu ściany pomieszczenia. Nawet kawałek płyty g-k nie jest już tak pewny, bo ogląda się go pod różnym kątem i w różnym świetle. Wzorniki barw dostarczane przez producentów, to tylko orientacyjne kolory gdyż jest to farba drukarska na papierze a nie lateksowa na ścianie… Warto kupić próbkę farby. To najmniejszy koszt. Ryzyko przemalowywania pomieszczenia kosztuje znacznie więcej i wymaga więcej czasu i pracy.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Witam.Mam problem z wybraniem koloru do pokoju.Łóżko mam koloru aluminium.Podłoga panele dąb (z tych ciemniejszych).Dywan szary.Pokój ma około 14m.Meble wymieniam wszystkie i nie wiem czy dobierać je przed czy po malowaniu.Kolory jasne czy ciemne do takiej wielkości pokoju?Obecnie mam pomarańcz ale trochę jasną a chciałem ciemniejszą.

• 2 weeks później...

Najpierw wybieramy meble. Najlepiej jest mieć ostateczny projekt/wizję/pomysł w głowie (lub na papierze) ale zdecydowanie łatwiej jest wybrać kolor ścian do mebli, niż odwrotnie. Ciemny dąb na podłodze i metalowe łóżko to neutralna „baza”. Pasują do niej niemal wszystkie kolory ale ze względu na nieduży metraż pomieszczenia, lepiej kolorystykę ścian wybierać wśród barw jasnych –złamane biele, pastele, chłodne. To kolory które optycznie powiększą przestrzeń. Intensywne odcienie można zastosować w postaci kolorowych dodatków lub jednej ściany wybarwionej ciemniejszym kolorem.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Zdecydowałem się na farbę Śnieżka satynowa.Myślałem aby pokój pomalować na dwa kolory,czy to dobry wybór?.Nie wiem tylko czy wybrałem dobre nie za ciemne kolory.Chodzi mi o kolory:szept nocy,lodowy błękit,lazurowe wybrzeże,sekretne spojrzenie,zagubiony list,miętowe orzeźwienie.Nad tymi kolorami się zastanawiam które byłby lepsze jeżeli chodzi o jasne kolory?

Zdecydowałem się na farbę Śnieżka satynowa.Myślałem aby pokój pomalować na dwa kolory,czy to dobry wybór?.Nie wiem tylko czy wybrałem dobre nie za ciemne kolory.Chodzi mi o kolory:szept nocy,lodowy błękit,lazurowe wybrzeże,sekretne spojrzenie,zagubiony list,miętowe orzeźwienie.Nad tymi kolorami się zastanawiam które byłby lepsze jeżeli chodzi o jasne kolory?

Podbijam.

Witam

W jednym pokoju w którym na ścianie jest skos od dachu chciałbym pomalować skos i sufit na kolor Kropla Cytryny a resztę ścian na kolor Zielona Polana.

W drugim pokoju chcę pomalować jedną ścianę na kolor Purpurowa Róża a resztę na kolor Żółte słoneczniki i jeszcze chciałbym dobrać jakiś kolor na sufit bo nie chce żeby był biały.

Podane kolory są z farby Śnieżka Barwy Natury.

Myślicie że te połączenia kolorów są dobre czy może coś zmienić?

Kochani!

Potrzebuję pomocy w doborze koloru farby do kuchni.

Niestety moja wyobraźnia kończy się tam gdzie zaczyna, a potrzebuję na już kupić farbę...

Meble, które niestety nie podlegają wymianie są dwukolorowe- podejrzewam, że jest to jabłoń i brzoza- blat kuchenny w podobnym kolorze do brzozy.

Zakupiłam płytki na ścianę, które czekają na ułożenie: sakura cutlery beżowe płytki+ kilka ze sztućcami ( link: https://www.google.pl/search?q=fronty+kuchenne&biw=1920&bih=955&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=c36hVfPhA8WBU7DFoJAG&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=p%C5%82ytki+domino+sakura+cutlery&imgrc=cOwiVZJjofZgLM%3A). Aktualnie kuchnia jest cała żółta i tak się zastanawiam czy pozostawić ten kolor?

Kuchnia duża, przestronna i słoneczna, 1 okno z ramą w kolorze wenge. Są dwie ściany na których nie będzie płytek i tu planowałam fototapetę, aby ożywić trochę to miejsce ale to już później gdy wszystko będzie skończone.

Pozostaje mi wybór koloru farby, która będzie nad płytkami i dwóch ściankach.

Bardzo proszę o pomoc...

Pozdrawiam

rybakaro