lilan 15.05.2011 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Zaczęłam przygotowywać rabaty wokół domu. Na początek od wschodu: http://images37.fotosik.pl/818/8eedcc24ff511e7egen.jpghttp://images47.fotosik.pl/866/6100ae18d4b85aa3gen.jpg Chyba powinnam ją trochę poszerzyć, żeby na całej długości miała 2,5-3m szer.Jeśli pogoda na to pozwoli, jutro powinnam skończyć przekopywanie z tej strony domu. A tak zakwitł mój rhododendron http://images45.fotosik.pl/867/b8fe0f232c7eb1a6gen.jpg Edytowane 15 Maja 2011 przez lilan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 16.05.2011 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 No i klops - leje jak z cebra, więc nici z pracy na świeżym powietrzu. Szkoda mi każdego straconego dnia:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 16.05.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 lilan Twój ogród zapowiada się bardzo ciekawie. Będę kibicować i podglądać bo sama jestem przed zakładaniem własnego.Co do psa to z doświadczenia wiem, że watro oddzielić go od sadu i grządek warzywno owocowych (żeby nie załatwiał się na nie i na spadające z drzew owoce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 17.05.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Lilian, co planujesz sadzić na tej rabacie, którą szykujesz pod tarasem? Jakieś jednoroczne, żeby cieszyły oko tego lata czy od razu krzewy/byliny?Jakby tam dosypać ziemi, to mogłaby powstać ciekawa skarpa. pozdrawiamBasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 A ja bym nie sypała skarpy, tylko posadziła coś kwitnącego i pachnącego. Na przykład szczepione na pniu lilaki Palibin, kilka niewysokich odmian budlei, krzewy róż angielskich i historycznych. Do tego świerki białe "Sander's Blue", "Conica", strzyżone bukszpany. A wolne miejsca wypełniła liliami, gipsówką, szałwią, goździkami, dzwonkami, płomykiem kanadyjskim ("Cloud of Perfume" mówi samo za siebie Do tego, wzdłuż krawędzi tarasu, zamiast barierki, donice z sezonowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 17.05.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Ale ze skarpą czy bez chyba najpierw warto wykończyć taras, bo panowie majstrowie nie będą mieli litości dla roślinek i wszystko stratują jak się wezmą do pracy, z resztą jakoś muszą dojść do tych krawędzi tarasu, dlatego pytałam, czy w tym roku jakieś roślinki jednoroczne, żeby oko cieszyły a nie było żal, jak ekipa wykończeniowa wkroczy w te rejony. pozdrawiamBasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 20.05.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 kijanka9 - pies na pewno zamieszka z dala od ogródka warzywnego.Basiaw - nie zamierzałam usypywać skarpy. Do września też nie zamierzam tam niczego sadzić - właśnie ze względu na prace wykończeniowe wokół tarasów. Teraz chcę tylko wstępnie przygotować rabaty, na których w przyszłości będą rosły krzewy i byliny.Elfir - wprawdzie barierki są w planach, ale bardzo odległych. Nie jest to moje pragnienie, ale póki co nie wyprowadzam męża z błędu. Być może za 2-3 lata sam stwierdzi, że nie są potrzebne:) Twój pomysł na zagospodarowanie tej rabaty bardzo mi się podoba, ale przekopując tych kilka metrów stwierdziłam, że ziemia jest tu bardzo wilgotna i raczej gliniasta. Może to dlatego, że nawieźliśmy jej sporo z kopanych w okolicy stawów, podnosząc poziom działki prawie o 1m. Pytanie, czy rośliny, o których piszesz zechcą tu rosnąć? I jeszcze jedno: Co mogłabym zasadzić po północnej stronie, żeby płynnie przejść na stronę wschodnią? Myślałam o hortensjach, rododendronach. Które rośliny mają podobne wymagania glebowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 te rośliny, które wypisałam, lubią żyzne, próchniczne, lekko gliniaste podłoże odczynie obojętnym.Hortensje to gleba lekko kwaśna a różaneczniki to gleba zdecydowanie kwaśna, i pod żadnym pozorem nie może tam stać woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 30.05.2011 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Hortensje to gleba lekko kwaśna a różaneczniki to gleba zdecydowanie kwaśna, i pod żadnym pozorem nie może tam stać woda Czy wystarczy tę bardzo gliniastą glebę wymieszać z ziemią torfową, czy powinnam ją zupełnie wymienić na określoną głębokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 przede wszystkim zdrenować, by nie stała woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 08.06.2011 03:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Jestem kompletnie zdezorientowana. Zasialiśmy trawnik i już sama nie wiem czy go podlewać, jak jest napisane na opakowaniu, czy przy tych temperaturach podarować sobie podlewanie, bo mogę zniszczyć nasiona - tak mówią "mądrzy ludzie". Od trzech dni tracę po 2,5 godziny, a i tak po upalnym dniu ziemia wysycha. Co robić?http://images50.fotosik.pl/912/bd02ae6fd014d33cgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 08.06.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Może podlewać wieczorem? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 08.06.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Przy takich temperaturach bym podlewała wieczorem i to porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 albo barzo wczesnie rano, koło 5-tej. IMHO - jak chce się mieć trawnik z prawdziwego zdarzenia, to tylko przy automatycznym nawadnianiu. Inaczej szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 09.06.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 IMHO - jak chce się mieć trawnik z prawdziwego zdarzenia, to tylko przy automatycznym nawadnianiu. Inaczej szkoda kasy. Elfir, a mogłabyś tak bardziej łopatologicznie? Automatyczne nawadnianie odpada, niestety...Czy kasy szkoda, bo ta trawa, którą zasiałam nie wzejdzie? Czy może wzejdzie, ale byle jak - niezależnie od mojego wieczornego, czy też porannego nawadniania, a woda z wodociągu trochę kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 09.06.2011 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Moje modły zostały wysłuchane - zaczął padać deszcz - mam nadzieję, że popada całą noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Nikt nie jest w stanie nawadniać trawnika tak perfekcyjnie jak dobrze zbudowany system nawadniający. Jak wyjdziesz na wakacje to kto będzie podlewał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 09.06.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Tak z ciekawości zapytam: w jakiej kwocie można taki system zamknąć? Widzę codziennie jak ludziom usychają trawniki - wygląda to koszmarnie. Ci sami ludzie mówią mi, że stracę majątek na podlewanie. Czy doraźne podlewanie ogrodu deszczówką z "beczki" jest jakimś kompromisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 zdecydowanie trawnik jest jednym z najdroższych elementów roślinnych ogrodu. Jego utrzymanie to duże koszty: nawadniania, nawożenia i robocizny (godziny koszenia). Jak się chce mieć duży trawnik trzeba zainwestować w studnię i tyle. To jest najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Ile jesteś w stanie wody zebrać w beczkę? 100l? Co to jest, skoro jednorazowo trzeba zmoczyć glebę na min 8 cm wgłąb. A co, jeśli nie pada 3 miesiące (jak to było w Wlkp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 10.06.2011 04:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Myślę, że kiedyś taka studnia się pojawi - niestety nie w tym roku:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts