Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie; do czego dobiera się drzwi wewnętrzne. Okna mam dąb bagienny (czarno-brązowe), podłoga będzie dąb naturalny olejowany , a wystrój w kolorach białych,szarościach,czarny. Żadnych brązów i beżów. I niewiem jakie drzwi? myślałam o bialych ale do końca nie jestem przekonana. Może jakieś szarości ale nigdzie ładnych nie widziałam. Doradzicie? :)[/quote

Witam

Białe drzwi pasują praktycznie do każdego wnętrza. Bardzo łatwo to zweryfikować przykładając do białych drzwi różnego rodzaju kolory . Biel jest uniwersalna i "radzi" sobie z bardzo szeroką gamą kolorów . Załączam kilka zdjęć , gdzie kolorystyka jest zupełnie różna, a jak widać białe drzwi pasują do tych pomieszczeń.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTARRomaS0P2OpaskaNiestandardowaTypRetro (Kopiowanie).jpgRomaS10P0 (2) (Kopiowanie).jpgIMG_7428_w (Kopiowanie).jpgRomaS10P0 (Kopiowanie).jpg

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co sądzicie o białych drzwiach do całego mieszkania? U mnie przeważają płytki i oczywiście stara mozaika w jednym pokoju. Czy tak właściwie te białe drzwi są jeszcze popularne? Czy może jednak one się świetnie nadają jedynie do jakiegoś szpitala albo po prostu do łazienki. Czy ktoś może mi dać znać coś na ten temat. Jakoś tak bym chciał się tego dowiedzieć jak najszybciej bo chciałbym zaczynać wstawianie nowych drzwi w ciągu najbliższych dni. Proszę o solidne rady co do mojego pytania. Będę dozgonnie wdzięczny.

Zamiast zadawać takie pytania, przeczytaj wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100149-Bia%C5%82e-drzwi-wewn%C4%99trzne&highlight=bia%C5%82e+drzwi

Chyba że Twoje pytanie do przyczynek do spamu... Bo skoro za kilka dni masz wstawiać drzwi, tzn. że już je zamówiłeś...

Edytowane przez joliska

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Dzień dobry chciałabym sie was poradzić. Remontuje teraz domek letniskowy i chcialabym go ożywić i poszaleć z kolorami. Na podłodze będą płytki szare z Nowej Gali or12 . Ściany wszystkie chyba w złamanej bieli i zastanawiam się tylko nad ścianą gdzie bedzie telewizor i stoi koza przy niej ,więc w ścianie jest też komin (osobny słupek) i teraz potrzebuje dwa kolory. Na jaki kolor pomalowalibyście taką ściane bo ja myślałam o ciemnym turkusie i słupek brązowawy czy rudawy.... jest to pomieszczenie ok.6x4m. W domu może bym się nie odważyła na takie łączenie kolorow ale na dzialce chciałabym zaryzykować czymś wyraźnym.

image.jpg

image.jpg

No właśnie, mam problem, bo wiem czego chcę, ale głupieję biorąc do ręki wzornik czy stając przy szafie kolorów.

Tym bardziej, że wiem, że na małych próbkach oko może się oszukać (mojej koleżance wyszła wściekła neonowa zieleń zamiast jasnego pastelowego koloru) :-?

Słyszałam, że dobrym sposobem jest zamówienie małej próbki i pomalowanie kawałka ściany- czy ktoś tak robił?- czy to się sprawdza? Co z tym zrobić-jeżeli kolor jest nie ten. Może lepiej pomalować kawałek płytu KG (został mi kawałek) i przyłożyć w kilku miejscach?

A może to wcale nie zdaje egzaminu i wybór koloru jest mimo wszelkich systemów dobierania koloru wielką loterią?

rzeczywiście jest taka możliwość ze kupujemy próbkę konkretnego koloru farby, malujemy nim ścianę i co prawda i tak idealnie nam to nie odzwierciedli tego co będzie po pomalowaniu, ale zawsze da jakiś obraz...a co do kolorów, to rzecz gustu...chyba tak jak mówili przedmówcy moi...neutralne, fajnie pasują do wszystkiego i są wykończeniem...polecam szarości i beże, biel również jest fajna...ale co kto lubi;)

Witam,

drodzy Forumowicze - mam pytanie o zasadę

czym kierować się urządzając duże pomieszczenie (ok. 70m2) - wydzielając strefę wypoczynkową i jadalną - zrobić je w podobnych tonacjach czy wręcz przeciwnie? Poradziłam sobie z wszystkimi pomieszczeniami, a na tym się zawiesiłam i już nic nie wiem - nie mogę podjąć decyzji :cry:, a czuję presję bo ... no bo wiadomo farba, dywan, zasłony i takie tam

Część wypoczynkowa się zdefiniowała meblami (duża ciemnoszara sofa, dwie spore komody i stolik teak + dąb) oraz wolnostojącym kominkiem typu koza. Przed sofą planuję spory jednobarwny jasnoszary dywan.

Meble do jadalni - stół ciemny, krzesła typu fotel (tapicerka do wyboru).

I teraz osiołkowi do wyboru dano w jednym kącie owies w drugim siano - to znaczy dla jadalni rozrzut mam pomiędzy rudoczerwonym a malachitem - super co nie? Podejrzewam, że istnieje trzecia opcja, ale nastąpiło u mnie zmęczenie materiału po serii decyzji jakie musiałam podjąć i utknęłam.

Jako wskazówkę podrzucam dywany:

dywan.jpg

dywan 1 (malachit).jpg

Będę wdzięczna za opinie i sugestie

• 3 weeks później...

Jak dla mnie to idealne by było coś takiego:

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/32849/jasna-podloga-czy-ciemna-podloga.jpeg

Ale jeśli chodzi o jakieś zasłony do salonu i dobieranie ich pod całość wystroju to polecam najpierw zamówić próbki i dopasować wtedy kolor na ścianach, bo producenci farb oferują dużo szerszą paletę barw i łatwiej ją dopasować do tego co już masz. :cool:

Edytowane przez joliska
za kolejny ukryty link będzie ban

Witam, chciałam prosić o radę. Pomimo lektury wątku, nadal widzę ciemność:confused:

Mam kolor okien pt. 'birke rose' , tu poglądowo jaki to kolor:

birke_rose44.jpg

I tu właśnie zaczynają się schody- chciałabym jasne drzwi, niekoniecznie może aż odcienie bielone, ale nadal jednak..jasne. Jaki kolor podłogi do takich jasnych ram i drzwi? Czy jasna podłoga nie zleje się za bardzo, nie będzie za mdło? Czy mogą być białe listwy? Kolor ścian popiel, szarości.

Z góry dziękuję za sugestie, wszelkie mile widziane. Pozdrawiam :)

Aranżacja wnętrz każdego mieszkania, nie wspominając już o domu, to kwestia gustu oraz naszej wyobraźni:-) Jeśli nie mamy jej na tyle, żeby poradzić sobie z tym problemem, to moim zdaniem należy posiłkować się dekoratorem wnętrz. Już samo to, że on w swoim katalogu ma miliony takich aranżacji, jest dużym ułatwieniem. Nie zaszkodzi również poszukać ciekawych inspiracji, [reklama]] Przynajmniej dla mnie, mi takie wizualizacje bardzo pomagają, jak czegoś nie zobaczę, to nie potrafię sobie tego wyobrazić... Więc moja rada, jeśli nie wiemy co z czym, lepiej poradzić się fachowca:-) Edytowane przez Elfir

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc w doborze listwy do podłogi. Podłoga to dębowy parkiet, świeżo po cyklinowaniu, zrobiony na półmat. Problem jest taki, że ponieważ to blok z lat 60, parkiet miejscami przylega do ścian, miejscami jest dziura na 3 cm. No i oczywiście ściany krzywe :)

Tak więc ze względu na krzywe ściany myślałem o listwach PCV na wkręty. Będzie je można ładnie dopasować i nie będzie nieestetycznych przerw. Pytanie do bardziej doświadczonych, czy dębowy parkiet z plastikową listwą nie będzie wyglądać tandetnie? No i jaki kolor dobrać, czy lepiej pod kolor parkietu, czy może białe? A jeszcze co do tych przerw, to nigdzie nie mogę znaleźć listew PCV o grubości 3 cm, czy moglibyście coś polecić?

Pozdrawiam

Dekorator wnętrz... dobry pomysł, znam to z autopsji. Mieliśmy ten sam problem z aranżacją, ponieważ przenieśliśmy się z dwupokojowego mieszkania do czteropokojowego i zaczęły się schody... Zabrakło nam pomysłów i nie poradziliśmy sobie z tak wielką przestrzenią, jak na nasze wymagania i wyobrażenia:-) Próbowaliśmy, ale ciągle było coś nie tak((( W końcu zdecydowaliśmy się na fachowca i udało się, jak to ktoś napisał, ułożyć wszystko funkcjonalnie i w dodatku ładnie:-) więc czasami warto przyznać się do własnych słabości...

Ja nie dobierałem. Od dekoracji tego rodzaju w domu jest moja żona. I nie ukrywam, że z wielką przyjemnością oddaję jej prym w tej kwestii, bo mój zmysł artystyczny jest poniżej krytyki. Poza tym, jestem daltonistą, co dodatkowo utrudniłoby to zadanie:-) Moja żona za to idealnie nadaje sie to tego rodzaju zadań i doskonale spełnia sie w tej branży:-) No i wszystko jest po jej myśli, więc jest podwójnie zadowolona:-) Pozdrawiam ją i wszystkich forumowiczów:-)

Jak jak malowałam swoje mieszkanie to na samym początku wzięłam próbki te papierowe i decydowałam się na konkretny kolor, w przypadku doboru odcieni farb prosiłam sprzedawce (w castoramie) o próbkę konkretnego koloru i dopasowywałam. Może ten sposób będzie dla Ciebie przydatny?

Fajnie jak ktoś ma jakieś wyczucie smaku i potrafi skomponować swoje wnętrze. Ja, przyznam szczerze, czuję się ..lekko ( ok, bardziej niz lekko) sparaliżowana tym przedsięwzięciem. Oczywiście rozumiem, że zatrudnienie projektanta to rozsądna rzecz, ale w tym momencie jestem dość mocno ograniczona funduszami, więc ta opcja odpada.

Nie oznacza to także, że przychodzę prosić o zaprojektowanie mi wnętrz, nie! Czytam forum od dość dawna, i się nie udzielam, bo zwyczajnie, nie mam o tym pojęcia. Ale odważyłam się zapytać forumowiczki i forumowiczów, którzy lubią doradzać takim sierotom jak ja;)

Dlatego ponawiam prośbę, powiedzcie proszę, czy zestawienie jasnych drzwi i jasnej podłogi się nie 'pogryzie'? Ja po prostu nie lubię ciemnego drewna, ale też nie chciałabym popełnić błędu, który będzie mi towarzyszył przez następne kilkanaście lat.