Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody Monty Dona

Recommended Posts

Z ogromną przyjemnością oglądam emitowaną przez tvp 2 serię "W 80 ogrodów dookoła świata". Zainteresował mnie prowadzący ten program, jak się okazało, popularny na wyspach ogrodnik Monty Don. Sądziłam, że przy tym natłoku wydawnictw ogrodniczych bez trudu kupię u nas coś jego autorstwa, ale niestety:-( Albo nie umiem szukać, albo u nas się jego nie tłumaczy a moim zdaniem wielka szkoda. Nie bardzo to rozumiem, mnóstwo w naszych księgarniach tłumaczeń książek niemieckich a nic Monty Dona, dlaczego?

pozdrawiam

Basia

bo niemieckie ogrody sa bliższe naszej strefie klimatycznej niż angielskie. Tak samo nie ma na rynku wielu książek ogrodników australijskich :)

Co z tego, ze kupisz fajna ksiązkę z przykładami rabat (np. Johna Brookesa), jak beda na niej gatunki ktore u nas nie zimują?

bo niemieckie ogrody sa bliższe naszej strefie klimatycznej niż angielskie.

Z tym się zgodzę, ale chętnie poczytałabym taką gawędziarką książkę, nie poradnik, tylko opowieść o ogrodach na świecie i w internecie widziałam, że on wydawał takie książki, np. o ogrodach Włoch. Za czytanie po angielsku się nie wezmę, po angielsku to mogę sobie instrukcję tostera poczytać, ale taką książkę wolałabym dobrze przetłumaczoną, niestety, prędko się chyba nie doczekam:-(

Lubię oglądać piękne zdjęcia, dowiedzieć się czegoś o innym kraju, bez próby przeniesienia na swój teren.

pozdrawiam

Basia