Gosiek33 10.06.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Studnia też kosztuje. Nie tylko koszty zrobienia studni, ale hydrofor, koszty prądu i takie tam pomniejsze koszty. Mieliśmy studnię, musieliśmy zasypać, bo ,,znalazła" się w środku domu. Zresztą w okresach suszy wody w niej za dużo nie było. To wszystko zależy od warunków wodnych na konkretnej działce. Nam wyszło, że taniej będzie mieć podlicznik i ogród podlewać wodą ,,ogrodową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.06.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Lilian, koszt inwestycyjny studni z oprzyrządowaniem, jeśli będzie to studnia głębinowa, raczej przewyższy koszty materiałowe i wykonawcze systemu automatycznego nawadniania trawnika i pozostałych roślin. Za to koszt eksploatacji powinien byc niski - dobre pompy głębinowe są bardzo energooszczędne, a i wymieniane okresowo filtry nie należą do drogich. Jest to według mnie kluczowa inwestycja, jesli ktoś planuje ogród z dużym trawnikiem i licznymi roślinami ozdobnymi. W przeciwnym razie może się okazać, że nawet pomimo zainstalowania podlicznika ogrodowego, rachunki za wodę w okresach długotrwałych susz będą niewiele się różniły od tych za gaz w zimie Odnośnie systemu automatycznego nawadniania polecam lekturę poniższych wątków: Automatyczne nawadnianie System automatycznego podlewania ogrodu Znajdziesz w nich przykłady projektów i kosztorysów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 12.06.2011 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Chodzi o to, żeby w przyszłości nie zbankrutować przez podlewanie, więc stawiam na studnię głębinową. Może w przyszłym roku uda się ten plan zrealizować Dziękuję za podpowiedzi i za linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 16.06.2011 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Na naszej działce zaczęła wschodzić posiana 4 czerwca trawa. Wyskoczyła na powierzchnię w ciągu jednej nocy - jestem w szoku. Po ostatniej ulewie część nasion zebrała się w zagłębieniach i tam jest już bardzo zielono. Mam nadzieję, że na pozostałej części trawka też się zagęści, jeśli nie to będziemy musieli dosiewać. Na razie pogoda nam sprzyja - jest ciepło i wilgotno:)Po ostatnich deszczach widać też, gdzie wilgoć utrzymuje się najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 18.06.2011 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Trafiłam ostatnio na wątek z zapytaniem: Jakie łączenie kolorów jest niedopuszczalne? Przy okazji myszkowania po necie znalazłam ściągawkę:http://ogrod-amat.strefa.pl/kolory.phpOsobiście preferuję kolory: biały, szary, różowy, fioletowy i lila oraz różne odcienie zielonego. Czy to znaczy, że nie mogę mieć róż w kolorze czerwonym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 wszystko zależy od stylu w jakim chcesz utrzymać ogród. Jeśli w całym ogrodzie masz blade pastele, jedna czerwona róża będzie dysharmonią. Ale jeśli postawisz na miks kolorów to wszystko stworzy radosny kolaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 20.06.2011 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 (edytowane) W takim razie uspokoiłaś mnie:)A to już trawka 16 dni po wysianiu - chyba nie wszystkie gatunki zdążyły wzejść:http://images39.fotosik.pl/911/b26579bb1847d9cbgen.jpgedit:dopiero teraz zobaczyłam, że córcia poprzestawiała mi datę i czas w aparacie. Zdjęcie robiłam wczoraj około 20.00;) Edytowane 20 Czerwca 2011 przez lilan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 21.06.2011 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Wczoraj byłam na malutkich zakupach w lubelskim "Florexpolu". Zakupione zostały:- Tawułka Arendsa 2szt.- Tawuła ‘Goldmound’ 2szt.- Lilak ‘Palibin’ na pniu- Wierzba ‘Hakuro Nishiki’- Trzmielina ‘Fortune'a Emerald Gaiety’ 2 szt.- Trzmielina ‘Emerald'n Gold’ 2 szt.- Winorośl 'Schuler'- Porzeczkoagrest 'Josta'- Hortensja 'Renate Steiniger- Hortensja bukietowa ‘Grandiflora’- Kalina bodnanteńska ‘Dawn’- Weigela 'Candida'Jestem zła, bo przez durny deszcz zapomniałam zapakować do samochodu hortensje, a najbardziej się z nich cieszyłam:( Spróbuję do nich zadzwonić - może uda mi się je odzyskać... Edytowane 23 Czerwca 2011 przez lilan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 źle robisz kupując rośliny tła po 2 sztuki, zamiast, powiedzmy, po 15-20 szt. One najładniej wyglądają w dużej masieRośliny tła to np. tawuły, trzmieliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 21.06.2011 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Zadzwoniłam i zguba się znalazła:) Elfirko - tych roślin będzie więcej, ale ze względu na to, że mój mąż nie podziela mojej pasji tworzenia czegoś z niczego, nie mogę zasypywać go hurtową ilością roślin;), bo jeszcze nie daj Bóg odetnie mi dostęp do źródełka. Jestem z tych cierpliwych inaczej, stąd te pojedyncze egzemplarze - chcę mieć od razu jak najwięcej gatunków. A swoją drogą, chyba nie jestem odosobnionym przypadkiem - w swojej praktyce na pewno natknęłaś się na nakręconych inwestorów, którzy mają "dziwne" wizje i pierwszą rzeczą jaką robisz jest sprowadzenie ich z obłoków na ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 zamiast nasadzać pojedyncze sztuki w różnych miejscach, lepiej wykonać całościowo jakiś konkretny fragment. Np. okolice wejścia, okolice tarasu, prawą stronę, lewą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 24.06.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 może jakby mąż zobaczył ukończony fragment ogrodu szybciej by zrozumiał po co te wydatki pojedyncze sztuki wsadzone tu i ówdzie nie robią wrażenia, ale kompozycja już tak Ty sama też szybciej zobaczyłabyś efekt skupiając się na jednej częsci ogrodu, a przecież jesteś z tych cierpliwych inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 25.06.2011 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Czary jakieś, czy co? Wczoraj moje uszy usłyszały, że go te moje roślinki zaczynają "wciągać":) Zawiózł mnie dobrowolnie do kolejnej szkółki, wydawało mi się, że z zainteresowaniem, a nie ze znudzeniem, jak dotąd, przygląda się różnym krzaczkom, no i na koniec wizyty, kiedy zapytałam mimochodem o cenę jukki, powiedział: "No to niech pani to da na równy rachunek". Osłupiałam;)Co do tych ukończonych fragmentów ogrodu: cały czas robię zakupy, po to, by zagospodarować okolicę tarasów. Strona prawa, lewa, a także frontowa, to temat na najbliższe lata, ale mi się nie spieszy:)Z wycieczki przywiozłam:- Gingko biloba 'Mariken' na pniu- Jukkę karolińską Edytowane 25 Czerwca 2011 przez lilan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 25.06.2011 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Lista moich roślin przedstawia się tak:Cornus stolonifera 'White Gold' Juniperus horizontalis 'Grey Pearl'Juniperus squamata 'Holger'Juniperus chinensis 'Stricta'Gingko biloba ‘Mariken’ na pniuHortensja bukietowa ‘Renate’Hortensja bukietowa ‘Grandiflora’Kalina bodnanteńska ‘Dawn’Kosodrzewina 2 szt.Jukka karolińskaPicea abies 'Maxwelli'Picea abies `Waldbrund'Picea abies 'Pumila Nigra'Picea glauca 'Conica'Picea glauca 'Rainbow's End'Picea glauca 'Alberta Globe'Rhododendron – kwiaty lilioweSyringa meyeri 'Palibin' na pniuSalix integra ‘Hakuro Nishiki’ Tawuła ‘Goldmound’ 2szt.Tawułka Arendsa’Peach Blossom’ 2szt.Thuja occidentalis 'Mirjam' 2 szt.Thuja occidentalis ‘Smaragd 3 szt.Trzmielina ‘Fortune'a Emerald Gaiety’ na pniuTrzmielina ‘Fortune'a Emerald Gaiety’ 2 szt.Trzmielina ‘Emerald'n Gold’ 2 szt. Weigela florida 'Candida' Weigela florida 'Nana Variegata' Niektóre z nich będą w przyszłości zbyt duże, aby mogły rosnąć przy tarasie (dereń, krzewuszki, kalina, Smaragdy) i ich miejsce będzie na obrzeżach działki lub vis'a'vis wschodniego tarasu, gdzie będzie odcięty klin. Tamten narożnik obsadzimy brzozami i sosnami. Czy możecie podpowiedzieć mi ile i czego muszę dokupić żeby rozmieścić to sensownie na dwóch rabatach (zachód+południowy zachód+północny zachód i wschód+południowy wschód+północny wschód)? Edytowane 25 Czerwca 2011 przez lilan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 25.06.2011 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Taki zakątek z brzozami w roli głównej mnie zainspirował http://images43.fotosik.pl/940/8961636b9f98e4bd.jpg Zamiast mostka i oczka będzie miejsce na ognisko http://images47.fotosik.pl/939/b66c9299fae09625gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.06.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 ten zakątek, prócz brzóz ma tylko oczko wodne i trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 26.06.2011 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Oczywiście;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 30.06.2011 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 25 dni po wysianiu trawa wygląda tak:http://images37.fotosik.pl/912/7ce65644e00736a3gen.jpgJak widać zaczynają pojawiać się wszędobylskie chwasty. Czy jest jakiś chemiczny środek, który zlikwiduje je lub przynajmniej zahamuje ich wzrost nie niszcząc trawy, czy trzeba jednak poczekać z opryskiem do wiosny przyszłego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 niech się trawa wzmocni, po 2-3 koszeniu sprawdzisz, czy chwasty same nie ustępują i jeśli potrzeba bez problemu możesz zastosować herbicyd na dwuliścienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 01.07.2011 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Tak zrobię, jeśli chwasty nie zechcą się poddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts