Matilde1 01.07.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 25 dni po wysianiu trawa wygląda tak: Lilian, jaką trawkę siałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 01.07.2011 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Matilde1 - jedną z tańszych Super Wembleykę Planty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 01.07.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Wygląda bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 03.07.2011 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Służy jej wyjątkowo chłodny czerwiec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andulka 06.07.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witaj, pozdrawiam sąsiadkę z sąsiedniego powiatu Ambitnie widzę podeszłaś do zadania ogrodu, nieźle to wciąga, prawda? Jakie szkółki w okolicy możesz polecić? Ja też na etapie projektowania dopiero, ale jesienią może uda się coś konkretniej ruszyć z ogrodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 12.07.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Hej andulka. Organizowanie własnego kawałka przestrzeni nie tylko wciąga, ale i uzależnia. Nie potrafię spokojnie minąć żadnego miejsca, w którym można kupić rośliny. Sądzę, że bliżej jesieni rabaty wokół tarasów nabiorą właściwych kształtów. Na razie wysadziłam na właściwe miejsca kalinę, krzewuszki i derenia. Wczoraj też pierwszy raz kosiłam trawnik - trochę późno, ale ze względu na pogodę nie mogłam tego zrobić wcześniej. Wywiozłam też w końcu na działkę pozostałe krzewy i mam zamiar wysadzić je do końca tygodnia. Z czterech zasadzonych brzózek przyjęły się trzy. Chciałam sprawdzić, czy jest sens sadzić te drzewa latem i jednak zaczekam z tym do jesieni, kiedy nie będą miały liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 21.07.2011 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Zasadziliśmy 6 żywotników 'Smaragd', 2 świerki białe, 2 świerki serbskie, wierzbę 'Hakuro Nishiki', kasztanowca czerwonego 'Briotii'. Wczoraj też drugi raz kosiliśmy trawnik. Na wysadzenie czekają jeszcze pozostałe rośliny, a ja czekam aż wyniesie się ekipa od elewacji. Na przyszły tydzień mamy umówioną kolejną partię ziemi ogrodowej - bez niej nie możemy ruszyć z pracami od frontu i południowej części działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 22.07.2011 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 tabaluga_uga - każdy nowo posadzony krzaczek sprawia mi radość i pomimo ogromu pracy jaka mnie czeka czuję się pozytywnie naładowana:)Wczoraj dosadziłam 2 hortensje ogrodowe i jukę karolińską, a dzisiaj zechcę przygotować podłoże pod rhododendrona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 23.07.2011 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 (edytowane) Dosadziliśmy 3 cyprysiki Lawsona Alumii i sosnę Wejmutkę. Zanim cokolwiek jeszcze dosadzę chciałabym prosić o poradę czym uzupełnić to, co już jest? A może coś powinnam przesadzić, póki nie jest za późno? Z góry przepraszam za poniższe bazgroły, ale chwilowo nie dysponuję aparatem i nie mogę zamieścić zdjęć w realu. http://images45.fotosik.pl/994/8c6c16857dafd614gen.jpg O wyrozumiałość proszę Oczywiście docelowo pomiędzy roślinami nie będzie trawy, tylko kora;) Chorobcia - fatalne zdjęcie(: Jeśli komuś będzie się chciało to rozszyfrować, to od lewej są: - świerk srebrny - altana - ścieżka - szmaragdy - hortensja Renate - brzozy - kasztanowiec - krzewuszka Variegata - ognisko - hakuro - juka - 2 cyprysiki Lawsona - świerk serbski - dereń biały - cyprysik Lawsona - kalina Dawn - szmaragdy - krzewuszka Candida Edytowane 23 Lipca 2011 przez lilan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 zbyt wymieszane jak dla mnie pod wzgledem wymagań glebowych i wodnych.Sucholubna jukka obok wilgociolubnej wierzby.Kwasnolubna hortensja obok zasadowolubnych krzewuszek.I na dodatek zamiast grup, tak wszystkiego po jednej sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 26.07.2011 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 W takim razie do przesadzenia są na pewno juka i variegata. 1) Czy tę ostatnią można posadzić obok candidy i skomponować je z innymi odmianami krzewuszek?2) Hortensje będą rosły w grupie. Miałam zamiar posadzić obok nich rhododendrony i azalie. Nie wiem czy to dobry pomysł i nie mam pojęcia czym niższym "zakończyć" taką rabatę. Pod hortensje dałam rodzimą ziemię wymieszaną z torfem, ale ziemia ta ma chyba kwaśny odczyn, bo rosło tam sporo skrzypu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 juka jest sucholubna a krzewuszki wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 27.07.2011 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 juka jest sucholubna a krzewuszki wręcz przeciwnie Nie mam zamiaru sadzić ich w bliskim sąsiedztwie. Nurtuje mnie nadal punkt 1 i 2;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinky 27.07.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Nigdy nie interesowała mnie kwestia uprawiania ogrodu. Jednak to chyba kobietom przychodzi z wiekiem;) Chciałabym założyć swój ogród wokół domu. Jednak nie mam nawet na niego pomysłu i raczej nie mam smykałki do takich rzeczy. Jak samodzielnie zaplanować ogród? Może znacie kogoś kto zrobi to za grosze? Wogóle w jaki sposób wybierać rośliny do ogrodu? Czym się kierować? Doradźcie. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagodzianka 27.07.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Hej, nie czytałam wszystkich odpowiedzi wiec nie wiem czy nie powtórzę porady...ale ja zrobiłabym bardziej bezpośrednie dojście z ogrodu do garażu i pomieszczenie gospodarczego. Zakładając, że będziesz trzymać tam sprzęt ogrodniczy to zawsze będziesz musiała obejść, iść dookoła ....na dłuższą metę wydaje mi się to męczące ale to taka moja drobna uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 27.07.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Pinky, Jagodzianka - witajcie w moim ogrodowym dzienniku:) Garaż to jeszcze odległa przyszłość, a jeśli chodzi o pomysł na ogród, to w moim przypadku jest to i będzie zapewne jeszcze przez jakiś czas metoda prób i błędów;) Póki co, w dniu dzisiejszym posadziłam rhododendrona i zakupione rano: hortensję Renhy , azalię Sarina i krzewuszki: Alexandra, Bristol Ruby i Styriaca. Te ostatnie posadziłam obok Candidy i przesadziłam do tej grupy Variegatę. Teraz patrząc na lewo mam rośliny kwasolubne, a po przeciwnej stronie te, które wolą glebę zasadową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 27.07.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Lilan, ja nie jestem projektantem, ani nawet średnio doświadczonym ogrodnikiem, tylko tak jak ty sama zakładam swoje rabaty, więc udzielę Ci odpowiedzi na pkt 2 z własnego doświadczenia. Wydaje mi się, że hortensje i różaneczniki będą pasować koło siebie, z tym, że z tego co wiem to różaneczniki wolą miejsca bardziej cieniste i gleby bardziej kwaśne, a hortensje trochę mniej kwaśne i miejsca raczej półcieniste, a nawet słoneczne. Ja u siebie skomponowałam taką rabatę z różaneczników, pierisa, kalmii i hortensjii ogrodowych. Ponieważ mam glebę gliniastą, wapienną, to wykopałam spore dziury (chyba 50x40) i wsadziałam je w przygotowaną, kwaśną glebę, dla hortensji troche mniej, przy czym je dałam w miejsce trochę bardziej słoneczne, całość zakwaszona jest jeszcze korą . Rabatę mam od 3 lat, na razie wszystko rośnie ok, różaneczniki nie chorują, pięknie kwitną, czerwone przyrosty pierisa z przerwami zdobią do września. Hortensja jedynie niestety co roku przemarza i tylko jedna w ubiegłym roku kwitła b. nisko, ale taka jest uroda hortensjii ogrodowej, lepsze są bukietowa i drzewiasta, bo kwitną na pędach tegorocznych, ale one chyba wolą miejsca bardzie słoneczne (ale tez bez przesady w półcieniste będzie ok.). Jako niską obwódkę swojej rabaty zastosowałam gauterie płożącą-też kwasolubna, ale myslę, że koło hortensji ładnie by się też komponowały funkie i żurawki. Jeśli chodzi o azalie, to one wolą miejsca słoneczne, chyba że chodzi o japońskie, te bardziej osłonięte. W poradnikach ogrodowych i na stronach niektórych pracowni ogrodniczych widzę, że niektórzy łącząc rośliny nie przejmują się tak bardzo doborem gleby, ale bardziej upodobaniami świetlnymi i wilgotnościowymi roślin, wychodząc może z załozenia, że właściwą glebę można podsypać i do takich cienistych, półcienistych rabat łączy się obok różaneczników, hortensji bardziej zasadolubne cisy (tyle odmian, w tym okrywowe, polecam mam !), ostrokrzewy, bukszpany. Nasza forumowa Elfir jest zdecydowanie za łączeniem roslin o takich samych wymaganiach pod każdym względem, w tym i glebowym i coś w tym jest. Rośliny tworzą sobie taki swój własny mikroklimat. Powodzenia w komponowaniu rabaty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 28.07.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 lilian może lepiej jednak jak wrysujesz swój pomysł na plan = rzut z góry. W tej formie trudno sie zorientować co jest przed czym, jak daleko, z czym ma współgrać. Ale też polecam Ci grupy, plamy. Najlepsze ogrody wychodzą kiedy okresowo mogą dominować w nich jakieś kolory czy gatunek, więc potrzebne są mocniejsze grupy nasadzeń i ich powtórzenia. Dobrze rozumiem że możesz nie chcieć kupować wszystkiego na raz, ale planowac dobrze jesr docelowo, poza tym z bylin/traw ozdobnych można robić mateczniki i rozmnażać je w dowolną ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 28.07.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Pinky całkiem często robię projekty do samodzielnego wykonania- przy sumarycznym wydatku na ogród to mały % wartości zakupów, jednak czy jest są grosze, trudno powiedzieć co to dla Ciebie oznacza. Cena zależy tez od tego jak jest duża działka, czy jest problemowa i co chcesz tam mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilan 28.07.2011 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Jata - dziękuję, że zechciałaś podzielić się ze mną własnym doświadczeniem:) Ostateczna koncepcja mojego ogrodu kształtuje się dzięki życzliwym wypowiedziom ludzi, którzy sprawdzili w praktyce różne pomysły i tym, którzy jako fachowcy w tej dziedzinie od czasu do czasu podsuwają jakiś "pomysł na...";)Magnolio - spróbuję coś takiego stworzyć - sprawdzę tylko odległości pomiędzy tym, co już rośnie. Będę wdzięczna, jeśli rzucisz na to okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts