Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

fachowcy mówią że trzeba zrobić słupek, ale taka myśl mi sięnie podoba.

Ma być narożne okno a nie dwa okna dzielone filarkiem.

Prosze o pomoc, czekam przy kompie.

https://forum.murator.pl/topic/156078-jak-zazbroi%C4%87-i-zrobi%C4%87-nadpro%C5%BCe-nad-okno-naro%C5%BCne/

Wykonac zgodnie z projektem. Lub zlecic opracownie projektu zastepczego. Nadproże to element konstrukcyjny sam nie możesz w nim grzebać.
Sprawdzone nie na jednym budynku mogę podpisać się pod tym

wstyd wypisywac takie herezje

1,7m x 2 to juz 3,4 m - to jest kawal belki na ktorej spoczywa sciana, czesc plyty, scianki kolankowej i dachu

Mam dwa takie okna i wymagało to przeprojektowania całego piętra :( zbrojenia wzmacniane prawie na całym obwodzie stropu i ściany kolankowej, mnóstwo stali i betonu, dużo pracy z szalunkami. Niby to fajnie wygląda ale drugi raz już bym się w to nie bawił, denerwują mnie odbicia w szybach :( pozdrawiam adam

To moje okno (300x90) jest w domu parterowym z drewnianym dachem, czyli nie jest jakoś mocno obciążone nadproże.

Prosze niech ktoś mi napisze jak mam zrobić zbrojenie ile dać prętów górą i dołem a może na ścinanie

chcę dać nadproże systemowe do rolet i na to jescze nadproże wylne z betonu, ile dać więcej na scianę?

obawiam się, że tak na oko to się nie da :( Moje zbrojenia miały ok 70 cm wysokości, 20 cm szerokości pręty fi 12 albo 14 i ok 6 metrów długości. To ktoś musi policzyć. pozdr adam