lilan 10.04.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Nigdy nie miałam tak zwanego zacięcia do uprawiania ogrodu, ale chyba dojrzałam do chęci posiadania takowego. Przeczytałam mnóstwo stron ogrodowych; obejrzałam zdjęcia pięknych ogrodów, m.in. Toli - cudeńko:); bezcenne okazały się porady Elfir - wyleczyły mnie skutecznie z planów o ogrodzie obsadzonym thujami z wielkim trawnikiem pośrodku;). Zapragnęłam mieć piękny ogród i to marzenie chcę zrealizować. Mam nadzieję, że będziecie mnie dopingować. Działka jest nietypowa:ma kształt klina - w najszerszym miejscu, czyli od frontu domu ma 40m i jest długa na 78m. Nie wiem jeszcze jakie rośliny i w którym miejscu się pojawią, ale naskrobałam takie coś, co póki co się kupy nie trzyma, ale może być punktem wyjścia do jakiegokolwiek projektu. Proszę się tylko głośno nie śmiać Chętnie wysłucham mądrzejszych od siebie w tym temacie, a pytań pewnie będę miała sporo:). http://images50.fotosik.pl/795/c88c4da2841a2628gen.jpg c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 10.04.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Na wstępie - życzę powodzenia w realizacji. Przyznaję, że jestem na takim samym etapie. Czyli póki co posiadam kilka własnoręcznych rysunków. I... też zaplanowałam sobie mały sad z tyłu ogrodu do którego przejście jest pod pergolą Będzie tam trawa łąkowa, żeby nie trzeba było już w tym miejscu jeździć z kosiarką. Nie wiem jaki jest wymiar działki, ale będziesz musiała przebyć całą jej długość wędrując od frontu do kompostownika. Dlatego kompostownik zaplanowałam sobie bardziej w połowie działki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Ja bym ten cały klin obsadziła wysokimi drzewami - iglastymi lub liściastymi, jako zagajnik, a sad z kompostownikiem zrobiła za garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 11.04.2011 04:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Dziękuję Matilde1. Wiedziałam, że na Was mogę liczyć. Z kompostownikiem chciałam "uciec" jak najdalej, żeby nie mieć go na widoku, ale macie rację - jest za daleko. Elfirko - jak zwykle Twoje rady są nieocenione:). Ten klin cały czas mi działa na nerwy - chciałabym jakoś ten efekt klina zniwelować i Twój pomysł wydaje się idealny. Z balkonu ten fragment działki wygląda tak: http://images40.fotosik.pl/777/4189cef6bbaaefd1gen.jpg Jeśli chodzi o sad, to zbyt mocno powiedziane, bo taki już mam tu, gdzie teraz mieszkam, ale chcę mieć kilka drzewek owocowych "pod ręką". Myślałam o czereśni, jabłoni, brzoskwini, śliwie i wiśni. Przegryzam się właśnie przez wątek o odmianach drzew owocowych. Zastanawiam się nad jednym: czy te drzewka mogą rosnąć pojedynczo, czy powinny być w grupie, jak w sadzie? I jeszcze jedno: czy mogą to być pojedyncze egzemplarze poszczególnych gatunków, czy lepiej żeby miały rodzeństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.04.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 od razu mi się narzuca że ten róg powinien być optycznie rozepchnięty i skrócony- dobra rzeczą byłoby wpisanie w ten trójkąt kształtu fragmentu okręgu - mogą tak rosnąć drzewa owocowe, a przed nimi linia z grupek krzewów ozdobnych czy owocowych- wtedy ta linia krzewów wydzieli ogród-sad od ogrodu ozdobnego. W tej linii można zrobić furtkę, bramkę, przejscie pod pergolą, albo po prostu przerwę w tej linii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 drzewka owocowe z reguły potrzebuja zapylacza. Jesli w poblizu sa sady z pożądanych przez ciebie gatunków nie ma problemów, ale jeśli nie ma, trzeba dosadzić. Przy czym jabłonie mogą byc zapylane pyłkiem jabłoni ozdobnych, np. odm. Evereste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 11.04.2011 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 od razu mi się narzuca że ten róg powinien być optycznie rozepchnięty i skrócony- dobra rzeczą byłoby wpisanie w ten trójkąt kształtu fragmentu okręgu - mogą tak rosnąć drzewa owocowe, a przed nimi linia z grupek krzewów ozdobnych czy owocowych- wtedy ta linia krzewów wydzieli ogród-sad od ogrodu ozdobnego. W tej linii można zrobić furtkę, bramkę, przejscie pod pergolą, albo po prostu przerwę w tej linii . Witaj Magnolio. Twój pomysł jest bliski tej pierwszej wizji, chociaż o wpisaniu tam półokręgu nie pomyślałam. Z drugiej strony oczyma wyobraźni już zobaczyłam tam "brzózki":). Uwielbiam te drzewa ze względu na piękną korę. Spróbuję w wolnym czasie rozrysować różne wersje "likwidacji" tego klina i zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 11.04.2011 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 drzewka owocowe z reguły potrzebuja zapylacza. Jesli w poblizu sa sady z pożądanych przez ciebie gatunków nie ma problemów, ale jeśli nie ma, trzeba dosadzić. Przy czym jabłonie mogą byc zapylane pyłkiem jabłoni ozdobnych, np. odm. Evereste Tak czułam...Sadów z prawdziwego zdarzenia nie ma w okolicy. U sąsiadów rośnie kilka drzewek owocowych, a na dawnym torowisku kilka mirabelek i jakaś jabłoń. To raczej nie wystarczy. Elfir - mam pytanie z innej beczki. Odkryłam, że jest coś takiego jak strefy klimatyczne;) Moja działka leży w strefie 6a - czy to znaczy, że o niektórych gatunkach powinnam zapomnieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 jabłonki i mirabelki ci starczą do jabłoni i śliwy.6A - no to wszystkie gatunki od strefy 6B w górę mogą lub będą przemarzać. Ale wiele też zależy od lokalnego mikroklimatu. Poznań - niby strefa 7A a u jednego klienta co roku przemarzał klon palmowy, który teoretycznie też ma taką strefę - od tego czasu projektuję klon palmowy wyłącznie na odpowiedzialność klienta. Ale jednocześnie widziałam klony palmowe w ogrodach w zimniejszych strefach, gdzie teoretycznie powinien wymarzać. Jak nie będziesz wydziwiać z gatunkami, tylko posadzisz, to co popularne - forsycje, róże, tawuły, jaśminowce itd. to wszystko powinno być w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 11.04.2011 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Dziękuję bardzo. Wiem, że o roślinach powinno się myśleć, kiedy są wyznaczone rabaty, ścieżki i inne ważne elementy, ale wypadałoby chyba zrobić jakiś mały przegląd, żeby nie było rozczarowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 17.04.2011 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Od kilku dni moją lekturą jest Encyklopedia roślin:Strefa 6ahttp://www.projektoskop.pl/encyklopedia,mr-9.htmlStrefa 5bhttp://www.projektoskop.pl/encyklopedia,mr-8.htmlStrefa 5ahttp://www.projektoskop.pl/encyklopedia,mr-7.htmlStrefa 4bhttp://www.projektoskop.pl/encyklopedia,mr-7.htmlStrefa 4ahttp://www.projektoskop.pl/encyklopedia,mr-28.html Nie sądziłam, że tych roślin jest tak dużo. To ja już wolę wybierać płytki:) Założenia są takie:1) nie będzie roślin trujących2) nie będzie drzew powyżej 10m3) nie będzie roślin ekspansywnych, chyba, że będą rosły w donicach4) nie będzie krzewów, które osiągają powyżej 3m średnicy5) bazę będą stanowić iglaki6) chcę żeby o każdej porze roku ogród był interesujący7) przewiduję rośliny:a) wokół ogrodzenia,b) wokół domu,c) wokół altany,d) 1-2 luźne rabaty,e) nieduże oczko wodne,f) donice na tarasach.Z roślin kwitnących lubię róże, lilie, piwonie, rododendrony, azalie. Nie mam pojęcia jak zgrać całość kolorystycznie. Na razie tyle "przemyśleń":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Ad 1 - rozumiem, ze w ogrodzie nie będziesz miała: tulipanów, żywotników, czeremchy, cebulicy, ciemierników, jałowców, jodły, kalin, konwalii, lilii, ostróżek, różaneczników, wiciokrzewów, zawilców i setki innych roślin ozdobnych? Z roślin kwitnących lubię róże, lilie, piwonie, rododendrony, azalie. Ojej, przecież ta twoja lista kłóci się z punktem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 17.04.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 a jestes świadoma jak wiele gatunków to rosliny trujące? Chyba że masz na myśli tylko badzo silnie trujące - tych da się uniknąć, chociaz nie demonizowałabym ich niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 17.04.2011 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Mea culpa:) Jestem totalnym laikiem w tej kwestii. Nigdy by mi nie przyszło do głowy, że tulipany są trujące, a na serio: wiem, że nie da się zupełnie uniknąć trujących roślin, ale są wśród nich też takie, których toksyczne działanie podkreśla się szczególnie, jak np. cis. Które z tych bardzo niebezpiecznych Waszym zdaniem należałoby skreślić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 w parku, na placu zabaw, pod moimi oknami rośnie pełno cisów. Nigdy nie słyszałam o zatruciu. Dzieci nie jedzą igieł.Niebezpieczne mogą by rośliny o trujących owocach, które przypominają rośliny jadalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 18.04.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) dokładnie, te które mają trujące owoce - zwłaszcza takie, które są dobrze widoczne, np. czerwone - bo owoce kojarzą się z jedzeniem, również wtedy kiedy nie przypominają konkretnych roślin jadalnych. Odradziłam kiedyś klientowi konwalie. Natomiast z moich doświadczeń z dziećmi nie wynika, żeby próbowały jeść liście, igły itp. Niby czemu miałyby to robić ? (pomijam etap bardzo wczesnego dzieciństwa, kiedy generalnie dzieci próbuja wszystko "poznać ustami" - ale takich małych dzieci nie zostawia się samych w ogrodzie) Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez ewalm literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 20.04.2011 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 W takim razie tych roślinek u mnie nie będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 21.04.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Nasadzenia - ogólnie:1. W tle zamierzam posadzić wyższe rośliny zimozielone, które będą stanowiły barierę wizualną przez cały rok ( "rośliny wysokie" i "iglaki" lub "zimozielone").2. Na nasadzenia bliższe ładne krzewy liściaste, które zmieniając swój wygląd w różnych porach roku będą urozmaicać widok ("rośliny średnie", "krzewy").3. Najbliżej posadzę kwiaty i byliny oraz krzewy i iglaki karłowe. Podzielicie się propozycjami do każdej z tych grup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.04.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 mogę ci wypisać wszystko. Ale póki nie znam warunków na działce takie doradzanie nie ma sensu. Inne rośliny trzeba będzie posadzić od południa, inne od północy (światło i cień rzucany przez rośliny z tyłu, dom), inne w piasku, inne w glinie, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 22.04.2011 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Elfir – byłabym Ci wdzięczna, gdybyś zechciała mi pomóc w doborze roślin. W pierwszym poście zamieściłam informację o stronach świata Na stronie gminy natomiast znajdują się takie informacje: Przeważają tu urodzajne gleby lessowe oraz czarnoziemy: 13 % są to gleby w 1 klasie (ok. 1000 ha); 52 % są to gleby w 2 klasie (ok. 4100 ha). Dodam tylko, że jest to powiat tomaszowski, woj. lubelskie Czy takie informacje są wystarczające? Podejrzewam, że ziemia pod niektóre rośliny będzie musiała być wymieniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts