Basiaw 11.04.2011 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Dodałam pytanie w moim "psim" wątku, ale chyba bardziej powinnam tutaj, więc wybaczcie, że wkleję to samo, co tam napisałam. *********************** Czy spotkaliście połączenie róż z sosnami i brzozami? Patrzę na tę moją frontową rabatę ze zdechłymi wrzosami i zastanawiam się nad przebudową, ale taką, która pozwoliłaby mi zlikwidować płotek otaczający rabatę a który był założony oczywiście w celach antypsowych. Widzę, że mimo słabej ziemi chyba całkiem dobrze dobrałam sobie róże (szukałam takich, które miały w opisach tolerancję słabej gleby), bo rosną u mnie naprawdę ładnie i zastawiam się, czy nie zamienić wrzosów na róże okrywowe powtarzające kwitnienie, tylko czy to nie będzie głupio wyglądało, brzozy, sosna i róże?? pozdrawiamBasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 11.04.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Dla mnie róże mogłyby być w połączeniu z sosnami, natomiast nie bardzo ich widzę z brzozami. Co do wrzosowiska to chyba wszystko mi przeżyło. Okryłam tylko wrzośce i to część a teraz już kwitną jak szalone. Co ciekawe lepiej wyglądają te nie przycięte w ubiegłym roku. Jutro postaram się wkleić jakąś fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 21.04.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 WitamPorady potrzebuje, co robić bo jestem już skołowana. Miałam w donicy piękne wrzosy, rosły na balkonie , pięknie kwitły. Seledynowe, różowe, fioletowe. Po zimie są całe brązowe, jakby uschnięte. Czy one jeszcze odbiją, czy obciąć po korzeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 przemarzły. Wrzosy powinny być zadołowane, jeśli rosną w donicy i dobrze okryte stroiszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 22.04.2011 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 przemarzły. Wrzosy powinny być zadołowane, jeśli rosną w donicy i dobrze okryte stroiszem A i okrycie stroiszem nie pomoże, jak zejdzie śnieg i wtedy zaczną się paskudne mrozy:-( U moich wrzosów gdzie nie gdzie pojawiły się pojedyncze zielone listki, ale czy one mogą się zregenerować do "normalnego" wyglądu, czy to już będą takie drapaki? Rabata frontowa, najważniejsza, a tu takie sucharki siedzą, nie wygląda to ciekawie:-( pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.04.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 skoro puszcza zielone to z czasem zregeneruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 22.04.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Moje były zgniłe. Chyba zle robiłam, ze je podlewałam w odwilż. Jak pociagnełam zostaly mi w ręce a korzeni brak. Wywaliłam wszystkie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.04.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Kilkunastoletnie wrzosy chyba nie przetrzymały tej zimy - okresu bezśnieżnych mrozów. Niektóre nieśmiało gdzieniegdzie świecą na zielono, ale powoli dociera do mnie świadomość, że większość w ognisku skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 23.04.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Mi część wrzosów niestety padło, ale tam gdzie było choć odrobinę zielonego, poprzycinałam uschłe fragmenty i teraz odbijają. Pewnie zrobiłam coś nie tak. sadziłam na jesieni, pierwszy raz w życiu, zresztą jak pozostałe rośliny . Jak na laika to i tak chyba nie jest źle, bo tylko padło część wrzosów, dabecje (choć te też trochę odbijają, bo wycięciu suchych części też jakoś odbijają. Zastanawiam się czy zamiast stroiszem - mogę przykryć wrzosy włókniną, którą okrywałam azalie, rododendrony i inne wrażliwe rośliny? tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.04.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Przez kilkanaście lat wystarczył śnieg, nic innego nie było potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 01.05.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Moje w tym roku też w bardzo kiepskiej kondycji Ubiegłą zimę dużo lepiej przetrzymały, ale to pewnie dlatego, że w zasadzie trzy miesiące śnieg leżał, więc były dobrze przed mrozem zabezpieczone. A ta zima jednak mniej śnieżna była. No i tak sobie myślę, żeby może z tego co zostało jakieś sadzonki zrobić, bo niektóre jakieś tam zielone łodyżki mają, tylko nie bardzo wiem jak, może ktoś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.05.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Możesz się pobawić. Na sadzonki to jeszcze musisz poczekać aż dobrze te zielone odbiją, i w środku lata przyszpil w środku łodyżkę, ale tak by zielone na ziemię wystawało, obsyp ziemią. W razie dużej suszy podlej od czasu do czasu, i na wiosnę powinnaś mieć ukorzenione roślinki tu poczytaj http://www.dogoryzielonym.org/showthread.php?141-Odk%C5%82ady-i-ich-rodzaje http://zojalitwin.wordpress.com/2010/10/14/wrzos-pospolity/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 02.05.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Nasze wrzosy wszystkie padły! Kilkadziesiąt sztuk. Być może dlatego,że były wiekowe, tzn. miały 7 lat. Czy wiek ma tu znaczenie? Tyle zim poprzednich wytrzymały bez problemu; nawet 30 stopniowe mrozy. Miały swoje wydzielone poletka, ze specjalnie przygotowaną przez ogrodnika ziemią dla wrzosów; odpowiednie nawozy i fachową pielęgnację. Dzisiaj je właśnie wykopałem. Żona ich bardzo żałuje. Czy nowe wrzosy można sadzić w to samo miejsce? Czy trzeba odczekać np. rok i w to miejsce posadzić jakieś bylinki jednoroczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 03.05.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Moje wrzosy po zimie wyglądają tak teraz wiem że najlepiej jest je obsypać korą a nie grysikiem ale stało się to był mój debiut jeśli chodzi o wrzosy. Nie wiem czy je wyrzucić bo widok dość nieciekawy czy warto dać im szansę? http://img715.imageshack.us/img715/761/dscn2360k.jpg Zauważyłam również że w lepszej kondycji są te ciemno różowe z jasno różowych oznaki życia wykazuje chyba 1 na 10 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.05.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Obetnij co brązowe, reszta dobrze sobie da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2011 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 biały gryik jest chyba wapienny, tym bardziej szkodliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 04.05.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 biały gryik jest chyba wapienny, tym bardziej szkodliwy. dzięki grysik miałam wymienić na korę ale o tym to juz wogóle nie pomyślałam. Człowiekowi się wydaje że jak posadził kilka tujek to już wszystkie rozumy pozjadał a założenie ogrodu to wcale nie takie proste jak się okazuje To w takim razie jeszcze jedno pytanko jak już go mam to chciałam go wykorzystać na rabacie przy wejściu na posesję w przyszłości tylko chyba trzeba tam posadzić rośliny którym ten odczyn wapienny nie będzie przeszkadzał a czy są takie Kiedyś myślałam o niskich iglakach ale teraz już nic nie wiem:sleep: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 04.05.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 lawenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 05.05.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 lawenda lawenda to jest to co chcę mieć w swoim ogródku miała rosnąć przy tarasie ale posadzę w takim razie też przy wejściu czekam tylko aż zrobią nam asfaltową drogę bo pewnie będzie trzeba w tym miejscu gdzie chcę ja posadzić podsypać trochę ziemi. Przydało by się tam też coś zielonego bukszpan może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 10.03.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Podnoszę wątek wrzosów po zimie U nas po zimie wyglądają tak - i powoli zabieram się za ich podcinanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts